Vakbonden delen pamfletten uit aan IBM'ers

Vakbondbestuurders hebben dinsdagochtend 14 juni 2011 pamfletten uitgedeeld aan het IBM-personeel op het Nederlandse hoofdkantoor in Amsterdam. In de uitgereikte tekst roepen de actievoerders op tot betere arbeidsvoorwaarden bij IBM. Ze stellen dat de drang naar winstmaximalisatie van de multinational ten koste gaat van de werkgelegenheid en secundaire arbeidsvoorwaarden. De meeste personeelsleden namen het vel papier in ontvangst.

'Gefeliciteerd met het honderd jarig bestaan van IBM'. Met die ietwat verhullende boodschap meldden bondsbestuurders van FNV Bondgenoten, De Unie en CNV Dienstenbond zich 14 juni 2011 bij de slagbomen van het parkeerterrein van het IBM-hoofdkantoor in Amsterdam. De meeste automobilisten nemen het aangereikte pamflet via het zijportier aan en rijden rustig door om aan het werk te gaan. Een enkeling weigert het pamflet.

Volgens de bonden gaat het er achter de schermen onrustiger aan toe. Vakbondsleden van IBM zouden klagen over de beloningsstructuur, gebrek aan inflatiecorrectie en versobering van secundaire arbeidsvoorwaarden, zoals de leaseregeling en de vergoedingen van internet en mobiel bellen. De bonden schrijven: 'Het bedrijf heeft in 2010 een recordwinst geboekt maar medewerkers profiteren daar niet van.' In enkele landen zou personeel dat zich wil verenigen zelfs tegengewerkt worden. Reden voor de internationale vakbonden om actie te voeren. Ze vragen de werkgever om meer respect te tonen voor de arbeidsvoorwaarden van medewerkers die het bedrijf het succes hebben gebracht dat het boekt.

Aan de poort van het bedrijf wisselen de reacties van: 'Goed dat jullie eindelijk actie voeren' tot 'Ik heb niks met vakbonden.' Het zijn flarden van gesprekken die vanaf de zijkant van de oprit naar de parkeerplekken worden opgevangen. IBM verbiedt het om rechtstreeks met medewerkers te praten. 'Dat is niet onze policy', klinkt het. Een gesprek met de vakbondsbestuurder moet buiten het hek plaatsvinden. Beveiligers kijken toe.

Reactie IBM

IBM meldt in een officiële reactie dat het bedrijf het wettelijke recht van werknemers om zich wel of niet aan te sluiten bij vakbonden of andere werknemersorganisaties respecteert. 'De organisatie heeft er altijd in geloofd dat  IBM en haar werknemers het meest gediend zijn bij een goede coöperatieve werkomgeving met directe communicatie tussen werknemers en management', staat in de statement. Een woordvoerder ter plaatse heeft daar weinig aan toe te voegen.

De voorzitter van de centrale ondernemingsraad van IBM kon nog niet reageren. Hij is net terug van vakantie en was nog niet op de hoogte van de acties. Hij verwacht in de middag van dinsdag 14 juni een inhoudelijke reactie te kunnen geven.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Hiep hiep hoera IBM 100 jaar. Wat doet vandaag eigenlijk de aandelenkoers?

Zeer terecht dat dit eindelijk eens onder de aandacht wordt gebracht!

Terechte actie. IBM Belgie kent bijvoorbeeld wel een indexering en CAO.

Tuurlijk van de bond moet je het maar hebben, decenia hebben ze samen met hulp van paars (PVDA), zou eigenlijk PVDH moeten heten (partij van de hypocrieten) alle CAO's stelselmatig afgebroken en dan nu weer met een grote bek bij de poort van IBM gaan staan.
En dan zouden ze er een paar procent bij weten te krijgen het jaar daar op schopt IBM er vervolgens tig man uit.
Voer dan actie voor meer banen ofzo, er zitten nog steeds een duizend of 8 ICT'ers thuis, daar moet je je druk om maken, of pak de leeftijdsdiscriminatie eens aan,.....oeps sorry wat zeg ik nou, dat is bij wet verboden dus bestaat het niet, toch???

Met name de indexatie is een probleem.
Ik heb al tijden geen verhoging gekregen, ondanks dat ik mij uit de naad werk.
Zeker in de afgelopen periode waarin alles steeds duurder wordt (Cost of Living) betekent deze stilstand voor de gemiddelde ICTer een achteruitgang, jaar op jaar. Het zou eerlijk zijn als in elk geval alle lonen een beetje evenredig lopen met de index...

IBM is al jaren niet meer de "beste werkgever"... En volgens mij willen ze dat ook helemaal niet meer.

IBM geeft bewust geen inflatiecorrectie. IBM hoopt daarmee te bereiken dat mensen op een gegeven moment vertrekken.
Zo simpel is het.....

IBM is a large organization. Everything is about following the process. And, unfortunately, in some countries, the process works better than compared to other countries. Or, one manager (not mine for example) knows how to manage the process better than another.

Yes, I am underpaid compared to colleagues in other countries, but I love the work I do - and job/role pleasure is more important to me than raw salary.

If only the "specialist" process was not so complex, I would be much more "in process" compared to the work I do.

Whining never helps. Participate in the process and the rewards do come. If your manager is unfair, escalate. All managers have managers too.

@Big Blue Boy:
Het wordt nog wat erger... Als je boven het midpoint van je schaal zit (die al jaren niet verhoogd is), krijg je dit jaar te maken met aftopping. Je kan een top performer zijn (1 beoordeling, 8% van de medewerkers) en zo maar een kloeke 1% verhoging krijgen. Kijk, dat is nu een echte high performance culture. Niet vreemd dat de attrition dramatische vormen begint aan te nemen, met name in de betere performers. Past natuurlijk wel goed in het streven van IBM om meer revenue uit Ermerging landen te halen. Europa en Noord Amerika worden nog eens flink uitgeknepen.

@Anton, slaat de spijker op de kop !

Nou ik kan uit hele goede ervaring vertellen dat er totaal geen communicatie meer is tussen de werkvloer en management met zeer ernstige gevolgen. Dit bedrijf is gedoemd ten onder te gaan als men zo door blijft gaan met mensen niet aan te horen. Een goed werkgever luistert ook naar zijn personeel, ook al zijn deze kritisch. Het is een werkgever geworden in de lagere middenklasse.

Erg herkenbare situaties.Beoordelingsronden zijn net weer geweest. Het gaat zelfs zover dat je een lagere beoordeling krijgt als je boven het midpoint van je band zit.
Market Based Adjustment (IBM term voor indexatie) is in Nederland al jaren niet gebeurd. In België gebeurt dit overigens wel, want daar is dit wettelijk geregeld.
Er is door de OR binnen IBM een survey uitgevoerd mbt beloningstructuur, met een ovallend hoge respons. Van de uitkomsten lusten de honden geen brood, het zit vele IBM'ers dus vrij hoog.
Het 'management' -dat overigens zeer goed voor zichzelf zorgt- verschuilt zich veelal achter het corporate HQ als het om dit soort discussies gaat.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2011-06-14T11:50:00.000Z Pim van der Beek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.