Vakbonden voeren actie tegen IBM

IBM

Vakbonden voeren dinsdag 14 juni 2011 wereldwijd actie tegen IBM. De bonden vragen aandacht voor het in hun ogen slechte personeelsbeleid van de werkgever. De vakbonden stellen dat de ict-reus niet eerlijk is over ontslagen en uitbesteding van werk naar lagelonenlanden. De salarissen zouden in sommige landen onvoldoende worden aangepast op de gestegen kosten voor levensonderhoud en de bonden stellen dat de werkgever in sommige landen zijn medewerkers stelselmatig tegenwerkt om lid te worden van een vakbond.

Ook Nederlandse vakbonden doen mee aan de acties. FNV, CNV en De Unie melden zich dinsdag 14 juni 2011 bij het hoofdkantoor van IBM in Amsterdam. Nevin Demirtas van FNV Bongenoten: 'IBM is een vakbondsonvriendelijk bedrijf. Er bestaat geen CAO en de organisatie wil niet met ons om de tafel.'

De bonden kiezen juist deze periode voor acties omdat IBM allerlei evenementen heeft gepland rond de viering van het honderdjarig bestaan van het bedrijf. 'Het zijn de werknemers die een belangrijke rol spelen in het succes van het bedrijf. Het wordt tijd dat het bedrijf hun rechten en de rechten van vakbonden respecteert', schrijven de samenwerkende vakbonden in een gezamenlijk pamflet. De punten staan ook in een brief aan IBM-ceo Palmisano.

IBM heeft wereldwijd ongeveer 400.000 medewerkers in dienst.

IBM Nederland is om een reactie gevraagd maar was nog niet in de gelegenheid om te reageren.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Reacties

Valt reuze mee hoor met de loonaanpassing. Het verhogingsbudget is 1,2% dit jaar. Natuurlijk als je een gemiddelde of onder gemiddelde beoordeling hebt gehad over 2010 (67% van de medewerkers) dan krijg je geen verhoging, maar dat hoort er nu eenmaal bij in de high performance culture. IBM beloont de echte super high performers (8% van de medewerkers) dan ook extreem goed (maximaal 6,1% verhoging, allemaal uit de totale ruimte van 1,2% natuurlijk). Het past in de strategie om Europa te knijpen en de BRIC landen te groeien (waar zeer veel hogere loonsaanpassingen plaatsvinden). Als het je niet bevalt, moet je vertrekken. Dat komt IBM ook wel goed uit, aangezien er toch behoorlijk in de kosten moet worden gesneden om de EPS doelstellingen te behalen en zelf weggaan is goedkoper dan eruit gemikt te worden met wat geld. Kortom, niks vreemds aan de acties en beweegredenen van dit Amerikaanse bedrijf dat als enige stakeholder de aandeelhouder heeft.

Managers denken alleen aan hun zelf, uit intern onderzoek is gebleken dat deze groep elk jaar wel vooruit gaat of hoge bonus krijgt.
mensen krijgen geen indexatie, er worden geen investeringen gedaan in kennis van mensen, zodat gezegt kan worden we hebben mensen uit India nodig want hier hebben we geen mensen. Lease autos alleen nog maar voor managers die meer en deel op een kantoor zitten, mensen die hem nodig hebben mogen met eigen auto. en zo kan ik nog wel een uur doorgaan.

Waarom zouden IBM-ers actie moeten voeren?

Ga je er met een gemiddelde verhoging van 1.2% en geen CAO ofwel inflatiecorrectie er niet gewoon op achteruit dit jaar? Volgens de laatste berichten bedraagt de inflatie tussen de 2.5-3% dit jaar

Geen verhoging salaris, geen lease-auto, geen vergoeding mobiel, geen opleiding, geen bonus, geen gezeur. Top Werkgever.

Vakbonden hebben bij ICT bedrijven niks te zoeken want vrijwel niemand is lid. Bedrijven als IBM die zeggen dat hun personeel hun belangrijkste asset is en vervolgens daar qua arbeidsvoorwaarden niet naar handelen moeten over een jaar geen moord en brand schreeuwen als ze er achterkomen dat hun assets zijn gevlogen omdat de arbeidsmarkt is aangetrokken.

Het bloed van de meeste IBM-ers is inmiddels zo blauw niet meer. Er zijn gevallen bekend dat men ondanks normaal presteren er al jarenlang geen cent erbij krijgt, omdat IBM niet mee doet aan prijs-compensatie. Op de werkvloer is het algemene idee dat het sociale beleid van IBM de laatste jaren sterk versobert en dat gaat vooral over de rug van de medewerkers die het uitvoerende werk doen.
Teamuitjes enzo, daar is ook al geen fatsoenlijk budget meer voor. Studie, kan en mag wel, maar kom er niet mee aan in Q4, want dan gaan ze op de centen zitten.

Laten we dan nog maar niet weer beginnen over de lease-regeling............

Laat de arbeidsmarkt maar snel aantrekken, dan zal straks IBM alleen nog maar bestaan uit managers en subcontracters en onverstaanbare medewerkers uit lage lonen landen.

P.S. wat houden de acties in ?

@Jan
"Natuurlijk (!) als je een gemiddelde (!) ... beoordeling hebt gehad over 2010 ... dan krijg je geen verhoging"

Beste Jan, ik begrijp dat dit (nu) nog niet voor jou geldt.
Ik hoop dat jij goed begrijpt dat dit beloningssysteem tot gevolg heeft dat degene die normaal presteert "beloond" wordt met een loonsverlaging, want prijscompensatie wordt door dit type bedrijf niet gegeven.
Ook jij zal op een gegeven moment een of meerdere keren niet bovengemiddeld presteren - dus exit Jantje!

@Wim, hoe kom je zo wijs dat de vakbonden niets te zoeken hebben bij IT-bedrijven en dat ze daar geen leden hebben? Geloof me: er zijn zát leden binnen deze branche. Het gaat er alleen om óf ze iets van zich laten horen of niet. Stel dat nu 1000 van de 4,5 duizend IBM'ers lid zouden worden van de vakbond: zullen we wedden dat IBM dan wel op zijn knieen gaat? Is altijd hetzelfde verhaal: niet lid worden van de vakbond en dan maar te roepen dat de vakbond niets doet...
@JanJansen:ik zou zeggen, lees de berichten van je collega's maar om te zien waarom de IBM'ers actie moeten voeren...

Goede actie van de bonden!
Ik hoop dat de IBM Ondernemingsraad nu eens met de bonden gaat samenwerken voor het bewerkstelligen van een goede CAO (Met jaarlijkse inflatiecorrectie). Ik begrijp dat beiden hier baat bij hebben.

wat @Jan "gemiddelde beoordeling" noemt is volgens de IBM termen een goede beoordeling. Mensen die altijd goed presteren krijgen er dan ook nooit iets bij. Daarbij komt nog dat de targets elke keer so absurd hoog worden (er moet double digit groei komen), dat van de bonus (die je ook al niet krijgt tenzij je goed of beter presteert) ook al haast niets overblijft. Als de markt aantrekt zal IBM leeglopen.

Van een oud-IBM-collega.

Allemaal niets nieuws. Ik heb wel met mijn oud-collega's te doen.

Ik houd van het IBM-label en ben daar trots op om voor gewerkt te hebben. Als IBM me vraagt om weer terug te komen, ga ik dat zelfs overwegen... uiteraard op mijn voorwaarden :)

Overigens trekt de arbeidsmarkt al aan.

"IBM alleen nog maar bestaan uit managers en subcontracters en onverstaanbare medewerkers uit lage lonen landen."
En ook die gaan er dan binnen afzienbare tijd uit als het zo daar gaat. IBM NL heeft alleen maar sales nodig, of wie weet vliegen ze die ook in vanuit China-India, of verder. Op naar een IBM-loos Nederland.
10 jaar geleden wilde IBM nog naar de top-3 in Nederland. Nu lijken ze op weg naar de Jupiler divisie.

Allen sterkte met de vakbond.


IBM houdt net als alle IT bedrijven de bonden buiten alle onderhandelingen...IBM is een mooi logo en mooi glimmend gepoetst niks meer en niks minder.Voor de rest bijna meer contractanten dan eigen personeel...Veel Emailen veel E mail CCen met 10 managers op sametime wachten tot die ene Tech het heeft opgelost.

@Gerard.S
Is mijn ervaring ook.

Het zat er aan te komen, jarenlang hele afdelingen die er niets bij krijgen, beloftes op verhoging en prommotie die niet nagekomen worden. Onkostenvergoedingen die verdwijnen en de eis dat je na inlvering van je lease-auto zelf iets moet kopen om naar klanten te gaan.
Dit alles om de dividenten van de aandeelhouders jaar in jaar uit te verhogen.

Gelukkig zit ik bij de highperformers (8%). Laat dit 6,1 % maar komen :)

En verder, inderdaad geen studie, geen leaseauto. Alleen maar evening academy en allerlei interne cursusjes. "Er is geen geld voor studie" Maar wel voor centraal georganiseerde seminars. Jammer, maar zoals reeds eerder aangegeven... de keuze om te blijven ligt altijd bij de medewerker zelf.

Is het gras elders in Nederland groener?

Mooi bedrijf, jammer dat EPS belangrijker is dan tevreden en gemotiveerde werknemers.

Er is op het moment geen toner meer voor de printers vanwege een spend freeze. Draagt wel weer bij aan groene doelstellingen.

Ga dan gewoon weg als het niet bevalt, de arbeidsmarkt is weer behoorlijk aan het aantrekken. Bij een overstap kun je meestal een aardige salarissprong maken (10-20%).

IBM moet vanzelf weer meedoen als de markt genoeg aan trekt. Persoonlijk zou ik een baan niet eens overwegen als er geen auto/gsm/laptop/internet bij zit, of ze moeten zoveel betalen dat dit het gebrek aan die zaken compenseert...

Werknemer heeft natuurlijk ook een eigen verantwoordelijkheid: je kennis/vaardigheden moeten nuttig zijn en blijven voor de werkgever. Dit is voornamelijk je eigen taak, hiervoor kun je maar beperkt op je werkgever rekenen. Hun cursussen zijn namelijk vaak productgericht en daarmee zeer beperkt. Verkopen van jezelf, daar gaat het om. Het is daarom ook nuttig dat je weet wat de totale kosten zijn die je werkgever maakt om je in dienst te hebben (incl auto/bonussen/etc...) en wat je jaarlijks op brengt. Zolang daar een ruime marge tussen zit, zit je goed!

Niet alleen moeten we als werknemer de leaseauto inleveren om naar de klanten te reizen, ook moeten we zelf betalen voor internetaansluiting thuis om te kunnen thuiswerken. Dit jaar bestaat IBM 100 jaar en om dat te vieren mag je in je eigen tijd vrijwilligerswerk doen om aan te tonen dat IBM geeft om de gemeenschap. IBM zelf geeft helemaal niets terug aan het personeel. Het meest trieste is nog dat omdat de winst per aandeel elk kwartaal stijgt (betaald door te bezuinigen op personeelskosten, niet door extra omzet), management vol trots verkondigt dat de visie van het management werkt. Managers zijn totaal vervreemd van de "werkvloer".

@highperformer zit waarschijnlijk op Management niveau, waar de 6.1% wordt verdeeld ten koste van de werkvloer. Uit eigen ervaring kan worden gesteld dat de werkvloer gemiddeld als " high performer" niet boven de 1% uitkomt. Iemand met een goede beoordeling krijg al sinds jaren geen compensatie.

Hoe zit het eigenlijk met de TOP? Sam Palmisano, CEO binnen IBM, zal hij ook met 1% of 6.1% tevreden zijn?

Lees het volgende artikel en oordeel zelf:
http://www.automatiseringgids.nl/peopleware/carriere/2011/5/superbonus-voor-ibm-baas-palmisano.aspx

Beste mensen,

Niet klagen maar dragen is mijn motto.

Bedrijven als IBM staan enkel in dienst van de aandeelhouders en van boven naar beneden is het gehele systeem daarop gebaseerd. Natuurlijk zullen bedrijven employees, klanten, milieu, etc. in hun missie statement zetten. Echter op de werkvloer is niet meer over dan management by accounting. Deze verharding is door de crisis en de best shoring de laatste jaren nog sterker geworden.

Ik werk bij de concurrent, exact dezelfde verhalen; promotie = alleen verhoging extern uurtarief. Leasereling versobert, geen opleiding. Alleen billable uren tellen. 6 jaar hoor ik al dat mijn salaris gap tov de markt idd veel te groot is maar dat er tegelijkertijd niets aan te doen is. Kan zo nog uren doorgaan.

Mijn conclusie: Besef dat dit soort bedrijven niet snel zullen veranderen. Zelfs als de markt aantrekt vullen ze alleen de hoognodige gaten. De rest is best shore materiaal. Soms wisselen ze zelfs voor veel geld knowledgeable personeel in voor duurder personeel met kennis van een concurrent. En jij maar denken dat je kennis veel waard was...

Advies: Zoek een baan bij een kleiner bedrijf. Misschien minder interessant, maar meestal vele malen socialer. Dat ga ik ook doen.

Het is bij IBM HR-beleid via het loonstrookje. Dat willen meer grote ICT bedrijven in Nederland ook het liefst. De bonden zijn er al uitgewerkt (vraag maar aan Nevin). Ook in Nederland zie ik ontwikkelingen die lijken op het beleid van IBM. Veel sales maar geen oog voor kwaliteit. Als de deal maar binnen is he! Vervolgens wordt het werkvolk belaagd door zgn managers die niets van techniek weten en de procedures niet kennen. Klant ontevreden (3 jaar lang) en dan kan sales zijn trucjes weer uithalen. Uiteraard tegen verlaagd tarief zodat er weinig loonruimte meer overblijft. Het moet uit de lengte of uit de breedte komen.
De salesmannetjes en managers hebben hun omzet binnen maar deslagroom is dus al van de taart gesnoept voor de FNV leden er van mogen proeven.

Het loonstrookje beleid is van toepassing op diensten waar de winstmarge lager ligt. Ik werk op een afdeling waar voldoende budget is en waar veel mogelijk is.

Het basisloon is ook uitstekend en de bijkomende compensaties helemaal, ik heb niks te klagen, IBM is een uitstekende werkgever. Je moet natuurlijk wel laten zien dat je inzet, motivatie en talent hebt. Als je elke dag van 9 tot 5 met een zuur gezicht je werk afraffelt ja sorry, ga dan maar naar iets anders op zoek.

Met moet maar eens gaan inzien dat niet alles meer vanzelf op je afkomt, je moet werken voor je beloning.

Ik vind het grote onzin die acties van de bonden, ik ben trots om te werken voor de grootste BPO dienstverlener te wereld.

Heel erg goed dat de vakbonden vandaag actie voeren.
Ze mogen alleen wel iets harder.

Hoe IBM de laatste jaren met zijn medewerkers omgaat wordt steeds gekker...
Zo hebben we al de laatste 5 jaar geen indexering van het loon gehad. Om voor loonsverhoging in aanmerking te komen, moet je een hoge beoordeling krijgen (gewoon goed je werk doen of iets meer, is niet voldoende), steeds meer werk wordt uitbesteed, niet alleen via global delivery, maar ook via top-coder en via de IBM interne variant Liquid.

En terwijl het goed gaat met IBM, worden de IBM werknemers steeds meer uitgeknepen en worden onze arbeidsvoorwaarden steeds meer uitgekleed. En dat allemaal... om de waarde van de IBM aandelen omhoog moeten van 11$ naar 20$!

Ik hoop trouwens ook dat zo'n actie als vandaag, IBMers die geen lid zijn van een vakbond, bij hen de vraag doet rijzen "Waarom ben ik geen vakbondslid?". De OR heeft maar heel erg weinig zeggenschap binnen de organisatie, op NL niveau, op EMEA en corporate niveau nagenoeg 0. Laten we met zijn allen de organisatiegraad binnen IBM verhogen, kunnen we eens een dag of twee op kantoor gaan vergaderen...

Als IBM-er is het heel makkelijk om dingen te vinden om over te klagen. Probeer toch de goede kanten eens te zien. Flexibiliteit wat arbeidsuren betreft zoals bij IBM heb ik nergens anders gezien. Een eigen fitness-afdeling in het kantoor, uitstekende overlijdens-regeling, gezond pensioenfonds. Iedereen die klaagt moet toch ook zien dat de hoeveelheid werk afneemt en er iets moet gebeuren.

Wat een topactie van de vakbonden. Ik heb jaren bij IBM gewerkt en altijd leuke jobs gehad, was ook altijd trots op het bedrijf. Maar het is echt triest om te zien dat de EPS toename over de rug van de NL (en EU) medewerkers gaat. Altijd goede beoordelingen en weinig erbij. Als je iets met collega's wilde gaan drinken moest je het altijd zelf betalen, een plakje kaas in plastic bij de lunch kost bijna 1 euro en als je op business trip ging naar het buitenland dan was de vergoeding minimaal want er werd rekening meegehouden dat je ook thuis kosten had aan ontbijt, lunch en diner. Managers zitten de hele dag in de stress, zijn echt niet bezig met de business, maar puur met spreadsheet management en overleven omdat de mega hoge targets bij lange na niet worden gehaald. Toptalent loopt gillend weg naar concurrenten. En de boodschap was begin dit jaar dat het kostenbesparingsbeleid alleen maar erger zou worden, er wordt immers onvoldoende winst gemaakt in NL. Echt heel jammer want het bedrijf kan zo ontzettend veel bieden.

Nog diezelfde dag mijzelf opgegeven bij de vakbond. Het webformulier gaf aan dat ik teruggebeld zou worden om mijn gegevens te verifieren. Het is nu een week later en ben nog niet gebeld........

Ik heb niet veel vertrouwen in IBM meer, maar deze ervaring met de FNV geeft mij ook niet veel hoop voor de toekomst. Toch maar op zoek naar een andere baan.

Wat zeker voor IBM geldt is "zoek de verlossing". Het doet even pijn en eist doorzettingsvermogen maar als je weer in de menselijke wereld terecht komt vind je geld opeens veel minder een drijfveer en ontdek je dat prettig werken veel en veel meer geluk geeft. Zeker als je op een bepaald moment achterom kijkt. IBM is geen bedrijf maar een financieel instituut wat ten koste van heel veel geld wil binnen blijven halen en het is echt nooit, maar dan ook nooit, voldoende. En dat kan mensen ziek maken. Voor de aandeelhouders een prima instituut.

Als je je drie keer hebt verslikt in een stroopwafel, dan eet je die ook niet meer. Hoe smakelijk ze er ook uitzien. Op een gegeven moment zakt de gehele fundering (67%) van de werkers weg en dan blijft er geen bedrijf meer over. Als je de brugwachter weg haalt maar de leiding laat zitten, dan kunnen de schepen ook niet verder.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2011-06-10T11:57:00.000Z Pim van der Beek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.