'Bedrijven kritischer bij het werven van ICT'ers'

Detacheerder Calco-IT start nieuwe wervingscampagne

sollicitatie

Ict-detacheringsbureau Calco-IT gaat op zoek naar honderd startende ict'ers. Hoewel de sector nog altijd in financieel moeilijke tijden verkeert, is het volgens directeur Robert Gravekamp vooral lastig kwalitatief goede ict'ers te werven. De uitstroom van oudere ict'ers zou een extra struikelblok zijn.

Opdrachtgevers willen besparen op kosten voor personeelswerving door in één keer de beste mensen aan te nemen, stelt Gravekamp. Dat zou niet gemakkelijk zijn. 'Ondanks de moeilijke tijden waarin de branche verkeert, is er een groot tekort aan goede young professionals', aldus de directeur. 'Veel jongeren zijn bang om van baan te veranderen. Met onze wervingscampagne hopen we ze te bewijzen dat zij juist nú goede kansen hebben op een vaste baan en een succesvolle carrière.'

Hoewel de detacheerder nu plek heeft voor vijftig ict'ers, is het aantal kandidaten waarnaar het bedrijf op zoek gaat twee keer zo groot. Gravekamp: 'De vraag blijft toenemen. We hopen jongeren die gaan afstuderen, net zijn afgestudeerd of al werkzaam zijn, te bereiken met de wervingscampagne en daarnaast zullen we op alle belangrijke beurzen en evenementen aanwezig zijn.'

Commerciële druk

Ook recruiter Jan Willem Gille van Human Capital Recruitment merkt dat werkgevers kritischer zijn geworden als het gaat om het aannemen van ict'ers. Hij betwijfelt of dat verstandig is. 'In plaats van na sollicitatiegesprekken de best passende kandidaat aan te nemen, wordt nu doorgezocht tot de ideale kandidaat is gevonden', zegt hij. 'Ik verwacht dat werkgevers onder commerciële druk hun eisen weer naar beneden zullen bijstellen. Simpelweg doordat er niet voldoende goede mensen beschikbaar zijn.'

Calco-IT gaat de komende maanden zoeken naar ict'ers die bijna of onlangs zijn afgestudeerd en zich willen bezighouden met softwareontwikkeling, applicatie- en functioneel beheer en kwaliteitszorg. Als zij het twee maanden durende opleidingstraject van de detacheerder met goed gevolg afronden, worden ze geplaatst bij een opdrachtgever. De eerste 22 maanden krijgen de ict'ers begeleiding van een coach van Calco-IT. Daarna beslist de opdrachtgever of hij de kandidaat een arbeidsovereenkomst aanbiedt.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Met andere woorden:
Weer een bedrijf welke voor een duppie op de 1e rang wil zitten.
Laag salaris voor een starter met 0 ervaring en wegzetten voor de hoogste prijs.
Commercieel praatje in elkaar flansen en weer een l*lverhaal de wereld in.

Er is geen tekort aan young professionals, maar een gebrek aan profesionals.
Wanneer wordt er nu is gekeken naar de "oudere" thuiszitters die dolgraag weer willen werken met al hun ervaring en verplicht doormoeten tot hun 67ste?

En nee ik zit niet in beide doelgroepen, al kom ik met mn 35 aardig in de buurt van de oudjes :-)

@Peet,

Daar ben ik het geheel mee eens.

Wat ik niet lees in het artikel is de proefperiode die wordt gehanteert door Calco-IT. Wat veel beginners niet weten is dat ze zonder rederen en compensatie kunnen worden weggestuurd in hun proefperiode. Proef periode wordt niet alleen gebruikt om te kijken of de werknemer past binnen de organistie, maar ook een garantie voor de organisatie om in die periode kosteloos de werkenemers wegsturen.

Om de markt vóó'r te zijn wordt er nu al beginners binnnen gehaald (o.b.v. prognose). Als het na (stel) 3 maanden blijkt dat de prognose niet klopt, kunnen de beginners kosteloss worden weggestuurd.

Proeftijd is een normale gang van zaken, petje.

Focus op alleen maar 'young professionals' snap ik niet helemaal, zoals peet al aangeeft.

Je wilt toch als IT bedrijf kunde, kennis en kwaliteit uitstralen? en niet 'ge-hobby' en 'gepruts' door onervaren krachten?

Ja, ja, onder 25 jaar, 10 jaar ervaring en een voltooide universitaire opleiding . . . . .

Dat heeft zich in 25 jaar niet veranderd

Ik heb meer dan 30 jaar ervaring in de ICT. Toen ik begon moest ik terug naar de MTS om computerkunde en computertechniek te leren ;-)
Ik werk nu zo'n 36 jaar bij een groot bedrijf, 20 jaar als eigen medewerker, (toen geoutsourced) daarna zo'n 16 jaar ingehuurd. Heb zo'n beetje alle takken van ICT meegemaakt. Vanaf januari moet ik helaas op zoek naar iets nieuws. Er zijn blijkbaar betere jonge medewerkers.

Ze kunnen deze arrogante houding net zolang volhouden totdat ze eraan kapot gaan :-) Het werk zal uiteindelijk toch een keer gedaan moeten worden nietwaar?

Waarom zou ik als opdrachtgever bij een bedrijf als Calco-IT gaan shoppen. Extra handjes moeten juist veel ervaring hebben om snel en rendabel ingezet te kunnen worden. In veel gevallen moeten ze juist ook extra expertise hebben en zeker geen schoolverlaters zijn. Met alleen potentieel kan je op de korte termijn niets.

Zo te lezen heeft Calco-IT geen trek in mensen met voldoende ervaring. Misschien komt het daardoor dat ik nog nooit van ze gehoord heb.
Ik heb dus op hun website gekeken. De gebruikelijke bla bla, maar geen trackrecord van enige betekening. Volgens mij willen ze vooral verdienen aan activiteiten zoals detavastconstructies en andere personeelsdiensten, zoals opleiden en coachen van personeel. Ze zijn geen echt ICT-bedrijf, ook al beweren ze van wel.

Goedkope maar nog onervaren mensen geef je juist een kans in een normale organisatie. Die mensen zet je niet zo maar in bij derden.
Een bijkomende probleem is dat de ICT-opleidingen de laatste jaren minder zijn geworden. Een goed inzetbare schoolverlater is een witte raaf.

We hebben laatst een aantal HBO-stagiaires begeleid. Ze voldeden geen van allen. Ze snapten niet eens de theorie die hen bijgebracht zou zijn, laat staan dat ze al wat bijbehorende praktische vaardigheden zouden hebben. We konden die stagiaires niet op HBO-niveau inzetten. Ze waren nog niet eens het minimumloon waard. Bij ons hebben ze tien keer zo veel geleerd dan op school. Toch kregen ze van hun docent een ruime voldoende, want studenten die niet afstuderen kosten de instelling geld. (Aan die wantoestanden mag Computable best eens aandacht gaan besteden.)
We helpen graag, maar als belastingbetaler mogen we meer van het HBO verwachten.

Jan Willem Gille bekijkt het wat beter, ook al kan hij het bla bla niet geheel laten. De ideale kandidaat is moeilijk te vinden en past wellicht niet eens meer bij de veranderde situatie als je die ideale kandidaat eindelijk gevonden hebt. Je kan beter pragmatisch zijn.

@ICT-er: dat wil toch niemand?
Onafhankelijke, zelfstandig functionerende en zelf-denkende innovatieve arbiedskrachten met echt verstand van zaken?

De reden waarom de opleidingen zo slecht zijn GEMAAKT is dan "men" alleen maar levende robots wil... ik noem ze [button]pushers. Mensen die - qua opleiding - net genoeg weten wanneer ze op welke button moeten drukken en bij ellende gauw gaan escaleren naar de die-hards met de echte kennis.

Centralisatie van (ict)kennis geeft ook Macht he :-) en daar draait dit spelletje om. De oudere- ,ervaren en vooral inhoudelijk wijzere icters worden structureel de markt uitgewerkt / gediscrimineerd, en geleidelijk vervangen door afhankelijk gemaakte levende button-pushers, human drones.

In het algemeen geldt "if you pay peanuts, you buy monkees". Het bedrijfsleven focust vooral op korte termijn winst. De langere termijn boeit niet. Dat is de reden waarom organisaties worden uitgewoond en men outsourcet naar de 3e wereld met een overeenkomstig laag niveau resultaat.

De newbees waar men over praat, zijn niet opgeleid in het ontwerpen of realiseren van efficiënte applicaties of systemen. Integendeel. De formele opleidingen weten niets van methoden en technieken, hebben daar ook nooit verstand van gehad. "Hij die kan doet, hij die niet kan onderwijst" zei Cats ooit en hij heeft daarin nog steeds groot gelijk. De échte opleiders vond je vroeger in het bedrijfsleven. Die kennis zit in de hoofden van sommige senioren die meer en meer richting pensioen gaan. Nederland = kennisland is tot onzin verworden.

Klassieke vaklieden die bijvoorbeeld nog handmatig metaal kunnen bewerken, komen tegenwoordig uit het buitenland. Die mensen is Nederland al heel lang geleden kwijtgeraakt.

Analoog dreigt dit voor de vakbekwamen in de ICT, alleen zijn van dit type functionarissen geen voorraden in het verre, integendeel. ICT-cracks moet je vooral niet kwijtraken. Je moet ze zelf tijdig opleiden. Je moet de kennis vasthouden of doorgeven. Ervaring bouw je echter niet in korte tijd op. Je hebt de échte senioren nodig die het vak kunnen uitdragen op de werkplek. De tijdgeest is echter anders. Management rules en we weten allemaal waar het toe leidt: eerst de financiële crisis en nu onvermijdelijk de technische crisis. Uitholling op alle vlakken. Tijd voor een gewijzigde strategie waarin kwaliteit en kennismanagement meer aandacht krijgt.

Alweer een detacheerder met teveel noten op zijn zang.

"'Ondanks de moeilijke tijden waarin de branche verkeert, is er een groot tekort aan goede young professionals', aldus de directeur"

Man, schei uit!!!! Zoek maar tussen de 10.000 werkloze ICT-ers + duizenden ZZP-ers zonder opdracht, of met een opdrachtje van een paar weken: die komen zo meteen weer vrij voor een job!!!

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-09-09T11:16:00.000Z Heleen van Roon
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.