ROC start 1-jarige MBO-opleiding netwerkbeheer

De opleiders ROC Midden Nederland en Fast Lane starten een opleidingsprogramma voor netwerkbeheerders. Het programma helpt kandidaten in één jaar aan het mbo-diploma Netwerkbeheerder niveau 4, en de certificaten CCNA (Cisco) en Microsoft MCITP Server Administrator 2008. ROC Midden Nederland verzorgt de mbo-opleiding Netwerkbeheerder en Fast Lane verzorgt de Cisco- en Microsoft-opleidingen.

Het opleidingsprogramma van ROC Midden Nederland en Fast Lane is een combinatie van werken en leren. De theorie, die wordt behandeld in middag-/avondsessies, wordt direct in de praktijk gebracht in portfolio-opdrachten. De Cisco- en Microsoft-labomgevingen simuleren de praktijksituatie zo nauwkeurig mogelijk.

Beroepspraktijkbegeleider

Naast de opleiding werkt de kandidaat ook in de praktijk, bij de eigen of een nieuwe werkgever. Een beroepspraktijkbegeleider begeleidt de kandidaat tijdens het traject. Na een jaar sluit de kandidaat het programma af met een erkend mbo-diploma en de vakspecifieke Cisco- en Microsoft-certificaten.

Werkgevers komen in aanmerking voor een korting op de belasting- en premieafdracht voor werknemers die scholing volgen. Dit gaat via de Wet Vermindering Afdracht Loonbelasting.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Tries initiatief... de markt zoekt specialisten met kennis en ervaring. Geen papierentijgers met bootcamp networking.

Frans: beginners moeten toch ergens hun kennis opdoen neem ik aan ? Of zit jij ook bij zo'n bedrijf waar ze van alles aannemen.

@Frans, ik vind het wel een hele goede optie om te doen als je bijvoorbeeld NID op hogeschool Zuyd als vervolg opleiding wilt nemen of systeembeheer op de hogeschool Utrecht. Bespaar je toch twee jaar, versneld traject is momenteel 3 jaar.

Hiernaast zou je nu 1,5jaar ervaring hebben op stage bedrijven, als je de netwerkbeheer opleiding zou volgen, in totaal. Dus mbo-ers die het oude traject volgen of dit traject zullen niet heel veel verschillen kwa praktijk ervaring. Ik denk zelfs dat bedrijven dit soort mbo-ers wel zien zitten omdat ze dit allemaal hebben afgerond in 1 jaar inplaats van 3-4 jaar; doorzettingvermogen etc.

Goed initiatief van ROC. Het 'werk' leer je toch op het werk, waarom zou je een lange opleidingstraject moeten volgen...

@ Frans
Hoezo triest? hier heb je echt veel meer aan dan een 3-4 jarige MBO opleiding waarbij je van alles wat leert. beetje windows, beetje linux, beetje netwerk, beetje scripting en programmeren en aan het eind van de rit ben je nergens in gespecialiseerd en heb je geen certificaten. Vervolgens kan je alleen an de slag bij de helpdesk van KPN.

Ik zou liever een netwerkbeheerder met deze achtergrond aannemen dan een standaard mbo verlater.

@Devv, het is mogelijk om je CCNA en Microsoft certificaten te halen op je mbo opleiding, moet je wel aanvragen dat je voor je certificaten wilt gaan (extra kosten).
Ook ga je in de laatste 3 jaar een specialisatie kant op. Eerste jaar is oriëntatie. Je kan gaan voor bijvoorbeeld: applicatie beheer, netwerkbeheer etc.

Ben het eens dat een bedrijf liever een mbo-er aanneemt die dit nieuwe traject heeft gevolgd. Je moet namelijk dit wel echt willen.

Dit is naast het nieuwe werken al jarenlang het nieuwe leren. Goed en effectief met een baangarantie. Mooi toch?

Ik ben het met Frans eens dat het een triest initiatief is, maar dan wel om een andere reden: het is namelijk een opleiding zonder enig toekomstperspectief.
Met het overstappen naar de cloud komt de een na de andere systeembeheerder op straat te staan. Waar voorheen ieder bedrijf van twintig, dertig-plus medewerkers een automatiseerder in dienst had, zien we nu het ene na het andere bedrijfsnetwerk in de cloud verdwijnen. De netwerkkennis zal zich gaan concentreren in enkele megadata-conglomeraten waar de kennis en het niveau van de paar systeembeheerders die daar nog een baan weten te vinden het niveau van de MBO verreweg zullen gaan overstijgen.
Met mijn 56 jaar hoop ik de rit nog uit te kunnen zitten, maar ik hier zeker niet aan het begin van een carrière voor kiezen/adviseren...

Ik doe zelf de normale 4 jarige opleiding niveau 4 op het Roc Rivor.

Als ik zo kijk naar het artikel dan word er in dat jaar meer geleerd dan wij in onze hele opleiding, dus dat is wel een goed initiatief.

Of je nou alles weet, en of het echt haalbaar is in 1 jaar tijd, dat betwijfel ik wel.

Het trieste aan de zaak is dat dit soort banen bij bosjes worden ge-ofshored naar India en Polen en andere lage lonen landen.

@Kees, 11-05-2011 15:52: Hoe bedoelt u?

Op zich een goed iniatief denk ik maar wat mij verbaast is dat het op basis is van Cisco en Microsoft. Kijkende naar networking zijn er nog vele andere (opkomende)merken zoals Juniper en HP. MS en Cisco doen dat overigens wel slim maar een deelnemer wordt zo wel erg snel een bepaalde richting in geduwd.

@Jurgen
Als je Cisco onder de knie hebt, dan is HP Procurve niet zo'n probleem. De kans dat een junior-beheerder een Juniper of Brocade tegen komt is niet zo groot, aangezien dit een heel ander marktsegment is.

Vooral in CCNA zit veel theorie wat ook bij andere merken van belang is.
CCNA is daardoor een goed instapcertificaat voor netwerkbeheer.

Dat Linux ontbreekt vind ik zelf wel jammer, dit had makkelijk in het pakket toegevoegd kunnen worden en kan de junior-beheerder zich goed onderscheiden.

Dus een CCNA en MCITP certificaat staat gelijk aan een 1-jarige MBO opleiding? Ik vraag me af hoe weinig je moet begrijpen van ICT om dit uit je bolle kop geperst te krijgen.

Dat zou dan waarschijnlijk betekenen dat ik met mijn MCSE, MCITP, diverse specialisatiemodules, CCNP, VCP en CCA op universitair niveau zit?

Ik ga het mijn baas even vertellen.

@Peter: Met die papieren heb je toch helemaal geen baas nodig? Heel rap ZZP'er worden, en geld verdienen!

Tip voor beginnende netwerkers : basiskennis van switching, routing en IP opdoen in de praktijk en b.v. via CCNA en dan : specialiseren in WIFI. Dit is een ontzettende groeimarkt en vereist specifieke kennis die nu ontzettend schaars is.

@Tijmen, 11-05-2011 16:02
http://www.computable.nl/artikel/ict_topics/outsourcing/3919994/1276946/bangladesh-leidt-uitstekende-icters-op.html
Bij het bedrijf waar ik werk is ook een hele afdeling opgeheven en het werk naar india verplaatst.Als ik problemen heb met mijn pc op het werk moet ik naar de helpdesk in Hongarije bellen.
Het is een ontwikkeling die mij zorgen baart omdat werk,kennis en geld naar een buitenlandse economie verdwijnt
Dat bedoelde ik.

Niet te geloven, we zitten hier met zijn allen continu te zeiken dat het kwaliteits niveau van de moderne ICTer te laag is, en dus komt er een initiatief om aan te geven dat echt elke idioot voor dat vak geschikt is.
Dat is dan ook wel te merken als je dergelijke lieden bezig ziet.
Voordeel is natuurlijk wel dat die nieuwe MBOers net zo beroerd zijn opgeleid als hun HBO colega's maar dan wel voor een MBO salaris weggezet kunnen worden.
Hebben we het natuurlijk nog niet gehad over de zin en onzin van MS en Cisco only training... word het niet eens tijd dat automatiseerders eerst eens de basics van het vak leren.
Nu ja... wat wil je, in het onderwijs staan iha geen ICT specialisten voor de klas... die weten wel beter.

Ik ben het eens met Kees.
Er was toch een tekort aan hoogopgeleide ICTers?
De ICTers die de brug kunnen bouwen/onderhouden met de business etc?
Deze opleiding richt zich op de operationele taken die bij uitstek worden uitbesteed. Een opleiding zonder toekomstperspectief als je het mij vraagt.

Ik vind dat IT een vak is die minimaal op een HBO niveau (Bachelor). Zeker als het gaat om de technische aspecten van het vak (Network- Software Engineering).

Je ziet toch ook geen Arts (of mini arts) die mbo heeft gestudeerd, of een advocaat die 'eventjes' mbo heeft afgerond.

De Vak IT is gewoon te complex voor een opleiding op MBO niveau. Op HBO leert men niet alleen de technische kant van het vak, maar je leert daarbij ook andere competenties die de nodige discipline, communicatie vaardigheden en allerlei andere soft-skill.

@Allwand
Om in de vergelijking met je arts te blijven, er zijn wel verzorgers op MBO niveau.

Waarom zou een helpdeskfunctie of een juniorbeheerfunctie (routinetaken) op HBO-niveau moeten zijn? Dit zijn bij uitstek MBO functies.

@Allwand lijkt wel of je niet meer op de hoogte bent van de hedendaagse ontwikkelingen.
twintig jaar geleden zou je stelling welicht kloppen maar van hetgeen er nu van het HBO vandaan komt zou ik over het algemeen maar niet te veel verwachten, uitzonderingen daargelaten uiteraard.

Het gaat ook niet om louter opleiding, ik heb al vaker aangegeven dat de beste ICTers die ik ken iha een opleiding in een heel ander vakgebied hebben gevolgd.
Om in dit vakgebied iets voor te stellen zul je in staat moeten zijn zelfstandig nieuwe kennis eigen te maken.
Een goede basis op MBO niveau zou als basis aardig zijn, maar MBO is een vakopleiding, geen voorbereidende opleiding. kortom voor het ICT vak is er gewoon nog niet wat er nodig is.

Ik snap het gezeur hier niet zo, ik vind het een uitstekend initiatief.
Er staat toch nergens dat er geen voorkennis nodig is voor deze zeer korte opleiding ?
Het gaat hier om een werken/leren opleiding !
Kortom, mensen die bijv. oorspronkelijk een andere opleiding hebben genoten (misschien zelfs op HBO), geen ICT opleiding hebben maar wel de nodige ervaring hebben opgedaan en zich de nodige kennis hebben eigen gemaakt.
Dan is het toch goed dat je alsnog binnen een jaar een niveau 4 MBO opleiding kan afronden incl. MCITP-SA en CCNA ? Al is het maar om je cv aan te vullen, want veel werkgevers zijn toch huiverig om mensen aan te nemen met jaren IT-ervaring, maar zonder IT opleiding en/of certificaten.

@ Ivo,

je hebt minimaal een MBO 2 niveau nodig om een mbo 4 niveau te mogen doen, dat is wettelijk geregeld.

en de stap tussen niveau 2 en 4 is ook niet echt groot, maar dat is mijn ervaring. daarbij kun je ook vrijstellingen krijgen als je bv, al in bezit bent van MCITP-SA, Itil of CCNA.

ik vind dit meer een goed initiatief voor mensen die al jaren in het vak zitten, maar net zoals ik, geen voor opleiding hebben, maar wel de certificeringen.

met een MBO 4 opleiding op zak, kun je makkelijker door naar een verkorte HBO opleiding. dat zou wel mensen kunnen aanspreken, die nu geen HBO diploma hebben.

voor nieuwelingen vind ik dit een minder goede opleiding omdat je met maar 1 jaar praktijk ervaring toch te weinig bagage hebt.

@Guido

Je hebt inderdaad gelijk dat je ook verzorgers en arts assistenten hebt, maar zij worden geen artsen genoemd.

Helaas in IT, kan iedereen zichzelf een netwerk engineer, beheerder en/of software ontwikkelaar noemen, in andere vakken kan dat niet (advocaat, arts etc.).

Ik vind het verder prima als een afgestudeerde aan een MBO opleiding een IT (of ict) medewerker, helpdesk of assistent wordt genmoed. Maar netwerk beheerder lijkt mij te complex voor MBO niveau.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2011-05-11T10:47:00.000Z Sander Hulsman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.