ZZP'er merkt betere arbeidsmarkt als eerste

De freelance ict'er merkte als eerste de gevolgen van de economische crisis, maar staat ook vooraan in de rij als het weer beter gaat op de arbeidsmarkt. Dat stellen onderzoekers van vacaturesite Monsterboard.nl. Zij verwachten dat de vraag naar hooggeschoolde ict-specialisten volgend jaar toeneemt.

De toename wordt zichtbaar vanaf het tweede kwartaal van 2011. Dat zou komen doordat werkgevers niet meteen nieuwe personeelsleden aannemen, maar eerst een beroep doen op de zelfstandige zonder personeel (zzp).

Volgens de analisten worden vooral ict'ers als SAP-specialisten en consultants populair. Opdrachtgevers zouden zich vooral tot de zzp'er wenden als werkzaamheden op korte termijn gedaan moeten worden.

Stabiel vacatureaanbod

Sommige ict'ers zien nu al verbetering. ‘Ik word weer benaderd voor opdrachten', merkt it-architect Gershon Janssen. ‘Het is dus gemakkelijker geworden om nieuwe en goed passende opdrachten te vinden.'

Aan het begin van de economische crisis was de zelfstandige ict'er juist de eerste die zonder werk kwam te zitten. Zo besloot dienstverlener Ordina in december 2008 niet meer te werken met externen om het aantal gedwongen ontslagen te beperken.

Volgens Monsterboard is het vacatureaanbod voor de ict-sector het laatste half jaar redelijk stabiel gebleven. Werkgevers plaatsten sinds juli maandelijks zo'n drieduizend ict-vacatures op de website. Het dieptepunt was in mei van dit jaar: toen stopte de teller bij ongeveer 2400 onvervulde ict-functies.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Reacties

Aan deskundige SAP-consultants was en is altijd al tekort geweest. Bij bezuiniging doet men dat het eerst bij flexibele arbeidskrachten, die markt is zegmaar flexibeler ... duh.

Zo zal onderzoek onder vooraanstaande meteorologen waarschijnlijk opleveren dat het swinters kouder is, maar dat de temparatuur in de zomer naar verwachting weer zal oplopen.

Nou, ik weet het niet hoor. Sommige winters was het ook best warm en in sommige zomers was het ook weer vrij koud.

Laat de ZZP-er het zelf maar niet weten. Hebben we net de tarieven gehalveerd.. krijgen ze weer bemoedigende kletspraat voorgeschoteld.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-12-17T14:31:00.000Z Heleen van Roon
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.