Overleg vrijplaats gaat door zonder vakbonden

Het overleg over een zogeheten vrijplaats voor sociale vernieuwing binnen de ict-sector wordt zonder de vakbonden voortgezet. Dat zegt directeur Linde Gonggrijp van zzp-vakbond FNV Zelfstandigen. Deze week trokken de vakbonden FNV Bondgenoten, CNV en De Unie de stekker uit het overleg. ‘De bonden durven niet over hun eigen schaduw te springen. Jammer.’

Directeur Linde Gonggrijp van FNV Zelfstandigen is niet verrast door de opstelling van de bonden. ‘De bonden schieten in een kramp bij het horen van het woord 'ontslagversoepeling'. Ik heb hen uitgelegd dat als je iets niet wilt, dat je dat in een gesprek kunt aangeven. Ik heb overigens nooit gehoord wat zij wel willen.' Aanleiding voor het afkappen van de gesprekken door de bonden is de wens van brancheorganisatie ICT~Office om te praten over versoepeling van het ontslagrecht. Dit punt werd ingebracht door ICT~Office-bestuurslid en directeur van HP Nederland Bart Hogendoorn.

De gesprekken over de vrijplaats worden nu voortgezet zonder de vakbonden. Naast vertegenwoordigers van zelfstandigen en de brancheorganisatie zitten de bemiddelaars Headfirst en IT-Staffing aan tafel. Ook de ict-dienstverlener Capgemini is vertegenwoordigd. In de komende weken besluiten de partijen voor welke onderwerpen zij precies een zogeheten vrijplaats willen opzetten, waarbinnen flexibelere arbeidsverhoudingen gelden. De gesprekken zijn een initiatief van FNV Zelfstandigen.

Werknemers

Door het vertrek van de vakbonden zitten er niet langer vertegenwoordigers van werknemers aan tafel. Gonggrijp: ‘De positie van werknemers speelt in de gesprekken vanaf nu een kleinere rol. Maar voor zzp'ers is er nog veel te regelen in de ict-sector. Voor ons zijn er geen onderwerpen waarover wij niet willen spreken. Wij pakken onze rol als vernieuwer en verkenner op. Wij gaan door.'

Uit een enquête onder leden in de ict-sector blijkt dat de achterban van FNV Zelfstandigen enthousiast is over het initiatief. De zzp-vakbond vertegenwoordigd zo'n 1800 zelfstandige ict'ers, ruim 10 procent van het totale aantal leden.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Dus die 10% die Gonggrijp vertegenwoordigt, zal het wel bepalen voor de andere 90%, die hier niet op zitten te wachten. Begrijpelijk !

@Bram
Het is veel erger want je hebt het goed gelezen. Die 10% is het % leden van FNV-Z die ICT'er is.
CBS schat het aantal zzp ICT'ers op 40.000. Dus 1800 op 40k is volgens mij 4,5%.

Waarom moet uitgerekend een van de meest flexibele sectoren, nòg flexibeler worden?? Is dit een sectorwijd "probleem" of een HP probleem?

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2011-12-01T10:32:00.000Z Johannes van Bentum


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.