Freelance ontwikkelaar ziet uurloon dalen

Freelance softwareontwikkelaars en bouwers van mobiele applicaties gaan in 2011 beduidend minder geld verdienen. Zij zagen zich genoodzaakt om hun uurloon ten opzichte van 2010 naar beneden bij te stellen om zodoende toch nog opdrachten binnen te kunnen halen. Dit blijkt uit onderzoek van Freelancematch.nl onder 6937 freelancers en zzp'ers in de zakelijke dienstverlening.

Met de opkomst van mobiele applicaties was het voor de freelance ontwikkelaar daarvan de afgelopen jaren goed geld verdienen. Het aanbod van app-ontwikkelaars is echter explosief gestegen waardoor deze freelancer zijn uurloon heeft moeten halveren (51 procent). Van een uurloon van honderd euro vraagt deze bouwer nu nog 49 euro per uur voor de ontwikkeling van mobiele applicaties.

Voor de freelance softwareontwikkelaar ziet 2011 er ook minder rooskleurig uit, maar deze ict'er hoeft minder in te leveren dan de ontwikkelaar van mobiele applicaties. Het uurloon daalt wel met 18 procent ten opzichte van 2010, maar de softwareontwikkelaar vraagt nog wel 55 euro per uur voor zijn diensten (2010: 67 euro). Dit is nog altijd beter dan het gemiddeld uurtarief van 49 euro voor freelancers in het algemeen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Wacht even... nog niet zolang geleden werd er geschreven over een onderzoek waaruit zou blijken dat het gemiddelde tarief op ongeveer 90 uitkwam en dat was al een verlaging ten opzichte van het jaar ervoor. Is dat nu ineens 55 euro? Of werd er een onderscheid gemaakt tussen het eindtarief naar eindklant en het tarief die de zzp'er echt vangt i.v.m. vaak vele tussenlagen?

Ik weet niet precies wat het tarief was van E90 maar het gemiddelde tarief dat door ons is gemeten was een jaar geleden E72 en dit jaar E49. Een daling met 30%.

Dit is dezelfde dataset namelijk biedingen van freelancers op opdrachten. Dus inderdaad het bedrag dat de freelancer overhoudt.

Het volledige onderzoek staat bij ons op de site en kan je lezen via de onderste link in het artikel.

Wij zien juist dat de tarieven sterk stijgen. Een jaar geleden kregen we vaak aanvragen van rond de 50/60 euro en nu gaat langzamerhand richting de 80/90 euro. Wij zitten vooral in .NET, Sharepoint en Silverlight.

Ik heb het vermoeden dat zzp'ers en freelancers zullen langzaam maar zeker uit de markt worden geperst (door overheid), zodat ze allemaal weer in loon-slavernij-dienst van een baas moeten gaan werken.

Dat is wel zo makkelijk controleren ;-)

Even op de website kijken en je komt tot heel andere conclusies: de site hangt aan elkaar van de prutsopdrachten en trekt dus een steeds lager niveau aan. Dat levert een veel betere verklaring voor inzakkende tarieven.

Tjonge zeg, als je voor .NET-onzin al 80 euro kan harken, wat moet iemand die met serieuze projecten bezig is dan voor tarief rekenen?

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2011-06-28T14:33:00.000Z Sander Hulsman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.