Ecabo ontwikkelt certificaat ICT-kennis MBO'er

Studenten

Kenniscentrum Ecabo ontwikkelt certificaten voor ict-vaardigheden van mbo-leerlingen. In gesprekken tussen Ecabo en het bedrijfsleven komt naar voren dat de ict-kwalificaties van mbo'ers tekort schieten doordat er in het onderwijs te weinig aandacht is voor ict-gerelateerde onderwerpen als beveiliging, zakelijk gebruik van sociale media en auteursrecht. Het certificatieprogramma is allereerst gericht op mbo'ers die hun loopbaan starten in de zakelijke dienstverlening.

Voor hen wordt een zogenoemd e-business-certificaat ontwikkeld. Volgens de organisatie vraagt de zakelijke dienstverlening om bovengemiddelde digitale vaardigheden van medewerkers waar integriteit vaak een nog grote rol speelt. Voor starters buiten de zakelijke dienstverlening komt er een certificaat waarin toepassing van digitale ontwikkelingen op de werkvloer centraal staan en er wordt een certificaat ontwikkeld op basisniveau. Daarin staan vragen centraal die voor iedereen spelen, zoals 'Hoe winkel ik veilig via internet?'.

Volgens plan moeten de certificaten zijn ingevoerd in collegejaar 2012-2013, dat in september 2012 van start gaat. Het gaat om leveranciersonafhankelijke certificaten die Ecabo opstelt in samenspraak met bedrijven.

Particuliere opleidingen

Hans Blankendaal, teammanager ontwikkeling en innovatie, benadrukt dat het gebrek aan ict-kwalificaties zich niet beperkt tot het mbo. 'Uit onderzoek van het platform voor de informatiesamenleving ECP-EPN en brancheorganisatie ICT~Office komt een zelfde beeld naar voren bij studenten in het hoger beroepsonderwijs (hbo red.) en wetenschappelijk onderwerwijs (wo red.).'

Ecabo is het kenniscentrum voor de economisch-administratieve, ict- en veiligheidsberoepen. Het centrum moet beroepsonderwijs en bedrijfsleven verbinden. De organisatie levert diensten en producten die gericht zijn op praktijkonderwijs, competentiegericht beroepsonderwijs en examinering voor vmbo, mbo, hbo en particuliere opleidingen.

Verlies van 38 uren

Uit Europees onderzoek blijkt dat medewerkers gemiddeld 38 minuten per dag niet productief bezig zijn door gebrekkige computervaardigheden. De tijd wordt verspild aan uitzoeken hoe het moet, het helpen van collega's en  wachten op hulp van de systeembeheerder.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

uren of minuten, laatste alinea

Tja, als ze uitzoeken hoe het moet, daar 38 minuten mee bezig zijn, dan zal dat toch ras minder worden zodra ze werkervaring krijgen niet? Beetje reclame om het eigen certificaat te verkopen? Nou ja het certificaat kan nuttig zijn voor de startende MBO-er die veel concurrentie heeft. Maar 'te kort schieten' vind ik veel te zwaar gesteld!

Zou het niet een idee zijn eerst eens certificaten voor de mbo-docenten uit te geven !

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2011-05-17T13:54:00.000Z Pim van der Beek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.