Grote ICT-bedrijven verliezen 3800 man in 2010

De vijf grootste ict-dienstverleners van Nederland hebben 2010 afgesloten met ruim 3800 medewerkers minder dan een jaar eerder. Het gezamenlijke personeelsbestand bedroeg eind 2010 32.460 mensen, terwijl de teller eind 2009 nog 36.283 aangaf. Het betreft een daling 10,5 procent. Dat blijkt uit analyse van de jaarverslagen van Atos Origin, Capgemini, KPN/Getronics, Logica en Ordina.

De daling is minder fors dan in 2009. Toen verloren de vijf dienstverleners per saldo gezamenlijk 5321 personeelsleden in een jaar. Andere grote ict-dienstenbedrijven, zoals HP en IBM, verstrekken geen gegevens over hun personeelsbestand in Nederland en/of de Benelux.

In absolute zin vertrokken de meeste werknemers bij Getronics: 1030. Doordat het dienstenbedrijf ook veruit het grootste personeelsbestand heeft, bleef het relatieve verloop echter beperkt tot bijna 8 procent.

Bij het Nieuwegeinse dienstenbedrijf Ordina was op 31 december 2010 21,6 procent minder personeel in dienst dan exact een jaar eerder. Per saldo bedroeg het verloop in die periode ongeveer 815 mensen. Zo'n 335 daarvan betreffen medewerkers van Integer en Ormit, de twee werkmaatschappijen die Ordina in de loop van 2010 verkocht.

Rond de 10 procent

De Nederlandse divisies van zowel Atos Origin en Capgemini zagen hun personeelsbestand in 2010 slinken met 10,3 procent. Bij Atos Origin komt dat neer op 792 medewerkers. Het Frans-Nederlandse bedrijf wijt de terugval aan de economische recessie, die Nederland bovendien harder treft dan andere regio's.

De krimp van 10 procent die Capgemini Nederland doormaakt, komt neer op 686 arbeidsplaatsen. Dat zijn ongeveer 740 medewerkers. De krimp komt volgens een woordvoerder doordat 'Capgemini pas in de loop van 2010 een grotere nadruk op de wervingsactiviteiten legde, waardoor het in de ict-sector gebruikelijke verloop nog onvoldoende is gecompenseerd.'

Ook dienstverlener Logica zag het aantal medewerkers in Nederland teruglopen met ongeveer een tiende (9,8 procent). De onderneming is in 2010 geslonken met ongeveer vijfhonderd mensen. Stonden op 1 januari 2010 5100 mensen op de Nederlandse loonlijst, op 31 december waren dat er nog zo'n 4600. Een deel van het personeelsverloop bij Logica is het gevolg van de reorganisatie die het bedrijf in 2009 inzette.

Lees de analyse met alle cijfers: 'Opnieuw forse uitstroom bij grote dienstverleners'

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Interessant zou het zijn om de leeftijdsopbouw te zien en hoelang de medewerkers al in dienst waren.

Dat is dus sinds 2009 ca. 9000 man! Ongeveer 20% bij de grote vijf jongens. Pffooeeiii!

"Grote ICT-bedrijven verliezen 3800 man in 2010"
Verliezen lijkt me niet het goede woord, dat is iets wat je ongewild overkomt.
In deze context lijkt "ontslaan" me beter te passen.


Er staat verliezen, alsof het nog moet gaan gebeuren. Verloren lijkt me beter geschreven...

Het lijkt erop dat dit soort IT bedrijven niet meer van deze tijd is; bieden ze onvoldoende toegevoegde waarde? Zijn ze weggedrukt door de veel goedkopere freelancers? Worden ze ondermijnd door te hoge sales en marketing kosten, te hoge kosten voor kantoren (vaak belachelijk luxe), auto's?

Het past volgens mij geheel in de trend dat de grotere ict-bedrijven minder interessant zijn om voor te werken.

Het zal erg lastig voor ze worden nu ze weer willen gaan werven. Nieuwe medewerkers onthouden dit en hebben ook al eerder hetzelfde gedrag gezien in 2001 en 2002.

Je ziet dan ook dat de kleine en middelgrote ict bedrijven wel sterk groeien. Medewerkers verkiezen deze vanwege innovatievere en creatievere werkzaamheden in een leukere omgeving.

@ Johan,
Er staat niet dat hun overall personeelsbetand is gedaald. Ik gok (gezien wat er binnen ons bedrijf gebeurt) dat er veel is ge-off-shored (voor 'off' mag je ook lezen 'best', 'cheap', 'near', of gelijke bewoordingen).
Maar misschien heb je gelijk.

Andy,

ik denk dat je gelijk hebt - de grote jongens zijn vaak toch accountancy achtige bedrijven (zo ging het in de jaren 90), en hebben niet al te veel met techniek op - veel marketing, sales, consultancy - het heeft te weinig te maken met techniek, computers.

Gast,

past ook in het plaatje - ze offshoren alles, hebben niet veel feeling meer waar ze mee bezig zijn - in feite een soort van hedge funds voor de computer sector.

Door de crisis zijn de tarieven bij de grote bedrijven onder druk gekomen. Ondertussen trok de economie toch redelijk aan. De tarieven groeien echter niet gelijk mee met deze trend. Gevolg: door de non-productieve of indirect productieve overhead bij grote bedrijven zijn de marges kleiner geworden, terwijl mkb juist minder overhead heeft en dus een deel van de marge kan behouden en zelfs aan de productieve medewerker als salaris kan geven. De tarieven zijn immers gelijk, het is immers de markt die het tarief bepaalt. De uitstroom al dan niet gedwongen bij grotere bedrijven zal dus deels een instroom bij mkb zijn.

Dit zijn ook de bedrijven waar tijdens een hausse busladingen mensen naar binnen haalt, voor zover dat de volgende keer nog lukt na dit soort afdankberichten.

@ict-er Frank
Tel daar eens al die ZZP-ers op die er de laatste jaren zijn bijgekomen. Geweldig om te zien dat techneuten zich losmaken van bedrijven inclusief vaak te duur betaald management en zich zelfstandig staande weten te houden in de markt en er ook nog een leuke boterham aan overhouden.

@johan
nou het accountancyachtige van de hier genoemde bedrijven is er voor het overgrote deel wel af inmiddels. Het is denk ik een combinatie van off-shoring zoals @gast ook opmerkt en te hoge overhead vergeleken met de kleinere bedrijven zoals @ict-er Frank meldt. Verder vrees ik dat de grote bedrijven er niet in slagen een onderscheidende dienstverlening in de markt te zetten; het zijn uitzendburos zonder de flexibiliteit van Randstad en laten na hun omvang, expertise ohgv applicaties en het managen van rekencentra te combineren tot een werkelijke nieuwe vorm van dienstverlening. Zij zijn mi bij uitstek gepositioneerd voor het leveren van SaaS diensten maar doen het bijna niet

De trend was inderdaad in 2009 pas zichbaar, maar de medewerkers kozen in 2008 al om als ZZP'er aan de slag te gaan. De vermindering in personeel is vaak echt alleen onslagen medewerkers.

Deze bedrijven (en dan weet ik Getronics als beste te benoemen) stikken van de overhead die elke ontslagronde weer weten te duiken. De managers zijn vaak wel heel erg druk met hun eigen zaakjes bezig. Jammer, maar een medewerker merkt dat het meest.

"verliezen" is niet de term die ik in dit geval zou gebruiken, "schrappen" lijkt me een betere omschrijving!

Nau nog volgende week komt Computable met een andere artikel: "Straks tekort aan ICTérs" en "Amsterdam moet ICTérs verven in het buitenland"
en "ÏCT managers zien al tekort aankomen"
Leuk,wie het nog begrijpt , mag zich melden, maar ik lach me kapot...........

Allemaal aan de bijstandpijp..........
Dat wil Rutte toch......
staks komen nog een paar honderd ,duizend ambtenaren bij,
de shake out is al in 2010 begonnen bij Min. van Justitie...........

alles wat de grote vijf aan onderscheidende acties hebben ondernomen in de afgelopen vijf jaar, is in meer of mindere mate mislukt:

1) Offshoring
2) Business Proces Outsourcing
3) Insourcing van IT afdelingen van externe bedrijven.

Het waren allemaal leuke bedenksels die enorm veel geld hebben gekost om op te zetten, en die men als last mee sleept de toekomst in. Bedenksels hoofdzakelijk ook de consultancy koker. De goede technici zijn naar de kleine bedrijven vertrokken, maar een ander soort mens de baas is, of ze zijn natuurlijk gewoon freelancer.

En ook al die flauwekul als ontwikkelstraten en zo - jongens, jongens - dit krijg je als marketing de zaak overneem

De omzet daalt gelijk mee, ook om de 10%, dus of het offshoring is? Dat veronderstelt bovendien dat offshoring projecten in de praktijk efficienter zijn, ik weet niet of dat zo is.

Wat ook een rol speelt: genoemde grote vijf bieden afwisselend werk aan beginners, maar je groeit daarna niet al te zeer meer door; dus als het economische beter gaat vertrekken die vermoedelijk massaal.

Ik zie hier niets anders dan een goed gestructureerde en goed georganiseerde leegloop ten bate van "cloud services dealers".

Doel: verregaande consolidatie van computer (beheer) kennis en vooral macht over ict-middelen van meer bedrijven, door een steeds kleiner wordend clubje ict-spelers in de markt.

Je zult er maar van afhankelijk worden voor je bedrijfsvoering als bedrijf ;-(

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2011-03-10T11:45:00.000Z Diederik Toet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.