Commerciële ICT-vacatures vallen sterk terug

student vrouw leren laptop computer

Het aantal vacatures voor sales- en accountmanagers in de ict-sector is in het tweede kwartaal van 2012 sterk teruggevallen naar 6 procent van het totaal aantal ict-vacatures. Dat blijkt uit een inventarisatie door ict-detacheerder iSense op basis van cijfers van de online vacature-aggregator Jobfeed. Commerciële functies vallen daarmee niet meer binnen de top tien van meest gevraagde ict-functies.

De meest gevraagde functie in het afgelopen kwartaal is die van programmeur, goed voor 43 procent van het totaal aantal vacatures. Op nummer twee en drie komen analist (16 procent) en beheerder (14 procent). Op vier staat de SAP/erp-consultant met een aandeel van 11 procent. Een sterke groei ten opzichte van een kwartaal eerder, toen deze functie nog goed was voor 8 procent van het totaal.

Wordt voor de functie van programmeur ook naar specifieke talen gekeken, dan is PHP het meest gevraagd met 31 procent, gevolgd door .NET (29 procent) en Java (23 procent). De overige talen zijn samen goed voor 17 procent van de vacatures. Het aantal vacatures voor programmeurs daalt wel ten opzichte van het eerste kwartaal van 2012. De daling is voor de functie van .NET-programmeurs (2,4 procent) in verhouding minder scherp dan die voor PHP- (4,2) en Java-kloppers (20,4).

De vraag naar ict professionals bij ict-dienstverleners is in het tweede kwartaal van 2012 behoorlijk afgenomen, constateert iSense. Het aandeel in het totaal aantal vacatures daalde van 44 naar 39 procent. In de sectoren financiën, bouw, gezondheidszorg, media en overheid is er een minimale groei van 1 procent in de vraag naar ict'ers.

Overheid

Vooral de groei van de vraag naar ict'ers bij de overheid komt voor iSense als een verrassing, zeker tegen het licht van de bezuinigingen. De detacheerders verklaren deze groei uit het feit dat de overheid op dit moment massaal afscheid neemt van externen. De hoeveelheid werk neemt echter niet af, waardoor de overheid wordt gedwongen vaste krachten aan te nemen om arbeidskosten te drukken.

Meeste gevraagde ict-functies

Programmeur

43*

Analist

16

Beheerder

14

SAP/erp-consultant

11

Tester

9

Manager

7

*) in procenten van het totaal aantal openstaande vacatures, bron: Jobfeed/iSense

Meest gevraagde programmeertalen

PHP

31*

.NET

29

Java

23

Overige talen

17

*) In procenten van het totaal aantal programmeur-vacatures, bron: Jobfeed/iSense

Vacatures per sector

Ict-dienstverlening

39*

Zakelijke dienstverlening

20

Handel

10

Financiën/verzekeringen

6

Industrie/techniek

5

Gezondheidszorg

5

Bouw

5

Media/communicatie

4

Onderzoek/onderwijs

3

Overheid/non-profit

3

*) In procenten van het totaal aantal openstaande vacatures, bron: Jobfeed/iSense

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Dan lijkt het erop dat de overheid eindelijk verstandig wordt: voor de kosten van een peperdure externe kun je zeker 4 eigen medewerkers betalen, dus ook als je niet altijd 100% werk voor je eigen medewerker hebt ben je nog steeds veel goedkoper uit.

De meest gevraagde programeertalen blijken te zijn:
PHP : Werkelijk.... de visualbasic van de open source wereld, als dit is waar de wereld van afhankelijk is dan snap ik de problemen in de ICT wel
dotNet : Ohhh ik wist niet dat dotNet een programeertaal was.
Java : i rest my case....

Ik kan me werkelijk niet voorstellen dat deze cijfers representatief zijn voor hetgeen er in nederland op ICT vlak gepresteerd wordt.
Maar ja.. then again, het zijn dan ook slechts cijfers van nog openstaande vacatures.

@Pascal: Met .NET programmeurs worden ongetwijfeld C# en VB.NET programmeurs bedoeld.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2012-08-03T17:10:00.000Z Johannes van Bentum


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.