Jobstream raakte al in 2009 in problemen

Failliet

De failliete ict-detacheerder Jobstream uit Alphen aan den Rijn raakte al in 2009 in financiële problemen. In de zomer besloot huisbankier ABN Amro het bedrijf extra te gaan begeleiden, blijkt uit het eerste faillissementsverslag. Inmiddels zijn de activiteiten van Jobstream overgenomen door branchegenoot Avance uit Breukelen.

De kleine ict-detacheerder Jobstream uit Alphen aan den Rijn boekte tot 2007 prima omzetten uit detacheringsopdrachten, hoewel het bedrijfsresultaat beperkt was. Het bedrijf leverde veel tijdelijke krachten aan ict-dienstverlener Centric.

Jobstream dook in 2008 in de rode cijfers, door de recessie en wisselingen onder aandeelhouders en in de directie. In 2009 werd een bescheiden winst geboekt. Na de zomer van dat jaar werd het bedrijf door huisbankier ABN Amro ondergebracht bij de ziekenboeg van de bank, de afdeling Bijzonder Beheer. Dit blijkt uit het eerste faillissementsverslag van curator Miranda van Eeden-van Harskamp.

Afvloeiingskosten

Jobstream probeerde in 2009 en 2010 te bezuinigen, onder meer op personeelskosten. Maar de afvloeiing van personeel bracht ook kosten met zich mee. Die extra kosten zetten de marge op detacheringsopdrachten verder onder druk. Een poging van de bedrijfsleiding nieuw kapitaal aan te boren mislukte. Toen in 2010 de grote klant ITSP failliet ging, zag de Jobstream-directie geen uitweg meer en vroeg het faillissement aan. Dat werd op 22 maart 2011 uitgesproken.

De curator onderhandelde met verschillende partijen over een doorstart van de onderneming. Uiteindelijk werden de activiteiten, inclusief inventaris, klantenbestanden en debiteuren (ter waarde van 230.000 euro), voor 245.00 euro overgedaan aan de detacheerder Avance in Breukelen. Hiervan gaat 45.000 euro naar de curator en 200.000 euro naar huisbankier ABN Amro, aan wie Jobstream zijn debiteuren in onderpand had gegeven.

Overnamegolf

Avance directeur Ron Stomp voorspelde een golf van overnames van kleinere ict-detacheerders. 'Met minder dan vijftig ict-specialisten aan het werk is het lastig overleven', zei hij toen. Ten tijde van het faillissement had Jobstream veertig ict'ers gedetacheerd bij klanten. De strategie van Avance is juist te groeien door het opkopen van de activiteiten van kleine spelers die in problemen zijn geraakt.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2011-05-27T08:56:00.000Z Johannes van Bentum
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.