Softwarebranche biedt grootste baanzekerheid

Ict'ers in de Nederlandse softwarebranche zijn het meest zeker van hun baan. Dat blijkt uit de kwartaalrapportage van wervings- en selectiebureau Antal over het tweede kwartaal van 2011. Zij vroegen Nederlandse bedrijven die werkzaam zijn in de meest belangrijke sectoren of zij het komende kwartaal van plan zijn om mensen op professioneel- en managementniveau aan te nemen of te ontslaan.

Slechts 5 procent van de ondervraagde bedrijven geeft aan nu mensen te ontslaan en 6 procent denkt dit het komende kwartaal te gaan doen. Daarmee is de softwaresector veruit de meest toekomstzekere sector voor personeel van alle onderzochte branches. In vergelijking, in de sector voor toerisme, recreatie en vrije tijd liggen beide percentages op 21 procent, en daarmee is deze branche goede tweede op arbeidsmarktvlak. De hardwaresector is trouwens derde. Hier is 26 procent momenteel bezig met reorganiseren en denkt 24 procent dat er de komende drie maanden ontslagen zullen vallen.

Werven

De softwaresector doet het ook goed waar het aankomt op het aannemen van personeel. 58 procent van de ondervraagden werft momenteel en 57 procent denkt dit ook de komende drie maanden te gaan doen. Dit laatste percentage ligt in de hardwaresector beduidend hoger. 64 procent van de bedrijven denkt daar het komende kwartaal mensen aan te gaan nemen. Slechts 36 procent van de hardwarebedrijven werft op dit moment.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Titel klopt niet helemaal hè? Op dit moment geeft ICT een baanzekerheid. Echter de ICT is ook zeer marktgevoelig. Gaat het in de toekomst, over een paar jaar, weer slechter, dan sta je misschien wel eerder aan de kant dan iemand die werkt in een branche waar ze nu misschien minder mensen zoeken. Je hebt daar als je eenmaal een baan hebt, misschien wel méér zekerheid.

Ze hebben zeker geen mensen van de Rabobank ondervraagd...

@Cpt.

Sinds wanneer is de Rabobank een software bedrijf ??

Tja Marc, daar heb je natuurlijk een punt, maar in die hoedanigheid zou ik alle detacheerders ook die titel kunnen ontnemen.
Als enkel de software developers overblijven, dan wordt de spoeling aardig dun.

Bij Philips 500 miljoen bezuinigen op met name de ICT.
Nog een onderzoekje doen?

"Slechts 5 procent van de ondervraagde bedrijven geeft aan nu mensen te ontslaan en 6 procent denkt dit het komende kwartaal te gaan doen."

Nou dan dunkt me dat ICT'ers in het openbare onderwijs toch zekerder zijn van hun baan dan ICT'ers in de softwarebranche. 5 a 6% Mag je ook niet wegcijferen. In het openbare onderwijs wordt je gewoon niet ontslagen, tenzij je 't echt verziekt of langdurig ziek bent. Dit is trouwens wel aan 't afbrokkelen, vanwege privatisering, commercialisering, scholen die overgaan naar de stichtingvorm, etc.

Elders op deze website lees ik dat IBM er een hoop mensen uitkegelt. Fijn zo'n zekere baan bij Big Blue.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2011-07-18T14:46:00.000Z Sander Hulsman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.