ICT'er ontvangt bovengemiddeld salaris

Werknemers met een ict-functie hebben het financieel gezien goed voor elkaar. Het salaris van deze medewerkers is gemiddeld een stuk hoger dan dat van personeelsleden in andere functies. Dat blijkt uit onderzoek onder ruim 2800 ict'ers en ict-managers.

De geënquêteerden zijn lezers van het magazine of de website van Computable. Volgens de onderzoekers laat ongeveer 67 procent van de ondervraagden weten minimaal 45.000 euro bruto op jaarbasis te verdienen. Ruim de helft daarvan ontvangt meer dan 60.000 euro. De Nederlandse werknemer moet het met minder doen: dit jaar was het inkomen gemiddeld 32.500 euro, blijkt uit cijfers van het Centraal Plan Bureau.

Ongezonde financiële situatie

Computables loopbaanexpert Martijn Kreugel stelde onlangs dat het niet altijd goed is om snel een hoog salaris te krijgen. 'Dit leidt tot goudenkooiconstructies en een ongezonde financiële situatie', aldus Kreugel. Ict'ers die in die situatie zitten, zouden op de lange termijn een lager salaris ontvangen dan werknemers die gedoseerd hun salaris naar boven weten bij te stellen. Zij zouden op de lange termijn meer verdienen dan werknemers die in korte tijd veel salarisverhoging krijgen.

Topman John Chamers van netwerkleverancier Cisco lijkt zich daarover geen zorgen te maken. Zijn salaris steeg dit jaar naar 18,9 miljoen dollar. Een jaar eerder ontving hij nog 9,2 miljoen dollar. De aanleiding van de salarisverhoging is het herstel na de economische crisis.

Onderzoek

Aan het onderzoek deden 2834 lezers van Computable en Computable.nl mee. Daarvan was 95 procent man en 5 procent vrouw. De online enquête werd gehouden van 20 september 2010 tot en met 7 oktober 2010.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Leuke kop.
En een timmerman verdiend zeker zoveel als een staatssecretaris;-)

Dat betekend dat 33% minder dan 45.000 euro bruto op jaarbasis verdient. en als ik sommige interviews van bedrijven op Computable mag geloven dan zal dat aantal % snel meer worden.

Ben ik toch benieuwd welke IT functies hier allemaal mee bedoelt worden. Duidelijk niet de helpdesk en systeembeheer functies ;)

Ik gok management en consultancy functies.....

Ik vraag mij af of salaris hier zuiver is opgegeven, of dat een (groot) aantal ZZP collega's vol trots hun omzet hebben gedeeld...

@Jurist: ik hoop inderdaad dat ze bruto jaarsalaris bedoelen, dus 12,96 keer het bruto maandsalaris. Dus geen bonussen ed. meerekenen. En dat het inderdaad niet over ZZP-ers gaat maar loondienst. Voor ZZP-er is het veel te laag want die moet immers zijn pensioen, auto ook nog zelf betalen.

Ik ben het met Frank eens.
De salaris normen die hier worden genoemd voor helpdesk medewerkers/systeembeheerders blijven op mijn werk in iederval gewoon dromen (dus bedrog).

Maar dat kan er ook aan liggen dat wij in het oosten van het land zitten.

Appels met peren dit natuurlijk. Ik denk dat bijvoorbeeld notarissen en makelaars ook bovengemiddeld verdienen, net zoals chirurgen en noem maar op.
Alle beroepsgroepen waar een bovengemiddeld opleidingsniveau is vereist zullen vaak ook bovengemiddeld verdienen..

LOL, alle ZZP-ers verdienen veel meer dan loondienst, ongeacht welke branche. Zelfs als verpleegkundige zzp-er verdien ik nu al 95K per jaar. Ben voor mijn plezier net begonnen met HBO-ICT studie.

@Marcel
Marcel, ben je misschien niet zo op de hoogte van (eigen)bedrijfsvoering? De auto van de zaak plus benzine en een heleboel bijkomende kosten gaan juist voor de helft op kosten van de belastingdienst! Dit is een extra financieel voordeel van een eigen zaak.
En wat betreft de pensioen kosten: ikzelf, en vele anderen zijn juist gaan ZZP-en omdat we menen dat de werknemerspensioenen weggegooid geld zijn voor de komende jongere generaties. Je legt je hele leven een kwart van je salaris in, en hiervan is 0% gegarandeerd dat je het ooit nog terugkrijgt. De pensioenfondsen en de staat mogen gewoon aan het einde van de rit zeggen: sorry meneer, er is niets meer over het is ons niet gelukt, maar wel bedankt dat u uw hele leven een kwart van uw geld aan ons heeft overgemaakt (en wij de pensioenbeheerders en onze talloze financieel adviseurs hebben er in ieder geval wel lekker van geleefd met mooie salarissen).
Als ZZP-er heb ik juist bewust geen pensioenfonds, maar bouw ik kapitaal op door de aflossing van mijn woonpand(en) en in de toekomst via beleggingsconstructies via een eigen bv en verder.
Misschien heb je hier wat aan,

groet Darkpig

Heb vandaag een gesprek gehad bij een wervings buro voor een IT functie bij Getronics in Beek.

Het startsalaris was 1600 bruto voor MBO nivo en 1800 voor HBO nivo. (40 uur). Extra certificaten met ervaring brengt nog eens 100 euro extra op.

Ik denk maar dat ik zzp'er wordt.

@Mario

auw: nivo, wervings buro, ik wordT..

Startsalaris zegt overigens niet zoveel, het gaat erop wat het op korte termijn kan worden.
Staar je niet stuk op de inkomsten van een zzp'er, die moeten ook veel meer uitgeven en lopen vaak ook meer risico (geen recht op ww bijvoorbeeld, en als je ziek wordt is er niemand die doorbetaalt, etc.)

@JW, het typediploma heb ik helaas niet ;)

T.o.v. mijn oude werkgever zou ik 40% erop achteruit gaan. Niet echt motiverend om over te stappen. En ik zit al 3 jaar op de nullijn

@Darkpig: heb je helemaal gelijk in, mijn reservering voor mijn oude dag zit dan ook zeker niet in een collectief. Maar er zijn nogal eens bureau's die adverteren met brutosalarissen en dan hebben ze voor hun gemak een aantal secundaire voorwaarden bij opgeteld... vooral prestatieafhankelijke eindejaarsbonussen willen ze nogal eens meerekenen. Dan is die 45-60K opeens niet zo veel meer ;-)

@Mario

Als je al 3 jaar op de nullijn zit, ben je dus geen starter meer. Dan is €1800 per maand echt een lachtertje.

Om je een idee te geven; toen ik in 1996 begon met werken (hbo elektrotechniek; ict functie bij het toenmalige Philips rekencentrum) begon ik met iets meer dan €1500 per maand (excl. vakantiegeld en zo)

Als ze mij €1800 per maand zouden bieden, zou ik ze vragen of ze wel serieus op zoek zijn naar kandidaten.

@Pavake,

Ik zit al 17 jaar in de ict, waarvan de laatste 10 jaar als netwerkspecialist op HBO nivo. Van oorsprong heb ik een MBO technische opleiding met de nodige cursussen in de ict.

Getronics hanteert een salaristabel, gebaseerd op de opleiding MBO, HBO en WO. Als ik dit van te voren geweten had, dan had ik mijn tijd nuttiger kunnen besteden.

@Pavake,

Dat ik al 3 jaar op de nullijn zit, heeft te maken met een krenterige baas. Na 3 tijdelijke contracten mag ik nu uitkijken naar een andere functie.

Mijn inkomen is het gemiddelde van de nederlandse werknemer en ben er tevreden mee.

Dit soort cijfers zou je niet ruw moeten nemen maar altijd corrigeren voor een aantal factoren. Denk aan leeftijd, opleidingsniveau etc van de polulatie. Om met opleidingsniveau te beginnen:

In de IT heb je een redelijk aantal functies op MBO niveau, een nog groter aantal functies op HBO niveau en een wat kleiner aantal functies op WO en PhD niveau. Gemiddelde opleidingsniveau is ongeveer HBO. Vergelijk het gemiddelde salaris van IT-ers met dat van andere banen op HBO niveau en waarschijnlijk zullen de twee elkaar niet zoveel ontlopen. Eigenlijk staat er dus: IT-er is gemiddeld hoger opgeleid dan gemiddelde Nederlander ;)

Op de site van de vereniging van effectenbezitters staat een lijst met beloningen van bestuurders, zo te zien was er aan die overbetaalde IT'ers genoeg te verdienen ;-)

Niet dat ik het echt relevant vind (de discussie hierover gaat immers ook nergens over) maar ik vraag me toch wel af waar Heleen de titel van dit artikel op baseerd.
Net eens even het volgende lijstje bekeken:
http://www.gemiddeld-inkomen.nl/per-beroep.php
Dat is ook al niet echt representatief voor de werkelijkheid, er staat bovendien niet bij hoeveel uur je daarvoor moet werken.
Hoe dan ook als ik dat lijstje moet hanteren dan verdiend een lasser ook een bovengemiddeld salaris, zo ook een vrachtautochaufeur.
Ik ken echter niet zo heel veel ICTers die boven de 4000/maand uitkomen, en dat is echt niet omdat ze zo beroerd zijn. staat tegenover dat ik heel wat vakbroeders ben tegengekomen die ik nog niet een Nintendo zou laten beheren, dat zullen we allemaal wel hebben meegemaakt.
Dat is echter nog steeds geen maat voor het salaris.
hoe dan ook de ICTbroeders die ik tegenkom zitten zo rond de 3000 - 4000. kenlijk ga ik aleen maar met het klootjes volk om.

@Pascal:

Ik ken er wel redelijk wat, maar allen op strategisch niveau. En die verdienen inderdaad flink hoger. Toch is het inkomen erg afhankelijk van de branch waarin je werkzaam bent. Bij een bank wordt een IT functie aanzienelijk beter betaald (ook systeembeheer) dan bij een detacheerder....

anyway volgens is dit onderzoek totaal niet relevant, omdat er simpel niet is afgebakend wat er hier onder IT-ers verstaan wordt......

"Betreft onderzoek onder ruim 2800 ict'ers en ict-managers. De geënquêteerden zijn lezers van het magazine of de website van Computable."

Een onderzoek moet voldoen aan een a-selectieve randomised dubbelblinde steekproef van voldoende omvang om significante verschillen aan te kunnen tonen, met een te toetsen hypothese en uitgevoerd met een doordachte meting die er voor zorgt dat de meetresultaten kunnen worden geanalyseerd en er conclusies over de hypothese uit kunnen worden getrokken door een onafhankelijke onderzoeker. Vanzelfsprekend dient voor andere invloeden zoals persoons- en situatiegebonden genormaliseerd te worden.


Huiswerk overmaken.

2834 lezers is niet genoeg om een duidelijk beeld te krijgen.

Benieuwd of Ordina ook bovengemiddeld betaald....

Iedere maand (en voor uitzendkrachten iedere week) levert de werkgever (of salarisverwerkend bedrijf bij uitbesteding) de loongeggevens aan de belastingdienst die ze vervolgens doorstuurd naar het UWV. Het UWV stuurt ze weer door naar het CBS.

De salarisgegevens over de de ICT sector zijn dus bij minimaal drie organisaties op te vragen.

Het salaris bij ICT bedrijven is erg bedroevend voor ICT'ers. Er valt op dat juist ICT'ers willen omscholen om hun positie en salaris te bevorderen.

De reden hiervoor kan zijn dat veel bedrijven ICT'ers uit India en uit andere landen met lagelonen halen. Het lijkt dat een IT'er geen toekomst meer heeft in Nederland. Misschien is het de taak aan de overheid om meer dan 10.0000 werkloze IT'ers te helpen aan een baan, alvorens er beroep wordt gedaan op IT'ers buiten Nederland.

Het is ongelooflijk hoeveel spelfouten ik zie in al deze berichten. Mensen, jullie zijn je bovengemiddelde salaris niet waard.
ICT'ers, studeer eens op werkwoordvervoegingen..

Zoveelste onzin weer....
Als je nu een baan accepteert in de ICT, verdien je slechter dan een lasser of een timmerman!!!
Dus waarover hebben ze deze zogenaamde onderzoekers?
Waar zijn de onderzoekresultaten?

Ik ben een ict'er(applicatie ontwikkelaar) met 7 jaar ervaring mijn salaries is 2100 bruto per maand.
Dit geld niet voor alle icter's. Alleen ict-managers en hun vrienden verdienen dik. De rest verdient soms minder dan een startende financieel administratief medewerker.

Appels en peren. niets meer, niets minder.
Gaat dit om de gemiddelde ICT'er die na z'n hogeschool te hebben afgemaakt 10 jaar ervaring heeft en manager is geworden ?
Dan is dit verschil meer dan logisch vergeleken met de 'gemiddelde Nederlandse werknemer'. Deze heeft geen hogeschool gedaan en is geen manager.
Duidelijk Appels en peren

Een applicatie ontwikkelaar die 2100 euro bruto verdient met 7 jaar ervaring ...
vraag mij nu toch wel af hoe oud u ben. Bent u < 25
mwaa, echter bent u > 30 dan is het wel erg triest als je bedenkt dat een automonteur met 10 functie jaren reeds met 3200 euro naar huis komt vlgns het CAO boekje.

Ict'ers zijn kennisarbeiders van modern tijd. Ze moeten niet alleen genoeg hebben met lage salaries maar ook op de werkvloer arbeidsomstandigheden voor hun is meestal dramatisch. Ze zitten alle functie door elkaar in een groot ruimte zogenamde TUINkantor. waar blijft die arbeidsinspectie om te controleren misschien die wordt ook zoals bedrijfsartsen door werkgever in dienst genomen.

Getronics belooft veel, doet weinig!
Heb in 10 jaar één keer een beetje stijging gehad, verder drama.
Niks mogelijk, geen geld!
Alleen maar bezig om zoveel mogelijk voor je te vangen!

Dan werk ik dus duidelijk bij het verkeerde bedrijf... In vergelijking met bekenden met soortgelijk opleidingsniveau en werkervaring is mijn salaris toch echt benedengemiddeld.

wat een inhoudsloos artikel, hoe generaliserend en veralgemeniserend.

Je kunt er niets mee, het zegt niets en het brengt niets.

Ik word een beetje triest van een aantal reacties. Het barst werkelijk van de basisschooltaalfouten. Misschien dat die 67% die meer dan 45.000 euro bruto verdient, dat dan beter doet? ;)

Het zou misschien handig zijn voor deze discussie om eens de CAO-ICK te vergelijken met andere CAOs. Dit om te zien of ICT functies bovengemiddeld ingeschaald c.q. vergoed worden. Voor de discussie of men(in loondienst)vindt dat er voldoende financiele waardering bestaat voor het werk van de ICT-er, zou ik sowieso willen verwijzen naar de CAO-ICK. Discussies over ZZPers lijkt mij geen relatie met het artikel te hebben. Dat gaat immers over "werknemers", en ik begrijp die term nog steeds als gaande over mensen in loondienst.

Ik denk dat de gemiddelde ICT-er behoorlijk opschept. Als ervaren systeembeheerder heb ik een normaal salaris waar ik met mijn gezin netjes maar zonder extra's van kan leven, zolang mijn vrouw ook full-time blijft werken!

Beste mensen het zal ongetwijfeld zo zijn dat niet iedereen hier zonder taalvauten kan schrijven, dat zegt niets over iemands competentie, en zelfs met die taalfouten is een fatsoenlijke discussie goed mogelijk.

@Rabbie, 2100 is idd niet schokkend maar het ligt er maar net aan wat je doet. iemand die leuke dingetjes bij elkaar knutselt in visualstudio hoeft nu eenmaal niet al te snel op een top salaris rekenen terwijl iemand die een miljoenen project managed waarschijnlijk wat meer dan dat bijeenharkt.
Maakt het uit ? het is zoals Jo aangeeft. zorg dat je op een fatsoenlijke manier van je salaris kan leven.
Ik heb een prima salaris en een bescheiden levensstijl, toch blijft er aan het eind van mijn geld ook altijd een stuk maand over.

2800. Welk deel is manager, welke leeftijdsopbouw, hoeveel jaar in de ITC, hoeveel uur per week (32-36-40). Bij ZZP'ers is de opbrengst bruto (denk aan opleiding, verzekeringen). Is dit een juist afspiegeling? Genoeg ICT-managers die over processen of budgetten gaan, maar onder de IT-vlag genoemd worden. Moet je dus echt soort functies onderscheiden.

@PaVaKe, 08-11-2010 21:33, Mario heeft het over een startsalaris. Niet over een starter.

Dat Getronics een cheap-ass voor een dubbeltje op de eerste rang bedrijf is weten we al langer.

De meeste ICT inkomens bestaan uit meerdere componenten, tenzij je op een ICT afdeling werkt in het bedrijfsleven of bij de overheid. Zodra je wordt gedetacheerd gelden er andere regels, waarbij het over het algemeen zo is dat je salaris alleen maar "goed" is als je 80% inzet haalt. Hoe het is opgebouwd kan per organisatie zeer sterk verschillen. Ik schat echter dat het gemiddelde basissalaris eerder ondergemiddeld is, maar bovengemiddeld wordt door inzettoeslag, auto van de zaak, evt bonussen en prestatietoeslagen.

Ik ben eigenlijk wel benieuwd of er ook nog onderscheid zit in de sector waarin je werkt.

Verdiend een ICT-er in het bank en verzekeringswezen bijv. meer dan een ICT-er met een vergelijkbare functie bij de overheid? Hoe zit het met ICT-ers in de industrie, of ICT-ers binnen een R&D afdeling?

Zelf werk ik al een aantal jaar bij R&D afdelingen van multinationals, en zit al lange tijd bovenmodaal

Natuurlijk ontvangt een ICT'er een bovengemiddeld salaris. ICT'ers zijn dan ook vaak bovengemiddeld opgeleid. Er zijn veel HBO/WO opgeleide ICT'ers, dus zal men dit ook terug zien in een hoger gemiddeld salaris ten opzichte van het bruto modaal inkomen van 32.500 euro. Het is waarschijnlijk appels met peren vergelijken.

Kan de redactie aangeven hoe de verdeling onder de geënquêteerden is, wat betreft opleidingsniveau (vmbo, mbo/havo, vwo, hbo/wo)?

Er wordt wel eens gezegd: Er zijn leugens, grote leugens en statistieken. Maar als je iets van statistiek af weet, en de juiste gegevens zijn beschikbaar, dan kan je altijd achterhalen of de getrokken conclusies terecht zijn. Vergt echter wel de kennis en inspanning. Daarom vind ik het van belang dat journalisten dit in de gaten houden.

Wellicht is de module S13121 (Onderzoekspracticum kwantitatieve data-analyse) van de Open Universiteit een goede basis, deze volg ik momenteel.

Voordat een echt goede conclusie kan worden getrokken moet men de MBO ICT'ers met MBO gemiddelde salarissen vergelijken, en HBO/WO ICT'ers met HBO/WO gemiddelde salarissen. Let dan ook nog wel op de verspreiding in leeftijdscategorieën, en let op de standaard afwijkingen. Een a-selecte steekproef is dan ook wel een echte aanrader.

Kleine aanvulling:

Het begrip salaris moet natuurlijk ook goed zijn gedefinieerd. Is dit het bruto jaarsalaris, of is dit het belastbaar inkomen (incl. leaseauto, bonus e.d.)?

Ook nog een andere: Hoe groot is het percentage ICT managers waaraan dit is gevraagd en hoe groot het percentage ICT professionals. Ik heb de indruk dat de managers inderdaad een exceptioneel hoog salaris krijgen.

Stel dat je alleen bent, zonder partner. Je verdient 2200 per maand (netto, na enkele jaren werkervaring), vind ik te weinig. Als je alleen maar beseft dat hypotheek per maand je ongeveer 1300 euro lichter maakt. Huidige financiële systeem is zo ontworpen dat een universitaire arbeider net genoeg heeft om vaste lasten te betalen en een paar honderd euro op zak die zo op is na een extra uitgave.


@Salaris te Laag: 1300 eu per maand? Dan woon je te duur. 2200 netto pm met ENKELE jaren ervaring vind ik niet echt te slecht betaald ...maar je hebt altijd 'rupsjes nooitgenoeg'.

2200 netto per maand is ruwweg zo'n 3800 bruto per maand
Met 13e maand en vakantiegeld kom ik dan op een jaarsalaris van ongeveer €52500 per jaar.

De hypotheker geeft je voor dit jaarsalaris een hypotheek van €263000.

Neem je nu een aflossingsvrije hypotheek, krijg je:

Bruto maandlasten €1283
Netto maandlasten €812

€1300 per maand kan dus wel kloppen, maar dan moet Salaris te laag misschien maandelijkse belastingteruggave gaan overwegen, scheelt toch €470 per maand


Maar terug naar het onderwerp: 2200 netto per maand is niet verkeerd hoor, maar helaas zijn de huizenprijzen harder gestegen dan de salarissen afgelopen 15 jaar.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-11-08T14:37:00.000Z Heleen van Roon
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.