Het nieuwe werken bespaart miljarden

Het nieuwe werken kan jaarlijks miljarden euro's opleveren voor Nederland. Volgens adviesbureau PwC komt het vooral doordat reistijd flink wordt gereduceerd. Hoeveel miljarden er bespaard worden, hangt vooral af van hoeveel dagen mensen thuiswerken. Echter denken veel mensen dat thuiswerken in hun beroep slechts beperkt mogelijk is.

Als in 2015 20 procent van de werkende bevolking een dag in de week thuis werkt, dan scheelt dat jaarlijks ongeveer 180.000 auto's, en dat is twee miljard euro. Blijft men nog een dag extra in de week thuis, dan wordt dit al drie miljard euro. PwC heeft in de berekening van de bespaarde kosten de afname van files, luchtverontreiniging en verkeersslachtoffers meegenomen.

Voor bedrijven betekent het thuiswerken dat de productiviteit en efficiency van de medewerkers stijgen. Er is bovendien minder kantoorruimte nodig, waardoor ook daar kosten worden bespaard.

Kans op overwerk

Uit een peiling onder vijfduizend werknemers in bedrijven die met het nieuwe werken zijn begonnen, blijkt dat iets minder dan de helft hierover positief is. Mensen vragen zich vooral af of het voor hun functie wel mogelijk is om geheel thuis te werken en zij willen hier duidelijke afspraken over maken met hun werkgever. Het thuiswerken mag de efficiency doen toenemen, tegelijkertijd komen er ook risico's bij kijken zoals overwerk. Ook kunnen mensen de omgang met collega's gaan missen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Is ook het verlies van banen van werknemers van benzinepompen, garagebedrijven en dergelijke meegenomen? Vast niet.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2011-11-07T20:39:00.000Z Laura Kempenaar
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.