De computerproblemen worden voor de helft veroorzaakt door ontbrekende digitale kennis bij werknemers, de andere helft komt voort uit slecht functionerende apparatuur en software. Onder de ontbrekende kennis vallen het niet kunnen vinden van bestanden of vergeten documenten op te slaan. Ook vallen hieronder omslachtige handelingen, verdwalen op internet of het vergeten bijlagen aan e-mail toe te voegen. Technische problemen zijn traag opstartende pc's, haperende mailservers, vastlopende computers en printers die niet goed functioneren.
Ict-vraagbaak
De Universiteit Twente is geschokt door de bevindingen die uit het onderzoek naar voren kwamen en meent dat werknemers ict-trainingen moeten krijgen. Ook moeten helpdesks zich gaan aanpassen naar de behoeften van ict-gebruikers. Naast het oplossen van technische problemen zouden helpdeskmedewerkers ook ingezet kunnen worden om de vaardigheden van personeel te vergroten. Volgens de Universiteit Twente zou er op elke afdeling iemand aangesteld moeten worden die als ict-vraagbaak kan dienen voor zijn naaste collega's
Het afgelopen jaar zijn er wel enige stappen gemaakt. Uit eerder onderzoek van de Universiteit Twente bleek een jaar eerder dat er dagelijks 38 minuten verloren gaan aan deze problemen. De totale jaarlijkse schade bedroeg toen 23 miljard euro. De universiteit weet dat vooral aan de lage computervaardigheid van werknemers. De ECDL (Europees Computer Rijbewijs) Nederland pleitte toen voor de aanpak hiervan. Hierover ontstond onder Computable-experts discussie. De Universiteit Twente maakte niet bekend welke genomen stappen hebben bijgedragen aan het verkleinen van de huidige schadepost.
Reacties
Bedrijfsleven is geschokt door deze waarde, ik zou voorstellen mail te stoppen, iedereen terug naar handgeschreven brieven postzegel erop en te voet(denk aan de natuur) naar de bus brengen. Of outsourcen onmiddellijk beëindigen locale mensen weer opleiden en deze inzetten zodat de helpdesk weer direct benaderbaar is, korte kanalen en de helpdesk die preventief kan bijsturen als er structurele problemen ontdekt worden. Niet wachten totdat iets een ticket gegenereerd heeft vanuit India onbegrijpelijke telefoongesprekken gevoerd moeten worden, en de gebruiker , maar een handgeschreven brief dicteert aan de reeds door bezuinigingen ontslagen secretaressen.
Tja dat waren eens mooie tijden.
[quote]
De Universiteit Twente maakt niet bekend welke genomen stappen hebben bijgedragen aan het verkleinen van de huidige schadepost.
[/quote]
Voor de stappen heb je geen 'Universiteit' nodig:
'Neem' een extra Helpdesk of Systeembeheerder 'aan'!
Is er ook meegnomen dat computerproblemen ook heel veel werkgelegenheid genereert en dus ook geld opleverd?
En nu even serieus: wanneer heel ICT-Nederland op Macs zou overstappen zou dit schadebedrag een behoorlijk eind richting nul zakken. Ik kan er echt nog steeds met de pet niet bij dat dit niet gebeurt. Windows (en Linux ook trouwens) veroorzaken zoveel problemen dat je er bijna moedeloos van wordt. Ik werk al jaaaren met Macs en heb echt nog niet 1 keer een serieus probleem gehad. Macs zijn betrouwbaar in hardware en operating. En ja, ze kosten wat meer bij aansschaf, maar dat haal je er snel weer uit door forse besparingen op beheer en nauwelijks tot geen uitval. Daarbij komt nog: de UI van OSX is ook vele malen beter en sneller te behappen voor de gemiddelde eindgebruiker dan de weerbarstige UI's van Windows en Linux. Ik weet het: het zal een eeuwige discussie blijven tussen deze kampen. Maar wanneer financiele ICT-beslissers eens de moeite zouden nemen om de ROI-rapporten van Gistics aandachtig te lezen, dan zouden zij toch heel snel tot Mac-besluiten moeten komen...
Het pleidooi voor trainen begrijp ik vanuit een traditionele visie. Vragen ontstaan echter in de praktijk. Een training vindt niet plaats binnen de context. Met andere woorden, problemen in de praktijk zijn vaak anders dan in een training. Toepassing van een Electronic Performance Support oplossing oftewel emmbedded learning, is een veel beter antwoord op het geconstateerde probleem. De medewerker kan direct op het moment dat een vraag of probleem ontstaat vanuit de context van de applicatie, rol of proces direct antwoord vinden in het support systeem. Daar zijn zeer goede ervaringen mee; ook op basis van concrete meetgegevens. Het laat zich gemakkelijk vertalen naar een positieve ROI. In Nederland is electronic performance support nog redelijk onbekend, maar als het aan Ontuitive in Den Bosch (voorheen LearningGuide Solutions)ligt, zal deze bekendheid snel toenemen. Zij zijn namelijk gespecialiseerd in de ontwikkeling van Electronic Performance Support systemen.
Komt aardig overeen met de opstart tijd van een Windows PC.......
Het is dit jaar een stukje beter omdat er meer met MAC gewerkt word ;-).
Een goede outsourcingspartner, het maken van goede afspraken met betrekking ICT dienstverlening en deze afspraken bindend maken met een SLA. Deze afspraken bewaken middels inzet van een SLM die vervolgens de ICT blijft afstemmen met de business van de klant kan deze kosten ook terugdringen.
Iedereen begint direct weer oplossingen aan te dragen vanuit zijn of haar eigen perspectief. Als trainer met 22 jaar ervaring heb ik geleerd om eerst eens te luisteren naar mensen en te vragen naar hun werkzaamheden en problemen die ze tegenkomen. Liefst trainen met eigen bestanden en modellen en inderdaad niet buiten de context. Electronic Performance Support (wat een term!) bieden inderdaad ter plekke en op het moment ondersteuning, maar ik weet uit ervaring dat er een hele generatie is die face to face hulp wil bij problemen waar ze in verzuipen. Daar helpt techniek alleen niet bij en hun collega's hebben er geen tijd voor, of de collega's met kennis komen niet meer toe aan hun eigen werk.
Beetje tendentieus. ICT heeft veel meer opgeleverd dan die armzalige 19 miljard die nu als zogenaamde schadepost wordt gepresenteerd. Hier wordt de negatieve redenering gevolgd: als iets 100 miljard kan opleveren en het levert maar 81 miljard op, dan heb je 19 miljard schade. Waanzin.
Natuurlijk kan het beter. Het kan altijd beter. Maar als de apparatuur 100% is verzinnen ze vanuit dit soort redeneringen wel weer een andere schadepost, al was het maar het verlies doordat mensen onder werktijd naar het toilet gaan. Ik schat dat op ongeveer 19 miljard.
Wat een onzin die 19,3 miljard!
Als de beroepsbevolking die 7.6% opeens wel productief kan besteden gaan de kosten van de werkgevers echt niet met 19,3 miljard omlaag. Dat zou alleen het geval zijn indien de werknemers ook 7.6% minder betaald krijgen (omdat ze bv ipv 40 uur een 37 uurs contract krijgen).
Mogelijk dat de productiviteit iets kan stijgen en daarmee de inkomsten van de bedrijven. Maar dan hebben we het nog steeds niet over het verlagen van kosten. Het maximaal te behalen positieve effect voor de Nederlandse samenleving schat ik echt niet hoger in dan 1 miljard.
19,3 miljard is overdreven en enkel voor effectbejag opgenomen in het rapport. Daar moet een Universiteit zich niet toe verlagen.
@PB
Dus als ik onder windows vergeet een bijlage toe te voegen (één van de voorbeelden uit het artikel) kan ik dat volgende keer voorkomen door een apple te gebruiken ???
Als ik via een webinterface mijn klantendatabase om de zeep help, had ik dat kunnen voorkomen door een apple te gebruiken?
Windows geeft aan dat de toner van mijn printer leeg is. Ik hang de printer aan een apple en het probleem is opgelost?
Dream on......
In een andere discussie zei ik al: a fool with a tool is still a tool
Of die tool nu gebaseerd is op windows, z/os, linux of OSx .... het blijft een fool
Cloud......een aanzienlijk deel van de beschreven problemen zouden verholpen kunnen worden/en worden verholpen door de de omgeving te verhuizen naar de cloud. Centrale monitoring en beheer, standardisatie. Naast de betere beheersbaarheid kunnen middels een cloud oplossing de besparingen verdubbelen. Enerzijds geen extra kosten door de zogenaamde computerproblemen en anderzijds een aanzienlijke besparing t.o.v. de 'traditionele'ICT infrastructuur.
@PaVaKa: als dat nou de enige problemen waren had je gelijk...
@PB: in principe heeft PaVaKe gelijk, want het principe is gebaseerd op waarheid, kennis en ervaring.
Apple is zwaar OK, dat weet iedereen.
Apple hardware is 2 tot 3x zo duur als die van WIntel® machines, dat weet ook iedereen.
Maar het gros van de markt, is nog steeds die 65%, de MS WIntel machines, want ze zijn betaalbaar, en dat is niet alleen op de aanschaf, ook het onderhoud en de rest van de TCO kosten.
De cijfers hier in dit verhaal zijn toch echt gebaseerd op de 'grote markt', en helaas voor jou, dat zijn betaalbare WIntel® machines.
Dus bespaar je op supprot en onderhoud, je besteed dit weer dubbel in de aanschaf van..., en de opleidings kosten; How to 'work' with Apple MAcintosh.
Laat ik dan maar eens een andere knuppel in het hoenderhok gooien:
De computerproblemen worden voor de helft veroorzaakt door ontbrekende digitale kennis bij werknemers, de andere helft komt voort uit slecht functionerende apparatuur en software.
Vrij vertaald: de problemen worden voor de helft veroorzaakt doordat management niet bereid is te investeren in voldoende opleiding voor haar werknemers, en voor de andere helft doordat ze in de afdeling beheer voor een dubbeltje (voor de jongere generatie onder ons: de 10-cent variant van de gulden) op de eerste rang willen zitten daar waar het gaat om infrastructuur.
Zoals door PB en HoeZoWie al aangegeven: een Apple kan een deel (let wel: KAN) van de problemen oplossen, maar is wel 2 à 3 keer zo duur als een standaard windows PC. Maar is het probleem nu die windows PC, of het gegeven dat management geen 2 à 3 keer zoveel geld wil investeren in de hardware ?
Ach, en de cloud: wat voegt de cloud toe? Als ik een applicatie de zaak weet te vernachelen maakt het niet uit of deze in de cloud draait, of lokaal op een server toch?
Ik heb in mijn IT loopbaan al vele dingen verhuisd zien worden van een lokale naar globale oplossing (of je dat nu cloud noemt of iets anders maakt eigenlijk niet uit) maar in vrijwel alle gevallen werd het er niet beter op.
Tja, en tot slot de SLA die genoemd werd in één van de reacties. Ik blijf erbij, SLA is een specialisme van de groenteboer, en heeft met ICT niets van doen. Het is heel leuk dat er allerlei contracten afgesloten worden over het niveau van service, maar daar koop ik niets voor. Ik heb ooit in een omgeving gewerkt waar ik geacht werd 24 uurs service te kunnen verlenen (stond in de SLA naar onze gebruikers toe). Echter, zelf had ik maar IT support op mijn kantooromgeving van 0800u tot 18:00u. Dus als de klant een probleem had, maar ik kon om 0700u niet inloggen omdat de helpdesk pas om 0800u aanwezig was, had ik ik heel veel SLA's, maar nog steeds een boze klant.
Wat begon met een paar PC'tjes in begin jaren '90, is nu een volledig bedrijfsnetwerk met Storage-omgeving, databaseomgeving, Mailservers, Firewalls, Internettoegang, en een veelheid aan platforms en applicaties die ondersteund moeten worden. De complexiteit is onwijs vergroot. Tegelijkertijd staan de beheersbudgetten onder druk, waardoor er alleen tijd is voor reactief beheer (brandjes blussen en incidenten afhandelen) en amper tijd voor proactief beheer en een professionele doorontwikkeling van de infrastructuur.
Wat een volkomen tendentieus artikel.
Meer realiteitszin had ik toch wel verwacht.
Je kunt net zo goed roepen:
-er gaat zoveel miljard verloren omdat de werknemers teveel kletsen bij de koffiemachine.
-er gaat zoveel miljard verloren omdat de werknemers zich teveel blesseren bij hun sportbeoefening.
-er gaat zoveel miljard verloren omdat het management beslissingen neemt, niet gehinderd door enige kennis van zaken.
-er gaat zoveel miljard verloren omdat er overal gerommeld wordt met declaraties, vrindjespolitiek, etc.
Zo kunnen we nog wel ff doorgaan. ;-) Kortom, drastisch uit z'n verband getrokken...
Overheid en bedrijfsleven hoeven helemaal niet zo geschokt te zijn. Er is namelijk een hele eenvoudige verklaring voor. Veel IT-ers, maar nog veel meer non -IT'ers, zijn vrij summier, of helemaal niet eens bekend met de merite en de wetmatigheden van de materie IT.
Zou men dit namelijk wel zijn, dan zou het genoemde getal van 8% met gemak kunnen worden gereduceerd naar onder de 5%. De reden dat ik dit zo stellig kan zeggen is dat wanneer men begrijpt hoe de IT als materie zich gedraagt, gaat men er ook consequenter mee om. Wanneer men dat doet zal dit getal aanzienlijk reduceren.
Dat men hier graag allerlei oplossingen ter implementatie aandraagt kan ik me in commerciële zin wel voorstellen. Helaas voor hen, je moet een stap voor het denken aan dergelijke oplossingen zijn en dat is weten hoe IT zich beweegt en wat de wetmatigheden zijn.
Dit is geen universitaire wetenschap maar een eenvoudig begrip en accepteren dat het nu eenmaal zo beweegt en alleen al dat gegeven zal die reductie naar beneden de 4% bewerkstelligen. Bedenk je weer nieuwe dingen en andere oplossingen, dan mag men eerst weer investeren terwijl het begrip niets kost.
Als je er vanuit gaat dat je maar een beperkt aantal problemen hebt die te behappen zouden zijn dan zou je kunnen veronderstellen dat je nog flink wat zou kunnen verbeteren. Maar het punt hier is dat er behoorlijk veel mogelijke oorzaken kunnen zijn die uitval ten gevolge hebben dat het an sich al een uitdaging is om alles hiervan in kaart te brengen en er dan nog eens een toepassende oplossing voor zien te vinden.
Maar vaak kun je op je klompen wel aanvoelen dat er in een bepaald gebied weinig te verbeteren valt wat een investering nog kan verantwoorden. En wat dat betreft heeft de gemiddelde (kortzichtige) manager meer bezwaren tegen extra trainingen dan de werknemer omdat dit geld kost en het vooraf niet duidelijk is dat de training hier verbetering in brengt. Wat dat betreft laat dit onderzoek wel zien dat het wel degelijk zin kan hebben om hier wat bewuster mee om te gaan.
@PaVaKe Je hebt gelijk als je zegt dat een omgeving in ongewijzigde vorm gemigreerd naar de cloud op dezelfde individuele problemen kan stuiten. Op het moment dat er standaardisatie doorgevoerd wordt met oa een toewijzing van resources per gebruiker zal het aantal problemen sterk worden gereduceerd.
@NumoQuest, 08-03-2012 09:51
IT is een pracht vak dat automatiseringsoplossingen moet leveren en instandhouden voor bedrijven en organisaties tegen een acceptabele prijs. Dat is een heel ander uitgangspunt.
Jarenlang is geroepen dat IT "te duur" is, omdat bleek dat het werk verplaatst kon worden naar lage lonen landen. Dat dat invloed heeft op de kwaliteit is een feit. Hoeveel schade is hier aan te wijten geweest vraag ik mij af ?
Er zijn nog veel mogelijkheden de kwaliteit van het rapport te verbeteren. Op diverse plekken wordt geen onderscheid gemaakt tussen correlatie en causaliteit (d.w.z. dat diverse conclusies niet onderbouwd zijn). De cijfers die gegeven worden voor de kwaliteit van de software en hoe die aansluit bij de gebruikersbehoeften zijn niet hoog. Vervangen van software lijkt dan een meer voor de hand liggende oplossingsrichting dan gebruikers trainen. Verder ontbreken door de manier waarop het onderzoek uitgevoerd is de problemen die door gebruikers niet als problemen worden herkend, die waarbij gebruikers problemen op een onhandige manier oplossen.
Beste Kees,
U heeft hier een heel groot punt. Het jammerlijke hier in Nederland isdat men IT als een soort woekering heeft laten uitgroeien maar mensen ooit op gestructureerde wijze kennis laten maken met IT. Daar zijn overigens wel vele verschillende initiatieven toe geweest doch door de enorme versnippering vaak een stille dood gestorven.
Datzelfde geld voor de opzet en benadering binnen de organisatie. Het staat namelijk volkomen los van alle technische oplossingen die hier worden aangedragen namelijk.
Gebruiker vs beschikbaarheid
Als men als IT lezer hier even oplet, dan kan men de kern van het probleem meteen onderkennen. IT is namelijk een lineaire materie, gebruikers izjn dit doorgaans niet. Sterker nog, IT'ers zijn dat zeker ook niet allemaal. Het gevolg laat zich raden namelijk gebrek aan eenduidigheid binnen de disciplines van IT.
Dat vertaalt zich vervolgens een een breed scala van problemen die neerkomen op twee termen.
Communicatie en Kennis
Mensen zijn communicatie en dynamisch, de IT als materie niet. Zo eenvoudig is dat. Wanneer je techniek ter beschikking stelt, moet je je allereerst afvragen wat je beoogt te bereiken. Iets implementeren omdat het 'Fashion'/'Nieuw'/'Nog mooier/beter' zou zijn voor je het oude werkelijk hebt uitgenut, heb ik altijd idioot gevonden.
50% van het bestaande is een commercieel verhaal en niet een uitgenut product of dienst. Velen zullen dit niet zo willen zien maar tjé, ik hoef de rekeningen niet te betalen.
Voorbeeld:
Van alle gebruikers die MS office hebben, gebruiken 80% daar nog geen 35% van. Maar ze mogen wel voor een volledig pakket betalen.
Die wetmatigheden en wetenswaardigheden leeft niet eens bij 75% van de IT'ers en juist dat is jammer. Als IT en Non IT de wetmatigheden van de materie IT nu eens willen aannemen, dan reduceer je pas werkelijk het getal wat hier in dit artikel wordt bedoeld.
IT een prachtvak
IT is een pracht vak maar wordt door erg veel opportunisten en commerciële geesten een beetje naar olv geholpen. In tweede, en dat is zo jammer, lopen er te weinig mensen rond die begrijpen hoe de keten werpt. En juist dat is nu de reden waarom IT zo overdreven duur is. Dat terwijl IT juist besparingen moet opleveren.
Wil je die basale kennis opnemen en begrijpen, dan ga je echt automatiseren i.p.v. alle nieuwe dingen mooi en duur vinden. En het meest frappante van het verhaal? Die kennis is gewoon gratis beschikbaar. voor IT maar ook voor Non IT.
Ik vind het grootste wonder dat dit nog steeds het geval zou zijn, ik dacht dat 70% van de huidige generatie zo met IT zou zijn opgegroeid dat, dat ze het feilloos zouden moeten kunnen bedienen. Blijkt dus niet waar te zijn...
Ben het er trouwens over eens, geen goed onderzoek, de conclusies zijn veel te vergaand. Causiliteit is nul tussen de verschillende dingen die met elkaar zijn vermenigvuldigd, een universiteit onwaardig.
@ Joost Langeveld,
Die conclusie stel je heel goed. De reden dat dit zo is is eigenlijk tweeërlei.
In de eerste plaats zijn heel veel IT'ers en Non IT'ers helemaal niet eens bekend met de basis en de gedragingen van de materie IT. Voor IT'ers betekend dit door grote verdelen van techniek en disciplines dat ze heersen over maar tegelijkertijd dat die weg relatief duur en inconsequent is voor de 'afnemers'.
In het verlengde daarvan ligt de commercie die helemaal geen idee heeft van de gedragingen en de wetmatigheden van IT als zodanig.
Hoe dat inzichtelijk wordt kun je vinden in de gratis 'Civile Matrix'.
http://www.numoquest.nl/civilematrix.html
Aan de andere kant Non IT die eigenlijk van ontwikkeling naar ontwikkeling wordt 'gepushed' omdat later ook 'beter' zou betekenen. Na het debacle van MS Millennium en het 2000 verhaal zou je bijna zeggen dat dit zich zou hebben gecorrigeerd. Niet dus.
Dat betekend dat er minstens nog miljarden te winnen is op dit vlak wanneer we eerst eens met rust rede gebruik gaan maken van die IT en er nog meer uit kunnen halen. Dan wordt IT pas echt sustainable ingezet, iets wat nu niet het geval is.
Jammergenoeg.
Slechts één reactie (Ivo) die wijst op de toegenomen complexiteit van ICT.
Roger Sessions (Amerikaans consultant) heeft eens becijferd dat falende ICT de Amerikaanse economie ieder jaar opnieuw even veel kost als de recente banken crisis (onvoorstelbaar bedrag dus). En het bedrag stijgt nog altijd met 15% per jaar. Dus er is wel degelijk iets aan de hand. De rest van de wereld volgt vanzelf.
Veel genoemde suggesties kosten alleen maar nóg meer geld: méér helpdesk, méér training, een extra vraagbaak op de afdeling etc. Probleem is dat dat geld er niet is, maar óók dat kennis in groeiende mate ook bij de ICT afdeling zelf ontbreekt. En dat is weer een gevolg van de complexiteit die veel ICT-ers boven het hoofd groeit. Probeer nog maar eens iemand te vinden die een modern ICT landschap end2end kan overzien. Bij een beetje storing zit je tegenwoordig met 10 man aan tafel en de communicatie tussen 10 hersenpannen onderling is nu eenmaal een miljoen maal minder efficient als wanneer al die kennis binnen 1 hersenpan samen zit. En dan mag je nog hopen dat je überhaupt aan één tafel zit, want veelal moet e.e.a. ook nog internationaal, met verschillende tijdzones en in verschillende talen. Binnen ons bedrijf weten we inmiddels dat het eenvoudiger is te chatten met de Chinese heldesk dan te telefoneren. Dan snapt men elkaar beter, ondanks het tragere "spreek"tempo.
Ook op het gebied van security levert dit alles grote risco's op. Een systeem dat niet wordt begrepen is inherent onveilig.
Reductie van complexiteit, bijvoorbeeld door verdergaande standaardisering (waarom zijn er 25 video- en audio formaten?) en eens wat *minder* nieuwe functionaliteit (elke extra functie betekent óók dat de gebruiker weer een extra keuze moet maken en hij is al zo keuzegestresst) zou bij projecten permanent op nummer 1 van de aktielijst moeten staan. En ja, een MAC meebrengen zou best ook wel eens daaraan kunnen bijdragen.
Mijn vader van 84 kreeg laatst bij het toevoegen van een attachment in een mail de error "schending van de deelrechten". Ik werk 26 jaar in de ICT maar het kostte me toch wel twee dagen vóórdat ik door had dat dit betekende dat het bestand in een andere applicatie openstond (sharing violation dus). Vind je het gek dat gebruikers er niets meer van snappen?
@ Rob van Linden,
Ik heb in mijn carrière de communicatie van IT naar Non It altijd hoog in het vaandel gehad en ik ben waarschijnlijk, dit vak blijkt heel dun gezaaid, één van de weinigen die zich met dit aspect o.m. werkelijk bezig houd.
Wat ik van mijn conculega's heb gezien is dat zij daarvoor de prachtigste 'niet echt lekker werkende' methoden gebruiken maar verder weinig tot geen kaas van de wetmatigheden en het bewegen van de materie IT hebben begrepen. Maar ze proberen dat dan wel uit te leggen aan een non-IT'er.
Er is bij mijn weten maar één relatief eenvoudige manier aan heel veel IT'ers uit te leggen wat IT nu eigenlijk is. Dat zij namelijk in en met IT werken wil absoluut niet zeggen dat ze ook weten/begrijpen hoe IT zich beweegt en de wetmatigheden van IT kennen, laat staan dit uit kunnen leggen aan non IT'ers.