Onderzoekers positief over freelance ICT-markt

Zelfstandigen zonder personeel (zzp'ers) hebben meer vertrouwen in de opdrachtenmarkt dan aan het begin van dit jaar. Dat stellen onderzoekers van werving- en selectiebureau Yer. Het onderzoek is gedaan onder freelance interimmanagers.

Yer meet elk kwartaal de mate van vertrouwen die zzp'ers in de interimopdrachtenmarkt hebben. Het wervingsbureau ondervraagt daarvoor ongeveer 13000 freelancers. Het percentage zelfstandigen dat aangeeft geen vertrouwen in de markt te hebben, is in het derde kwartaal van dit jaar 6 procent. Drie maanden eerder was dat nog 17 procent.

Ook zijn er volgens de onderzoekers meer freelancers die zeggen 'vertrouwen tot veel vertrouwen' te hebben in hun werkgebied. Dat percentage lag de afgelopen twee kwartalen op 70 procent, terwijl dat aan het begin van 2010 nog 63 procent is.

Betere tijden

De cijfers van Yer zijn niet de enige die laten zien dat er voor de freelancer weer betere tijden aankomen. Uit onderzoek van vacaturewebsite IT-Contracts bleek begin oktober dat opdrachtgevers nu vaker naar zelfstandigen zoeken dan in augustus. De index zou gestegen zijn van 85 naar 94 punten. 'Het is bijna weer op het niveau van januari 2008, toen de index op 100 punten werd gesteld', aldus de onderzoekers.

Overigens lijken niet alle freelancers daar iets van te merken. Lezer Jacques Paalmans meldde op Computable.nl dat de freelancemarkt nog steeds slecht is. 'Degenen die denken dat het weer beter gaat, zijn zelf geen freelancer', aldus Paalmans.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

YER ondervraagt ieder kwartaal 13.000 freelancers? Ik ben zelf freelancer en ken heel wat freelancers. Nog nooit iets van een YER-onderzoek vernomen.

Ik merk dat het aantal aanvragen inderdaad wel toeneemt. Helaas hoeft het aantal aanvragen geen maat te zijn voor de hoeveelheid opdrachten of het uiteindelijk geboden tarief.

Onderzoekers zijn positief over de freelance ICT markt, maar de freelancers zelf niet ;-)

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-10-15T10:07:00.000Z Heleen van Roon
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.