'Personeelstekort remt groei ICT-bedrijf'

Een kleine 70 procent van de ict-bedrijven heeft moeite om gekwalificeerd ict-personeel te vinden. Bij driekwart van die bedrijven vertraagt het tekort aan geschikt personeel de omzetgroei. Bij een kwart van de bedrijven stagneert de omzetgroei door het gebrek aan geschikt personeel. Dat blijkt uit cijfers van brancheorganisatie ICT~Office. De marktmonitor over het tweede kwartaal van 2011 is specifiek gericht op de arbeidsmarkt voor ict'ers.

Uit de gegevens blijkt dat de bedrijven voor de instroom van nieuw ict-personeel vooral kijken naar starters die de hbo-opleiding Informatica hebben afgerond.

Een afgeronde opleiding hoeft echter geen vlekkeloze start te betekenen. Driekwart van de ondervraagde bedrijven vindt de aansluiting tussen de opleiding en de beroepspraktijk een probleem. Volgens hen hebben starters onvoldoende ontwikkelde verkoopvaardigheden, theoretische kennis van ict en communicatieve vaardigheden. De ict-bedrijven moeten de starters vooral bijscholen in bedrijfskundige kennis, projectmanagement, communicatieve vaardigheden, theoretische kennis van ict en sales-vaardigheden.

Extra kosten

Een derde deel van de werkgevers zegt duizend tot vijfduizend euro extra kosten te maken om een starter inzetbaar te krijgen. Nog eens een derde van de bedrijven is tussen de vijfduizend en vijftienduizend euro kwijt. Een kwart geeft zelfs vijftienduizend euro of meer uit om een starter productief te krijgen, stelt de organisatie.

De cijfers over de arbeidsmarkt komen uit de ict-marktmonitor van augustus 2011 van ICT~Office. Dat onderzoek geeft een indicatie van de marktontwikkelingen in de sector. Het belangrijkste deel van het onderzoek bestaat uit een ondervraging van financieel directeuren van 130 ict-bedrijven.

'10.000 vacatures'

ICT~Office becijferde eerder dat in 2015 het tekort aan gekwalificeerd ict-personeel is opgelopen tot tienduizend vacatures.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Bij Getronics komen in september 2500 hoogopgeleide ict'ers vrij...

denk niet dat er een tekort is aan it-personeel, veel te veel hoog gekwalificeerd technisch werk wordt weggesluisd onder het motto van kosten naar de indianen. Ze kunnen daar alleen kijken of het lampje brandt en zelfs dat weten ze verkeerd te doen.Je klanten lopen dan automatisch weg en je hebt weer een reden om de zaak nog verder kaport te maken

Het is gewoon een kwestie van een goed salaris betalen en dan komen we wel hoor.

maar ja de werkgevers willen helaas een it-er met 20 jaar ervaring en 5000 certificaten/diploma's voor 1 eu per uur.

Er lopen in nederland helaas veel te veel zakkenvullende managers rond die het plezier in het werk ontnemen door hun drang om iedereen te frustreren.
Ze zouden het management tegen india'se arbeidsvoorwaarden moeten outsourcen naar india, dan komt alles automatisch weer goed

Doe jezelf een lol en ga wat anders doen. ICT is verworden van een bedrijfstak waar intelligente mensen op de juiste posities mooie en degelijke producten maken, tot eentje waar grote bergen prutswerk en middelmatigheid de norm is geworden, gemanaged door incompetente blaaskaken.UIt de combinatie van de berichtgeving begrijp ik dat de definitie van "gekwalificeerd personeel" is: hoogopgeleid met kennis, ervaring en goed ontwikkelde vaardigheden, o.a. op het gebied van bedrijfskunde, communicatie, projectmanagement, ICT theorie en sales. Oh ja: en het is een STARTER.. whoehaha!

Ah, daar hebben we Ict~Office weer, de lobbyorganisatie van bedrijven die NOG goedkoper personeel willen.

Grof gezegd heeft de ICT-werknemer gewoon geen zin om ellenlange dagen te gaan draaien voor detacheer/consultancy toko's.
enne... tekort? 'ze' willen toch zoveel mogelijk naar Azie overdragen omdat de European te duur is?
gevalletje ruitschade tgv hun eigen ramen ingegooid te hebben. ;)

@Pim van der Beek

Waarom kijken bedrijven naar starters als ze gekwalificeerd personeel zoeken?
Ik kan de reden hiervan niet uit het artikel halen, het is een groot verschil als "gekwalificeerd" een ander woord voor "goedkoop" is, of dat er te weinig ervaren medewerkers overstappen naar andere bedrijven...

Inderdaad, Mark heeft helemaal gelijk, daar gaan we weer... Kijk bij de boodschap altijd wie de boodschapper is en of die belang heeft bij een bepaalde kleur van die boodschap, in plaats van al het gedrukte voor waar aan te nemen. Mijn leraar Nederlands zei het dertig jaar gelden. En Computable zal de reactie niet leuk vinden, want zij bieden ruimte aan dit alles behalve objectieve instituut. Twee sterretjes. Toch?

Ook mijn ervaring is dat er is zeker een tekort is. Maar dan voornamelijk aan mensen die voor een hongerloontje willen werken...

Ik ben als WO'er met 3-5 jaar werkervaring ook opzoek naar een andere (meer uitdagende) baan als business analyst/consultant. Als ik echter zie wat men qua salaris durft te bieden, dan snap ik wel dat er grote tekorten zijn/komen. Gelukkig kan ik het mezelf permiteren om kritisch te zijn bij zoeken naar een geschikte baan.

Maargoed. Je kan de bedrijven het ook niet kwalijk nemen, dat ze juist in tijden van crisis proberen om voordelig aan personeel te komen. Straks zullen ze hier waarschijnlijk minder makkelijk mee weg komen...

Als er al zo lang een tekort is waarom stijgen de lonen dan voor dit soort werk dan marginaal of helemaal niet?

Vreemd genoeg is er geen tekort aan leidinggevend personeel en stijgen daar de lonen jaarlijks met vele tientallen procenten.

Heeft u hem?

@Peter

Ik ben het volledig met je eens!

@Marcel: En wat vind jij dan wel dat je waard bent jongen?

Logica is nu bezig om sollicitanten af te bellen omdat er geen werk is, en ze hebben genoeg bankztters. Dus investering in de toekomst en persooneel wordt uitgesteld. Dat geeft voor de rest van de markt die wel wil groeien hooop.

@HK:

Ik ben uiteraard goud waard! Nu moet ik dit alleen nog zien te krijgen;-)

Maar serieus: Het hangt van het werk af, het soort bedrijf, groei mogelijkheden, uitdaging en natuurlijk de cultuur.

Maar, ik denk dat je toch wel mag verwachten dat iemand met WO papieren, aanvullende certificaten en 3-5 jaar relevante werkervaring toch wel minimaal 2500 tot 3000 euro bruto zou moeten kunnen krijgen. Ik zit overigens nu ook op dit niveau. Vergeleken met mijn oud-studiegenoten verdien ik redelijk gemiddeld, dus niet extreem hoog ofzo.

Als bedrijven voor een dergelijke functie 1700-1800 euro bruto bieden per maand, denk ik dat dit gewoon echt te laag is. En gezien het "te kort" aan IT'ers, neem ik aan dat meer mensen hier niet voor te vinden zijn...

Het spijt me een business analyst/consultant worden met en WO diploma en 3-5 jaar werkervaring... lijkt me te veel van het goed. Vandaar dat het loon niet hoog is. Nog veel te leren.

Voor de regelmatige lezers zal dit geen nieuws zijn, maar toch even een reactie. Als ervaren IT'er solliciteerde ik na mijn pensioen (met 56) bij 50 bedrijven. 5 ervan stuurden een brief terug met allemaal een botte weigering. Niemand nam de moeite om me persoonlijk te spreken. Inmiddels heb ik met succes een redelijke tijdsbesteding met het maken van websites en het uitvoeren van allerlei IT-klusjes voor particulieren (vooral oplossen van problemen met internetproviders). Iedereen is verbaasd over de kwaliteit die ik lever, dit in flagrante tegenstelling met wat gerenommeerde bedrijven op dit gebied presteren.

@HE:

Ik bedoel: ik ben al een ruime 3 jaar werkzaam als business analist. Het gaat dus niet om een startersfunctie!

Hiervoor heb ik een aantal jaar als software ontwikkelaar gewerkt en heb mijn master in deeltijd gedaan naast mijn werk, dus als ik dat mee moet tellen, zit ik 10 jaar.

Maar mee eens, er is altijd nog genoeg te leren. Echter, 1700-1800 blijft te weinig voor een business analyst of beginnende consultant!

@Marcel: Als je een WO opleiding volgt zijn de verwachtingen hoog gespannen. Dat vertaalt zich niet direct in geld, al zijn veel WO-ers die ik ben tegengekomen wel zo arrogant om dat te denken of zelfs te vinden. Waar het om gaat is dat je je vooral theoretische kennis in de praktijk leert toepassen en al doende verrijkt met ervaring en inzicht. Dat duurt gemiddeld wel wat langer dan 3-5 jaar. Bijkomend aspect is dat je in die eerste jaren vaak meerdere dingen voor het eerst zult doen. Weinigen kiezen direct voor specialisatie. Doe je dat wel dan zou je wellicht sneller meer kunnen verdienen, maar je bent tevens kwetsbaarder op de arbeidsmarkt. Bredere inzetbaarheid, aangevuld met dat WO diploma, is naar mijn mening uiteindelijk interessanter. Je verdient misschien iets minder, maar hebt meer plezier in je werk door de mogelijkheid van afwisseling en bent doorgaans waardevoller voor je werk- of opdrachtgever door een breder perspectief. Uiteindelijk betaalt zich dat terug, maar reken dan eerder met 10 jaar ervaring.

Zolang het de detacheerders en aanverwante clubs zijn die een personeel tekort zien is er niets aan de hand.
Pas als echte bedrijven een probleem zien moeten we gaan oppassen, maar dat is vooralsnog niet aan de orde.

Ik vraag me trouwens af waarom ze gekwalificeerd personeel zoeken, als ik zo even een zoektochtje op diverse banensite pleeg leert al snel dat er geen baantjes te vinden zijn waar daadwerkelijk een serieuze kandidaad voor nodig is.

Het is ook mijn ervaring - salarissen in de ict liggen laag. Is sinds de bust in 2001 ook nooit meer goed gekomen. Je mag echt heel blij zijn als je de 3000 euro bruto haalt. Dan zit je dus op het niveau van een onderwijzer, een buschaffeur. Niks mis mee, maar dan verdien je een wo opleiding nooit meer terug. Oh ja, mensen van voor 2000, die verdienen over het algemeen nog wel goed.

Met al die lage salarissen denk ik vaak: bedrijven moeten gewoon mensen zonder opleiding aannemen. Het maakt weinig uit, blijkbaar. Dan heb je niet de investering van de wo hbo opleiding te doen.

@Pascal , @Johan:

Jullie slaan beide de spijker op zijn kop! Men eist voor veel functies vaak al HBO+/WO werk- en denkniveau.

Als je kijkt naar de inhoud, is dat volgens mij helemaal niet altijd nodig. Uiteraard liggen de salarissen voor deze nep-WO vacatures veel lager, dan een serieuze WO functie.

Kortom, bedrijven moeten eigenlijk gewoon mensen aannemen die geschikt zijn voor het werk.

Ik heb een tijdje (vanuit een uitzendbureau, zat toen zonder werk) bij een vuilverbrandingsbedrijf gewerkt als opruimer... En ik verdiende daar al rond de 1800 euro bruto, waarbij de enige vereiste was dat ik wat spierkracht had (dat heb ik overigens, maar gelukkig werk ik nu inmiddels als programmeur).

Het zou inderdaad niet zinvol zijn om universiteit te gaan doen, wanneer je bijv. zoals @Marcel, nog minder aangeboden krijgt...

Misschien is dit wel de reden dat er minder talent beschikbaar is? Waarom zou je uberhaubt de moeite doen als je weinig er van terug gaat zien, maar wel een flinke studieschulden maakt???

@Sjaak: Een ding klopt m.i. niet aan jouw redenatie. Als het dan op 'nep-WO vacatures' zou gaan, waarom vraagt men dan geen MBO niveau? Dan zou er immers nog minder betaald hoeven te worden.

Blijkbaar is er dan veel aanbod voor weinig functies...en dan krijg je dat soort verschijnselen dat hoger opgeleiden de middelbaar opgeleiden verdringen.

Als een bedrijf je €1700 per maand bruto biedt, moet je ze hard uitlachen.

Om je een idee te geven: ik begon halverwege de jaren 90 bij Philips in een ICT functie in HBO startfunctie. Dit had, omgerekend, een standaard startsalaris van €1512 per maand.
Met een jaarlijkse inflatie/CAO stijging van 1.5% zou dat nu op €1891 per maand uitkomen voor een beginnend HBO-er. En dan neem ik de boost van de ICT begin deze eeuw niet eens mee.

Dus als je vandaag de dag met een salarisbod van €1700 aan durft te komen, dan moet je je als bedrijf denk ik eens afvragen of je wel serieus bezig bent.

Mijn ervaring: WO met 10 jaar ervaring in de ICT, en goed in z'n werk, moet de 3000 €/maand makkelijk kunnen halen.

*if you pay peanuts, you get monkeys*

Dit is het zoveelste ICT-Office artikel dat de indruk wil wekken dat er een enorme schaarste van ICT personeel is. Aangezien het algemeen bekend is dat het ICT-Office de dure Nederlandse ICT-er het liefst vervangt door een goedkope "kenniswerker" uit India, wekt dit artikel dus geen verbazing. Minister Donner gebruikt deze vorm van parallelimport op verzoek van de leden van ICT-Office teneinde de lonen in deze sector te doen dalen, een truc die hij al eerder uithaalde in de transportsector, land en tuinbouw, de bouw enz. Het gevolg is dat Nederland zelf geen kennis meer vasthoudt en opleidingsinstituten als TU's grotendeels door buitenlanders worden gebruikt. Een technische studie is gewoonweg niet interessant meer voor Nederlanders.
Wat mij persoonlijk verbaast is dat voor een manager nog zoveel geld wordt betaald in Nederland, gezien het aanbod. ICT Managers neigen er vaak toe om de eigen financiele footprint en het negatieve effect op de winst te verwaarlozen en vervolgens te gaan bezuinigen op hun 'assets', de ICT-specialisten, door middel van outsourcing of offshoring. Als beloning hiervoor krijgen ze dan vaak een bonus. Het doet sterk denken aan de bankencrisis van een tijdje terug.

Ik denk dat een groot deel van de ict-bedrijven gewoon GEEN LOONKOSTEN (voor de werkvloer) meer wil maken en toch veel winst blijven draaien ;-) om de zakken aan de top te kunnen blijven vullen.

Als dit zo doorgaat, houdt de puur nederlandse ict industrie gewoon op te bestaan, en worden we 100% afhankelijk van multinationale slavendrijvers uit het buitenland, om hier in holland de bits en bytes in goede orde te laten stromen... Maar ja.. Daar hebben ze bij ICT-Office totaal de ****** verstand van, om dit soort trends te kunnen detecteren ;-)

@Hk:
Iemand met een WO-opleiding die meer geld vraagt dan een MBO-er of HBO-er is arrogant? Wanneer is iemand dan wel meer waard? Ervaring is niet objectief te meten. Een opleiding zegt ook niet alles maar altijd meer dan ergens een alinea op een CV.

Ik sprak vorige week met een software bedrijf in Rotterdam die dit onderwerp ook aanstipte. Hij vertelde dat het hem nu 6-12 maanden kost om een backend php developer te vinden. En op dit moment is de arbeids markt minder krap dan in de economische hoogtij-dagen. Ik denk dat er voor een functie uiteindelijk altijd wel iemand te vinden is. Maar de vraag is hoe lang kan een bedrijf wachten en hoeveel tijd/geld kan er in het vervullen van de vacature gestoken worden. Deze vertraging kost geld en kost groei en winstgevendheid. Een oplossing is er in de vorm van offshoring en nearshoring naar landen waar voldoende talent beschikbaar is.

@Joep: de arrogantie waar ik op doel heeft te maken met de kennelijke veronderstelling dat een WO opleiding gelijk staat aan 5 - 10 jaar ervaring. Dat een WO-er (qua salaris en/of functieniveau) hoger instapt dan HBO-er of MBO-er is op zich misschien logisch, maar in de praktijk moet dan nog steeds blijken of hij zich daadwerkelijk kan meten met een ICT-er die hetzelfde werk doet maar dan op basis van 5 - 10 jaar praktijkervaring. Bijkomende handicap van (veel) hoogopgeleiden is dat ze (te) lang vasthouden aan aangeleerde theorie en methodieken terwijl, zeker in de ICT, verandering aan de orde van de dag is en er vooral wordt geappelleerd aan flexibiliteit en creativiteit. Vraag is dan wat uiteindelijk duurder is: een MBO-er of HBO-er iets aanleren of een WO-er iets afleren?

@Hugo Messer, wat jij aanhaald is in essentie niets anders dat het princype van vraag en aanbod.
Als je asap een coder voor gangbaar spul nodig hebt (php is toch bepaald niet bijzonder) dan moet je daar gewoon wat meer voor betalen.
Wil je een ZZPer hebben die voor 35 Euro/Hr werkt dan moet je niet verwachten dat je een topper krijg of dat je die snel zult vinden (als je er al uberhaupt een vind)
Ben je voor een haast klust bereid een wat redelijker bedrag te schokken (laten we zeggen voor jouw php klopper, pakweg v.a. 75.-/hr) dan vind je die in no time, maar dan moet je die mensen direct aanspreken en niet bij allerlij ranzige koppelbazen te rade gaan.

Het overgrote deel van ICT specialisten doen werk wat een hoop mensen beheren en dus helemaal niet zo specialistisch is.
Het wordt pas lastig als je iemand nodig hebt die echt wat meer in huis heeft dan datgene wat je hier op computable dagelijks tegen komt (uitzonderingen uiteraard daargelaten)

@hk:
Ik kan die redenering niet volgen. Een recent afgestudeerde WO-er heeft dus kennis die verouderd is? En een recent afgestudeerde HBO-er of MBO-er heeft helemaal kennis? Volgens mij is het juist omgekeerd, mensen die al jaren als IT-er werken houden vast aan oude methoden en technieken. Trouwens, als je ooit een groot bedrijf van binnen hebt gezien weet je dat de systemen, methoden en technieken over het algemeen oud zijn ('top' van Nederlands bedrijfsleven draait op SAP of Oracle, allemaal systemen die minstens 10 jaar oud zijn).

@joep, 23-08-2011 18:55
Als je werkelijk wat van SAP of Oracle af zou weten, zou je niet hier de indruk wekken dat deze systemen in 10 jaar lang niet geevolueerd zouden zijn.

volgens hugo messer :
"Ik sprak vorige week met een software bedrijf in Rotterdam die dit onderwerp ook aanstipte. Hij vertelde dat het hem nu 6-12 maanden kost om een backend php developer te vinden"

Zo te lezen voldoet bijv die Ton Strik die hierboven al gereageerd heeft, precies aan het gevraagde.

Mijn ervaring is hetzelfde ook zo. Heb HBO-Informatica, jaren ervaring in ICT waaronder programmeren C, assembler, maar ook Java, Perl enzo. Ervaring bij diverse ISP's als Sysadmin. Maar voor PHP opdracht eist men gewoon 5 jaar ervaring in PHP en zeurt dan dat er niet meteen (jonge) mensen reageren.

@Kees.
Natuurlijk wordt er continu aan deze systemen gesleuteld. De basis van de systemen bij Shell, AkzoNobel, DSM, Philips, Heineken, ASML, Unilever etc...) ligt rond het jaar 2000 (of eerder). Op dat moment is de keuze gemaakt voor een ERP systeem en bijbehorende methoden van ontwikkelen en beheren. De de basis technieken waarop SAP en Oracle gebaseerd is, (client-server, relationele database, 3,5 GL programmeertalen, EDI koppelingen etc...) is echt niet nieuw.

@vn an, tja dat is meestal het probleem met dergelijke bedrijven he.
Willen een ventje van 16 jaar met groot rijbewijs en 10 jaar ervaring.
Van reacties uit de bejaardensoos moeten ze al helemaal niets hebben, zelf hoef ik met 45 jaar en een zeer uitgebreide en brede ervaring ook niet bij een isp aan te kloppen, ik neem immers geen genoegen met 1200 euro in de maand

@jpe[, 24-08-2011 15:28
- Client-Server ?? Deze term dekt allang niet meer de infrastructuur van een SAP Installatie. Voor een beetje SAP landschap heb je al snel een Portal, BI-systeem, ECC nodig aangevuld met componenten als Webdispatchers, SAProuters, etc. Eea draait tegenwoordig vaak in een soort SAAS omgeving met geconsolideerde storage en virtuele server omgeveingen.
- 3.5 GL programmeertalen ?? ABAP is al heel erg lang een objectgeorienteerde taal met alle toeters en bellen waar moderne programmeertalen over beschikken. WebDynpro bijvoorbeeld is een taal die erg geavanceerde Weboplossingen mogelijk maakt.
- EDI koppelingen ?? Wel eens van een PI of XI systeem gehoord ? Noem mij eens een message brokers die dezelfde hoeveelheid protocollen aankan.

Nee, jpe[, ik vrees dat je SAP kennis grotendeels achterhaald is.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2011-08-18T15:48:00.000Z Pim van der Beek


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.