Logica schrapt 450 tot 550 banen in Benelux

Dienstverlener voert versneld reorganisatie door

Ict-dienstverlener Logica schrapt 450 tot 550 banen in de Benelux. De reorganisatie is onderdeel van een wereldwijde sanering waarbij afscheid wordt genomen van ongeveer 1300 man. Die banenreductie zou eigenlijk worden uitgesmeerd over de komende twee jaar, maar wordt door de tegenvallende vraag naar ict-diensten en de sombere vooruitzichten op de Europese economie versneld uitgevoerd.

Het dienstenbedrijf snijdt ook in overhead-kosten en schrapt in Nederland en België ongeveer de helft van de kantoorruimte om op de kosten voor huisvesting te besparen. Het nieuwe werken moet daar uitkomst bieden. In Zweden en Groot Brittannië verdwijnen in totaal ongeveer 650 banen.

De kosten voor de reorganisatie worden geraamd op tachtig miljoen pond. Vanaf de tweede helft van 2012 moetten de ingrepen omngeveer 25 tot 35 miljoen opleveren. In 2013 moet dat ongeveer vijftig tot zestig miljoen pond zijn.

Het nieuws komt een dag na de presentatie van tegenvallende voorspellingen van de groei van de Europese en Nederlandse economie. De Nederlandse economie bevindt zich in een recessie en de Europese economie zal in 2012 naar verwachting met 1 tot 2 procent krimpen.

Winst

Logica verwacht 2011 met een omzetstijging van rond de 3 procent af te sluiten. De winst moet uitkomen tussen de 240 en 250 miljoen pond.

Halverwege 2011 had het bedrijf wereldwijd nog 41.000 mensen in dienst. In Nederland werken ongeveer 5600 mensen voor het bedrijf. Logica telt 11 vestigingen in Nederland. Het Nederlandse hoofdkantoor staat in Amstelveen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Ik vrees dat veel grote bedrijven dezelfde maatregelen gaan nemen. Snijden is gemakkelijk, opnieuw terugwerven zeer lastig. Ik vraag mij dan ook hardop af of de grote bedrijven überhaupt iets geleerd hebben uit het verleden. Naar mijn mening komt een bedrijf zo nooit op een hoger (kwaliteits)level.

Dit gebeurt iedere keer dat de kwartaalcijfers ook maar iets dreigen tegen te vallen. Ik begrijp werkelijk niet waarom mensen in dienst gaan bij dit bedrijf.

Het is beter om te snijden bij de outsourcinglanden en werk terughalen. Dat is goed voor drie zaken:
1) werkgelegenheid en baanzekerheid
2) kwaliteit van geleverde producten
3) plezier in werk en interessant werk terug

Verliezen telkens maar opschuiven naar het volgende (boekjaar). Verkeerd ingestoken reorganisaties waarbij uitstekende mensen de laan uit worden gezet. De geschiedenis lijkt zich weer te herhalen bij Logica.

Ik werk er al ruim zes jaar en moet eerlijk toegeven dat het dit maal niet echt onverwacht komt. Voor een organisatie die 'mensen als belangrijkste asset' in het vaandel heeft staan... is er nog een lange weg te gaan. Deels is het natuurlijk te verantwoorden, zo goed gaat het immers niet.

Ik heb het persoonlijk nooit slecht gehad bij Logica, maar misschien wordt het tijd om toch eens een nieuwe uitdaging te zoeken. Misschien toch maar eens een kleinere partij proberen. Heeft ook nadelen, maar heeft op persoonlijk vlak vaak veel voordelen. En daar is, denk ik, behoefte aan.

De oplossing voor de Logica-medewerkers is simpel. Zoek je baan bij de middelgrote of kleinere ict-dienstverleners.
Deze draaien wel goed en profiteren van het kortzichtige en falende beleid van de grotere spelers. Je bent er geen nummer en wordt er meer gewaardeerd.

Alleen maar reageren door te herstructureren werkt niet en dat zien we in de resultaten terug.

Op de korte termijn is dit vervelend voor bijvoorbeeld freelancers, aangezien er zo meer concurrentie ontstaat. Er komen ineens meer ict'ers op een markt die toch al wat krap geworden is omdat veel projecten in de koel (of ijs)kast gezet worden.

De de wat langere termijn is dit weer interessant als de markt aantrekt en er dus tijdelijk een tekort ontstaat.

Niet leuk als je hiermee je baan verliest, maar verandering hoeft zeker niet per se slecht te zijn.

Het betekent in mijn ogen wel dat Logica niet verwacht dat de markten het komende jaar beter worden, want het kost geld om afscheid te nemen en het kost geld om mensen aan te trekken. Dat wil je niet voor de korte termijn.

Mich, een groot deel van de mensen (en consultants) zijn kuddedieren, dus kiezen ze voor organisaties als Logica. Want groot lijkt veilig en je kan lekker anoniem zijn.

Maar je hebt gelijk, mensen zijn nu eenmaal naief en gaan er toch heen, want de hypotheek moet ook betaald worden.

Logica is de eerst die dit meldt, er zullen meer volgen want het einde van dit jaar nadert en plannen worden nu bekend gemaakt.

Als we dan nu toch weer (ja weer ja) aan het reorganiseren gaan, doe het dan deze keer eens goed! En niet dat we over een half jaar weer kunnen gaan reorganiseren.

Ik kom vanuit een andere grote speler en werk nu ook bij Logica, bijna alweer 2 jaar, en ik hoor eigenlijk de afgelopen 4 jaar hetzelfde: ben je nog wel zeker van je baan? Uit ervaring weet ik dat voor de 'goede' consultants altijd werk zal bijven bestaan. Inderdaad, voor de mensen die zittend afwachten op werk, ja die zullen het nu wel warm onder de voeten krijgen!

Wat hebben jullie er allemaal veel verstand van zeg.

En dat voorspelen dat andere zullen volgen, goed hoor. Misschien moet je bij Gartner gaan werken . Die voorspelen ook zo goed.

@Ralph,

Er zijn genoeg redenen om naar een grote organisatie te gaan. Bij de top-10 in NL werken ongeveer 46.000 mensen. Een groot deel omdat het andere deel er werkt, ze veilig zijn, naief of anoniem? Meehuilen met de wolven!

Als je goed kijkt zijn er genoeg redenen om naar een top-10 partij te gaan. Net als dat die er zijn om het niet te doen.

Ik werkte bij een klein bedrijf en nu bij een groot (à la Logica). Aan alle mensen die bij een klein bedrijf willen gaan werken:
Met een klein bedrijf kan het ook slecht gaan. Dan stoppen ze zonder jouw medeweten of van de OR (want die is er niet) met het betalen van de pensioenpremies (eigen ervaring). Een klein bedrijf komt moeilijk aan tafel bij grote klanten en wordt niet gevraagd voor uitdagende opdrachten als (hypothetisch) een EPD bouwen.
Een klein bedrijf heeft geen functiehuis, dus promoties zijn nog ondoorzichtiger dan bij een groot bedrijf. Het is vaak harder werken, want er is geen afdeling PR of legal, en mensen doen deze dingen er dus maar wat bij (met alle gevolgen van dien). Ik heb niets tegen kleine bedrijven, maar zeggen dat het daar altijd beter is, is niet waar. The grass is always greener on the other side, zeg maar.
En mensen die menen dat Logica het slecht doet: het bedrijf verwacht een omzet(!)groei van 3% voor dit jaar. Dat betekent meer poppetjes verkocht of hetzelfde aantal met een hogere marge, en dat is knap in deze tijd.

Al weer jaren Logicaan en zeg ook: het gras elders lijkt vaak groener dan het is. Dit zijn moeilijke tijden voor iedereen en dus ook voor de kleinere bedrijven.Ik ben ook wel eens gaan praten met kleinere z.g. goede/gewilde bedrijven. Vaak na 1 gesprek bleek ik het toch niet zo interessant te vinden en zag geen match met de mensen van die z.g. middenmoot consultancy bedrijven. Mijn conclusie: in alle bedrijven werken goede en minder goede mensen en kleinere bedrijven bieden zeker niet altijd betere voorwaarden, faciliteiten of interessantere opdrachten.Wij komen dit weer ter boven en gaan uit van betere tijden. Wel verstandig om de focus anders te gaan leggen. Minder overheid en banking en meer midden en klein bedrijf en productiebedrijven. Minder time/ material en verkopen van alleen kennis en meer resultaatsprojecten verkopen.

Reorganiseren is niet erg. Is soms wel eens goed. Maar bij Logica is het iedere keer weer raak. En ondertussen staan de grote wervingsposters langs de snelweg en overal op internet.
Dit lijkt langzaam aan op koehandel. Iets meer respect voor de mens is wel wenselijk

Ha die jaap, typerend voor deze organisatie, de terminologie die jij gebruikt: meer "poppetjes" verkocht...

Lees het boekje: De 10 rituelen van slecht management.

Het wordt u snel duidelijk....

Misschien moeten we het niet over ICT hebben, maar over een handelsmaatschappij die geld wil verdienen met werknemers als 'disposable commodities'.

De realiteit is dat er tussen de (middel)grote spelers in deze sector eigenlijk niet zo veel onderscheidend vermogen zit. Logica, Ordina, Atos, Sogeti, etc., lijken allemaal heel erg op elkaar en als medewerker is er op een aantal details na, niet zoveel verschil te merken.

Dit blijkt ook wel als je kijkt naar de (natuurlijke) verloopcijfers. Er wordt weinig door werknemers tussen deze bedrijven geswitched. Als mensen uit zichzelf weggaan dan is het vaak een overstap naar de klant of naar een andere sector. Zoveel onderlinge concurrentie op de arbeidsmarkt is er niet.

Uiteindelijk komt het op jezelf aan of je het maximale eruit weet te halen. En inderdaad zoals al iemand hier al eerder zei, als je afwachtend zit te wachten op een klus dan kom je er niet bij zit soort toko's. Maar als het goed is weet je dat als je bij een SW-huis gaat werken, toch? :-)

Feitelijk komt het er op neer dat ze bij Logica personeel ontslaan zodat ze meer winst maken. Wat Computable niet vermeld is dat Logica van plan is meer uit te besteden naar lage loon landen.
De constatering dat er sprake is van koe handel lijkt mij in deze dan ook een juiste. Dat een groot deel van het werk dan uitbesteed wordt aan Indiase bedrijven is in deze dan ook licht komisch.

Als ik dit soort berichten lees ben ik altijd blij dat ik voor Centric werk. Ook een grote IT werkgever maar dan wel zonder aandeelhouders. Centric is een bedrijf met een visie voor de lange termijn en word niet door aandeelhouders in de greep gehouden.

Qua salaris schijnt het hier wat minder te zijn maar ik kan niet direct zeggen dat ik veel te klagen heb.

Leuk, zo'n werkgever die je als "waardevolle werknemer" aanneemt, maar als puntje bij paaltje komt, schoppen ze je er net zo hard weer uit, in plaats van eens serieus te kijken naar de manier waarop zaken uitgevoerd, gemonitord en gestuurd worden. Maar al te vaak zijn die "waardevolle werknemers" volledig op zichzelf aangewezen, moeten hun eigen opdrachten vinden en krijgen bij de uitvoering van die opdrachten geen enkele steun, begeleiding of rugdekking van deze werkgever. Waarom zou je in hemelsnaam voor zo'n werkgever (?) willen werken? Uiteindelijk blijkbaar alleen maar om management, directie en aandeelhouders van vette salarissen en bonussen te voorzien...

Vervelend nieuws is dit. Logica is een heel goed bedrijf. Zij hebben veel visie en zeer professionele bedrijfsprocessen. Zij zijn ook altijd goed in staat om bedrijfsprocessen van de klant in kaart te brengen en vervolgens goed te acteren middels moderne ICT-technologie.

Waarom struikelt iedereen over de werkwijze van deze club?
Het is een detacheerder jongens! En nog een met aandeelhouders ook. Dat zijn de ergste. Als het goed gaat en iedereen heeft leuke opdrachten en een dik inkomen dan hoor je niemand. Maar nu de bende van bazen naar de eigenaren moet luisteren en vervolgens vooral zichzelf beschermen door er preventief een zootje lager geklasseerde profiteurs uit te gooien doen we allemaal van ach en wee. Als je van dit soort praktijken af wilt moet je je verenigen in een non-profit club of zo en eerlijk alles delen. Of gewoon bij een echte werkgever gaan werken. Maar ook daar geldt: garanties heb je tegenwoordig niet meer. Zolang het om geld gaat en er winst gedraaid moet worden en de ene mens zichzelf beter en belangrijker vindt dan de andere en die andere laat dat over zich heenkomen (ja, ik ook – snik!) stort de wereld met toenemende regelmaat in. Gemeten naar de mores van de westerse economie en het model van winstmaximalisering, is Logica qua bedrijfsvoering uitstekend bezig.

@hk, 15-12-2011 17:44
Hear hear. Uitstekende reactie. Spijker op z'n kop

Apart, paar weken geleden lees ik nog her en der artikelen over tekorten binnen de ICT, in NL. Plus: je leest continu over de vergrijzing die er nu echt aankomt, met de bijbehorende tekorten/schaarste op de arbeidsmarkt.

Is deze reorganisatie dan weer een goed voorbeeld van 'het verkeerde korte termijn denken'?

Eind augustus vertrokken bij Logica, maar vond de kreet "Logica, freezing your potential" altijd wel van toepassing... Alles draait om aandeelhouders en geen visie. Blij met nieuwe werkomgeving en wens oud-collega's sterkte!

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2011-12-14T09:59:00.000Z Pim van der Beek


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.