ICT-markt kampt met groot tekort ondanks crisis

Bijna een vijfde van de ict-bedrijven kampt met een ernstig personeelstekort. Dit tekort wordt veroorzaakt door de onverminderd hoge vraag naar automatiseringsdiensten. Om de problemen te bestrijden, huren bedrijven steeds vaker flexibel ict-personeel en hoogopgeleide zzp'ers in. Dit concludeert onderzoeksbureau Heliview dat in opdracht van Microsoft en zelfstandigen community Myler onderzoek heeft gedaan onder tweehonderd grote ict-bedrijven en -afdelingen.

Met de komst van nieuwe diensten en technologieën, zoals smartphones en cloud computing, hebben ict-bedrijven het drukker dan ooit. Sectorbreed heeft 15 procent van de bedrijven te weinig personeel in dienst. Het tekort is vaak zo ernstig dat dit leidt tot problemen. Ook over de toekomst zijn de bedrijven niet positief. De branche verwacht dat de problemen over twee jaar nog erger zijn. Dan heeft 17 procent van de automatiseringsdienstverleners en -afdelingen een personeelstekort.

Verschil in vraag en aanbod

Zowel automatiseringsleveranciers als -afdelingen kampen met een flink personeelstekort. Toch verschilt het tekort per specialisatie sterk. Ict-leveranciers verwachten dat de capaciteitsproblemen over twee jaar groter zijn bij bedrijven die zich toegelegd hebben op beveiliging, business intelligence, cloud-oplossingen en virtuele werkplekken. Bedrijven die deze automatiseringsdiensten afnemen, verwachten opvallend genoeg veel minder problemen, waardoor er een verschil in vraag en aanbod van diensten ontstaat.

Terwijl in veel sectoren ontslagen vallen vanwege de crisis, zijn de ict-bedrijven en -afdelingen driftig op zoek naar gekwalificeerd personeel. Om de problemen tegen te gaan, huren de bedrijven steeds meer flexibel personeel en zelfstandige professionals in. Nu nog schakelt een derde van de bedrijven freelancers in, maar binnen twee jaar ligt dit percentage op 40 procent. Sinds de opkomst van de ict-sector kampen bedrijven met een zogenoemde 'war on talent'.

Voldoende opdrachten

Toon van Bodegom, directeur van Myler: 'Wij merken dat de ict-bedrijven en -afdelingen bij grote bedrijven nog veel moeite hebben om geschikt personeel te vinden. Door de grote vraag naar nieuwe technologieën heeft de ict-branche veel minder last van de crisis dan andere sectoren. Wij zien vooral dat hoogopgeleide zelfstandige ondernemers profiteren van deze ontwikkeling. Er zullen voor deze groep in de komende jaren voldoende opdrachten zijn.'

Capaciteitsproblemen aanbieders ict-diensten

1.            Beveiliging                                         43,2 procent
2.            Portals, contentmanagment          42,9 procent
3.            Softwareontwikkeling                      42,0 procent
4.            Business intelligence                     41,4 procent
5.            Desktopvirtualisatie                         40,0 procent

Capaciteitsproblemen afnemers ict-diensten

1.            Softwareontwikkeling                    33,8 procent
2.            Business intelligence                   25,0 procent
3.            Erp                                                    24,4 procent
4.            Kantoorcommunicatie                  22,0 procent
5.            Beveiliging                                      19,8 procent

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Domme vraag: hoeveel vacatures staan er op computable of andere algemene (trefwoord ICT) of specifieke ICT job sites?

Einde discussie lijkt me...

Zoveel jaar ervaring met App ontwikkeling dan wel met cloud computing? Eh, ja, lastig om mensen te vinden die daar aan voldoen lijkt me...

Die artikelen over een tekort aaan ICTers vertellen maar een half verhaal.

Een terechte opmerking Jan, het is nu juist erg snel aantoonbaar dat het hier om klinkklare leugens gaat.

En als 15% van de bedrijven niet aan voldoende personeel kan komen, kunnen ze zich daar eens achter de oren krabben hoe dat in deze markt mogelijk is. Dan moet je toch echt heel weinig te bieden hebben.

Dat is niet zo'n domme vraag Jan, het is eerder de steevaste opmerking bij artikelen waarin wordt beweerd dat er een tekort aan ICT personeel is.
Mag nog even wijzen op de 7500 ontslagen bij HP en ik meen 15000 bij de PTT.
Ik kan me even vergissen in de aantallen en zelfs in de bedrijven, maar er zijn heel wat ervaren ICT specialisten die thuis het record bankhangen proberen te verbreken.

En voor de zoveelste keer plaatst Computable deze leugens...Wanneer gaat een actieve journalist nou eens op zoek naar hoe het ECHT in elkaar zit?

Recentelijk ook weer zo'n vacature. Organisatie was al een jaar aan het zoeken. Maar velen wilden niet, omdat men te weinig wilde betalen... Toen ik aangaf dat dat nooit het issue zal/mocht zijn, m.a.w. daar komen we vast wel uit, werd het ineens stil. Ondanks vrijwel 100% match. Dus gaat de organisatie weer lekker door met zoeken, naar het schaap met de 7 poten, zo jong als een lammetje, met de ervaring van een ouwe bok en vooral geen eigen willetje.

Oh ja, en menig recruiter heeft ook heel veel boter op z'n hoofd...

Kijk nou toch eens naar dat cijfergegoochel!

- Allereerst 15% is bijna een vijfde? Nee, het is bij een zesde. Maar vooruit.
- En hoe zit het dan met die andere 85%, die dus geen tekort aangaven? Voor hetzelfde geld hebben die gezegd dat ze met een overschot zitten.
- Volgende cijfer: het percentage bedrijven gaat van 15 naar 17%! "Het wordt nog veel erger" is dan wel heel erg kort door de bocht.

De commerciële wens is hier toch wel heel duidelijk de vader van de gedachte.

Hoewel ik ook mijn vraagtekens zet bij dit "onderzoek", is de oplossing zo voor de hand liggend als de neten: school die anderen dan om.
Wat mij altijd steekt is dat bedrijven schoolverlaters in goede tijden uiteindelijk specialist laat worden in de goede tijden in een of andere hype. Als de markt weer eens slecht wordt, dan worden deze collega's uitgekotst, omdat de markt weer op "specialisten" te wachten die sterk zijn in een andere hype. Steevast heb je drie "bloedgroepen" van ICT Consultants: Infrastructuur, Software en Business/Projectmanagers. Ik kan mij niet aan de indruk onttrekken dat iemand die in een of meerdere van deze gebieden zijn sporen heeft verdiend niet in staat zou zijn om zich te laten omscholen binnen het hoofdgebied naar een specialisatie waar toevallig nu behoefte in is. Vraagarticulatie is een vak, maar dat is een andere discussie :-)

Wat een reacties zeg hier! Natuurlijk zijn hier organisaties de opdrachtgever voor een onderzoek en hebben zij een bepaald doel voor ogen. Echter de onderzoeksvraag was helder en de resultaten zijn dat ook. Geen sturing in de vragen en ook geen suggestieve vraagstelling. Gewoon feiten. We hebben blijkbaar te maken met een mismatch tussen vraag en aanbod in de ICT markt. En eveneens een mismatch tussen arbeid zoekende en arbeid biedende organisaties.

Eerst een hoop IT ontslaan en daarna klagen dat je goede werknemers alleen als zelfstandig professional kunt inhuren. Hebben ze de verkeerde ontslagen ? Gaat het nou goed of slecht met ICT ? Word ik goed beloond als zelfstandig IT professional ? Ziet met Informatica als een serieuze studie, ICT als een echt vak of gaat het om de laatste trends ? Moet je Yoghurt nu eten of drinken ?

@Ruud. Gewoon feiten. Maar de feiten rechtvaardigen de kop en de conclusies niet. In het artikel, misschien is het anders in het onderzoek, wordt verwezen naar 15%/17% van de bedrijven die melding maken van een (schadelijk) tekort. Dat is gewoon erg weinig - ik schat in dat dat zelfs wel eens historisch laag zou kunnen zijn in de branche.

En natuurlijk is er schaarste voor specifieke functies, maar bijvoorbeeld de uitspraak dat de IT-sector veel minder last heeft van de crisis dan andere sectoren, en daar deze cijfers voor gebruiken, kan m.i. gewoon niet.

@Ruud Alaerds
Maar wat zoeken deze "arbeid biedende organisaties" precies Ruud, en vooral: wat zijn ze bereid om daarvoor om betalen ? Wellicht dat je wat cynisme bespeurd hier, maar dit soort rapporten worden maar al te vaak gebruikt om te lobbyen voor de import van mensen die ver onder de in Nederland gebruikelijke tarieven werken. En in die zin werk je dus mee met de uitverkoop van de Nederlandse ICT.

En Kees, het hoeft niet eens om de betaling te gaan. Het kan zelfs om zaken gaan die niets met het salaris te maken hebben, zoals hoe je met je medewerkers omgaat. Zie je ze als mens of als onpersoonlijk productiemiddel? Ben je ook geïnteresseerd in hun doelen (win-win situaties creeëren) of gaat het je alleen om je eigenbelang?

En inderdaad, in veel organisaties moeten de salarissen gewoon omhoog. Als je een afgestudeerde goede programmeur €1600 per maand betaalt omdat hij/zij toevallig niet goed is in harde salarisonderhandelingen verdien je het ook niet om mensen te vinden.

Telkens als er een artikel van deze strekking wordt geplaatst verschijnt er een berg reacties, en computable heeft zelfs een keer een samenvatting gepubliceerd van de kritiek. Het lijkt allemaal niet echt zin te hebben want de persberichten blijven komen.

Misschien tijd voor ècht onafhankelijk onderzoek (vanuit een universiteit). En als de conclusie is dat het om leugens tbv. lobbying bij onwetende ambtenaren en politici gaat, vervolgens actie om dit via juridische weg te stoppen. Maar nu neem ik het vast iets te serieus.

En ja hoor, daar hebben we de tekorten onzin berichten weer. Terwijl duizenden 40+ ict-ers werkeloos thuis zitten, begint men weer met de vaste riedel.

Er zijn geen tekorten in de ICT, er is alleen een tekort aan werkgevers die ook graag mensen boven de veertig in dienst neemt. Het enige tekort wat deze kortzichtige werkgevers hebben is dat er geen hoogopgeleide jongeren van onder de dertig te vinden zijn die je met een klein salaris en wat cursussen voor mooie tarieven kan detacheren.

Of de cijfers nou overdreven zijn of niet, kern blijft dat er veel (senior) ICT'rs thuiszitten, terwijl er grote vraag is. Welke recruiter heeft het lef kwaliteit te herkennen zonder te onderscheiden op de talen die je programmeert. ICT'rs moeten zich altijd verdiepen in andermans problemen en diezlfde ICT'rs zullen dan niet in staat zijn met een andere ontwikkelomgeving om te gaan? Ik ben er van overtuigd dat elke goede ICT'r in 3 maanden op een goed niveau kan meekomen in een andere ontwikkelomgeving. Veel belangrijker is hoelang hij ervaring heeft in een bedrijfstak.

"It is not a quantity problem; we have a quality problem. One bad programmer can easily create two new jobs a year. Hiring more bad programmers will just increase our perceived need for them. If we had more good programmers, and could easily identify them, we would need fewer, not more." - Dr. David Parnas

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2012-07-05T14:06:00.000Z Sander Hulsman


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.