'Certificaat zegt te weinig over vaardigheden'

Hoewel veel ict-trainingen worden afgesloten met een certificaat, is achteraf vaak onduidelijk of de cursist de lesstof ook daadwerkelijk beheerst. Dat zegt directeur Graham Hulsebos van ict-opleidingsbureau OfficeELearningMenu. Hij komt daarom met een systeem dat tijdens de training bijhoudt welke vaardigheden de cursist heeft geleerd.

Het struikelblok dat Hulsebos signaleert, doet zich vooral voor bij trainingen die online gevolgd worden. 'Het is vaak onduidelijk welke vaardigheden iemand nu precies heeft als de cursus is afgelopen. Dat kun je aan het certificaat nu eenmaal niet zien', aldus Hulsebos.

Dat vindt Computable-expert en business intelligence-manager Maarten de Lange ook. ‘Certificaten zijn de kerstballen op het cv', zegt hij. ‘Ze glimmen mooi, maar zonder inhoud knappen ze op de harde tegels van de dagelijkse praktijk.'

Duidelijkheid

Het systeem dat de nieuwe opleider gebruikt, moet meer duidelijkheid geven. 'De cursist moet in een bepaalde volgorde onderdelen aanklikken. Als dat niet gebeurt, kun je daaruit opmaken dat de opdracht niet goed is uitgevoerd.' Als de deelnemer na afloop een score heeft van minimaal 70 procent, ontvangt hij een certificaat van deelname.

Werkgevers kunnen de cursus bovendien koppelen aan hun eigen elektronische leeromgeving, zodat ze de studievoortgang van personeelsleden kunnen bijhouden.

Hulsebos was tot voor kort marketing manager bij trainingsinstituut New Horizons Corporate Training. Die ict-opleider werd in juni van dit jaar failliet verklaard. Hulsebos besloot zijn eigen trainingsbureau op te richten.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

'De cursist moet in een bepaalde volgorde onderdelen aanklikken. Als dat niet gebeurt, kun je daaruit opmaken dat de opdracht niet goed is uitgevoerd.'

Ah, geweldig certificaat, dit zal echt iets toevoegen aan mijn CV: Ik ben in staat om een bepaalde volgorde lang genoeg te onthouden om een certificaat te scoren. Leuke vaardigheid, maar welke inhoudelijke kennis heb ik dan opgedaan?

Kortom, niet meer dan een nieuwe kerstbal van een opleider die gratis reclame zoekt.

Sowiezo zijn de meeste online cursussen waardeloos naar mijn mening. Je hebt voor bepaalde certificeringstrajecten dan verplicht zo'n cursus module nodig a' 100 euro, die voegen echt helemaal niets toe, en zijn alleen in het leven geroepen om ons meer geld af te troggelen.Je mag zelfs heen en terug bladeren in de onderwerpen bij het online examen wat er bij hoort....

'Certificaat zegt te weinig over vaardigheden'. Tell me something new!

Mijn inziens is er maar één redelijk betrouwbaar meetpunt voor vaardigheden en dat is ervaring.

New Horizons, ja, ja wat moet je daar nog van zeggen ! Hadden ze zelf maar wat meer vaardigheden bij de begeleiding van cursisten. De ladder dient gewoon hoger te worden gelegd bij trainingen, met name systeembeheerders trainingen. Einde van de training verplicht examen doen voor het certificaat (zoals bij Certified Ethical Hacker). Na het examen verplicht uren besteden en ervaring opdoen binnen het eigen bedrijf. Combinatie van ervaring en examen biedt dan het beste resultaat.

Wat verwacht iemand van een certificaat ? Met een beetje geluk heeft de cursist de stof begrepen - dat is althans wel de bedoeling, het begrip wordt vnl gemeten. Met een beetje pech heeft hij de examenvragen uit zn hoofd geleerd.
Als de cursist dat certificaat heeft behaald, dan pas kan hij verder gaan bouwen. En waar gaat het dan om ? Relevante werkervaring. Liefst met een goede senior als mentor. Dan wordt iemand goed in dat vak.

Reactie op Hans : Ik ben een oud-trainer van New Horizons. Dat bedrijf is mijns inziens door de slechte bedrijfsvoering failliet gegaan en niet door gebrek aan inzet van de trainers. Vandaar Hans, dat je maar zelf moet proberen de LAT hoog te leggen. Dan kun je die LADDER gebruiken om hogerop te komen.

Een certificaat weerspiegelt mijns inziens slechts een "basisniveau" waar een werk- of opdrachtgever van uit mag gaan. Dit niveau is echter junior, maximaal medior. Zoekt men een senior, dan zou men dit moeten combineren met werkervaring. Echter, er lopen ook zat mensen rond zonder de certificering, maar wel met de (vereiste) ervaring. Kwestie van in het interview/de intake de juiste vragen stellen?

Goeie naam voor een bedrijf. Ligt lekker op de tong...

Ik ken genoeg personen met mcsa of mcse op zak die er in de praktijk totaal niks van snappen. Heb zelf enkele certificaten dus MCP. Maar richt me steeds meer op Linux. Denk dat het ook belangrijk is om naar de persoon zelf te kijken. Certificering geeft een bedrijf geen garantie dat je ook vakmensen in huis hebt. Microsoft verdiend aan deze trainingen en certificaten miljoenen. Net als de producten welke ze aanbieden. Een groot commercieel circus. Laat een It'er gewoon eens mee draaien in de praktijk, dan krijg je ook snel een beeld van de persoon en vaardigheden. Certificering is slechts een richtlijn en geeft je geen garantie. Was het maar zo simpel.

Er is trouwens wel een groot verschil tussen certificaten met een officieel examen en een aanwezigheidspapiertjes die je krijgt als je bij een cursus geweest bent. Ik denk zeker dat de eersten een waardig doel vormen om te voor studeren. Al zijn ze geen doel op zich, dat is de opgedane kennis. Neem bijvoorbeeld de officiële Sun certificaten, die zijn wereldlijk gestandaardiseerd. Dan is het wel zo dat juist die certificaten door volhardende zelfstudie worden behaald, en juist niet bij een opleidingsbureau. Dat laatste neemt alleen het examen af.

Maar, euh, de business intelligence manager weet echt helemaal niks van de technische inhoud van een developer cursus, dus waarom wordt die man om commentaar gevraagd, dat is me een raadsel.

Een cursus met examen is als het behalen van een rijbewijs; je hebt laten zien dat je de stof beheerst en kunt toepassen.

In de praktijk leer je het vervolgens pas "voor het echie"

Het probleem is dat de meeste werkgevers, naast de school opleiding, wel vragen naar certificaten bij vacatures voor bv. systeem beheerder of noem maar op.

En vaak word, terwijl je werkt, een loonsverhoging of een extra bonus voorgeschoteld door de werkgever, voor iedere certificaat die men haald. Vooral bij deze groep heb ik vaak gezien dat er even een dump geleerd word. Makkelijk geld toch. Op deze manier word "papieren" mcse'er of ccaa, in de hand gewerkt. Gelukkig haal je deze mensen er wel snel uit op het moment dat ze iets in de praktijk moeten toepassen. Ik ben al eens iemand tegen gekomen die op deze manier zijn mcse gehaald heeft, maar niet wist wat een active directory was of hoe je daar mee moet werken.

Aan de andere kant, er zijn ook genoeg mensen die zich er wel moeite voor doen en de studie boeken doornemen, oefeningen maken en het in de praktijk uitvoeren en zoals PaVaKe al zei, in de praktijk leer je het vervolgens pas "voor het echie".

Ik zou, als ik werkgever was, ook eens kijken naar mensen die hun certificaten gehaald hebben via een re-integratie traject. Vaak hebben deze mensen al een achtergrond in de ict en moeten vaak ook stage lopen om de theory in de praktijk te brengen als deel van hun opleiding.

Ooit eens in de vorige eeuw een training gevolgd voor Banyan Vines beheerder. De beste opleiding die ik ooit heb gevolgd. De enige Nederlands gecertificeerde trainer destijds haalde na 4 en halve dag ons uit het hok. Daarna verziekte hij de door ons geinstalleerde Banyan Vines omgevingen. Werkelijk niets werkte meer.

Ons certificaat kregen we pas als we de omgeving weer volledig in de lucht hadden. Er waren cursisten bij die er vrijdags savonds heel laat nog zagen....

Juist dan zie je het kaf zich van het koren scheiden.

"een certificaat zegt niet alles". En dus laten we de cursist een test doen die wordt afgesloten met... een certificaat.

Dus je moet eerst een cursus volgen en een examen doen, om certificaat van deelname te ontvangen (wat natuurlijk niet gratis is) en dan? wat is nu de meerwaarde van dit certificaat?

In de praktijk kom je er pas achter wat iemand kan of niet kan.

Ik zie dit soort certificaten meer als een nieuwe inkomsten bron voor ict-opleidingsbureau OfficeELearningMenu.

Ik hoop dat je niet in zee gaat met het nieuwe NH bedrijf. Waar tot mijn verbazing een oud directeur werkt die mede de aanleiding was van de ondergang van het oude NH en nu weer probeert zijn eigen mensen binnen te halen.

En jij veel succes Graham.

Dus hij heeft jaren lang die zooi aangeprijsd en nu is het niet goed meer?

Het is gewoon hetzelfde als autorijden. Als je net je rijbewijs gehaald hebt ben je net niet gevaarlijk genoeg om het weer in te leveren. Pas na minimaal 9 maanden kan iemand fatsoenlijk rijden.... Kortom certificaat zegt iets, praktijkervaring zegt alles.

Ik zit dik 15 jaar in de ICT en de meeste stof die je in examens tegenkomt zie je in de praktijk nooit. Managementkeuzes en krappe ICT budgetten zorgen ervoor dat menig netwerk een historisch gegroeide wilde omgeving is die met plak- en pleisterwerk in de lucht wordt gehouden. Voor goede, grondige oplossingen 'uit het boekje' zijn fikse investeringen nodig, maar zoals een klant ooit zei: "We hoeven geen Mercedes".

Denk niet dat dit alleen geldt voor het MKB. Ook in grote organisaties worden voornamelijk brandjes geblust. Ter vervanging van grote onderdelen worden budgetten vrijgegeven, maar deze dienen altijd te worden ingepast in een historische omgeving waardoor bij tegenslag best practices ten gunste van de continuiteit overboord worden gezet.

Onderhand iedere fabrikant heeft examens. Je betaalt je blauw aan die dingen terwijl algemene kennis, inzicht en ervaring in het veld veel belangrijker is. Vaak gaat het erom dat je weet hoe je op de beste manier brandjes kunt blussen zodat er niets blijft smeulen of dat er ergens anders brandjes ontstaan. Je moet beducht zijn voor bugs en versieverschillen. Geen enkele cursus bereidt je daar op voor. Geen enkele fabrikant zal gaan praten over fouten in hun produkten terwijl nogal wat problemen het gevolg zijn van zulke fouten. Een gemiddeld netwerk bestaat daarbij uit zoveel componenten van verschillende fabrikanten dat geen enkele certificeringscombinatie de lading dekt. Problemen los je op met je ervaring en soms een fikse dosis research. Voor ieder opgelost probleem zou je onderhand een certificaat in het leven mogen roepen.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-08-02T10:43:00.000Z Heleen van Roon
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.