OCW start landelijk diplomaregister tegen fraude

Dit artikel delen:
Certificaat

Vanaf 2012 komen de meeste diploma's in een centraal diplomaregister. Zo is makkelijker na te gaan of een diploma echt is en kan fraude beter worden bestreden. Ook hoeven burgers, onderwijsinstellingen, werkgevers en overheden straks nog maar bij één loket terecht om diplomagegevens op te vragen. De ministerraad heeft hiermee ingestemd op voorstel van staatssecretaris Van Bijsterveldt van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Het wetsvoorstel gaat nog wel voor advies naar de Raad van State.

In het centraal landelijk register komen de diploma's van iedereen die na een bepaalde datum een diploma heeft behaald in het door de overheid bekostigd voortgezet onderwijs, het hoger onderwijs, het beroepsonderwijs, de volwasseneneducatie, de inburgering en Nederlands als tweede taal.

Via het register kan makkelijker worden nagegaan of een diploma echt is en valt diplomafraude beter te bestrijden. Daarnaast geeft het register de diplomabezitter een voorziening voor het geval het diploma verloren raakt, door bijvoorbeeld diefstal of brand. Ook neemt het register burgers, onderwijsinstellingen, werkgevers en overheden werk uit handen: waar zij nu bij elkaar diplomagegevens moeten opvragen, kunnen zij straks bij één loket terecht.

Mening

Overheidsorganen die toegang nodig hebben om hun wettelijke taken uit te voeren, mogen gebruikmaken van het register zonder toestemming van de diplomabezitter. Derden, zoals werkgevers, hebben deze toestemming wel nodig.

Over het wetsvoorstel heeft een internetconsultatie plaatsgevonden waarbij burgers hun mening konden geven over de vormgeving van het register.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

"In het centraal landelijk register komen de diploma's van iedereen die na een bepaalde datum een diploma heeft behaald in het door de overheid bekostigd voortgezet onderwijs, het hoger onderwijs, het beroepsonderwijs, de volwasseneneducatie, de inburgering en Nederlands als tweede taal"

Wat een slappe,wasse neus zeg, dit initatief!
Ik vraag me oprecht af waarom;
- Wil je alleen behaalde diplomas NA een bepaalde datum?
- Niet gewoon ALLE OOITBEHAALDE diplomas invoeren?
- Alleen diplomas "die door de overheid bekostigd zijn"?

Als je toch bezig gaat, en als overheid de Big Brother uit wilt gaan hangen met het arbeiders-klassificatie en registratie systeeempje...doe het dan goed en grondig

Maak het structureel mogelijk dat ALLE diplomas behaald WANNEER en WAAR OOK TER WERELD vastgelegd gaan worden.


Vraag:
1. Worden dan ook alle genoten opleidingen van het overheid personeel opvraagbaar in dit systeem? Dan kan "het volk der nederlanden" meteen kijken of ze wel of niet gecertificeerd geregeerd worden :-P (en de ongediplomeerde prusters wegstemmen bij de volgende verkiezingen)...


Een diploma hebben alleen zegt helemaal niets ;-) Ervaring daar gaat het om in de praktijk

Na een bepaalde datum lijkt me redelijk logisch, je wil toch geen basisschooldiploma's uit 1920 in je database hebben? Dat lijken me disproportionele kosten!

Ik zou er wel erg voor zijn om ook diploma's waarbij de overheid geen bekostiging geleverd heeft, maar wel de kwaliteitscontrole gedaan heeft (m.a.w. de diploma's van door de onderwijsinspectie gecontroleerde opleidingen) in het register op te nemen. Maar ook hier weer niet met terugwerkende kracht.

Diploma's waarbij geen kwaliteitscontrole heeft plaatsgevonden en die (dus) niet aan diplomastandaarden voldoen zijn waardeloze stukjes papier. Die zouden zeker niet opgenomen moeten worden!

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-09-09T09:11:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.