IT-manager kiest eigen versterking

sollicitatie

Hoewel vaak anders wordt gezegd, blijkt dat het niet de hr-manager is die beslist wie het it-team komt versterken, maar de it-manager zelf. Dit blijkt uit onderzoek van detacheerder Neomax onder 197 it-managers in Nederland. In 90 procent van de gevallen beslist de it-manager welke kandidaat wordt aangenomen.

Opvallend is dat ondanks de groeiende behoefte aan business it-alignment er slechts in 13 procent van de gevallen advies wordt gevraagd aan het businessmanagement bij de selectie van een kandidaat. Hr wordt door 29 procent van de it-managers geraadpleegd.

Preferred suppliers

Interessant is ook dat it-managers positief zijn over de kennis en kunde van hr als het aankomt op de it-afdeling. Op de vraag of de hr-afdeling begrijpt welke eisen de it-afdeling stelt, antwoordt 24 procent met 'ja' en nog eens 33 procent met 'meestal wel'. 14 procent van de it-managers vindt dat de hr-afdeling het niet begrijpt en 19 procent vindt dat ze het 'meestal niet' begrijpen. Ook het maken van afspraken met preferred suppliers is in handen van it. In 47 procent van de gevallen ligt de verantwoordelijkheid hiervoor bij het it-management.

'Deze resultaten schijnen een positief licht op de verhouding tussen hr en it', zegt Stephan Bosman, directeur van Neomax. 'Nog vaak wordt de discussie gevoerd of hr wel in staat is om voor de it-afdeling de juiste mensen te selecteren, maar uit ons onderzoek blijkt dat de it-manager vooral zelf de beslissingen neemt. Daarnaast zijn de it-managers ook heel positief over de kennis en kunde van hr en wordt er wel overlegd. Het feit dat de business nog weinig betrokken wordt bij het wervingstraject laat zien dat hier voor huidige en toekomstige it-managers nog altijd een belangrijke taak ligt: communicatie.'

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Tsja, is dat zo vreemd? Een IT manager die dat niet kan beslissen heeft geen volledige lijnverantwoordelijkheid. Uiteindelijk moet hij/zij met die solicitant aan de slag, niet de HR manager.

En over het betrekken van de business: dat lijkt me heel handig voor vacatures waar iemand rechtstreeks contact heeft met die business (bijvoorbeeld een service level manager), maar Neomax levert volgens hun website met name systeembeheerders (detachering en detavast) en daar lijkt me het behoorlijk onzinnig om de business te betrekken.

Dan nog even een citaat uit bovenstaand artikel: "Nog vaak wordt de discussie gevoerd of hr wel in staat is om voor de it-afdeling de juiste mensen te selecteren, maar uit ons onderzoek blijkt dat de it-manager vooral zelf de beslissingen neemt." Het (voor)selecteren van CV's door HR en het nemen van de uiteindelijke beslissing zijn 2 verschillende dingen. Bovenstaande citaat wordt interessant als je het woordje "maar" weglaat.

Heel vreemd is het niet.
Zoals Michiel al aangeeft, de IT manager moet met de sollicitant aan de slag, niet de HR manager.

Mijn ervaring is dat de IT manager kijkt of de persoon voldoet, en of de sollicitant de juiste kwalificaties heeft.
Vervolgens gaat HR aan de slag om te kijken of ze er onderling uitkomen wat betreft de arbeidsvoorwaarden.
Maar ook hier heeft de IT manager nog een stevige vinger in de pap; immers, hij moet voor de kosten opdraaien uiteindelijk.

Uit bovenstaand onderzoek blijkt weer dat het handig is om te netwerken met IT managers. Zorgen dat je deze managers al kent helpt bij sollicitaties.

Ook bij andere IT bedrijven dan waar jouw netwerkcontact werkt: door de gesprekken met de andere IT manager(s) weet je beter waar een IT manager op zal letten in gesprekken.

Mijn visie... hoor graag of je het met me eens bent of niet.

Groeten, Willy Zelen
training, loopbaanbegeleiding, coaching
bij
Daad en Kracht

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2012-06-27T14:47:00.000Z Sander Hulsman


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.