Managers Parity krijgen werkstraf en geldboete

rechter rechtszaak rechtbank

Voormalig directeur G.S. en business unitmanager H.K. van het inmiddels failliete bedrijf Parity Solutions zijn door de rechtbank in Utrecht veroordeeld tot werkstraffen en geldboetes wegens valsheid in geschrift. De rechtbank achtte het tweetal schuldig aan het vervalsen van facturen. Beide mannen hebben een werkstraf van zeventig uur en een geldboete van zevenduizend euro opgelegd gekregen. Een derde verdachte, boekhouder W.P., werd vrijgesproken. Verder achtte de rechter de tenlastelegging van oplichting niet bewezen. Daarvoor is het drietal vrijgesproken. UPDATE: Op 30 december 2013 is directeur S. in hoger beroep vrijgesproken van fraude. Zie hiervoor de update bij dit artikel.

Update

Op 30 december 2013 deed het gerechtshof van Arnhem-Leeuwarden uitspraak in het hoger beroep dat oud-directeur G.S. van Parity Solutions had aangespannen in deze strafzaak. Hierin volgde het gerechtshof het oordeel van rechtbank Utrecht niet en werd de eerdere veroordeling van S. ongedaan gemaakt. Het gerechtshof achtte niet bewezen dat de oud-directeur van Parity Solutions op enigerlei wijze betrokken is geweest bij het vervalsen van facturen.

Beide mannen kregen een werkstraf van zeventig uur en een geldboete van zevenduizend euro opgelegd. De rechtbank hield hierbij rekening met de erg lange duur van het onderzoek - de verdachten werden al in 2004 aangehouden - door de straffen met 30 procent te verlagen. De voorwaardelijke gevangenisstraffen die het Openbaar Ministerie had geëist, legde de rechter niet op, omdat de twee in de zeven jaar nadien niet meer met justitie in aanraking zijn geweest.

Beide advocaten van de twee Parity-managers zeggen dat hun cliënten zeer teleurgesteld zijn in het vonnis omdat zij overtuigd zijn van hun onschuld. Ronald Drenth van Drenth Advocaten, raadsman van directeur G.S., zegt dat er al hoger beroep is aangetekend. Rob Milo van advocatenkantoor Holla, de raadsman van H.K., laat weten dat 'in alle waarschijnlijkheid hoger beroep wordt ingesteld'. Hij wil eerst de uitspraak en de argumentatie van de rechter nog goed doornemen. 

Valse facturen

De Utrechtse rechtbank achtte bewezen dat in 2002 binnen Parity Solutions, gevestigd in Nieuwegein, vijf vervalste facturen werden opgesteld, voor werkzaamheden die nooit waren uitgevoerd. De gefactureerde bedragen lagen tussen de 40.000 en 280.000 euro, exclusief btw.

Hoewel de twee verdachten, G.S. en H.K., de rekeningen niet zelf opmaakten, merkte de rechtbank hen aan als ‘functionele daders'. De twee hadden zeggenschap over het opmaken van de facturen en medeverdachte W.P. heeft verklaard dat de directeur en business unit manager overlegden over projecten waaraan nog fictieve facturen konden worden verstuurd.

Vrijspraak

De derde verdachte - de voormalige boekhouder W.P. - werd door de rechtbank vrijgesproken. Hij verklaarde pas na de ten laste gelegde periode op de hoogte te zijn geraakt van het feit dat de facturen vals waren. Uit het procesdossier kon de rechtbank niet vaststellen dat dit anders was.

Net als de officier van Justitie achtte de rechtbank in alle drie gevallen oplichting niet bewezen. Aan de drie was ook tenlastegelegd dat zij het bedrijf waar zij werkzaam waren, zouden hebben opgelicht door niet uitgevoerde projecten in de bedrijfsresultaten op te nemen en zo bonussen op te strijken. Omdat de rechtbank geen inzicht heeft verkregen in de opbouw van de bonussen, kon niet worden vastgesteld dat het opnemen van niet uitgevoerde projecten in de bedrijfsresultaten invloed heeft gehad op deze bonussen en volgde vrijspraak.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Man, man, man... Wat een foute club was dat Parity... Autoverkopers...

Heel vreemd, de boekhouder wordt vrijgesproken een Algemeen Directeur en een BU Manager worden veroordeeld, maar een boel zaken kunnen niet bewezem worden. Het hoofkantoor wilde toch een verzekeringsuitkering ontvangen, dat hebben ze nu voor elkaar maar ondertussen zijn er veel mensen de dupe van geworden met name de 2 veroordeelden, onschuldig mijns inziens, gewoonweg schandalig deze hele vertoning!!!

En het erge is dat ze straks waarschijnlijk gewoon weer onder een andere naam verder gaan.

Het moederbedrijf in Engeland bestaat gewoon nog, dus ze hoeven niet verder te gaan onder een andere naam, ze maken het alleen oud werknemers erg moeilijk door dit soort akties....een zaak die 8 jaar moet duren, hoe geloofwaardig moet je dat vinden. Als het allemaal zo duidelijk was geweest was er toch veel eerder een uitspraak geweest. Ik hoop dat de beide veroordeelden in hoger beroep gaan en alsnog vrijuit gaan, want moordenaars en kindermisbruikers komen er in Nederland heel makkelijk vanaf maar deze mensen worden aan de schandpaal genageld, gewoonweg belachelijk!!

@Doornroosje: En wat deze directielden hebben gedaan zien we daarom dus maar door de vingers? Al die mensen die ze gedupeerd hebben? Zo werkt het natuurlijk niet. Ik kan ook niet tegen een agent zeggen dat ik geen bekeuring voor te hard rijden wil omdat er elders criminelen vrij rondlopen.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2011-02-03T17:07:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.