Avans leidt MBO-ICT'er in 2 jaar op tot HBO'er

Certificaat

Avans Hogeschool start komend opleidingsseizoen in Den Bosch met een nieuwe hbo-opleiding Informatica. De hogeschool leidt in twee jaar mbo-geschoolde ict'ers op tot hbo-ict'ers. De studie leidt op voor functies in het ict-servicemanagement.

Informatica-studenten die afkomstig zijn van het mbo kunnen binnen twee jaar de Associate degrees-opleiding Informatica halen. Dit is een voltijdopleiding.

‘Na twee jaar een hbo-diploma hebben, verlaagt de drempel om te gaan doorstuderen', stelt Kristel van de Donk van de opleiding. ‘Daarbij kunnen de studenten die anders halverwege de studie afvallen, nu toch het onderwijs met een diploma verlaten.'

Havisten en vwo'ers doen 2,5 jaar over deze Associate degree. Voor studenten met een vooropleiding mbo-4 op ict-gebied is dat twee jaar.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Alsof de gemiddelde informatica HBO opleiding nog niet uitgekleed genoeg is...

Zeer slechte ontwikkeling. Hierdoor krijgt het HBO diploma straks dezelfde waarde als een MBO diploma.

Goed lezen. Het gaat hier om een Associate Degree dus niet om de volledige opleiding tot Bachelor Degree.

Daar zit nogal een verschil tussen.

"Na twee jaar een hbo-diploma hebben, verlaagt de drempel om te gaan doorstuderen', stelt Kristel van de Donk van de opleiding."

Het gaat dus wel degelijk om een volledig HBO diploma. Ik ben net 1 jaar aan het werk en baal er flink van dat mijn HBO instelling kwalitatief gewoon slecht werk heeft afgeleverd. De aansluiting naar WO was (onder andere) door het ontbreken van Wiskunde en andere abstracte vakken gewoon onhaalbaar.

http://nl.wikipedia.org/wiki/Associate_Degree

Het is een graad die in het buitenland al langer bekend is, en in NL relatief nieuw. Kennelijk voorziet het in een behoefte. En het zal leiden tot mensen die beter opgeleid zijn dan toen ze van MBO-4 kwamen. Een mooie tussenvorm voor mensen die tegen een voltijd HBO opzien.
Omdat het geen Bc degree is, zal er vermoedelijk geen aansluiting zijn op de Masters opleidingen.

@Mario Verhaeg
Ik ben na een HBO pret studie ook ICT gaan studeren en heb destijds mijn WO wiskunde tekort weggewerkt via de Open Universiteit.

De devaluatie van HBO diploma's is schrikbarend. Als ervaringsdeskundige kan ik het niveau van 30 jaar geleden vergelijken met het niveau van nu. De vroegere HTS is zonder meer vergelijkbaar met de master van nu! Daaraan gelieerd: Het is jammer dat recruiters dat niet in de gaten hebben, maar ja, als je net 30 bent dan weet je dat niet he? Juist daarom is het goed oudere recruiters te hebben (nee, dat is mijn werk niet) omdat die 1. rustiger kandidaten benaderen, 2. meer en beter inzicht in de opleidingen hebben en 3. over meer mensenkennis en levenservaring beschikken waardoor zij c.v.'s beter op waarde kunnen beoordelen.

@ WillemK, 26-01-2011 16:45
Een mooie tussenvorm? Nee dank je. Juist de wildgroei aan opleidingen leidt tot problemen. Bovendien, we hadden een uitstekend onderwijssysteem dat echter op basis van ideologie - en niet op basis van onderzoek! - overhoop gehaald is. De gevolgen zie je al aan de kassa van de supermarkt, rekenen kunnen ze niet meer. En op de basisschool kunnen de juffen (waar zijn de meesters?) geen behoorlijke brief meer schrijven (vb: "lieve ouders".. hoezo, heb ik er een dochter bijgekregen?). In het bedrijfsleven stapelt zich fout op fout en wordt totaal niet meer naar de klant geluisterd. Zorgvuldig werken, respect etc. maakt dus kennelijk geen deel meer uit van de opleiding. Als je met mensen praat dan merk je dat nog slechts een minderheid kritisch is (of durft te zijn?) - ook dat wordt dus kennelijk bijna niet meer onderwezen. Ook de talenkennis is ronduit beroerd. Engels gebrabbel, steenkolenduits en over Frans praten we al niet. En het Nederlands is puur slecht, mede dankzij de frequente taalherzieningen van taalpuristen die zich zonodig moeten profileren ten koste van de samenleving.

Al dat studeren heeft geen zin. Je krikt daarmee het niveau niet op. Het gaat uiteindelijk om het talent van de scholier. Je leert misschien wat in 2 jaar, je wordt niet slimmer of intelligenter. Een MBO-er ís gewoon geen HBO-er.

Tja dan kunnen we beter een testje op de kleuterschool afnemen en bepalen of iemand LBO, MBO of HBO zal zijn....

Een MBOer die nauwelijks enige kwaliteiten heeft opleiden tot een HBOer die nauwelijks enige kwaliteiten heeft ?
What's the point ?
We gaan echt naar een situatie toe dat de jongen bij de afdeling vlees minimaal een afgeronden HBO opleiding moet hebben wil hij de plakjes vlees zelf mogen snijden.

Inderdaad!! Ik denk dat je al in de tienerjaren kan bepalen van welk niveau iemand is. Hoeveel jaar iemand naar school gaat, maakt niks uit. De meeste echt goede studenten hebben trouwens niet eens een school nodig, die kunnen zelfstandig zelf de goede informatie verzamelen. Ik vind de gedachte onzin dat je door mensen maar zo lang mogelijk naar school te sturen, van een LBO-er een MBO-er en uiteindelijk een HBO-er kan maken. Ze zullen het papiertje hebben misschien, maar niet de slimheid. Bovendien zijn het dan vaak mensen die zich maar in 1 (technische) richting ontwikkeld hebben. Ze hebben verstand van computers, maar echt nérgens anders van.

@Marc, Ik vind dat die route juist wel een toegevoegde waarde heeft. Het gaat niet alleen om of iemand slim is maar ook dat hij/zij op het juiste moment slim moet zijn. Door een jaartje langer over een route te doen zijn tieners beter in staat om te voldoen aan der hogere eisen van die volgende opleiding. En daarnaast, al sinds jaar en dag zijn de grootste uitvallers in het HBO de Havo doorstromers. En op MBO geldt hetzelfde voor Mavo. De LBO-MBO-HBO route is m.i. de beste opleidingsroute voor technische opleidingen.

@ Mark W:
"Ik vind de gedachte onzin dat je door mensen maar zo lang mogelijk naar school te sturen, van een LBO-er een MBO-er en uiteindelijk een HBO-er kan maken"

Met die redenatie hoeven mensen natuurlijk helemaal niet meer naar school 'gestuurd' te worden. De bedoeling is toch om mensen kennis bij te brengen? (correct me if I am wrong) Elk leerproces leidt tot nieuwe inzichten, dus jouw stelling doet vermoeden dat dat lot je nog niet ten deel is gevallen.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures bij Avans Hogeschool

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2011-01-26T14:38:00.000Z Sander Hulsman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.