Exin breidt aantal examenlocaties uit

Dit artikel delen:

Via een samenwerking tussen exameninstituut voor ict'ers Exin en de Open Universiteit breidt het bedrijf vanaf 1 november 2011 uit met vijf nieuwe examenlocaties door heel Nederland. Kandidaten kunnen kiezen om hun examen af te leggen in ruimtes van de Open Universiteit in Alkmaar, Eindhoven, Rotterdam, Utrecht of Zwolle.

Voorheen had Exin slechts één examenlocatie, in Utrecht. Met de uitbreiding naar vijf examenlocaties verspreid over heel Nederland, kunnen Exin-kandidaten dichter bij huis examen doen. Daarnaast zijn de professionele studieomgeving en de moderne examenfaciliteiten van de Open Universiteit de juiste omgeving voor kandidaten om optimaal examen te doen.

De examens op de vijf nieuwe locaties zijn vanaf 1 oktober 2011 te boeken via het Exin-boekingssysteem op de website van Exin. De examenlocaties buiten Nederland blijven ongewijzigd.

I-Tracks

In 2005 is op initiatief van Exin een nieuwe manier van opleiden en certificeren geïntroduceerd: I-Tracks. De nieuwe ict-leerroutes - de 'tracks' - zijn gebaseerd op in de markt gewenste competenties. Het programma werd ontwikkeld samen met veertien opleiders, it-bedrijven en uitgeverijen. Per 1 juli 2006 is Exin daarom opgehouden met het afnemen van het Ambi-basisexamen. De discussie ontstond toen al of eerder behaalde diploma's nu ineens waardeloos waren.

In 2007 gaven opleiders aan dat zij I-Tracks te lastig vonden. Volgens hen had Exin beter kunnen inspelen op de vraag van de markt door een ruimere keus en kortere, gerichte opleidingen. Door de vele verschillende modules was het niet doorzichtiger geworden. In 2009 gaf het bedrijfsleven aan liever de voorganger van I-Tracks te hebben, omdat ze de opleiding niet meer te kennen. Leverancierscertificaten waren zelfs populairder. AMBI-grondlegger Novi besloot I-Tracks zelfs te vervangen. De markt zag het meer als een ontwikkelplan en niet als een opleiding.

Door alle kritiek besloot Exin eind 2009 I-Tracks te vereenvoudigen. Wel was het exameninstituut verbaasd over alle kritiek. In april 2010 gaf Exin aan dat vernieuwing meer tijd ging kosten. In oktober van het zelfde jaar kwam Exin met de nieuwe opzet en veranderde het de naam naar Tracks. Het nieuwe lesprogramma is volgens het certificeringsinstituut eenvoudig van structuur, praktijkgericht en gemaakt om werken en leren te combineren. De leerroute bestaat uit trajecten voor functioneel beheerders, testers, it-projectmanagers, servicedeskmedewerkers en technisch beheerders.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Dat werd hoog tijd, want Utrecht is niet voor iedereen een ideale locatie. Exin, goede zet!

De specificatie over 'I-tracks' bevat de volgnede letterlijke opmerking: 'De discussie ontstond toen al of eerder behaalde diploma's nu ineens waardeloos waren.'

Een dergelijke opmerking kan enkel als onzinnig geclassificeerd worden. Elke kandidaat die een examen behaald voldoet aan de eisen die aan dat examen verbonden zijn. Wanneer een examen, examenlijn of opleiding geactualiseerd wordt of vervangen, dan betekent dat niet dat een opleiding ineens waardeloos is. Vele opleidingen doorlopen een levenscyclus waarna vervanging volgt.

Erkenning van het AMBI diploma, in eerste instantie door het Ministerie van Econonomische Zaken en later door toezicht van 'De Examenkamer', waarborgen het kwaliteitsniveau.

Dit is nogmaals bevestigd in het adviesrapport 'Een diploma van waarde', uitgebracht aan de voorzitter Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal. Het rapport is uitgebracht door de Onderwijsraad, Den Haag 2010 onder nummer: Nr. 20100209/972, Oktober 2010. (ISBN 978-94-61210-04-3).

Op pagina 18 wordt het volgende over het AMBI diploma opgemerkt: 'Ambi diploma's hebben in Nederland buiten het reguliere onderwijs een status op hbo-niveau. (...) Ambi is de uitkomst van een initiatief van enkele Amsterdamse hoogleraren die in de jaren vijftig van de twintigste eeuw het NOVI oprichtten omdat de computer wel eens een maatschappelijk fenomeen zou kunnen worden. (...) De opleiding is gelijkwaardig aan de opleidingen heao-bi (hoger economisch en administratief onderwijs, bedrijfskundige informatica) en hio (hogere informatica-opleiding), maar aan de opleiding is geen titel verbonden.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2011-09-23T08:58:00.000Z Sander Hulsman


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.