HBO'er heeft meer kans op ICT-baan dan MBO'er

Werkgever vraagt hbo'er voor functie op mbo-niveau

Een ict'er met een mbo-diploma op zak heeft minder kans op een ict-baan dan een student die een hbo-diploma behaalt. Dat blijkt uit reacties van lezers van Computable die zijn afgezet tegen toekomstige arbeidsmarktperspectieven van mbo-belangenorganisatie Ecabo. Mbo'ers die een diploma hebben behaald op het hoogste niveau (niveau 4) hebben volgens Ecabo goede uitzichten op een baan. Computable-lezers melden dat werkgevers voor die functies vaak kiezen voor een ict'er op hbo-niveau.

Het gaat dan bijvoorbeeld om de functies 'ict-beheerder' of 'applicatie-ontwikkelaar'. Eerder meldde Jan-Dirk Schagen van HBO-i, de koepelorganisatie voor ict en hoger beroepsonderwijs, dat afgestudeerden op het hbo moeiteloos aan een baan komen. Schagen vertelde dat ict-studenten op hbo-niveau vaak al voor de diploma-uitreiking een baan aangeboden krijgen.

Kenniscentrum Ecabo stelt dat de toekomstige arbeidsmarktperspectieven 2009-2014 voor afgestudeerde mbo'ers met een diploma op niveau 2 en 3 gering zijn. Het gaat dan om medewerker ict en medewerker ict-beheer. De perspectieven voor applicatie-ontwikkelaars en netwerkbeheerders (mbo niveau 4) zijn volgens de Ecabo goed. Computable lezers melden dat werkgevers voor die functies de voorkeur geven aan een hbo-student.

MBO'er studeert door

Kenniscentrum Ecabo stelt dat afgestudeerde mbo'ers na het behalen van het diploma op niveau 4 relatief vaak doorstuderen aan het hbo. Het percentage ict'ers met een mbo-diploma dat direct aan het werk gaat, ligt op 38 procent. Dat is ver onder het gemiddelde. Door de bank genomen gaat 60 procent van de scholieren met een mbo-diploma op zak direct aan de slag. Van de mbo'ers met een diploma op niveau 4 studeert 64 procent door aan het hbo.

Ecabo: MBO niveau 4 heeft goed perspectief

Eerder meldde Computable dat het perspectief op een baan voor mbo-studenten met niveau 2 en 3 er goed uitziet. Dat klopt niet en is aangepast in de tekst. 

Volgens Ecabo hebben mbo-studenten met een diploma op niveau 4 juist goede arbeismarktperspectieven.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Bij PEAK-IT voldoende mogelijkheden voor IT professionals met een MBO opleiding!

@Maarten, dat is verkapte reclame en dat is niet netjes :)
Bovendien is het maar zeer de vraag of lezers van Computale voor veel te weinig bij Peak willen werken als ik de commentaren bij eerdere reclame van Peak als uitgangsunt neem :

http://www.computable.nl/artikel/ict_topics/loopbaan/3316092/1458016/peakit-zoekt-105-nieuwe-medewerkers.html

@maarten Alleen maar callcenter-werk ja...

Ik lees de kop als: HBO'er heeft grote kans onder niveau te moeten gaan werken.

Dit is toch altijd al zo geweest!?

Een werkgever heeft liever een HBO-er en veel ICT-bedrijven nemen alleen HBO+ aan.

Wat je veel ziet is dat de MBO mensen vaak kiezen on specialistische trajecten te doen zoals CISCO of het behalen van andere waardevolle certificaten.

Alleen dan is het jammer dat veel bedrijven deze vaak goed gekwalificeerde mensen dan toch niet aan nemen omdat ze geen HBO hebben. En ze weten vaak meer dan de gemiddelde HBO-er die niet gecertificeerd is.

Tegenwoordig komt er voornamelijk brandhout van het HBO vandaan.
Over MBO zullen we het dan beter helemaal niet hebben.
Dat bedrijven dus liever een HBO-er hebben kan ik begrijpen, maar ze weten zelf meestal niet eens waarom.
Het zou echt een verbetering zijn als eens wat vaker gekeken zou worden naar daadwerkelijke kwaliteiten van een kandidaat, en niet louter naar wat (in mijn ogen helemaal niet zo waardevolle) certificaatjes.
Maar ja als zulk een beleid daadwerkelijk doorgevoerd zou worden, dan kunnen de meeste onderwijsinstellingen wel inpakken.

@Pascal
Beetje zure reactie vind je niet? Je was zelf natuurlijk wel direkt een aanwinst voor het bedrijf waar je je eerste baantje had. Alle jonge mensen moeten vaak nog een hoop leren. Maakt niet uit wat voor niveau ze hebben. Er wordt tegenwoordig veel meer dan in het verleden gekeken naar vaardigheden die voor het beroepsleven nodig zijn. In het verleden werd je gewoon de arbeidsmarkt opgeschopt.

@Maarten,

Bij Peak IT zijn dus niet volop mogelijkheden voor MBO'ers. Ondanks 10 jaar werkervaring op HBO-niveau krijg je een standaard afwijzing.

Ze kijken alleen naar je opleiding en niet naar de werkervaring.

PS Met Gigi Ravelli willen ze 400 mensen aantrekken, zijn ze zo hopeloos geworden?

@bart één van onze klanten is inderdaad een callcenter, maar onze overige 200 klanten zijn dit niet...er zijn voldoende mogelijkheden voor MBO it-ers met ervaring. :)

@Pascal "Dat bedrijven dus liever een HBO-er hebben kan ik begrijpen, maar ze weten zelf meestal niet eens waarom."

Als je HBO hebt afgerond, beschik je in theorie meer over kennis van de ICT als geheel en heb je bewezen op HBO-niveau te kunnen werken (programmeren) en onderzoek te doen. Dat zegt niks over de kwaliteiten van de persoon zelf, maar werkgevers kijken hier wel naar.

@mario ik zie dat je schrijft dat je met 10 jaar werkervaring en HBO bent afgewezen bij Peak.

In iedergeval goed om te lezen dat je graag bij ons had willen werken. Heeft de camapgne van Gigi dus toch wel geholpen om te solliciteren bij ons?

In de zwaardere functies hebben we op dit moment inderdaad minder vacatures beschikbaar. :)

Zucht. Bedrijven leren het ook nooit. In slechte tijden willen ze allemaal voor een dubbeltje op de eerste rang en willen ze veel voor weinig, en dan zijn ze verbaasd dat die HBO'er in goede tijden nog sneller bij hen vandaan rent dan dat ze er zijn aangenomen.

Mensen moet je op hun niveau aannemen, en niet erboven of eronder. Scheefgroei leidt onvermijdelijk tot uitstroom. Maar ja, dat bedrijven niets van het verleden leren en telkens weer hun kop stoten, is ook een onveranderlijke waarheid gebleken.

@maarten Ik zie genoeg, maar niets voor mensen zonder (nuttige) werkervaring en (ook niet al te onbelangrijk) niets dat minder dan 5u per dag aan reistijd heeft vanaf hier.

@Coen: je zegt:"..heb je bewezen op HBO-niveau te kunnen werken (programmeren) en onderzoek te doen.."
Dit is een denkfout die velen maken. Een HBO-er wordt niet geselecteerd omdat deze kan programmeren. Dat kan een MBO-er ook, en mogelijk beter. Een HBO-er wordt geselecteerd omdat deze een bredere opleiding heeft en dat deze, na een of twee jaar ook door kan groeien naar andere rollen in de organisatie.
Je hebt gelijk dat het niets zegt over de kwaliteit, maar zoals iedereen weet, kan een slechte programmeur een goede manager zijn.

Overigens triest als je bedrijf dermate weinig geld wil spenderen aan advertenties dat je (Maarten) hier gratis reclame voor je bedrijf moet maken. Zegt ook iets over het salaris dat men werknemers zal betalen.

Waar hebben we het over. Ik heb een MBO diploma plus daarnaast CCIE, CCNP, CCDP, CCIP, MCSE.

Ben ik nog een MBO'er met 10 jaren ervaring.

@george

ik weet waar ik over spreek, ik ben zelf begonnen als MBO-er in de ICT, daarna ben ik HBO en later nog universiteit gaan doen. Beide heb ik afgerond.
Achteraf gezien ben ik enorm blij dat ik dat heb gedaan, het heeft mij qua kennis, ervaring en carrieremogelijkheden enorm geholpen.

Zo blijkt maar weer, ondanks het relatief hoge opleidingsniveau, wat een achterlijk land we eigenlijk zijn als over het algemeen geldt: werkervaring zegt niets; opleiding zegt alles.
Als je daar last van hebt, maar er wel van overtuigd bent dat je je op basis van je werkervaring en opgedane kennis minstens kunt meten met HBO gediplomeerden dan kun je tegenwoordig steeds beter terecht voor een EVC certificaat (= Erkenning van Verkregen Competenties). In het gunstigste geval kun je vrijgesteld worden voor driekwart van, bijvoorbeeld, de studie Bedrijfskundige Informatica. Hoef je nog maar 45 studiepunten te halen en je hebt je Bachelor alsnog op zak. Misschien jammer dat het zo werkt, maar zolang men bij werving en selectie als eerste naar de opleiding kijkt zijn er weinig alternatieven. Of je moet heel goed kunnen netwerken.

Wat een hoop onvrede wordt hier gespuit door de MBO gastjes. Jaja, nu hebben jullie spijt dat jullie ipv studeren gekozen hebben om brommertjes op te voeren, een beetje te solderen en sjaggies te draaien en niet verder zijn gekomen dan het MBO. Want studeren, dat vond je toen niet stoer, he? En nu maar zeuren dat jullie geen HBO-banen krijgen. Loosers!

@AD,

Als je als MBOer met deze certificaten gaat solliciteren dan vul je natuurlijk HBO in. Beetje raar om dan daar MBO neer te zetten.

Anders kom je niet door de filters heen ;)

Werkervaring telt, MBO/HBO is een filter criteria.

Het MBO biedt weinig toekomstmogelijkheden. De hoeveelheid werk voor MBO-ers neemt af, want ICT-omgevingen worden grootschaliger en complexer.

Als MBO-er kan je nog terecht bij werkplekbeheer, call centers, enzovoorts. Systeembeheer bij het MKB gaat grotendeels verdwijnen door de cloud waar HBO-ers voor het beheer zorgen. Als MBO-er moet je niet alleen bijblijven zoals elke ICT-er, maar je moet ook upgraden naar MBO+ en HBO niveau. Verstandig dat zoveel MBO-ers naar het HBO gaan.
Is het MBO jouw eindniveau, wordt dan installateur of zo.

@De HBOer,

Beetje jammer hoor zo'n reactie.
Vooral als blijkt dat je het woord loser niet eens kan spellen.

@Dirk,
Beste Dirk, ik ben bij mijn eerste werkgever aangenomen omdat ik inderdaad iets kon, al is dat niet relevant.
Ik heb te veel meegemaakt dat stagaires niet eens gewone vakterminologie beheersen, bezwaar maken tegen engelstalige documentatie, niet de moeite willen doen zelf iets uit te zoeken.
In tegenstelling tot HBOer gaat het er mij niet om hoe goed je bent in de schoolbanken maar hoe goed je zelfstandig iets nieuws kan aanleren.
Ik kom te vaak mensen tegen, die zeggen 'daar begin ik niet meer aan daar ben ik te oud voor' of 'daar heb ik geen cursus voor gehad'
Sorry, ik ben op een haar na 45 jaar oud en weet dat gedurende mijn hele verdere carriere van mij ongevraagd verwacht wordt dat ik zelf het initiatief neem een deel van mijn vrije tijd te besteden aan het eigen maken van nieuwe technieken, en bij voorkeur die technieken die niet elke middelbare school student ook al beheerst.
Dat maakt mij geen beter mens maar gewoon iemand die zijn werk kan doen.

@HBOer, ik heb geen verstand van brommers wel van solderen, ik ben ook te stom om een HBO certificaat te behalen maar niet te stom om HBO'ers les te geven.
Dirk heeft gelijk dat ik welicht wat gechargeerd reageer maar jij kunt er ook wat van ;)

Gisteren de nationale IQ test gedaan. 143. Zou het helpen als ik dat op mijn CV zet?

@IQ,

Als je hoge opleiding hebt afgerond is bovengmiddeld IQ normaal. Heb je lage opleiding dan is er wellicht iets mis met je ;-)
Kortom, voegt weinig toe.

@ De HBOer
Ik heb zelf MBO gedaan en daarna in avonduren HBO.
Als MBO-er heb ik veel meer tijd besteed aan details en specifieke vaardigheden. Je bent veel meer vanuit de praktijk bezig om theorie toe te passen en dit gaat erg diep. Terwijl je op het HBO veel meer oppervlakkig bezig bent met de praktijk. Dus ik mag nu HTS-er zijn, maar petje af voor die mensen die serieus bezig zijn geweest met hun MBO. Als het goed is een MBO-opleiding een serieuze beroepsopleiding, waarvan eigenlijk nog te veel mensen worden afgeserveerd als kopieerapparaatmonteur (bij wijze van spreken), terwijl ze veel meer in hun mars hebben.

@emanuel

ik ben het helemaal met je eens.

heb inmiddels zowel MBO als HBO gedaan en nu HBO diploma bijna behaald. Maar helaas denken nog teveel mensen dat MBO (niv 4!) geen serieuze beroepsopleiding is.

Persoonlijk vond ik het niveau in het algemeen van mijn HBO studie meer bedroevend dan die van het MBO.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2011-01-18T16:27:00.000Z Pim van der Beek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.