Impuls voor duurzame ict in het hoger onderwijs

SEFLab HvA krijgt 20.000 euro Surfnet-subsidie

Het recent geopende Software Energy Footprint Lab (SEFLab) van de Hogeschool van Amsterdam (HvA) heeft een subsidie van twintigduizend euro gekregen voor de verduurzaming van ict in het hoger onderwijs. Het SEFLab is een samenwerking tussen het HvA-onderzoeksprogramma CleanTech en de Software Improvement Group (SIG).

De jury met Anwar Osseyran, directeur van Sara, en Erwin Bleumink, directeur van Surfnet is zeer te spreken over de potentie van het ambitieuze project en het gestructureerde plan van aanpak. Ze benadrukt dat er nog te weinig aandacht is voor software-efficiëntie en dat het SEFLab hier een extra stimulans aan kan geven.

Daadwerkelijke energiebesparingen

Het SEFLab combineert elektrotechnische kennis binnen de opleiding E-Technology met de softwareanalyse-expertise van SIG. Deze combinatie maakt het mogelijk om de invloed van software op het energieverbruik van hardwarecomponenten in computers tot in detail in kaart te brengen. De it-afdeling van de HvA onderzoekt samen met de opleiding Technische Bedrijfskunde hoe de resultaten uit het SEFLab vertaald kunnen worden naar daadwerkelijke energiebesparingen in de ict van de hogeschool.

De subsidiegelden worden onder meer gebruikt om de meetopstelling verder te professionaliseren en te automatiseren. Twee E-technology-afstudeerders zijn hiermee reeds gestart in het lab. Vanaf september 2012 zijn ook regionale it-bedrijven betrokken bij het opzetten van meerdere studentenprojecten om de inzicht in energie-efficiënte te vergroten. De it-bedrijven gaan in eerste instantie meehelpen met het formuleren van de projectopdrachten.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2012-05-04T18:28:00.000Z Sander Hulsman


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.