Centric werft voorzichtig weer personeel

Centric zoekt vanaf deze maand weer actief naar personeel. Voorlopig denkt de automatiseerder uit Gouda aan een tiental mensen per maand. Volgens de directie van Centric zakt de markt sinds maart niet verder terug. In sommige sectoren is er zelfs sprake van flinke groei, zoals de financiële wereld, de detailhandel en de handel. Met name de beheerdiensten, de logistieke software en detacheringstak lopen goed.

'Vanaf deze maand gaan wij weer voorzichtig mensen werven. Ik denk zo een acht à tien per maand', zegt Hans Schrijver, directielid Centric. Het bedrijf telt ruim 5300 medewerkers. Schrijver stelt dat er in het algemeen op de ict-markt tot en met februari sprake was van een dalende vraag. Vanaf maart is er echter een stijgende lijn zichtbaar, met name in een aantal bedrijfssectoren, zoals financiën, de detailhandel en de handel. Centric heeft de afgelopen maanden bijvoorbeeld veel logistieke softwarepakketten aan winkelketens verkocht. Sommige sectoren, zoals de bouw (met uitzondering van infra) en transport, blijven nog achter. De (lokale) overheid is een stabiele sector met veel terugkerende omzet.

In de pijplijn

Schrijver merkt dat de markt langzaam aan het herstellen is door de toenemende vraag naar detacheringsdiensten in dit jaar. Recent vroeg de Rabobank nog aan Centric om twintig man extra personeel voor infrastructuurdiensten. Wel plaatst hij de kanttekening dat de marges onder druk blijven staan.

Hij toont zich verder tevreden over de beheercontracten die Centric heeft binnengehaald. 'Klanten van onze concurrenten stappen over naar ons.' Zo wist Centric eind 2009 een beheercontract van Atos Origin bij bouwbedrijf Heijmans los te weken en rondde het de migratie afgelopen juli af. Ook regelt het in plaats van IBM vanaf begin dit jaar de helpdesk- en onsite-activiteiten bij advies- en ingenieursbureau DHV. 'Er zitten ook nog grote projecten in de pijplijn', aldus Schrijver.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Een kleine berekening leert dat je met 5300 man personeel al gauw tussen de 40 en 80 werknemers per maand kwijtraakt aan het verloop (uitgaande van een gemiddeld verblijf van een werknemer bij het bedrijf tussen de 5 en 10 jaar).

Als je er dan 10 per maand gaat aannemen, zet je in feite in op een beheerste krimp en dus niet op voorzichtige expansie zoals in het artikel wordt gesuggereerd.

In goede tijden zul je dit verloop wel hebben maar op dit moment zijn de mensen over het algemeen honkvast. Die 40 to 80 klopt op het moment dus niet. Temeer omdat ik wat inside info heb.

Ach, als je ipv de normale 15% verloop nu 3% hebt, zit je toch alweer op royaal 10 man per maand. Niet meer dan een vervangingsvraag dus. En dan is 3% echt extreem laag ingeschat.

Nee, deze kan weer gewoon in het rijtje 'reclamepraat'.

@Freek: Er wordt niet gesuggereerd dat er per saldo groei is. Maar dat er weer geworven wordt. Kennelijk was dit en de voorgaande periode niet het geval. Dat betekent of groeien of een minder grote krimp, afhankelijk van het verloop.
Op 5300 man is 8 tot 10 man niet sensationeel, dus om daar nu een artikel aan te wijden vind ik wat veel van het goede. Ben het wel met John eens dat het reclamepraat is. Weet niet waarom computable niet eens stopt met die nietszeggende artikelen.
@Redactie: Betaalt Centric een vergoeding voor het plaatsen van bovenstaand artikel?

De softwarepakketten hebben helemaal niets te maken met de beheerstak MIS, waar Hans Schrijvers directeur van is.

Ik kan me nog herinneren dat toen ik er wegging, er meer dan 7000 mensen werkten... Dus sta maar niet zo te juichen met die 10 man per maand Centric!

10 man per maand is idd niet spectaculair, maar aan de andere is het weer wel een van de eerste ICT bedrijven die de vacaturestop opheft.

@ Mark, het artikel is niet helemaal correct, er werken in totaal zo'n 9200 mensen bij Centric, en 5300 bij ICT activiteiten. Bij ICT activiteiten hebben nog nooit 7000 man gewerkt.

Als je Noorwergen meetelt wel hoor. De rest van de 9300 man is inderdaad finance.

Ach ja, wetende dat Centric een uurtje factuurtje in het lagere segment is, is het niet moeilijk dat de low-end dienstverleners weer als eerste aan de bak gaan. De uitzendmarkt is al enige tijd flink aan het denderen, en daarna volgt de detachering en daarna de projecten. En ze beginnen met de goedkoopste aanbieder.

@Anakin: Centric is zeker niet de eerste die de vacaturestop opheft of zegt dat ze dit doen. Logica en Ordina hebben dit al eerder gedaan. Enerzijds wil men daarmee kennelijk het signaal afgeven dat het weer goed gaat. Anderzijds is het ook een signaal dat men de afgelopen jaren in de verkeerde mensen heeft geïnvesteerd. Als je eerst 350 man loost en er dan weer 350 zoekt dan zullen dat, neem ik aan, niet mensen met hetzelfde profiel zijn.
Daarnaast moet je wel mensen aannemen zodra de markt tekenen van herstel vertoont. Als het herstel doorzet krijg je namelijk een klassieke bulk van verloop van mensen die de kat uit de boom hebben gekeken. Je loopt dan het risico dat je juist als de markt herstelt niet kan leveren.

Voor hoelang en wanneer vliegen ze er weer uit?

Mijn ervaring bij dit bedrijf was niet zo goed, zat bij de vestiging in IJsselstein. Had daar te maken met een behoorlijk arrogante resource manager. Ik ga in ieder geval nooit meer voor dit bedrijf werken.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-09-06T10:10:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.