Atos Origin laat meisjes kennismaken met ICT

In totaal 21 meisjes van het Goois Lyceum uit Bussum maakten donderdag 14 april 2011 bij Atos Origin kennis met de wereld van ict. Tijdens een bijeenkomst liet de ict-dienstverlener zien dat ict niet saai is, maar juist een heel interessant vakgebied is met veel toekomstmogelijkheden. De aanleiding voor het bezoek was Girlsday, een jaarlijks Europees initiatief dat meisjes op jonge leeftijd enthousiast wil maken voor opleidingen en beroepen in de techniek of ict.

Minimaal één keer per jaar brengen Nederlandse ict-bedrijven, daartoe aangespoord door het landelijk experisebureau VHTO, het maatschappelijke belang van technische en exacte thema's en toepassingen speciaal onder de aandacht van meisjes. Overal in Nederland kan deze bevolkingsgroep, in de leeftijd van tien tot vijftien jaar, op excursie bij technische bedrijven of technische afdelingen van onder meer ziekenhuizen, wetenschappelijke centra en onderzoeksinstituten. Het is de eerste keer dat Atos Origin meedoet aan Girlsday.

Olympische Spelen

Atos vertelde op het hoofdkantoor in Utrecht over de rol die de ict-dienstverlener speelde tijdens de Olympische Spelen: zo was het bedrijf onder meer verantwoordelijk voor het de tijdsregistratie op de scoreborden. De dienstverlener wilde hiermee 'meisjes ervan overtuigen dat ict méér is dan alleen programmeren'. De meisjes konden zich vervolgens uitleven tijdens een Wii-toernooi, waarbij zij in verschillende Olympische sporten de strijd met elkaar aangingen.

‘Het is ontzettend belangrijk dat juist meisjes al op jonge leeftijd in aanraking komen met ict', zegt Peter Kersten, hr-directeur  van Atos Origin Nederland. ‘Zij hebben dikwijls geen idee wat een technisch beroep inhoudt en kennen vaak geen technische bedrijven. Het is voor hen een echte eye opener op Girlsday ook vrouwen te ontmoeten in technische functies. Wij willen meisjes laten zien dat ict een leuk en uitdagend vak is; een beroep waarvan je niet alleen veel kunt leren, maar je jezelf ook volop kunt ontwikkelen.'

IBM

In 2010 organiseerde IBM ook een speciale dag voor meisjes. Ook dit bezoek was ter ere van Girlsday. IBM wilde de meisjes vooral helpen bij hun profielkeuze.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Tuurlijk heeft ICT veel toekomstmogelijkheden. Tot je 40 bent tenminste. En voor vrouwen geldt dat ze niet meer welkom zijn in de ICT zodra ze hun eerste kind krijgen. En laat Atos Origin daar nou niet bepaald een uitzondering op zijn.

Er is een reden waarom vrouwen niet graag voor een technisch beroep kiezen. Jammer dat Atos dat nog steeds niet inziet.

qua vrouwen kan ik niet veel zeggen maar denk dat je na je 40e nog zeker succesvol kan zijn. Ken zo een aantal mensen buiten en binnen atos die het zeer goed doen.

Laat ik nou net als ICT-ster een mooie reactie opgetypt hebben en het vreet hier m'n comment op. Fijntjes. /mustbeaconspiracy: en lachen zullen jullie allemaal, anders werkte ik niet meer in de ICT.

De meiden die voor IT willen kiezen, gaan daar toch wel voor. Dit kiezen ze omdat het in hun bloed zit, niet omdat ze er mee 'gepromoot' zijn. Ik ga hier als ICT-ster niet gewetenloos staan en zeggen dat het zo interessant is. Van mij krijgen ze alleen de waarheid te horen:

JA, je gerespecteerde mannelijke collega's gaan voor bij promoties naar middle management met minder ervaring en minder jaren. Dit is althans in elke sector zo.
JA, je hebt toekomst mogelijkheden, misschien als je te oud bent om kindjes te krijgen. Men vraagt je daar expliciet naar in interviews en weigert daarna te geloven dat je toegeweid bent aan je carriere. Ik heb nog ergere verhalen hoor;) Ook niet alleen in deze sector.
JA, je word nijdig als je ziet dat je mannelijke collega's het gemakkelijker hebben "te overtuigen" of "gewichtig over te komen". Je bent een voetveeg of een moeilijk geval. Het wordt gemakkelijker met leeftijd, ook voor je minder onderhavige mannelijke collega's.
JA, je beroep heeft gevolgen voor je persoonlijke leven. Meer dan je mannelijke collega's daar last van ondervinden.
JA, in salarisrondes zal je je baas aanlachen en zeggen "Die heb je toch ingevuld als een man hé?". Waarop hij in verwoede poging het te verstoppen antwoord: "Nee echt waar?" /onschuldig.
NEE, dit accepteer je allemaal niet, in geen enkele taal. Daarvoor ben je een ICT'ster. Je wil altijd jezelf zijn en was doof voor alles dat anders klonk.

En á la Atos? Verder weinig ervaring mee. Maar ik hoor dat het een leuke 2 eerste jaartjes zijn op een schamel loon en een leasebakje. Tenminste cool als je je eerste certificaatjes binnen haalt.

Laten we wel wezen in de ICT zijn gewoon meer vrouwen nodig, en hard ook. Dat ze in de diverse technische beroepen in de praktijk nog steeds achtergesteld worden is een jammerlijke cultuur verschijning die hopelijk zo snel mogelijk opgelost wordt.
Daarom snap ik nog steeds niet waarom een vrouw niet exact hetzelfde verdient als een man voor exact hetzelfde werk.

Ah Girlsday, leuk. Daar deden wij ( Sogeti) ook aan mee.

Ik ben het overigens niet eens met anoniem. Het valt wel mee. Carrière maken is goed te doen, salaris zie ik geen verschil met mijn even oude collega's . Er is zelfs niemand die zich afvroeg of ik minder zou gaan werken na de geboorte van mijn kind, ze namen aan dat ik fulltime terugkwam ( en terecht)
Natuurlijk heb je wel last van haantjes zo af en toe, en foute mannen heb je overal, dus je komt er wel eens eentje tegen.
Maar over het algemeen ben je gewoon werknemer.

Mijn ex zat in de IT.. en voor haar was het vaak .NET_NIET

@Thomasb: Ik kan jou beeld niet delen. Zelf ken ik meerdere vrouwen die werkzaam zijn in de ICT. Bijna allemaal hebben ze kinderen, en bijna allemaal zijn ze fulltime aan de slag in de ICT. Hun functies vari-eren van tester tot enterprise architect, met zo'n beetje alle rollen die daar tussenin zitten.

Ik ben zo'n vrouw in de ICT, bij AO. En helaas is het waar. Mannelijke collega's komen standaard met minder ervaring op een hoger salaris binnen. Waarschijnlijk ook omdat de vrouw meer bescheiden is ;)
Promotie bij AO maak je als vrouw alleen als je een leuk koppie hebt. Verder is er altijd wel een excuus.

Ik ben wel het type dat vind dat wanneer je ergens niet tevreden bent, dan je dan niet moet miepen en gewoon op zoek moet gaan naar die baan die wel weer leuk is. Dus dat heb ik dan ook gedaan. Minder uren werken voor een (flink) hoger salaris. Het kan allemaal wel, alleen niet bij AO. Helaas.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2011-04-14T14:41:00.000Z Sander Hulsman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.