HBO-opleiding Geo-ICT gaat van start

GIS-kaart

Geo-ICT Opleidingen in Apeldoorn start in maart 2012 met de opleiding HBO Geo-Ict. Daarbij werkt de opleider samen met Hogeschool Novi. Het opleidingsinstituut wil hiermee inspelen op de te verwachten vraag naar geo-ict'ers de komende vijf jaar. De opleiding duurt drie jaar.

Onderwerpen als Geo-Informatiekunde, objectoriëntatie, Spatial Databases, OpenSource GIS en standaarden worden besproken in het eerste leerjaar. De opleiding duurt drie jaar met aansluitend de afstudeerperiode. Uiteindelijk mag de titel Ingenieur informatie- en communicatietechnologie (ing) of Bachelor information & communication technology (Bict) gedragen worden.

Katinka Roebert, manager GEO-ICT opleidingen, beweert dat de opleiding HBO Geo-Ict de eerste opleiding is die volledig op geo-ict is gericht. 'Er bestaan al langer opleidingen op het gebied van geo-ict, maar daarbij gaat het om mengvormen of deelstudies.' Zij noemt de opleiding Geodesie/geo-informatica aan de Hogeschool Utrecht en de modules Geodesie aan de TU Delft. 

Roebert vertelt dat er op geo-gebied meer initiatieven zijn. Bij de Hogeschool HAS in Den Bosch staat bijvoorbeeld dit jaar de opleiding Geo-media en -design in de startblokken. Die is gericht op aardrijkskunde en cartografie. Ook wordt er gekeken naar mbo-opleidingen die meer aansluiten op geo-ict. Bij het Radius College in Breda loopt een pilot met ict-studenten die een certificaat geo-ict kunnen halen.

Onderzoek

Uit onderzoek van Stichting Arbeidsmarkt Geo blijkt dat de vraag naar afgestudeerde geo-ict'ers de komende vijf jaar zal uitkomen op duizend mensen. Dat geldt voor zowel HBO- als MBO-niveau. Roebert verwacht dat de afgestudeerden van de nieuwe studierichting een baan kunnen vinden bij onder meer lokale overheden en ingenieursbureaus. 'Bij gemeenten groeien de ict- en de geografische kant steeds meer naar elkaar toe. Dat proces is in een stroomversnelling geraakt door nieuwe basisregistraties als Basisregistraties voor Adressen en Gebouwen en de Basisregistratie Grootschalige Topografie.'

Afgestudeerde HBO'ers zouden ook bij leveranciers van geografische informatiesystemen terecht kunnen, al worden ze niet speciaal opgeleid tot ontwikkelaar. 'Er wordt wel les gegegeven in programmeren op het gebied van databases en applicaties. Maar dat is een van de aandachtsgebieden. Het is een breed opgezette studie', aldus Roebert.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2012-01-05T11:59:00.000Z Rik Sanders


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.