Werkbedrijf organiseert Week van de ICT

UWV helpt 200 werkloze MBO'ers aan ICT-baan

UWV Werkbedrijf gaat samen met werkgevers, reïntegratiebedrijven en opleidingscentra jonge werkzoekenden helpen aan een werk-leerbaan in de ict. Dit gebeurt tijdens een brancheweek die van 21 tot en met 27 maart 2011 plaatsvindt. Doel is om in ieder geval tweehonderd werkloze mbo'ers aan een ict-baan te helpen. Tijdens deze Week van de ICT worden meer activiteiten georganiseerd om het werken in de Nederlandse ict-sector te promoten.

Het Opleidingsfonds en UWV Werkbedrijf hebben eind 2010 een jeugdconvenant gesloten met de ict-branche voor de duur van anderhalf jaar. Met deze samenwerking worden jonge werkzoekenden, die voor middelbare beroepen zijn geschoold, warm gemaakt voor een toekomst in de ict.

Het gaat om banen in een service- of helpdesk-achtige omgeving als ict-monteur, -beheerder of -ontwikkelaar. Ook biedt het convenant mogelijkheden aan Wajong-medewerkers, om bijvoorbeeld in testfuncties aan de slag te gaan. Werkgevers kunnen via het Opleidngsfonds tot 30 procent subsidie krijgen, als zij via het convenant een werkloze mbo'er aan een ict-baan helpen.

Afnemende werkloosheid

Landelijk bedrijfsadviseur van UWV Werkbedrijf Shaam Salikram heeft tot doel om tijdens de Week van de ICT tweehonderd werkzoekende jongeren een leer-werkbaan aan te bieden in de ict. ‘Zodoende stromen meer jongeren de ict-branche in, krijgen ze een extra kans om een opleiding af te ronden en hun arbeidsmarktpositie te versterken. Daardoor neemt de werkloosheid onder de jeugd verder af.'

Volgens Salikram dreigen grote tekorten in de Nederlandse ict-branche te ontstaan door vergrijzing en ontgroening. ‘Als werkgevers mee willen met de Nederlandse kenniseconomie, dan zullen we er samen voor moeten zorgen dat er meer werkzoekenden worden klaargestoomd voor een baan in de ict-sector. Zowel in beroepen op hoger als middelbaar opleidingsniveau zullen we in de toekomst ict'ers tekortkomen.'

Brancheweek

De ict-brancheweek is de tweede in een serie landelijke brancheweken voor het bedrijfsleven en wordt gehouden op diverse UWV Werkpleinen in het land. Tijdens de Week van de ICT kunnen werkgevers werkloze mbo'ers acquireren, kan worden gespeeddate en kunnen jongeren een training in specifieke vaardigheden volgen. Ook kunnen werkgevers hun openstaande ict-vacatures plaatsen, onder meer op de website Werk.nl.

‘Alles is ict', rondt Salikram af. ‘Deze brancheweek is vooral bedoeld om jongeren op het spoor van de ict te zetten, anders ontstaat een tweedeling in de toekomst. Tot op heden spreekt ict minder tot de verbeelding dan andere branches. Dat is onterecht. Wij vestigen daarom extra aandacht op ict en investeren samen met belanghebbenden in ict-kennis.'

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Zie hier; weer een vorm van leeftijddiscriminatie en wel door het UWV zelf!

Hoe zit dat nu met oudere werkloze ICT-ers die niet in de Randstad wonen?
Er wordt weer van alles gedaan om Jongeren aan het werk te krijgen (is op zich een nobel streven), maar werkzoekenden boven de 40 jaar worden afgeschreven door het bedrijfsleven.

Benieuwd of dit maar zo kan, een overheidsclub die zich gaat bezighouden met het stimuleren van een bepaalde leeftijdsgroep, terwijl er in dezelfde markt ook (nog moeilijker bemiddelbaar) legio kandidaten zijn die hetzelfde zouden moeten krijgen

Tja, recent stond op nu.nl dat de werkloosheid onder jongeren met meer dan 10% was gedaald, maar dat de werkloosheid onder ouderen met 2,7% was gestegen.

Het gaat maar om een ding: het plezieren van de werkgevers. Daar is wel geld en subsidie voor. Als het maar goedkoop is.

En de oudere werknemer die de afgelopen jaren op straat is gezet wordt weer fijntjes vergeten. Want "goed personeel" is er zogenaamd ineens niet meer. Wat een butt-menatliteit hebben die Nederlandse wergevers toch!

@ thomasb: "Want "goed personeel" is er zogenaamd ineens niet meer"
Klopt, dat is dus de ultieme smoes om Polen, India etc te benaderen.
Kennelijk is er geen controle op de waarheid van deze argumenten. Zal met deze regering ook niet verbeteren, vrees ik. Werkgevers eerst, dan het klootjesvolk.

Ik als oudere werkzoekende ICT-er zou zó in zo'n functie kunnen stappen (ok, ik heb wel verouderde kennis , maar kennis is aan te leren, karaker, insyelling en aanleg niet).
Maar dit "project" is dus uitsluitend gericht op 27-minners. En wat volgens mij het codewoord is, is: SUBSIDIE.

Als er een werkgever is die verder kijkt, daag ik hem bij deze uit.

De tekorten op de ICT markt dreigen vooral te ontstaan door de onwil van werkgevers om 45 plussers aan te nemen. Als dezelfde subsidie (30% - op het bruto minimumloon of op de minimumloonkosten?) voor deze groep zou worden aangewend zijn er heel wat ouderen die opeens in beeld komen, ook al is het financiële voordeel relatief kleiner.
Daarbij denk ik dat een MBO-er die zich gespecialiseerd heeft via extra scholing ook zonder subsidie wel aan een baan komt. Mijn idee zou daarom zijn om deze jongeren weliswaar te ondersteunen met een aanvullende opleiding, maar de rest van de subsidie voor de werkgever aan te wenden om werkloze ouderen weer aan de slag te krijgen. Dan snijdt het mes aan twee kanten.

hk
Je vergeet één ding: Jongeren zijn momenteel politiek "hot". Het is regeren/beleid "maken", mede waan op de dag.

Nog even een opmerking over leeftijdsdiscriminatie.
Toen ik in oktober 2000 mijn baan als softwaretester had opgezegd omdat ik belogen werd door mijn werkgever, en al eerder meermaals een negatieve ervaring had gekregen, en me bij het UWV als werkzoekend inschreef, was de reactie "Onbemiddelbaar ....

@john B. Die ervaring heb ik helaas ook. Echter, na een uitstekend tweede (de eerste was mislukt)reïntegratietraject weer onderaan begonnen, met een basissalaris dat net boven mijn uitkering lag. Inmiddels weer opgeklommen naar het oude niveau. Het kost tijd, inzet, geduld en soms wat stress van de frustratie, maar als je je voet tussen de deur hebt moet je doorbijten. Ik ben 50, heb een gezin en een huis en moet nog door tot mijn 67e. Gelukkig is ICT gewoon leuk werk!
@redactie: die tweede plaatsing was een foutje en kan dus weg. Dank u.

Het vervelende is dat veel ICT-ers nu denken dat ze als ZZP-er wel gewild zullen zijn. Jammer maar helaas. Dat geldt voor de korte termijn misschien, maar als er over een paar jaar meer ZZP-ers zijn zullen daardoor de uurtarieven gaan dalen. En dan hebben de werkgevers hen helemaal waar ze ze willen hebben: goed personeel dat geen drol kost en dat je met een vingerknip op straat kan flikkeren.

Idd zo als al gezegd wordt er is helemaal geen te kort, laten ze eerst maar eens de oudere werknemers aannemen.
Ik solliciteer me rot, maar er is niemand die me durft aan te nemen. Ik ben 48 jaar. En dan ben je dus al afgeschreven.
Al omscholing gedaan bij cwi ik was eerst chemisch laborant hbo, daarna mcse gehaald op basis van windows 2000, en tevens nog gratis gewerkt op een school voor een jaar, maar nog wil niemand je aannemen.
En op die school kon ik ook niet aangenomen worden, omdat ik niet kerkelijk meelevend was(is dat nu een christelijke school??).
En zoals me voorganger zegt wie durft wel als werkgever?


Lees hierboven diverse reacties waar ik het mee eens ben:
- Leeftijdsdiscriminatie.
- Alleen maar voor de subsidie.

Maar ik ken iemand boven de 40, ook een mbo-er, werkloos, die graag aan het werk wil. Maar de "regeltjes" van het UWV zijn dusdanig dat elk initiatief daartoe in de kiem gesmoord wordt:
- een opleiding wordt alleen vergoed als er een baangarantie aan vast zit, een tamelijk onredelijke eis in de huidige economie. Kansen moet je creëren, maar vooraf met zekerheid een baan beloofd krijgen, kom op nou welk bedrijf doet die belofte nu.

- vanuit een uitkeringssituatie een eenmanszaak oprichten wordt dusdanig tegengewerkt, dat als je écht wat wil je het eigenlijk allemaal zelf moet regelen.

UWV bedankt, en daar gaan onze belastingcenten naartoe? Weg met die bureaucratie laat daar eens mensen gaan zitten die wat meer met de mensen meedenken en wat minder in regeltjes. Zou veel beter werken.

Ben in de praktijk een systeembeheerder 12 jaar ben op straat gezet.

Kan niet meer aan de bak komen 49jaar ben ik.
Weet wel clusters en totale serverparken op te zetten.
Kan nu voor 700 euro netto minder werken op een helpdesk.
Waar gaan we naar toe Nederland?

Heb mensen op servicesdesk vroeger opgeleid, nu kan ik heb ik de jongeren als mijn leidinggevende.

Ik ga omscholing doen heb geen zin meer in ict!

Idd zo als al gezegd wordt er is helemaal geen te kort, laten ze eerst maar eens de oudere werknemers aannemen.
Ik solliciteer me rot, maar er is niemand die me durft aan te nemen. Ik ben 48 jaar. En dan ben je dus al afgeschreven.
Al omscholing gedaan bij cwi ik was eerst chemisch laborant hbo, daarna mcse gehaald op basis van windows 2000, en tevens nog gratis gewerkt op een school voor een jaar, maar nog wil niemand je aannemen.
En op die school kon ik ook niet aangenomen worden, omdat ik niet kerkelijk meelevend was(is dat nu een christelijke school??).
En zoals me voorganger zegt wie durft wel als werkgever?

er worden op moment zoveel maatregelen genomen zoals 4x een tijdelijk contract, werkgevers hoeven minder premies en belastingen betalen, subsidie hier en daar en je hebt de jongeren, als werkgever bijna voor niks.

en de oudere, na zijn/haar 27e? die is niet meer aantrekkelijk en hoe ouder je word, de te minder kans je krijgt op de arbeidsmarkt. als dat nog niet genoeg is, de regering heeft er schijnbaar geen enkel probleem mee om buitenlandse werknemers naar ons land te laten komen, want die zijn lekker goedkoop.

de regering wilt dat wij tot ons 67e en het liefst nog langer blijven doorwerken. ik vraag me af hoe de regering de ouderen aan het werk helpt en aan het werk houdt?

waarschijnlijk kent de regering het gezegde, goedkoop is duurkoop nog niet.

Ja, wil toch even reageren op jullie meningen, het is waar dat je niet meer aan de bak komt, ik ben sinds kort werkloos geworden, ben 62 jr. oud voor mij is het over en uit. ik heb MBO gedaan als beveiliger, ook daar ben ik te oud geworden.
Men denkt wel heel makkelijk, ach je hebt zo weer werk, moei niet.
Deze regering moet er eens wat aan gaan doen, wordt een beetje moe van ze. Wilders moet zicht er mee bemoeien, wie weet komt hij er wel uit.

Fijn dat wij dit nu ook weten!!!!!!! Leve de interne communicatie.

Zolang deze regering in de zak van het bedrijfsleven zit zal er niets veranderen aan de kortzichtige buttmentaliteit van de werkgevers. Laatst nog een rapport van de grote Limburgse samenwerkende bedrijven gezien waarin ouderen letterlijk "oud vuil" worden genoemd!

Werkgevers? Kortzichtig op elke cent zittend tuig dat voor een paar rotcenten winst hun eigen moeder nog zou verkopen.

Vacatures bij UWV

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2011-03-04T11:51:00.000Z Sander Hulsman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.