ICT-onderzoeker TU Eindhoven wint 50.000 euro

De eerste Nederlandse Prijs voor ICT-onderzoek gaat dit jaar naar Bettina Speckmann, onderzoeker aan de TU Eindhoven (TU/e). Zij doet onder andere onderzoek naar de wiskunde achter geografische informatiesystemen en de informatica achter cartografie. De Nederlandse prijs voor ict-onderzoek is een initiatief van het ICT-onderzoek Platform Nederland (IPN) en NWO Exacte Wetenschappen, bijgestaan door de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen (KHMW). De prijs bestaat uit vijftigduizend euro, vrij te besteden aan ict-onderzoek.

De Nederlandse Prijs voor ICT-onderzoek is bedoeld voor een wetenschappelijk onderzoeker, niet ouder dan veertig jaar, die vernieuwend onderzoek heeft verricht of verantwoordelijk is voor een wetenschappelijke doorbraak in de ict. De winnaar van de prijs krijgt niet alleen vijftigduizend euro voor onderzoek, maar zal ook betrokken worden bij een door NWO uit te brengen poster met een toegankelijke uitleg van het bekroonde werk en het belang ervan, ter verspreiding op scholen en andere kennisinstellingen. In november 2011 zal Speckmann haar prijs bij een feestelijke uitreiking in ontvangst nemen.

Gps- of sensordata

Uit negen voorgedragen kandidaten selecteerde een jury Bettina Speckmann als winnaar. Zij bereikte wetenschappelijke doorbraken met (potentiële) toepassing in de ict, zoals een algoritme voor analyse van bewegingspatronen uit bijvoorbeeld gps- of sensordata. Ze is zeer actief in het bevorderen van het wetenschappelijk onderzoek op haar gebied, bijvoorbeeld door vele bijdragen aan de organisatie van internationale conferenties en workshops.

De jury, bestaande uit prof. dr. J. van Leeuwen (UU), prof. Dr. P.M.G. Apers (UT) en prof. dr. K.M. van Hee (TU/e), was in het bijzonder onder de indruk van de veelheid aan resultaten en de combinatie van zowel diepgaand fundamenteel als toepassingsgericht onderzoek in Speckmanns werk.

Bettina Speckmann

Bettina Speckmann (1972) werkt op het snijvlak van wiskunde, informatica en cartografie. Zij houdt zich bezig met geometrische algoritmiek, een onderzoeksgebied gericht op het oplossen van abstracte meetkundige berekeningsproblemen. Onderdeel van haar onderzoek zijn geografische informatiesystemen en cartografische visualisatie voor ict-toepassingen. Ze vervult een rol in een Europees interdisciplinair project over de analyse en visualisatie van ruimtelijk bewegende objecten, zoals vogels, voetgangers en voertuigen. Daarnaast zet ze zich actief in om de ideeën en resultaten in haar vakgebied over te dragen aan een breed publiek en wetenschap in het algemeen aan middelbare scholieren. Ze is lid van De Jonge Akademie van de KNAW en kreeg in 2007 een Vidi-subsidie van NWO.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Proficiat!

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2011-10-04T11:02:00.000Z Sander Hulsman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.