Nederland maakt meisjes warm voor ICT

Meisjes, vrouwen en ICT, fotograaf:  Liesbeth Dingemans

Fotograaf: Liesbeth Dingemans

Op Internationale Vrouwendag 2012 maken het Nederlandse bedrijfsleven en het onderwijs meisjes en vrouwen bekend met het ict-vak. Daarom organiseert het landelijk expertisebureau meisjes/vrouwen en bèta/techniek VHTO op 8 maart 2012 de conferentie ‘Meisjes, vrouwen en ICT' bij ict-gigant IBM.

Deze conferentie heeft als doel het belang van vrouwen in de ict te onderstrepen en dit onderwerp weer nadrukkelijk op de kaart te zetten. VHTO meent dat er in meisjes en vrouwen volop ict-talent schuilt, maar dat dit er tot op heden nog niet goed uit wordt gehaald. Om meer vrouwen warm te maken voor ict, heeft VHTO een actiepuntenplan opgesteld om vrouwen te gaan laten participeren in de Nederlandse ict-markt.

Actiepuntenplan Meisjes, Vrouwen en ICT

Vrouwelijke ict-professionals, ict-onderzoekers, studenten, docenten informatica, opleidingsmanagers, beleidsmakers en genderexperts hebben actiepunten opgesteld die de komende jaren uitgevoerd en geïmplementeerd moeten worden om daadwerkelijk ook in Nederland meer meisjes en vrouwen te laten participeren in de ict. Deze actiepunten zijn bij elkaar gezet in het ‘Actiepuntenplan Meisjes, Vrouwen en ICT'.

Op 8 maart 2012 wordt  het actieplan aangeboden aan Carlien Scheele, directeur Emancipatie bij het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Tevens wordt dit plan aangeboden aan Harry van Dorenmalen, Nederlandse directeur van IBM en voorzitter van branchevereniging ICT~Office, en andere vertegenwoordigers van ict-bedrijven, overheid en maatschappelijke organisaties. Ook worden de Spiegelbeeld-awards voor vrouwelijke ict-professionals uitgereikt voor hun inzet als voorlichter voor jonge meisjes.

De conferentie vindt plaats op Internationale Vrouwendag 2012 en maakt onderdeel uit van de e-Skills Week 2012 . De dag wordt georganiseerd in samenwerking met onder andere IBM, Platform Vrouw & ICT, ECWT, E-Quality en het ministerie van OCW.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Dan is het niet te hopen dat die vrouwen later kinderen willen krijgen; kinderopvang wordt onbetaalbaar. Vrouwen thuis achter het aanrecht laten, DAT wil de overheid.

Als we toch gaan bezuinigen dan is dit net een initiatief dat je gewoon de nek om moet draaien. Dit soort politieke 'windowdressing' op kosten van de belastingbetaler is pur sang denigrerend voor vrouwen.

In de eerste plaats maken vrouwen zelf wel uit welke vakrichting zij uit wensen te gaan en in de tweede plaats hoeft het echt niet zo te zijn, hetzelfde geld overigens ook voor mannelijke IT'ers, dat zij voor de IT als loopbaan geschikt zullen blijken.

Als men dan zo nodig willen investeren in de IT, doe dat dan eerst door al die jongens en meiden en vrouwen, bekend te maken met de materie IT en de wetmatigheden die dat met zich mee brengt. Bovendien, momenteel staat er een aanzienlijk leger aan de kant die zo ingezet kan worden.

Bekijk dan eerst 'the very basics' van de materie IT en ga dna eens verder denken. Anders blijft het 'wishfull thinking' en 'windowdressing' op kosten van de belastingbetaler.

http://www.numoquest.nl/civilematrix.html Volkomen gratis. Dat zet pas zoden aan de dijk.

Ik mag misschien wat cynisch overkomen, maar de enige reden waarom van Dorenmalen dit initiatief lanceert is het feit dat vrouwen flexibeler en goedkoper zijn dan mannen.

Natuurlijk maken vrouwen zelf wel uit welk vak zij kiezen. Maar omdat het in de praktijk vaak blijkt dat, voor de personen die moeten kiezen voor hun vak, over IT minder bekend is dan andere vak richtingen dat er vaak wordt gekozen op basis van vooroordelen. En in die zin zijn er wel degelijk twee problemen die aandacht verdienen.
Dat bepaalde mensen en/of instellingen dat als mooi weer proberen te verkopen kun je dus met een korreltje zout nemen.

Wat een politiek correcte flauwekul allemaal weer.
Je kiest als HRM verantwoordelijke een werknemer op grond van kwaliteiten.
Vrouw of man zijn is in ons vak geen kwaliteit en dus totaal niet relevant.
Ik kan me niet voorstellen dat een ICT organisatie zich in deze door Cisca Dresselhuys laat inspireren.

Kijk naar het onderwijs en zie wat er gebeurt als je meisjes warm maakt voor het vak: bijna geen man meer te bekennen. Onderwijzende mannen lopen daar tegen dezelfde problemen aan als vrouwen in een mannenomgeving: ze hebben minder te vertellen en minder kansen. Vraag is of we zitten te wachten op dezelfde ontwikkeling in de ICT. (trouwens: als je al die doorgaans parttime werkende onderwijzeressen vervangt door fulltime werkende mannen heb je volgens mij meteen een flink deel van die 300 miljoen bezuinigd!)
Van de vrouwen die ik tot nu toe in de ICT ben tegengekomen werkte zeker driekwart parttime. Voor mannen lijken andere wetten te gelden. En dat heeft vooral te maken met het feit dat de meeste mannen nog steeds hoofdkostwinner zijn. Nederland is wat betreft nogal traditioneel. Het vrouweninkomen is soms noodzaak, maar ook vaak gewoon mooi meegenomen en betaalt de tweede vakantie en de luxe spullen. Dat verander je nog niet met 10 vrouwendagen of met een ‘warmmaak conferentie’.

Verplicht nummertje om zich als bedrijf maatschappelijk verantwoord en politiek correct te presenteren. Paar leuke presentaties, kopjes koffie en wat gegoochel met een iPad en morgen hoor je er niets meer van.

Hihi wel grappig dat tot nu toe alleen nog mannen hebben gereageerd, blijkbaar werken toch minder vrouwen in de ICT dan gedacht? In omringende landen is dit overigens zeker niet het geval! Met name in Belgie zie je veel vrouwelijke It consultants die hun vak zeker goed verstaan!

IT heeft nu eenmaal niet de glamourlook die veel vrouwen zoeken en ja ook het stereotype IT'er staat nog steeds bekend als de makkelijk (lees vies) gekleden man met hardrock t-shirt, onverzorgd uiterlijk dat liever achter zijn pc zit te gamen dan op stap gaat....heb hier alsjeblieft geen andere waanideen over...zeker niet in de doelgroep waar men in dit bericht op focust. De waarheid is natuurlijk anders!

@Sander, waar is dat 'Actiepuntenplan Meisjes, Vrouwen en ICT' na te lezen. Ik kan het nergens vinden.

Bovenstaande mannen reageren blijkbaar zonder het plan gelezen te hebben. Lijkt me toch beter om eerst het plan te lezen en dan te reageren.

Uit de reacties blijkt dat de Vrouwendag nog steeds nodig is.
@Guido: mannen kunnen ook parttime werken.
@Kees: misschien kunnen mannen qua flexibiliteit nog wel wat leren van vrouwen. Vrouwelijke collega's die zo een voorbeeldfunctie hebben voor al die starre mannen!
@hk: als het klopt wat jij beweert, 'wat er gebeurt als je meisjes warm maakt voor het vak: bijna geen man meer te bekennen', dan werken op den duur alleen nog maar vrouwen. Mannen blijven dan meer thuis en heb je een andere oplossing voor de kinderopvang :-)

In mijn ict-omgeving werken zowel mannen als vrouwen parttime, zodat ze de zorgtaken eerlijk kunnen verdelen.

In andere Europese landen kiezen veel meer meisjes voor ict -gerelateerde opleidingen.
Meisjes hebben geen juist beeld van ict-beroepen en of de mogelijkheden.
"Ik wil niet de hele dag achter de computer zitten, ik wil iets met mensen doen".
Meisjes onderschatten zichzelf. "Ik weet niet of ik dat wel kan"

De vergrijzing is begonnen. We kunnen de toekomstige tekorten op de arbeidsmarkt in de kennisindustrie oplossen door het werk uit te besteden aan andere landen, terwijl we hier in NL onze eigen mogelijke talenten hebben laten verstoffen.
Als uw dochter in de derde klas oppert: "Ik kies misschien het keuzevak informatica", zeg dan niet tegen haar: "Is dat wel iets voor jou?" of "Is dat niet een vak voor jongens?"

Het zou fijn zijn als een groter deel van de Nederlandse bevolking hiervan kon meegenieten en niet alleen een klein groepje aristocratische lieden.Het tekort aan mensen in de ICT ontstaat doordat de koek niet gedeeld wordt met allochtonen. Men haalt nog liever mensen uit india en Polen dan de koek te delen met haar eigen allochtoonse bevolking. Zoalng het superieur gevoel gehandhaafd blijft onder bepaalde rassen zal er altijd een verlies optreden in welke vorm dan ook. Het wordt allochtonen niet gegeund hetzelfde soort salaris, het zelfde soort omzet te genereren als hun autochtone collega's in het werkveld. Kennisdeling en zorgen voor de volgende generatie zou bij ICT hoog in het vaandel moeten staan. Kennis is per slot van rekening het enige waar je heel veel van tot je kan nemen zonder dat het verdwijnt. Nederlandse ICT bedrijven , ik roep u op om zich niet achter achterlijke stellingen te scharen als die van de rechtse politiek, maar durf the challenge aan. Er zijn meer, veel meer mensen die hier n NL wonen en die echt willen maar niet de kans krijgen of nooit zullen krijgen. U hoeft echt niet naar overzees resource te zoeken welke u toch veel meer gaat kosten. Niet iedereen kan het keurslijf in, maar we kunne wel met zijn allen een gemmenschappelijk doel hebben. U kunt uw maatschappelijke bijdrage op deze manier vergroten en zorgen voor een beter woon werk milieu met gelijke kansen voor een ieder die wilt.

Succes aan de vrouwen dat zij nu de aandacht krijgen binnen de ICT, maar we zijn er nog lang niet. De vergrijzing is begonnen, dus wacht u geen minuut langer. Voert u vandaag nog campagne, laat iedereen mee delen, laat mensen echt trots zijn op de kansen die zo een klein land zo groot maken. Laten we de beste ICT'ers vandaag nog creëren. Let's start now!

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2012-03-08T09:27:00.000Z Sander Hulsman


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.