Minder managers nodig door zelfredzaamheid werknemers

Nobel kiest alleen nog voor HBO’ers

Ict-dienstverlener Nobel uit Naarden neemt uitsluitend nog werknemers aan die minimaal een HBO-opleiding hebben genoten. Er worden geen MBO'ers meer aangenomen zoals vroeger het geval was. Dat is nodig omdat het bedrijf tegenwoordig kennisintensieve diensten wil leveren, waarbij werknemers steeds vaker zelf beslissingen kunnen nemen, aldus Nobel-directeur Piet van Vugt. Dat betekent ook dat er minder leidinggevenden nodig zijn. 'Ons management is gehalveerd'.

Nobel is niet meer het bedrijf van vroeger dat puur hardware leverde. 'Het is een nieuw bedrijf', aldus Van Vugt. Hij vervolgt: ‘De meeste werknemers hebben een HBO-opleiding, bijvoorbeeld op het gebied van techniek en communicatie. De gemiddelde leeftijd van een Nobel-werknemer is ongeveer 32 jaar.'

Nobel voert voor zijn werknemers een talentmanagementbeleid met veel aandacht voor sociale vaardigheden, zo vervolgt Van Vugt. 'Veel mensen zitten daardoor nu op een andere plek dan waar ze zijn binnengekomen. De communicatievaardigheden van medewerkers worden steeds belangrijker. We laten onze teams vaak zelf hun vraagstellingen oplossingen. Dat vinden ze leuk. Onze werknemers kunnen zichzelf aansturen en zelfstandig beslissingen nemen; ze hoeven daardoor minder coaching te krijgen. Ons management is daardoor gehalveerd, we hebben bij Nobel nog maar veertien managers in dienst.'

Interview met directie Nobel

Lees ook het interview met de directie van Nobel: Nobel: computerhandelaar wordt dienstverlener.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Een HBO opleiding is tegenwoordig niet per definitie beter dan een MBO'er met ervaring. Het is veel belangrijker om naar de werkervaring te kijken. Verder is het HBO nivo uitgehold, mede dankzij InHolland.

Alle MBO-ers zeggen natuurlijk dat je geen HBO niveau nodig hebt. Natuurlijk heb je minstens HBO nodig om het verschil in kwailteit tussen MBO en HBO te kunnen herkennen en begrijpen. InHolland is natuurlijk te populair als als argument hier neer te zetten. Niet alle HBO richtingen hebben last van uitholling. De slappe wel natuurlijk, zoals communicatie en sociale wetenschappen, maar daar had je toch al niets aan. Kwestie van sociaal actief zijn en zelf communiceren. Dat leer je niet op een school. Sta smorgens maar 5 minuten eerder op!

Het spijt me Harrie, toen ik op de MTS zat was het niveau beslist hoger dan nu op het HBO het geval is.
Het niveau dat we toendertijd op de HTS bezigden is tegenwoordig helemaal verdampt.
Dat in essentie is wat Mario zegt. over zijn genoten opleiding spreekt hij helemaal niet, waarbij ik het overigens met hem eens ben.

Dat laatste daar zit ehm nu wederom de kneep.
Als de firma Nobel enkel jonge mensen die voor een habbekrats willen werken wil aannemen, dan is het zaak dat die lieden iig behoorlijk zijn opgeleid.
Nu dat laatste hadden we het al over.
Nobel is geen uitzonderring en vergelijkbaar met al die detacheringsorganisaties.
Niet mijn probleem gelukkig.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2011-09-09T08:31:00.000Z Witold Kepinski


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.