'Liever flexibel werken dan hoog salaris'

Werkgever moet wensen van bedrijf en personeel beter combineren

Werknemers proberen steeds meer hun eigen loopbaanwensen te vervullen. Dat stelt hr-directeur Thomas Mulder van ict-dienstverlener Accenture. Volgens Mulder draait het 'steeds minder om geld en meer om flexibiliteit'.

De hr-directeur deed zijn uitspraak tijdens een rondetafelgesprek dat Computable organiseerde. De verbeterende kansen op de arbeidsmarkt zouden ervoor zorgen dat werknemers weer gaan nadenken over wat zij nu precies willen. 'Zij gaan hun passie najagen', zegt Mulder. 'Werkgevers moeten daarom goed nadenken over hoe zij hun eigen doelstellingen kunnen combineren met wat hun medewerkers belangrijk vinden.'

Wensen van werknemers

Net als Mulder verwacht Sogeti's manager Groei en Ontplooiing Floor Hählen dat flexibiliteit een belangrijke rol speelt in de wensen van werknemers. De hr-managers zijn het erover eens dat flexibiliteit voor personeelsleden aantrekkelijker is dan een hoog salaris, omdat het moeilijker uitwisselbaar zou zijn.

Werkgevers die hiermee geen rekening houden, kunnen getalenteerde medewerkers kwijtraken, verwachten de ict-dienstverleners. Getronics' hr-manager Mickey Spier: 'Je moet je afvragen hoe je werknemers en hun kennis bij je kunt houden. Tijdens de crisis bleven veel medewerkers op hun plek zitten, maar straks ontstaat er een uitstroom.'

Dit zou een onderwerp zijn waarmee de hele ict-branche te maken krijgt. Hr-manager Bianca Verburgt van ict-dienstverlener Logica verwacht daarbij ook concurrentie van ict'ers die tot nu toe in dienst waren bij een werkgever, maar volgend jaar kiezen voor een bestaan als zelfstandig ondernemer.

Niet meer leuk

Mulder van Accenture benadrukt dat ook op dat vlak het letten op de wensen van de werknemers een manier is om hun vertrek te voorkomen. 'Ze blijven niet meer hun hele leven op één plek zitten', geeft hij aan. 'Werknemers weten heel goed wat ze willen. Als ze het niet meer leuk vinden, zijn ze weg.'

Kennisplatform voor de overheid ECP-EPN stelde onlangs dat personeelsleden meer uren betaalde arbeid willen verrichten, als hun werkgever flexibel werken toestaat. Wekelijks zouden werknemers twee uur meer willen werken. Het kennisplatform baseert de uitspraken op onderzoek onder 2448 medewerkers in loondienst.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Tja euh, ik weet niet maar (HR) managers vullen toch graag hun eigen beeld in als ze met werknemers praten. Zo van: 'Jij houdt toch ook van een uitdaging en kerstborrels en vind je salaris minder belangrijk.?' En wat moet je dan zeggen? 'Nee, ik heb nog nooit zoveel gezeik aan me hoofd voor zo weinig geld, en ik heb thuis als jonge ouder ook nog wel wat te doen aan zorgtaken, dus geef me geld steek die borrels even in je...' Nee dat is ERRUG goed voor je carrière en daarom zegt niemand dat terug.

De balans tussen werk en privé, daar draait het om. Dat is heel persoonlijk, respecteer dat. De mogelijkheden om thuis te werken kunnen nog verder worden benut. Ik hoor nu al van detacheerders die twee dagen klant, eventueel met hotel, één dag thuis en weer twee dagen klant aanbieden. Zeer aantrekkelijk...

@ Marc W.: Inderdaad, daar heb ik de essentie mee te pakken. Persoonlijk vind zowel flexibiliteit als fatsoenlijk salaris belangrijk.


'Werknemers weten heel goed wat ze willen. Als ze het niet meer leuk vinden, zijn ze weg.'

Tsja, in het geval van Accenture (en misschien ook wel Logica) heeft het toch echt met een stukje organisatiecultuur te maken.

Bovendien hebben de meeste IT'ers gelukkig een goed geheugen en weten we allemaal wel hoe ze met hun personeel omgaan in tijden van crisis en bezuinigingen...

't is maar hoe je mes presenteert en waar je het erin zet, toch? Er staat me nog bij van enkele maanden geleden dat ene Tom Ringo, voormalig hoofd HR van Accenture en nu hoofd "human capital" bij IBM Global Services razend enthousiast over "crowdsourcing" wist te vermelden dat men daar wel een kwart van de hele workforce mee kon vervangen.
Dat werd niet goed ontvangen.. en nu komt men dus met dit soort berichtgeving alsof een IT-er, die vaak toch behoorlijk flexibele banen hebben, met minder toe willen..

Ha, hier wordt een nieuwe trend gezet. ICT werkgevers die de krapte op de ICT arbeidsmarkt alweer aan zien komen en zich op voorhand willen indekken tegen salarisstijgingen. Alsof ICT werknemers zo dom zijn om minder salaris te accepteren in ruil voor meer flexibiliteit. Dus dat ik dan 40 uur flexibel invul tegen minder loon dan wanneer ik die 40 uur niet flexibel invul? Het goede uitgangspunt is dat flexibiliteit een arbeidsvoorwaarde moet zijn die geen negatief effect heeft op de hoogte van het salaris. Sterker, mensen die flexibel hun uren kunnen draaien zijn waarschijnlijk effectiever bezig. Zou dus eigenlijk meer salaris moeten opleveren!

Haha weer zo'n HR directeur die de baas naar zijn mond praat. een ICT-er heeft i.h.a. veel ingewikkelds gestudeerd,werkt hard en is wereldwijd inzetbaar. Betaal ze te weinig en je bent ze kwijt want buiten verdienen ze 100 euro per uur.
Succes met het opleiden van telkens weer nieuwe jongelingen!

Haha, de reacties hier getuigen van meer inzicht in de werkelijkheid dan het inzicht in een gewenste realiteit van veel HR-managers en bedrijven. Ook ik kan me niet voorstellen dat je minder betaald zou krijgen voor hetzelfde werk, maar dan flexibel uitgevoerd. De werkgevers zouden dat juist extra moeten belonen!

Flexibel werken..... dus als ik veel moet reizen dan mag ik bij bovenstaande werkgevers flexibel 4 uur per week minder schrijven ter compensatie zonder dat mijn manager (of die van hem) daar iets over gaat zeggen?
Hmmm..... :-)

Flexibel werken zegt niet alleen iets over hoe vrij je bent om tijd en werkplek onafhankelijk te werken. Het geeft zeker (en misschien in sommige gevallen wel met name) flexibiliteit voor de werkgever. Want de persoon die kiest voor flexibel werken is ook flexibel in beschikbaarheid/bereikbaarheid. De drempel om een medewerker te bellen voor een klus in de avond of in het weekend is hierdoor een stuk lager.

Ik vind het prettig, maar het werkt wel twee kanten op!

Dus betaal wat iemand waard is en naar gelang hoeveel uur zij/hij maakt. En laat dat flexibel werken in mijn loon ondehandeling maar buiten wegen! Het zelfde geldt voor de bedrijven die leaseauto´s meenemen in de loon onderhandelingen...... no go for me :)

Ik werk redelijk flexibel zowel kwa lokatie als kwa tijden.
Dwz ik ben voor mijn colega's altijd bereikbaar ook als ze weten dat ik in mijn vrije tijd zit. staat tegenover dat het ook voorkomt dat ze me tijdens werktijd bellen terwijl ik door de supermarkt banjer.
Een bedrijfstraband heb ik niet (colega's wel) ik heb zelf best een mooie bak.
Bovendien heb ik bij lease constructies altijd het gevoel dat het een sigaar uit eigen doos is.

Minder betaald krijgen om oproepbaar te zijn in het weekend???

tssss.....

ach, op dagen als vandaag met ruim 900km file, ben ik toch heel blij van huis te kunnen werken.

Ach de vraag is natuurlijk ook wat met een hoog salaris wordt bedoeld.
Ik heb zo wel begrepen dat de grote bekende clubs niet heel erg van betalen zijn, maar om nu te zeggen dat pakweg 3k/mnd tot de dikke salarissen behoort lijkt me nu toch ook wel heel erg overdreven.
Wat is er toch mis mee een werknemer tevreden te houden in zijn werk en dan ook nog een fatsoenlijk salaris te bieden.
Als hij morgen bij de concurent zit schiet het ook niet erg op.
Maar goed die discussie komt elke keer weer aan de orde waat het een artikel betreft waarin een bekende detacheerder wordt genoemd.

Beetje kort door de bocht, alle reacties...
Als je het artikel leest zeggen ze allemaal dat ze een tendens herkennen waarbij flexibiliteit aantrekkelijk wordt dan alleen een hoog salaris. Er staat nergens dat ze de medewerker MINDER gaan betalen. Het gaat om het totaalplaatje...

Als er twee bedrijven zijn die beiden goed betalen, maar bij de een krijg je de ruimte om flexibel werken en bij de ander krijg je die ruimte niet, welk bedrijf kies je dan?

@Kort - door de bocht...:
Je hebt gelijk, maar je weet zelf ook wel hoe werkgevers denken. Als het voor minder kan, waarom dan meer betalen?
Als je als ict-er van baan wisselt, is het toch je bedoeling er op vooruit te gaan. Dat kan in salaris zijn, maar ook in je arbeidsvoorwaarden, zoals flexibeler werken. Zelf zou ik nooit voor minder salaris gaan, gewoon omdat je leven daar wel op ingericht is.

@Kort - door de bocht zelf werkgever ? detacheerder ? voel je de problemen aankomen ?
Ik heb al vaak genoeg aangegeven dat ik kwa salaris en flexibeliteit prima zit, vraag me daarom dan ook af hoe je mijn opmerking als 'kort door de bocht' kunt generaliseren !
De vraag blijft natuurlijk of je iemand die zich voorsteld als 'kort door de bocht' serieus moet nemen.

"Werknemers proberen steeds meer hun eigen loopbaanwensen te vervullen"

Je werkt (hopelijk) toch aan het realiseren van je EIGEN CARRIERE en niet voor de omzetverhoging van je werkgever?

Een werk-gever en werk-plek zijn een leuke bijkomstigheden als middel om je EIGEN DOELSTELLINGEN te realiseren... en nergens anders voor.

Tip:
Inkomsten bemachtigen (klinkt velen malen positiever als "Werken") kun je any_time, any_place, any_where (tot je dood als het ligt aan dit kabinet). Stel JEZELF centraal en zoek daar een leuke inkomstenbron bij. W

"Werken voor een baas" is zoo 18,19e eeuws...
Hoog tijd dat de werkgevers dit gaan inzien. Je leeft immers niet om te werken, maar om de noodzakelijke inkomsten te vergaren om te kunnen voorzien in je PRIMARE LEVENSBEHOEFTEN. Werken is geen doel op zich, maar slechts 1 middel om aan geld te komen.

RV,

Grappig hoe jij mijn gedachten opschrijft :)

Stellingen van HR-managers over de werknemers zijn niet serieus te nemen als het over salaris en flexibiliteit gaat. Het lijkt er bijna op dat Computable zich door bedrijven laat betalen om dit soort onzin te verspreiden en er een self fulfilling profecy van te maken.

Er is wel een punt met flexibiliteit en salaris, maar ik zou het waarderen als Computable een enquete onder werknemers zou houden om de verhalen van HR-managers te verifiëren op werkelijkheid.

In deze slechte tijden blijft salaris juist het belangrijkste. Uiteraard is het zo, dat je bij een overstap naar een nieuwe werkgever kunt streven naar een 'kwalitatieve' vooruitgang (dus bijvoorbeeld per salso evenveel verdienen als in de vorige baan met leasebak, maar nu van lange reistijden verlost zijn).

Een overstap waarbij het salaris GELIJK blijft en er BETERE mogelijkheden zijn qua flexibel werken, lijkt mij meer voor de hand liggen.

@Pascal: het was ook een beetje kort door de bocht om alle opmerkingen over één kam te scheren... :-)

Het punt wat ik wilde maken is dat het onderscheidende vermogen niet meer gaat zitten in het salaris. Als je vindt dat je onderbetaald wordt moet je sowieso op zoek naar een andere baan...
Maar het verschil maak je juist door de andere dingen zoals flexibel werken.

Maar als mensen dat ervaren als meer werken voor minder, blijf dan maar lekker in de file staan elke dag en van 8 tot 6 op kantoor...
Dan werk ik lekker flexibel, en wordt ik afgerekend op het werk en niet op mijn aanwezigheid...

En nee, ben geen detacheerder of werkgever. Ook maar een simpele werknemer.

Je hebt een punt ;)
Ik kijk nu vanuit mijn werkkamer naar de dalende sneeuwvlokjes en tiep, flexibel, prima betaald en vrolijk verder.

Wat ik me af vraag is wat in dit verhaal exact bedoeld wordt met flexibel werken?

Hebben we het over thuis werken, arbeidstijdverkorting of iets heel anders (bereikbaarheid/'s avonds werken/weekend werken)?

Verder is de term "niet meer leuk" nogal "non-journalistisch". Het gaat om het totaal plaatje en daarin zouden sommige werkgevers zich misschien wat flexibeler kunnen opstellen.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-11-29T08:38:00.000Z Heleen van Roon
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.