Rabobank snijdt in ICT-bestand

Rabobank

De aangekondigde reorganisatie bij Rabobank heeft naar verwachting consequenties voor ruim honderd ict'ers. Daarnaast snijdt de bank flink in de inhuur van externen. Ongeveer 10 procent van de externe ict'ers zal niet meer ingehuurd worden, wat neerkomt op 170 man, meldt een welingelichte bron aan Computable.

Rabobank moet in de periode tot en met 2013 in totaal 291 miljoen euro gaan besparen. Dit doet de bank door te snijden in het personeelsbestand en de inhuur van externen. Voor bijna 6 procent van het personeel heeft dit gevolgen. Zij krijgen intern een andere baan, de Rabobank neemt afscheid van ze vanwege natuurlijk verloop, maar ook zouden er ontslagen kunnen vallen. De klappen bij de externen zijn harder; daar vervalt bijna 35 procent van het werk.

Intern plan

‘We weten nog niet precies voor wie dit consequentie gaat hebben, zegt persvoorlichter Manel Vrijenhoek. ‘We hebben nu een ruwe inschatting van wat er moet gebeuren, pas in september 2011 wordt het plan intern voorgelegd. Het heeft in ieder geval gevolgen voor 376 vaste medewerkers en stoppen met de inhuur van 854 externen.'

Momenteel werken er ongeveer 6400 mensen in vaste dienst bij Rabobank, van wie 1800 ict'ers. 376 banen die vervallen houdt een personeelsreductie van bijna 6 procent in. Dit zou inhouden dat ruim honderd ict'ers hun baan gaan verliezen. Mogelijk worden zij wel elders binnen de bank geplaatst. Rabobank heeft in totaal 2500 externen rondlopen, waarvan er 1700 ict'er zijn. Het stoppen met 854 externen betekent een reductie van bijna 35 procent, wat ongeveer 580 ict'ers zou inhouden.

10 procent reductie

Computable heeft echter uit betrouwbare bron vernomen dat Rabobank niet van 580, maar van 170 externe ict'ers afscheid gaat nemen. Dit is een reductie van 10 procent. Dat betekent dat de overige ingehuurde externe krachten het zwaarst worden getroffen. Van deze groep van achthonderd personen zullen er binnenkort ongeveer 684 niet meer bij Rabobank werken.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

in 2007 een lading ICT-ers geoutsourced met een OBT-migratie naar detacheer-combinatie Cognizant/Ordina.
Nu weer sanering... Het is goed te zien dat ICT bij deze bank geen strategisch middel is.
Of is het probleem meer intern bij de projecten zelf, die hun budgetten voor elk jaar reeds voor het verstrijken van het eerste kwartaal ruimschoots verbrast hebben?
2007: ca 400 eigen medewerkers eruit, 2011 weer ca 376 internen. de leegloop is in volle gang... ;)

Zoals ik uit het artikel lees en begrijp, werken er 6400 mensen bij de rabobank, van wie 1800 ict'ers? En van deze 1800 ict'ers zijn er 1700 ingehuurd?? Oftewel er werken maar 100 "vaste" ict'ers bij de rabobank.
Is tevens één ict'er op de 6 medewerkers niet een beetje veel?
Volgens mij kloppen de aantallen niet of ik intepreteer ze gewoon helemaal verkeerd.

Interessant om de aantallen te lezen. Zowel eigen als externe medewerkers meetellend, kom ik tot een verhouding waarbij meer dan 1 op de 3 medewerkers in de ICT werkzaam is bij de Rabobank. Nu is de term ICT'er niet altijd even eenduidig, maar ik vind wel heel hoog. Ik zou in ieder geval niet, zoals John hiervoor, durven stellen dat ICT strategisch niet zo belangrijk is voor de Rabobank. Juist het tegenovergestelde lijkt me waar.
Waar ik nog wel benieuwd naar ben is de reden voor het snijden in de kosten van ICT.

Dit getal van 6400 medewerkers klopt natuurlijk niet. Bij de hele Rabo groep werken 35.000 mensen. Ik neem aan dat die 6400 betrekking heeft op het hoofdkantoor van Rabo (NL).

De filialen zijn allemaal eigen bankjes, dus die tellen niet mee in die berekening.

Zoals ik het dus lees moeten er 100 interne ICT-medewerkers uit. Daarnaast moet er 10% van de externe verdwijnen wat neerkomt op 170 man. Er blijven dus 1530 externen zitten.

Kun je die 100 mensen dus echt niet ergens anders inzetten en/of omscholen zodat er meer externen moeten verdwijnen... dit is toch onacceptabel. Wordt het als ICT-er niet eens tijd om lid te gaan worden van een vakbond?

@Joris

vakbond?

Mis ik iets? Sinds wanneer is een vakbond een relevante factor in de ICT? Kom op zeg. Beetje eigen verantwoordelijkheid als het aankomt op omscholen of andere klussen.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2011-07-13T16:18:00.000Z Sander Hulsman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.