Vakbond: wellicht maar 40 Getronics-ontslagen

Ontslag

Vakbond FNV Bondgenoten heeft goede hoop dat bij Getronics uiteindelijk slechts veertig gedwongen ontslagen vallen als gevolg van de verplaatsing van datacenter-activiteiten naar India. Er verdwijnen weliswaar 120 Nederlandse arbeidsplaatsen, maar veel medewerkers kunnen worden overgeplaatst naar een andere functie of een andere divisie binnen Getronics of moederbedrijf KPN. Dat zegt vakbondsbestuurder Bob Bolte.

Als onderdeel van het nieuwe sociaal plan ontving een deel van het personeel kortgeleden een brief van hun werkgever. Daarin staat dat de kans bestaat dat hun functie wordt uitbesteed naar India. Ook meldt de brief dat voor potentieel boventallig personeel ander werk binnen het bedrijf wordt gezocht.

In het nieuwe sociaal plan van Getronics is vastgelegd dat medewerkers tijdig op de hoogte worden gebracht als hun functie 'in de gevarenzone zit' en dat actief wordt gezocht naar herplaatsing. Dit noemt het bedrijf 'de voorfase'.

Grote kans

De kans is groot dat de herplaatsing voor een groot deel van de gedupeerde medewerkers lukt, zegt Bolte. Hij vertelt dat de onderneming al langere tijd geen nieuw personeel aanneemt en het aantal externen drastisch verminderde, terwijl wel medewerkers met pensioen gaan en nieuwe opdrachten worden binnengehaald.

'Het is een win-win-situatie', zegt de vakbondsman. 'Personeel kan worden herplaatst, het bedrijf hoeft geen kosten te maken voor het werven van nieuw personeel en het bedrijf hoeft bijna geen ontslagvergoedingen te betalen.'

Onrust

De brief zorgde wel voor onrust onder het personeel, weet Bolte. 'Toch is het goed dat veel mensen weliswaar nerveus zijn, maar wel kunnen worden herplaatst. De werkgever heeft zijn best gedaan om het principe van de voorfase aan het personeel uit te leggen. Er is zelfs een roadshow geweest.'

Bolte vermoedt dat pas na de zomer duidelijk is wie gedwongen wordt ontslagen. Een woordvoerder van Getronics had dit eerder ook al verteld aan Computable.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Nou dat valt weer mee. Handig gespeeld. Volgende keer als je er 500 wilt ontslaan roepen dat je er 1.000 gaat ontslaan; zijn de bonden ook weer blij als het er "maar 500" blijken te zijn ..

Dit is niet een actie waar zo maar wat diensten verdwijnen naar India.
Er is een joint venture met een Indiase IT provider (die dit trouwens niet kan)
De GPR impact is veel groter dan wordt weergegeven, zeker op langere termijn (denk aan duizend+ FTE): zeker als de 'gedachten boom' wordt doorgezet.

Qua kostenbesparing hoef je het niet te doen: India is duurder aan het worden (inflatie) en voor DC services heb je steeds minder mensen nodig (automatiseer de automatisering)
Voor de mensenkosten ga je off shoren naar India.

Vergeet ook de klanten en de kwaliteit van de dienstverlening niet.
Die GPR kwaliteit is al niet al te best. Wat denkt u klant ervan als u straks nog mindere kwaliteit geleverd krijgt, voor twee dubbeltjes minder?
IT gaat namelijk niet meer om kosten, IT gaat om business continuïteit en wat het brengt naar de business.

Dus best dames en heren van de vakbonden, geachte klanten en mensen uit de business, verenig u en maak uzelf sterk. Dit levert niemand iets op behalve een paar zogenaamd "gewaardeerde" GPR directeuren.


De strategie van Getronics is volgens mij om integrale oplossingen aan te bieden aan klanten. Dit is in lijn met vragen van klanten om integrale oplossingen. In de huidige situatie is het al lastig om bij integrale oplossingen verschillende expertises te laten samenwerken. Met het op afstand zetten van het datacenter wordt een zwaardere claim gelegd op een goed werkende regieorganisatie die de vraag klanten vertaald naar aanbieders. Het is de vraag of dit in de huidige situatie al goed werkt voor klanten. Als dit nu nog niet zo is, dan is het de vraag of dit klanten van integrale oplossingen ten goede komt. Of is deze strategie verlaten?

Ben ik blij dat ik niet meer bij Getronics werk. Ze hebben zich ook al voor de overname door KPN suf gereorganiseerd, wat ook toen vele mensen hun baan heeft gekost. Als ik dan dit lees denk ik: 120 mensen eruit en de boel verplaatsen naar India? Gevolg: datacenter in Nederland wordt overbodig, dus kapitaal vernietiging. 120 (of als de bonden gelijk hebben maar 40) raken wel hun baan kwijt, dus trajecten om die mensen outplacement aan te bieden, wellicht nog een paar rechtszaken over ontslagrecht, de nodige afkoop regelingen etc. etc. En de kosten van het opzetten van het datacenter in India, opleiden van de mensen daar, aanloopproblelen, boze klanten (SLA's worden niet goed nagekomen) etc. etc. Kost in mijn ogen een vermogen, alles bij elkaar. Waarom zou je iets wat hier gewoon goed draait en goed werk levert veranderen? Antwoord: het levert een paar mensen in de top extra geld op, that's all folks.

@Jaap
Inderdaad. Deze affaire maakt alleen maar een paar managers rijker. Om de vrijgekomen plekken te gebruiken voor Nederlandse IT-instromers bijvoorbeeld zou te zeer voor de hand liggen, kennelijk.
Bolte is eigenlijk een verkapte ontwikkelingsmedewerker zo blijkt uit een interview met hem ("Vakbond is niet zonder meer tegen offshoring").
Het is dit precies dit soort winstbejag en korte termijn-denken dat de Nederlandse IT industrie op termijn kapot maakt.

Win-LOSE!

De vakbond deelt schouderklopjes uit aan zichzelf met het bereikte onderhandelingsresultaat, maar de realiteit is heel anders. Als straks de keiharde ontslagen vallen, is het eerste publiciteitsgolf wegge-ebd, en de media-aandacht al verslapt: old news. De feitelijke ontslagen krijgen dan minder publiciteit. Dat heeft Getronics hiermee al bereikt, meesterzet!

Daarnaast is de groep met contracten voor minder dan onbepaalde tijd door de vakbond volledig in de kou gelaten. Dit zijn vaak mensen die al jaren voor Getronics werken, maar geheel buiten hun schuld toevallig nog geen vast contract hadden. Die mag Getronics als oud vuil op straat zetten. Voor hen geen 'voorfase', 'gevarenzone' of wat dies meer zij. Voor hen voelt het zeker niet aan als de "win-win situatie" waar Bolte over glundert.

Lieve mensen,

Wil iedereen die een gedwongen ontslag opgelegd is, of wellicht opgelegd zal krijgen de volgende korte enquête invullen? Of dit gedwongen ontslag een gevolg is van een reorganisatie, bezuinigingen of een andere reden maakt niet uit!

Link: http://www.thesistools.com/web/?id=158244

Jullie zouden mij hier enorm mee helpen!!!

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures bij FNV

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-07-02T08:32:00.000Z Diederik Toet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.