Hogeschool lokt ICT-student met gastcolleges

De Hanzehogeschool Groningen wil de instroom van middelbare scholieren voor een ict-opleiding vergroten. Daartoe is een samenwerking gestart met vier middelbare scholen in die provincie. De havo- en vwo-leerlingen krijgen gastlessen over automatisering van hogeschooldocenten. Ook ontwikkelt de hogeschool een nieuw lesprogramma voor informatica op middelbare scholen. Daarvoor is een subsidie van 60.000 euro toegekend door het Platform Beroepsonderwijs.

De Hanzehogeschool wil het aantal ict-studenten dat jaarlijks afstudeert met tien procent verhogen. Dat zegt decaan Henk Zwetsloot van het Instituut van ICT van de Hanzehogeschool. ‘Je moet er van uitgaan dat ongeveer de helft van de studenten voortijdig de ict-opleiding staakt. Dat betekent dat de instroom met ongeveer 20 tot 30 procent verhoogd moet worden.'

De hogeschool ontwikkelt daarvoor een nieuw lesprogramma Informatica voor middelbare scholen. ‘We merken dat het Informatica-onderwijs op middelbare scholen vaak verouderd is. Het is niet uitdagend genoeg. Daarom werken we aan een nieuw lesprogramma', zegt Zwetsloot.

Daarnaast worden ook andere activiteiten opgezet. Zo worden er docenten uitgewisseld, gaat de hogeschool middelbare scholieren begeleiden bij het maken van profielwerkstukken en worden workshops georganiseerd. Voor goede en zeer gemotiveerde leerlingen organiseert de hogeschool masterclasses en keuzecolleges.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Reacties

Waarom dan niet ook voor andere vakgebieden? Dit is oneerlijke concurrentie in een vrije (arbeids)markt.

Als er niet zoveel aandacht was geweest voor techniek/informatica op mijn eigen middelbare school had ik waarschijnlijk een carriërepad gekozen waar ik niet zo ongelukkig van werd als tussen de botte nerds zitten in de ICT.

Gelukkig is het nooit te laat om te veranderen :-)

Dit moeten ze juist niet doen! Waarom stoppen er zoveel mensen voortijdig met ICT? omdat de kennis van de docenten op alle opleidingen ver beneden elk niveau is!!! Dus gastlessen zullen de studenten alleen maar eerder waarschuwen voor het belaberde niveau. Een goede ICT-opleiding halen hun kennis uit de markt! toen ik de kop las hoopte ik ook dat ze dat gingen doen(gastlessen van echte specialisten uit de echte it-wereld)

@Anoniempje, er valt een hoop te mopperen over de ICT, maar jouw klacht kun je gemakkelijk zelf oplossen door een ander vak te kiezen.
Enig onderzoek naar je ware roeping tijdens je studietijd had je ook voor deze teleurstelling kunnen behoeden.

@Greer, proest ...ja het zou welicht beter zijn eens wat praktijkmensen als gastdocent uit te nodigen, al moet je ook daar maar afwachten wat je tegenkomt.

@Pascal, die stap is al gemaakt. Zie ook de laatste zin in het bericht.

Natuurlijk heb ik me hierin verdiept. Het ICT werk op zich vind ik hartstikke leuk, het zijn de botte mensen en vooral het gebrek aan zakelijkheid (dat er wel was tijdens de studie) waar ik moeite mee heb.

Dit kan beter door bedrijven zelf gedaan gaan worden.
Dan kan een aankomend ict student meteen zien, voelen, ruiken en proeven, hoe ICT in werkelijkheid is.

Op school doe je alleen maar kennis op, zonder enige link en voeling naar de realiteit waarin het gebruik kan worden.


Training in real life, on the job, de beste manier van kennis - overdracht! De rest s***s big time.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-07-08T15:40:00.000Z Rian van Heur
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.