Wegener schrapt 40 ICT-banen na uitbesteding

Het Apeldoornse uitgeversconcern Wegener besteedt ict-diensten uit aan de Indiase dienstverlener HCL. Als gevolg van dat contract verdwijnen ongeveer veertig arbeidsplaatsen op de ict-afdeling van de uitgeverij. Dat is ongeveer een derde van de in totaal 120 voltijdfuncties. Als onderdeel van uitbesteding komt het werkplekbeheer, de hosting van datacenters en het serverbeheer in handen van HCL. Die diensten waren eerder deels uitbesteed aan Getronics en Atos.

De contracten met die dienstverleners liepen af en taken zijn nu ondergebracht bij de Indiase dienstverlener. HCL gaat de uitbestede diensten voor infrastructuurbeheer deels vanuit Nederland uitvoeren. Een aantal ict-medewerkers stapt over naar HCL, maar er wordt ook werk verplaatst naar India waardoor arbeidsplaatsen vervallen. Het gaat om database administrators (dba's), serverbeheerders en technisch applicatiebeheerders. Taken als licentiebeheer en contractbeheer worden ook uitbesteed aan het Indiase bedrijf.

Het contract met de leverancier van netwerk- en telecomapparatuur Colt, blijft wel bestaan, omdat HCL die apparatuur niet levert in Nederland.

Ict-directeur Eilko Bronsema vertelt dat functioneel beheer, applicatiebeheer en informatiemanagement niet onder de uitbesteding vallen. Door de focus van de uitgeverij op digitale media, blijven functies als webdevelopment en webdesign gehandhaaft. 'Deze onderdelen zijn cruciaal voor de toekomst', aldus Bronsema.

Mecom

De reorganisatie van de ict-afdeling is ingegeven door de Mecom Group. De eigenaar van het uitgeverconcern reorganiseert de ict-afdelingen binnen verschillende landenorganisaties. De aanpak verschilt daarbij per land. Het Indiase HCL is aangewezen als wereldwijde partner voor ict-diensten.

De ict-afdeling van Wegener is verdeeld over locaties in Apeldoorn en Enschede. De omslag naar digitaal uitgeven en het snijden in redactiekosten kostte ict'ers in 2009 ook hun baan.

Wegener is uitgever van reionale dagbladen als De Gelderlander en het Brabants Dagblad, gratis krant De Pers, verschillende huis- aan huisbladen en autoverkoopsite Autotrack.nl.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

"HCL gaat de uitbestede diensten voor infrastructuurbeheer deels vanuit Nederland uitvoeren."
Onbegrijpelijk dat we dit met zijn allen goed vinden. Wilders wordt beschimpt om zijn grenzen dicht verhaal, maar ondertussen glijdt op deze manier de werkgelegenheid als zand tussen onze vingers door. Moeten we niet onze grenzen sluiten om dit soort waanzin te voorkomen? Politiek Grijp in!

Nou dan vind ik deze oplossing van HCL nog niet eens zo slecht. Ze hadden ook alles gewoon vanuit India kunnen gaan doen.

We zien vaker bij outsourcing dat bij de beslissing van een dergelijk contract het rendement erg bepalend kan zijn. Bij meer dan 80% van de situaties wordt het getekende contract in de kluis gelegd en wordt er niet meer naar omgekeken. Bijzonder dat dit gebeurt want het rendement staat dan direct onder druk. Er is weinig tot geen grip op de gemaakte afspraken en er is ook niet zoveel kennis voor nodig te beseffen dat een dergelijke handelswijze tot enorme kosten en aansprakelijkheden kunnen leiden. En het rendement dan? Het antwoord ligt verscholen in hoe rechten en plichten gedurende de overeenkomst worden ingezet ten gunste van de eigen organisatie. Het antwoord ligt dus in het managen van gemaakte afspraken met behulp van (Cloud) Contract Management. Zonder een dergelijk instrument groeit de kans op falen significant.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2011-07-22T14:29:00.000Z Pim van der Beek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.