ICT-vacature is moeilijkst in te vullen

In de hr-dienstverlening, gezondheidssector en industrie ondervinden hr-professionals dit jaar problemen met de werving en selectie van nieuwe mensen. Er is met name een nijpend tekort aan ict'ers, technici en financieel specialisten. Dit blijkt uit het jaarlijkse onderzoek 'HR Trends 2012-2013', een onderzoek van salaris- en hr-dienstverlener ADP Nederland, organisatieadviesbureau Berenschot en Performa Uitgeverij onder elfhonderd Nederlandse hr-professionals.

Het is moeilijk te spreken van krapte op dé arbeidsmarkt. Daarvoor geven de verschillende branches een te gedifferentieerd beeld. Zo hebben met name organisaties in de hr-dienstverlening, gezondheidssector, industrie en ict-dienstverlening moeite om personeel te werven. In de ict-dienstverlening heeft in 2012 28 procent van de hr-professionals problemen met het invullen van vacatures. De verwachting is dat dit percentage in 2013 stijgt naar 43 procent. Als het gaat om functiegroepen, dan is er met name een tekort aan ict'ers (40 procent), de functiegroep 'financiële zaken' (37 procent) en technici (36 procent).

Ict-opleidingen niet populair

'Het denken en communiceren in termen van functiegroepen is op de hedendaagse arbeidsmarkt al even riskant', zegt Hans van der Spek, manager kenniscentrum hrm bij Berenschot. 'Medio september kwam ict-branchevereniging ICT~Office nog met het bericht dat er bij een aantal ondernemingen een overschot is aan lager geschoold personeel, maar dat voor hoogopgeleide functies de vacatures nu al moeilijk vervulbaar zijn. Ik verwacht een verdere toename van de spanning op deze arbeidsmarkt. Ict-opleidingen op hbo- en universitair niveau zijn niet populair en aan de andere kant zie je het belang van ict in alle sectoren toenemen.'

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Daar gaan we weer, ik kan welhaast zo de reacties uit een stuk of zes andere artikels copy & pasten.

Er is geen tekort aan goede ICTers, kenlijk wel een tekort aan gekwalificeerde HRM managers.
Zelfde probleem geld in de zorg (die word in dit artikel even aangehaald)
Ook dat geld dat er voldoende mensen zijn, kwestie van mensen op grond van competenties kiezen en ophouden met CV-bingo spelen.

Wat de ICT opleidingen betreft, mischien eens op een paar HBO instellingen gaan kijken en met de studenten spreken. Kun je een hoop van leren.

@ Pascal,

Ik denk dat het mes aan 2 kanten snijdt. In de HRM/recruitment en headhunting business lopen ook te veel generalisten rond die de klok wel hebben hoor luiden maar niet weten wat de klepel hangt.

Natuurlijk zijn er ook in de ICT te veel generalisten. Dit is alleen op te lossen door bij/omscholing. Alleen denk ik dat het tekort niet zo schrijnend is als vaak wordt voorgespiegeld. Maar ik val weer in herhaling want in mijn eerdere opinie artikel "Recruiter wordt steeds meer beurshandelaar" heb ik over dit onderwerp mijn mening al uitvoerig gegeven.

@ Hans,

Ik denk dat het onderzoek een vertekenend beeld over de ICT geeft.

Ik zou zelf het onderzoek anders aangepakt hebben. Namelijk als volgt:

1. Onderzoek met HRM/Recruiting en headhuntersbusiness
2. Onderzoek onder studenten
3. Onderzoek onder IT'ers

En alles toetsen aan ervaringscijfers van het UWV en arbeidsbureau. Ook in de ICT heeft de crisis toegeslagen. En er zitten meer hoog opgeleide mensen thuis als je denkt.

De ICT denkt in enen en nullen: 1 FTE of geen FTE. Part-time werken binnen de ICT is geen recht, maar een gunst die je schijnt te moeten verdienen door loyaliteit.

Daarnaast staat 1 FTE 48 uur/week:
- Een bekende vraag bij sollicitatiegesprekken: "Hoe sta je tegenover overwerk?". Dan weet ik al genoeg en stel de alleszeggende wedervraag: "Bedoelt u structureel overwerk?";
- En bij detacheringsbureaus geldt: 40 uur bij de klant en 8 uur op kantoor ('s avonds). Bovendien worden gedetacheerden vaak ingehuurd door opdrachtgevers die hun personeel niet kunnen behouden of geen nieuw personeel weten aan te trekken.

En daar gaan we weer. Terwijl steeds meer hoog opgeleidde ICT-ers werkeloos thuis zitten, terwijl bedrijven als Cap Gemini en KPN dik aan het snijden zijn, roept men weer over tekorten. De genoemde tekorten gelden echter alleen in de leefdtijdscategorie tot 30 jaar. Bij de categorie 40+ is er een overschot aan hoog gekwalificeerd personeel, echter de markt vindt die groep "te duur".

Het zou een goede zaak zijn om HR en recruiters meer te laten kijken waarom invulling wel mogelijk is dan waarom het niet mogelijk is. Men is alleen op zoek naar een 100% fit van de kandidaat, iemand die 80% geschikt is valt af, ook werkgevers zijn daar schuld aan, niet breid te investeren in de goedwillende en gekwalificeerde werknemer. Een werknemer mag niets kosten en moet maximaal presteren.

@ Willem,

Je legt precies de vinger op de gevoelige plek. Vandaar ook mijn reactie dat het geen representatief onderzoek is geweest.

Een kort onderzoekje bij het UWV zal je reactie bevestigen. Zoals ik ook al aangaf zitten er meer hoog opgeleide ICT'ers thuis als je denkt.

Er is geen "tekort aan IT-ers". Er is wel een "tekort aan IT-ers met 15 jaar ervaring, jonger dan 35 jaar, die willen werken voor een appel en een ei".

Mijn werkgever, grote mondiale IT-dienstverlener, is op zoek naar zeer ervaren seniors. Echter, als je 40+ bent wordt je niet eens uitgenodigd. En als je al voldoet, dan krijg je een aanbod dat qua beloning zeker 10-20% lager ligt dan wat je bij een kleiner bedrijf krijgt.

Zelf ben ik (40+) al maanden aan het solliciteren, in een vakgebied waar de ervaren mensen gewoonweg al jaren niet te vinden zijn, ook niet via inhuur. Maar van de 8 sollicitaties, ben ik slechts bij 3 daadwerkelijk op gesprek uitgenodigd, en bij eentje slechts een aanbod, wat qua beloning zeker 10% lager lag dan wat ik nu krijg (voor zover ik alles gekwantificeerd en vergeleken krijg). Mijn CV is het probleem niet, kennis ook niet (zeer uptodate), wél mijn leeftijd en blijkbaar ook de beloning.

Tekort aan IT-ers? Laat me niet lachen. Er is een tekort aan vakkundige HR-mensen!

Net gisteren m'n 5 jarig jubileum als werkloos IT'er (met 25+ jaar werkervaring) gevierd.

Helemaal eens met Willem, Ruud en de overige meningen in die richting.

Jammer toch dat dit soort berichten dan serieus wordt genomen en de mening kleuren van onwetenden.

.

Wel bijzonder dat de nadruk ligt op tekort van jonge specialisten - terwijl die juist in de offshore landen werden gezocht (want beschikbaar en goedkoper). Lijkt erop dat bedrijven de trend om dat werk te outsourcen terugdraaien - omdat het wel goedkoper is, maar kennelijk niet dat levert wat werd / wordt gehoopt.

De ICT generalisten kunnen bedrijven helpen om de ICT verder met de business te integreren. Denk daarbij aan social media / big data, bring your own en het nieuwe werken.

Moeten de ICT generalisten meer business praten en de bestuurders ICT opnemen in hun strategische agenda en activiteiten. Graag eerder dan later: nieuwe business modellen zijn nodig om NL weer in groeimodus te krijgen!

Ik ken voldoende mensen die een generalistische ICT achtergrond van soms wel 10tallen jaren hebben en beschikbaar zijn, zoals ik zelf bijvoorbeeld.

Als wij op vacatures reageren worden we direct afgewezen.

Dus al men nog iemand zoekt op het snijvlak van ICT en business, neem gerust co0ntact met me op.

Liever dan te investeren in mensen en een generalist even de kans te geven de materie eigen te maken worden schapen met 6 poten gezocht, vooral niet ouder dan 30 of zo. Als die dan niet te vinden blijken hebben de bedrijven hun best gedaan en gaan ze klagen over gebrekkig aanbod en tekortschietende opleidingen. Er zijn mensen genoeg, maar noodgedwongen allemaal als zzp-er in de markt.

Viacon: je snijdt een probleem aan. Veel van de oudere IT-ers met veel ervaring verdienen salarissen die in de huidige markt niet of moeilijk meer gaan. Als je bij een grote IT dienstverlener werkt en wil overstappen naar een klant-organisatie zal je idd iets van 10% moeten inleveren. Echter via jaarlijkse CAO verhogingen loop je dat over een aantal jaren wel weer bij. Bij die IT-dienstverlener zit je waarschijnlijk voor de rest van je carriere op de nul-lijn. Bovendien hoef je die uren in de avond niet meer te werken die je wel bij die IT-dienstverlener draaide.

Maar als ik zou moeten inhuren dan zou ik idd eerder voor die 40+ & 50+ gaan: de kans dat je nog een job-hopper treft is aanzienlijk kleiner en veel van deze oudere-jongeren vinden hun vak nog steeds leuk en houden het bij.

Goed, men neme een jonge afgestudeerde ICT’er. Zijn kennis komt uit boeken, hij heeft wat principes geleerd, wat terminologie, kan wat programmeren en heeft zich gespecialiseerd in een of misschien twee richtingen. De kans dat deze afgestudeerde een baan vindt die bij hem (of haar) past is niet erg groot. Het salaris ligt laag, de kans dat hij werk moet doen dat niet aansluit bij zijn opleiding is reëel en de investering die een werkgever nog moet doen om hem volledig tot zijn recht te laten komen is significant. Maar hij is gedreven, investeert veel tijd in additionele opleiding, werkt zich een slag in de rondte en binnen een jaar of drie is hij professional of beter en stelt steeds hogere eisen. En dan? Dan gaat hij weg, omdat het gras elders groener is en lekkerder loopt. Omdat er een beter salaris wordt geboden en er een grotere leasebak klaarstaat. Weg investering en weg kennis. Na drie jaar (en soms nog eerder) doet hij dat weer omdat hij nog groener gras heeft gevonden.

Men neme een oudere ervaren ICT ‘er. Zijn kennis komt vooral uit de praktijk. Hij kent het klappen van de zweep, kent de terminologie en heeft zich bekwaamd in een of meer specifieke richtingen door zelfstudie en learning on the job. De kans dat deze ervaren man (of vrouw) een baan vindt die bij hem past is niet zo groot. Zijn salaris ligt wat hoger, maar de kans dat hij werk moet doen dat hij beheerst is dan ook vrij groot waardoor de werkgever naast een behoorlijk salaris relatief weinig hoeft te investeren om snel rendement uit de beschikbare kennis en ervaring te halen. En hij is gedreven, hij houdt van zijn vak en werkt effectief en efficiënt, want hij is professional of beter. Na een jaar of drie blijft hij gewoon zitten waar hij zit en doen waar hij goed in is. Hij is bereid zijn kennis te delen. Hij weet dat het gras elders altijd groener is en heeft zijn doelen bijgesteld, bijvoorbeeld omdat hij de verantwoordelijkheid heeft voor een gezin, maar zeker de grenzen kent van zijn kunnen.

Als er werkgevers zijn die dit lezen: lees het nog eens en nog eens, en vraag u af wat u werkelijk de betere optie lijkt. U kunt morgen al een echte ervaren ICT’er op gesprek krijgen als u dat wilt. Overmorgen kan hij bij u in dienst zijn. Binnen enkel e dagen tot weken levert hij u rendement.
Geef uw dure ‘recruiting officer’ van bedrijf X een schop en zet gewoon weer een ouderwetse advertentie. En als uw HR dat te moeilijk vindt, zijn er vast wel ICT detacheringsbedrijven die hem met echte ICT’ers graag een paar uur willen ondersteunen bij het maken van de juiste selectie.

In dit artikel geeft men aan dat een hr-dienstverlener en organisatieadviesbureau en Uitgeverij een onderzoek hebben gedaan onder elfhonderd Nederlandse hr-professionals. Dat suggereert degelijkheid!

Echter als ik de uitkomst van dit onderzoek naast de feiten leg in de huidige ICT-markt dan staat dit haaks op wat ik ervaar en lees. Ik ben dan ook reuze benieuwd naar de aanpak van dit onderzoek. Graag zou ik een kopie willen hebben van dit onderzoek zodat ik zelf een goed beeld kan vormen over de aanpak en de onderbouwing.

Het is tegenwoordig normaal dat er allerlei onderzoeken gedaan worden en dat de resultaten daarvan direct de ether ingestuurd worden zonder dat daar een goed vooronderzoek aan vooraf is gegaan naar de kwaliteit van dergelijke onderzoeken.

Naar mijn mening zou de journalistiek hier een betekenisvolle rol in kunnen spelen of zou de onderzoekende instantie haar onderzoeksmethode vrij moeten geven op een website die voor iedereen toegankelijk is. Ik denk dat niemand gebaat is bij dubieuze informatieverstrekking.

Lees de vele vacatures maar na: ze willen allemaal een schaap met 5 poten, 100 jaar ervaring en het liefste een beginner, die zijn goedkoop. Natuur chargeer ik hier, maar het, als werkeloze ict'er sinds 4 maanden, wel de realiteit. En als je dsan een keer een gesprek hebt, dan heb je te weinig kennis, ervaring (hallo ik heb 30 jaar ervaring...), geen affiniteit met hun klanten (ken ik die dan?).
Lees dit stukje maar eens dat ik in een discussie tegenkwam:
http://www.fencer.nl/blog/item/1-de-epke-zonderland-onder-it%E2%80%99ers-gezocht?goback=%2Egde_1137687_member_168944587
Succes gewenst aan alle HRm managers en vooral aan diegene, waaronder ikzelf, die werk zoeken.

De genoemde uitkomsten t.a.v. de uitspraak dat er een tekort is aan financiële specialisten kan niet waar zijn. Kijk hiervoor op sites zoals FinancieelManagement.nl, Controllersmagazine.nl etc.
De vraag daalde in enkele gevallen met 37% in 2012. Dan moet er toch een overschot zijn, zou je toch denken?

Het lijkt me helemaal niet moeilijk in te vullen. Gezien de reacties hierboven en mijn werkloosheid (bijna 3 jaar) zoekt men inderdaad een schaap met 7 poten.
Ik heb ruim 30 jaar ervaring en wet van wanten in de ICT. Volgens mij zijn de vacatures snel ingevuld, want ik hoor steeds dat er minimaal 150 reacties (en soms wel 400) op een vacature komen. Dan zit er toch wel iemand bij die voldoet neem ik aan?
Vroeger werd je aangenomen indien je al aan 8 van de tien eisen voldeed, als je maar ervaring en potentie had. Nu moet iemand exact aan alle 10 de eisen voldoen en blijkbaar zitten er altijd 2 of 3 tussen die 150 die reageren.
Ben ik toch niet goed genoeg? Of te oud? Mijn profiel schijnt vaak niet aan te sluiten op de vacature, maar waardoor dat komt dat krijg je niet te horen.

zoals Jaap-G al aangeeft, heb ik inmiddels 2 blogs geschreven waarin dit thema centraal staat. Dat bedrijven nu in de penarie zitten is duidelijk, de vraag is wat we daar aan gaan doen. Voor alsnog zie ik weinig tot geen reacties in de diverse fora en opniniebladen van de belangrijkste hoofdrolspelers, de recruiters en HRM mensen...Daar mogen we ons op zijn minst zorgen over maken. Het is wat mij betreft absoluut niet zo, dat deze partijen 'schuldig' zijn aan de malaise in de IT arbeidsmarkt maar ze kunnen wel zeer veel invloed uitoefenen om beweging te creëren.

Mijn blogs zijn te vinden op:http://www.fencer.nl/blog

Ik zie de reacties van iedereen graag tegemoet :-)

En ook hier, een ervaren (25+) ict'er die voor de zoveelste keer op de bank zit. Nu inmiddels al weer twee jaar. Gezien mijn leeftijd (57) verwacht ik eigenlijk niet nog aan de bak te komen. Op sollicitaties komt inmiddels net zo vaak totaal geen antwoord als een (doorgaans) nietszeggende afwijzing.
Er is dus inderdaad een tekort aan bekwame hrm'ers, mensen die verder kijken dan hun neus lang is. Hrm'ers die ook het lef hebben om te zeggen dat je te oud bent, dan kan ik ze tenminste voor de rechter slepen. :-((

@Willem,.....Amen!

Wanneer gaan die sukkels in Den Haag het licht eens zien?
Door dit soort knullige artikelen de media in te slingeren help je niemand mee. Heeft journalistiek tegenwoordig ook geen enkele 'waarheidsbevindingen' meer?
Ga eens de markt echt onderzoeken, voor je een artikel in elkaar knutselt met yesterdays news!
Ga eens op zoek naar echte cijfers en statistieken.
En toon eens aan of de 40 en de 50+'ers gelijk hebben of niet.

Computable : ICT-dienstenmarkt kwakkelt door
28-08-2012 10:44 | Door Peter Vermeulen

Wie dacht dat de bodem bereikt was in de Nederlandse ict-dienstenmarkt, komt keer op keer bedrogen uit. De eurocrisis zorgt voor een versnelde daling van de omzetten van Atos, Capgemini, KPN Corporate Market, Ordina. De daling bedroeg 7,1 procent op jaarbasis in het tweede kwartaal, tegen 6,7 procent op jaarbasis in het eerste kwartaal. Logica rapporteert na de recente overname door de Canadese branchegenoot CGI geen cijfers meer.
De grootste pijn wordt nog altijd veroorzaakt door de ineenstorting van de detacheringsmarkt bij grote bedrijven en instellingen.

Read more: http://www.computable.nl/artikel/achtergrond/diensten/4555056/2380656/ictdienstenmarkt-kwakkelt-door.html

Het is allemaal wel meehuilen met de wolven in het bos. ict'ers willen wel overstappen naar een andere baan, maar alleen onder de eigen geformuleerde eigen condities en voorwaarden. In een markt die onder druk staat regeert de aanbieder en niet de werkzoekende. Detacheringstarieven staan onder grote druk en die bedrijven zijn aan het afslanken. De vette jaren zijn definitief voorbij en ict begint mainstream te worden, dus een normale bedrijfstak met normale condities. Ik geef toe, sommigen leven nog in een droomwereld en die wereld bestaat voor sommigen nog steeds.

Ervaring in de ict is een betrekkelijk begrip, de technologie ontwikkeld zich steeds sneller en principes veranderen per kwartaal. Verder is het gat tussen de ict-afdelingen en de business groter dan ooit, ict is noodzakelijk maar bedrijven twijfelen aan het nut en noodzaak omdat ict onder de streep niets oplevert. Op vragen uit de business wordt "kan niet" lukt niet" "doen we niet", "past niet" als standaard antwoorden gegeven terwijl juist wordt verwacht "dat gaan we regelen" of "wanneer heb je dat nodig". Wat antwoord jij als ict'er?

Ervaring in ict lijkt wel eens gelijk te staan aan gebrek aan flexibiliteit en inlevingsvermogen. Tijden veranderen, ict'ers moeten ook mee veranderen en organisaties zijn op zoek naar mensen die het totale bedrijf op een hoger plan brengen en niet alleen een ict-kunstje kunnen herhalen in een door de "servicedesk" afgeschermde wereld.

Leeftijd is net als de financiële vergoeding vrijwel nooit een issue, instelling, mentaliteit, inlevingsvermogen, in staat zijn om iets extra's te leveren en mee te denken en werken met de business doelstellingen voegen waarde toe aan de keten.

Ict'-ers, doe eens wat aan zelfreflectie, zet eens op een rij waar je echt goed in in bent, dus niet alleen kennis van product XYZ, maar met name je soft skills, wwrken in projecten en teams, resultaatgerichtheid en daar waar je waarde toevoegt en je zult zien dat er werk genoeg te doen is.

Ik daag bij dezen iedere hr-manager uit mij een 'niet invulbare' ict-vacature te sturen. De kans dat ik daar een goede kandidaat voor vind is 100 procent en doe dit pro bono om alleen maar het punt te maken. Zelf werk ik al jaren als zp'er en één ding weet ik heel zeker. Op dit moment zitten er veel goede ict'ers thuis.

Hr maakt zicht het leven al jarenlang heel erg gemakkelijk. Ze sturen een vacature naar een werving- en selectiebureau die dik betaald onderbetaalde dames met Control-F door cv's laten zoeken. Serieus zoeken en goed kijken naar wat iemand wel kan i.p.v. wat niet in een cv staat gebeurt zeer zelden.

Ik begrijp dan ook niets van dit soort artikelen. Hr die wil laten weten dat ze het zo moeilijk hebben? Of durft men niet hardop te zeggen wat de conclusie van een aantal reacties al aangeeft. 'We willen voor een dubbeltje op de eerste rang zitten en niemand wil meewerken?'

@willem oorschot

Toevallig ben ik een ict-ingenieur met bijna twintig jaar ervaring. In bezit van een hoop technische kennis echter ook ASL, BISL, TMAP en PrinceII gecertificeerd. Diverse soft-skill cursussen gedaan bij Schouten&Nelissen, mooie getuigschriften hiervan. Leidinggevende ervaring, consultancy vaardigheden etcetera. Naast de ict ook veel financiele kennis.

In een krappe markt zou je dan toch verwachten dat men om mij zit te springen, dan verwacht je toch niet dat ik salaris in moet leveren?

Tuurlijk, ik heb momenteel een zeer goede baan, verdien 60K per jaar maar er is toch krapte, er is toch vraag? De marktwerking zou dan tot een hogere beloning moeten leiden, niet tot een lagere?

En wat bedoel je met een droomwereld? Een bedrijfsjurist, accountant, marketeer, sales persoon, bedrijfskuindige, etcetera van HBO+ niveau verdienen na twintig jaar ervaring toch ook allemaal meer dan 60K? Dat is toch gewoon marktconform?

@Willem Oorschot: Ervaring is in elk vak en elke branche betrekkelijk.

Zelf eens een senior technici met twintig jaar ervaring horen roepen dat een ontwikkelaar admin-rechten nodig heeft om te ontwikkelen.
Kortom beunhazen kom je overal tegen.

Zelf zit ik nog net niet in de leeftijdscategorie die benoemd wordt, maar het is wel iets waar ik me zorgen over maak.

Het is gezien het aantal reacties van ict'ers op dit artikel wel duidelijk: Er is geen tekort aan ict'ers maar er is sprake van onwil van bedrijven om de ict'ers die uitgestroomd zijn vanwege de hogere korte winsten weer aan te moeten nemen. Dat zou toegeven zijn dat het massaal uit laten stromen van ict'ers op foute gronden een foute keuze is geweest door bedrijven die (ook gefaciliteerd door onze overheid) snelle winsten najagen en bovendien Winstmaximalisatie voor maatschappelijke verantwoording stellen. Bedrijven kunnen via uwv heel makkelijk een groot aantal ict'ers op bezoek verwachten als ze echt willen werken met kwaliteit.

Ik ben gestopt met mijn leeftijd vermelden op mijn cv, ook heb ik de eerste vijftien jaar samengevat en geen startjaar en wel een eindjaar van die vijftien jaar neergezet en daarna alleen de essentiële zaken uit mijn laatste paar projecten neergezet. Een lekkere jonge foto op mijn profiel en voilà, werkgevers staan weer in de rij...

Helemaal eens met Dinky, ik heb hetzelfde ervaring als een werkzoekende. Ik heb een Msc. in Strategic Business IT met acht jaar ict marketing werkervaring en nog steeds werkloos. Wat moeilijker is dat de meeste marketing banen moeten de kandidaat 'uitstekend' Nederlands in woord en geschrijft. Ik begrijp dat het logisch is maar als een buitenlander, het is onmogelijk om 'uitstekend' Nederlands te leren in anderhalf jaar. Ik kan alleen solliciteren voor Engelse banen, dat is veel minder dan gewoon Nederlandse banen. Vind ik niet erg over de salaris, ik moet gewoon een baan. Maar nee, ik moet:

1. Spreken en schrijven ten minsten drie Europese talen (Gewoon dat betekent Nederlands, Duits en Frans. Europa is veel kleiner dan ik dacht).
2. Een Britse zijn met online marketing ervaring in Frankrijk (?!)
3. EMEA marketing ervaring.
4. Niet op zoek naar loopbaanontwikkeling en zal voor altijd in dezelfde baan.

Dit is geen grapje, hieronder is een actueel vacature:
Languages candidates must be able to work in both English and Dutch (for internal verbal communication only) AND one of the following languages:
Arabic, French, Italian or German

Deze zijn de feiten: ik spreek bijna 6 talen (Engels, 3 Chinees dialecten, Maleis en niet "uitstekend" Nederlands en ik werkte als marketing manager voor internationale merken zoals Fujitsu en Xerox, en toch ik werd afgewezen voor (Engels) klantenservice banen. Overgekwalificeerd , zeiden ze.

Voor mij, ze zoeken een schaap met tien poten.

Ik kan een beetje boos worden om reacties zoals die van Willem Oorschot. Prijs je gelukkig dat je nog niet afgeserveerd bent!
Want echt, het idee fixe, in het hoofd van de HR en recruiter piepeltjes dat je 45jr te oud en te duur bent is wel degelijk een feit! Alleen ze kunnen en mogen dat natuurlijk nooit hardop roepen.

Zo heb ik al diverse malen meegemaakt dat men roept "u bent te duur" terwijl we notabene nog niet eens over geld gesproken hebben...
Of de bekende dooddoener "u past niet in het team". Op de reden van het waarom en hoe, krijg je nooit antwoord...

Ervaring in de IT wereld en alles wat daarmee samenhangt staat NIET gelijk aan gebrek aan flexibilitei c.q. inlevingsvermogen! Juist het tegenovergestelde! Je kent het klappen van de zweep en weet hoe organisaties in elkaar steken en welke spelletjes er gespeeld worden. Alleen het lijkt er meer op dat men juist bang is dat je (te) snel doorziet wat voor een (vuile) spelletjes er gespeeld worden... Men wil juist helemaal geen ervaren rotten, men wil willige slaafjes die niet doorzien hoe het totale bedrijf naar een hoger plan gebracht wordt. En met 'hoger plan' versta ik dan onder hoe een elitair groepje van graaiers de boel kan uitmelken. Zo jammer en zo kortzichtig, deze korte termijn politiek.

Wellicht kennen jullie het boek 'Hoe word ik een rat' van Joep Schrijvers nog? http://www.managersonline.nl/nieuws/2078/top-10-rattenstreken-op-de-werkvloer.html
Welnu, dit soort gedrag schijnt heden te dage tot norm verheven te zijn.

En, zoals anderen al vermelden, waar blijft de kritische journalist die NIET klakkeloos dit soort bezijden-de-waarheid-artikelen blijft plaatsen? Of staat de kritische journalist ook al op de nominatie om gewipt te worden?

Werkgevers zouden meer vertrouwen in de huidige werknemers moeten tonen door omscholing aan te bieden.
Medewerkers die reeds binnen een organisatie werkzaam zijn zijn bekend met de bedrijfsprocessen en kunnen een zeer waardevolle toevoeging zijn binnen de it-organisatie.

Ik heb een leuke baan en verdien een prima boterham.
Om mij heen zie ik ontzettend veel vacatures voor vergelijkbaar werk maar het maximum salaris wat men voor een ervaren kracht wil betalen is 3600 bruto. Dat is 900 euro bruto minder dan wat ik nu verdien en dan zit je daar meteen aan het plafond terwijl ik bij mijn huidige werkgever nog 500 euro kan doorgroeien.

Bedrijven piepen ondertussen dat ze de juiste mensen niet kunnen krijgen en dat de regels versoepeld moeten worden om mensen van buiten de EU hier heen te krijgen. De grap is dat die regels al heel soepel zijn maar dat de persoon in kwestie hier een contract voor minimaal 50K bruto moet krijgen. Daar hebben ze natuurlijk niets aan, men wil voor een dubbeltje op de eerste rij. Ik hoorde de huidige demissionaire minister die hier over gaat hier hele verstandige dingen over zeggen op BNR dus er is nog hoop.

Ik heb collega's die freelancer zijn en boven de 40 die voldoende klussen kunnen krijgen (al staan de tarieven wel onder druk hoor ik van hen) dus misschien is dat het te bewandelen pad voor 40+ ?

@troller oorschot,

orginele reactie ;-), daarvoor respect.


in je verhaal beschrijf je de stereotype ICT-er. De omhooggevallen in zichzelf gekeerde techneut.

Zelf werk ik al jaren als ZZP-er, ouwe ICT zak type. Moest wel ouwe zak zijn, anders kon ik nooit voldoen aan al die ervaringseisen. Bij 3 maal "kan niet", "lukt niet", niet niet niet whatever kan ik meteen vertrekken. Flexibiliteit en inlevingsvermogen, je moest eens weten als ik dat niet had ...
Business doelstellingen, waarde toevoeging, zijn de reden van mijn contract(verlenging).

Toch verloopt elke nieuwe opdracht volgens zelfde stramien:
- meisjes van begin 20 jaar zonder technische achtergrond, overtuigen van mijn geschiktheid voor de aangeboden functies. In het jargon noemt men ze recruiters.
- nogmaals met inlevingsvermogen uitleggen dat certificaten op gebieden als BiSL en ASL aantonen dat je geinteresseerd beng in en op te hoogte bent van de manier waarop de Business tegen ICT aan kijkt. Verder dat al die technische afkortingen iets betekenen waaruit blijkt dat ik voldoe aan de functie-eisen.
- eigenlijk zo'n beetje alles aan de recruiter uitleggen
- CV zo herschrijven dat HRM van de betreffende klant het ook enigzins snapt en bovenaan de diploma's en certificeringen ziet in combinatie met de steekwoorden waar ze om vroegen.
- tarief weer verlagen zodanig dat ik niet meteen afgewezen word, maar wel serieus word genomen als ouwe kandidaat. Binnen de ICT ben je overigens boven de 35 een ouwerd. Zo iemand die z'n mobiele data abo niet kan instellen.

Leeftijd en financiële vergoeding is vrijwel nooit een issue, maar staat misschien wel gelijk aan gebrek aan flexibiliteit en inlevingsvermogen? Bedrijven vinden het noodzakelijk, maar betwijfelen nut een noodzaak omdat het onder streep niets oplevert?

Wat is er eigenlijk met jouw inlevingsvermogen en ratio gebeurd?

Ik sprak vandaag toevallig met Ardee bv,
een engineering & detachering buro met div. vestigingen in ZW-Ned (nee ik werk er niet en heb ook geen aandelen). N.a.v. bovenstaande reactie vroeg ik hoe zij e.e.a. ervaren.
De directeur geeft aan dat bij hen de meeste medewerkers boven de 45 jaar zitten en dat er zelfs medewerkers boven de 65 zitten. Hij zegde toe: wanneer je meent gekwalificeerd te zijn dan mag je hem bellen voor een gesprek.

Ja, er heerst een schreeuwend tekort aan Windows 8-specialisten, maar dat kan niet op tegen het overschot aan mensen met Windows 95- en 98-ervaring (vervang Windows in het bovenstaande gerust door uw geliefde of gehate product). Maar dat is al jarenlang het geval.

Goede mensen kennen goede mensen.

Zoek de recruiter die een groot, selectief en kwalitatief netwerk heeft. Die zijn netwerk persoonlijk kent. Die zijn netwerk langer dan vandaag kent en weet wat ze aankunnen. Die selectief is qua achtergrond en werkervaring en qua vakgebied.

Goede mensen dragen enkel goede mensen aan.

Deze tendens zien wij al jaren. Ik kan alleen wat roepen over de IT-arbeidsmarkt, omdat wij ons richten op IT-ers. Al jaren horen wij klanten klagen over het niet kunnen vinden van kwalitatief goede medewerkers. Hogescholen noemen de te magere instroom van nieuwe studenten voor de technische richtingen (IT enTechniek) als bottle-neck. De werkloze IT-er in Nederland kan geen leuke baan vinden... Tja als iedereen maar blijft klagen komen we er nooit.. toch?!

Deze week verwoorde de heer Van der Spek de arbeidsmarkt erg goed op RTL 4 en RTL Z, zie http://www.rtl.nl/xl/#/u/ee68ad47-3406-313a-868e-818fa89d1e20
Dat IT-vacatures lastig in te vullen zijn, weten wij – van de organisatie Place-IT – al jaren.
Punt is dat de arbeidsmarkt zeer gedifferentieerd is en dat vele bedrijven momenteel niet omkijken naar 45+ (IT) kandidaten. De meeste bedrijven zijn op zoek naar medewerkers tussen de 20 en de 35 jaar met relevante IT ervaring. M.a.w. men zoekt de Johan Cruijff in de IT-wereld voor een beperkt budget. De vraag is echter of bedrijven wel realistische en haalbare doelen stellen.

Zoals gezegd zien wij deze tendens al vele jaren. We krijgen echter geen gehoor bij werkgevers, hogescholen als universiteiten, daarom hebben wij www.IT-Universe.nl in het leven geroepen. Wij zijn IT-specialist voor IT-specialisten en willen wat doen voor ”onze IT-ers”. En dan niet alleen maar uit persoonlijk/zakelijk belang!
Achterliggende gedachte is: IT is een geweldig beroep, met diverse fantastische carrierekansen. Maak zichtbaar wat je allemaal met IT kan doen. (Wij proberen IT zichtbaar te maken d.m.v. akties als “The Battle of The Drones: Battle tussen Open Source en Microsoft ). Gezien de vele reacties bereiken we de doelgroep. Ja een behoorlijke investering, maar de resulaten zijn voor ons overweldigend !
Door met IT in aanraking te komen, door te zien wat ervaren IT-ers allemaal doen en maken, worden aspirant studenten in staat gesteld IT te “beleven”. Wij stimuleren mensen om samen te bouwen (programmeren) en samen enthousiast en trots te zijn op wat je creeert ! That’s the spirit !

@J.Brinkhorst

Maar wat is het doel van het extra werven van studenten om ontwikkelaar te worden? Zodra ze boven de 40 zijn, wil de markt ze sowieso niet meer hebben en kan je weer opnieuw beginnen met werven. Daarnaast zal de ontwikkelaar na enkele jaren merken dat zijn loon behoorlijk achter blijft bij andere functies, dus zal hij waarschijnlijk al veel eerder overstappen om manager, consultant, bussiness analyst etcetera. te worden.

En welk toekomst perspectief heb jij ze te bieden? Hoeveel ontwikkelaars zijn afgelopen 15 jaar niet massaal ge-outsourcing? Complete ontwikkel afdelingen bij bedrijven als het GAK, ABNAMRO, Philips, Shell, Unilever, etcetera zijn afgelopen jaren richting India verdwenen en dat proces gaat tot de dag van vandaag gewoon door. Nederland heeft bijna geen grote bedrijven meer met een eigen ontwikkelafdeling.

En bij detacheringsclubs hebben ontwikkelaars toch ook niets te zoeken. Zodra het economisch even tegen zit en de ontwikkelaars op de bank belanden, vliegen ze er massaal uit om in betere tijden weer vervangen te worden door jonge, goedkopere krachten. Hoe vaak hebben we deze cycles niet meegemaakt afgelopen dertig jaar?

Het klinkt wellicht lullig, maar slimme studenten hebben niets te zoeken in de ICT, in andere branches zijn de toekomst en carriere perspectieven vele malen beter.

"Maar van de 8 sollicitaties, ben ik slechts bij 3 daadwerkelijk op gesprek uitgenodigd, en bij eentje slechts een aanbod, wat qua beloning zeker 10 procent lager lag dan wat ik nu krijg (voor zover ik alles gekwantificeerd en vergeleken krijg)."

Acht sollicitaties doen voordat je aangenomen wordt, lijkt mij vrij normaal. Solliciteer eens op de functie 'secretaresse': dan is het aantal kandidaten wat daarop reageert een veelvoud van die acht.
10$ Minder loon dan voor de 'economische crisis' lijkt me ook normaal, omdat de markt gekrompen is en omdat er momenteel meer mensen zijn dan een paar jaar terug (meer mensen = de bronnen die er zijn met meer mensen delen).
Wil je goed kunnen verdienen, dan zal je corruptie, verkeerde subsidies, grote inkomensverschillen, afwezige regelgeving en afwezige handhaving van die regels in het bankwezen, etc. aan moeten pakken.
Wil je nog beter kunnen verdienen, dan moet je niks geven om je omgeving en het (leef)milieu.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2012-10-02T10:25:00.000Z Sander Hulsman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.