AkzoNobel, DNB en Stork leiden manager zelf op

Chemieconcern AkzoNobel, De Nederlandsche Bank (DNB) en technisch dienstverlener Stork gaan gezamenlijk it-managers opleiden. De drie organisaties vinden dat het huidige Nederlandse ict-onderwijs ondermaats is en gaan daarom de komende tijd zelf twintig it-managers opleiden. Animo is er voldoende, want er hebben zich al vijftig gegadigden gemeld.

In een interview met het Algemeen Dagblad luiden de cio's Pieter Schoehuijs (AkzoNobel) en André Haket (Stork) de noodklok. Zij menen dat de komende jaren duizenden it-banen verloren gaan doordat studenten verkeerd worden opgeleid. Hierdoor moet veel werk mogelijk naar India worden geëxporteerd. Zij vinden dat vooral hbo-instellingen en universiteiten steken laten vallen bij het opleiden van it-managers. Zij zouden zich teveel op computerprogrammeurs richten, terwijl er juist behoefte is aan informatiemanagers.

AkzoNobel, DNB en Stork gaan daarom gezamenlijk vanaf november 2012 zelf de opleiding it-management verzorgen. Met het initiatief hopen zij andere organisaties zo ver te krijgen om zich bij het drietal aan te sluiten. Met de opleiding zoeken zij vooral mensen die bruggen kunnen slaan tussen programmeurs en andere afdelingen binnen de organisatie.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Als je een manager nodig hebt, zoek je iemand die een opleiding als manager gehad heeft. Als je bij ict-opleidingen kijkt, zie je alleen ict'ers. Aangezien je van de minister niet zomaar twee studies kan volgen, moet je een keuze maken, of ict of management. De taak van een bedrijf is dan uitgaande van de basis-opleiding verder vorming te faciliteren. Je kiest als bedrijf dus voor een ict-er met management potentieel of een manager met affiniteit voor ict.

De noodklok luiden vind ik wat overdreven: dat hoort bij situaties als banken die miljarden verliezen en omvallen, overkredietering van landen. beleggingsfraude bij woningbouwverenigingen en dergelijke.

Ik kan onmogelijk de link leggen met verlies van banen aan India. Krijgen we voortaan ook nog mensen uit India, als interim manager om bruggen te slaan tussen Nederlandse programmeurs en andere afdelingen binnen de organisatie?

Buiten dat: Ik vind het ergerlijk dat een cio mensen die een ict-studie hebben gevolgd wegzet als 'programmeurs'. Een cio zou toch moeten weten hoe breed het veld van ict is en welke specialismen er zijn.

Inderdaad een vreemd verhaal. De Nederlandse it-banen worden dus naar India verplaatst omdat op die manier zo goed gecommuniceerd kan worden binnen de organisatie (vijf uur tijdsverschil, alles in gebroken Engels en een enorm cultuurverschil). AkzoNobel maakt toch voornamelijk verf? Lijkt me dat ze dat bedrijfsproces na twintig jaar SAP inmiddels wel onder de knie hebben?

Het is tijd voor Stork en AkzoNobel om goedkope Indiase cio's aan te stellen.

Informatiemanager is voor mij een woord voor buzzword-bingo. Wat bedoelen ze daar precies mee? Hoofd van de de afdeling it of informatiemanagement? Zijn het informatie-, proces- of kennisanalisten, functioneel ontwerpers?

Anyway. Voor welke vacatures willen ze deze opleiding opzetten? AkzoNobel doet dat vast iet voor die ene Sharepoint-specialist waarvoor ze nu werven.

De DNB scoorde al zwaar onvoldoende voor Nederland met hun 'beleid', bijvoorbeeld Icesave, DSB en helaas ook nog etc...! Zouden ze nu wel opeens van ict verstand hebben? Oh ja, ze drukken natuurlijk zelf het geld..., Knotsgek hoor.

Moeten informatiemanagers wel uit een it-opleiding komen?
Is een bedrijfskundige (of anderszins 'business' gedreven) opleiding niet een betere basis zoals Simon stelt?

Er is inderdaad veel te doen in het vakgebied 'Business Informatie Management' en mijn ervaring is dat de harde 'it'ers' er niet vanzelfsprekend in excelleren.

Om wat voor soort opleiding gaat het eigenlijk?
Hoe lang gaat het duren en hoe zwaar is het?
Wat is de instroom? Wat is hun niveau en wat is hun leeftijd?
Een paar van dit soort feitjes er bij graag!

Al twaalf jaar geleden werd de behoefte gesignaleerd aan bruggenbouwers tussen programmeurs en marketeers.
Juist om die reden is toen de opleiding Informatiekunde ontstaan, die aan diverse universiteiten met zowel een bachelor- als een masteropleiding aanwezig is.
Weten de heren Schoehuijs en Haket eigenlijk dat zulke opleidingen bestaan?
Veel CIO's van grote bedrijven zijn verenigd in het CIO-platform, waarin ook de universiteiten participeren. Uitgerekend AkzoNobel en Stork doen daar (nog) niet aan mee.

In het AD werd gesuggereerd dat deze bedrijven een opleiding voor schoolverlaters beginnen.
Maar in feite gaat het gewoon om een traineeship voor afgestudeerden.
Dat is in alle sectoren gebruikelijk, en bepaald geen indicatie dat het hoger onderwijs steken laat vallen.
Kortom: storm in een glas water.
--
Jeroen Fokker (opleidingsdirecteur bachelor Informatiekunde, Universiteit Utrecht)
Sjaak Brinkkemper (programmaleider master Business Informatics, Universiteit Utrecht)

Wat niet in het artikel staat is met wie ze die opleiding starten. Dat doen ze vast niet zonder hulp van een opleidingsinstantie (zoals Bert hierboven al zei: "Akzo maakt verf", ze zijn geen universiteit).

Jeroen en Sjaak hebben zeker een punt, met dien verstande dat je een goede ICT-manager niet van school haalt. Ervaring opdoen, bijv. in een traineeship, is de volgende stap. In de praktijk zie je 2 soorten van ICT-managers:
1) techneuten die doorgroeien en een blinde vlek blijven houden voor de bedrijfsprocessen
2) bedrijfskundigen (van school!) die te weinig technische bagage hebben om de hardcore techneuten op de afdeling van repliek te dienen
De ideale ICT-manager is dan ook met een lampje te zoeken en ik kan me voorstellen dat concerns hierin zelf verantwoordelijkheid gaan nemen.

Goos Slotegraaf
interim-manager ICT

@Goos: mee eens, een traineeship biedt natuurlijk een prima (en vaak ook noodzakelijke) aanvulling op een opleiding. Schoehuijs en Haket vinden dat echter een indicatie van "slecht onderwijs", en dat gaat me te ver.
@Michiel: De CIO's van Stork en AkzoNobel zijn allebei lid van de 9-koppige adviesraad van een Nyenrode-opleiding MBA in Business&IT. Dat is vast geen toeval, en het is niet chic dat ze in het AD alleen met "India"nen-verhalen komen, terwijl ze in feite een commerciële opleiding pluggen.

Jongens, wat een negatieve reacties. Ik, net van school, niet opgeleid voor de it maar vanwege goede kansen wel hier terecht gekomen, word van dit soort initiatieven enthousiast! Ik ben hiernaar op zoek. Dit zou voor mij een kans zijn om mij én vakinhoudelijk én persoonlijk te ontwikkelen.

Dit is een nieuwsbericht van drie alinea's. Daarop zeg ik: mooi initiatief. De kritische vragen komen later wel.

Als de informatie in dit artikeltje correct is vraag me af met welk informatie(management)model deze bedrijven werken. Willen zij Informatiemanagers die ook de ict managen? Of hebben ze ict-managers die ook het informatiemanagement managen? Of willen ze managers die programmeurs begrijpen en andersom?
Voor de goede orde: Informatiemanagement hoort bij de business en stuurt it-beheer aan waar het de functionele vraag van de business betreft. Een informatiemanager dient dus eerst en vooral de business te begrijpen. Op de geleverde functionaliteit (die technisch wordt ontwikkeld (of gekocht), geleverd en beheerd door it-beheer) levert zij functioneel support aan de gebruikers. Het is, zeker in grote organisaties, niet handig informatiemanagers de ict te laten managen.

@bert, met je getoonde inzicht in wat AKZO Nobel heb je het gelijk van genoemde 3 bedrijven aangetoond.

@jeroen, als genoemde CIO niet weten dat deze opleidingen bestaan zou ik concluderen dat deze opleidingen erg naar binnen gericht zijn en blijkbaar niet aansluiten bij een behoefte. Ik zou het juist eens wel op het opleidingsinstituut leggen. Ik kan de beste mooiste en goedkoopste producten maken, maar als de afnemers het niet niet zien zitten ligt dat aan de producent niet aan de markt, gelijk met genoemde opleidingen dus.

Ik denk dat de 3 bedrijven gelijk hebben. ICT leid meestal op voor inhoudelijke vakkennis, programmeren, beheren of analyseren.
Groter ondernemingen zijn juist op zoek naar mensen die de business en IT bij elkaar brengen en zorgen dat processen en automatisch verlopen. Hier zijn geen opleidingen voor, zonder je gelijk te specialiseren.

Ik sluit mij verder aan bij Goos.

@nwsbrf: Klopt, ik ken de details bij AkzoNobel niet. Zoals reeds vermeld hebben ze in NL één IT vacature (Sharepoint) die sinds 15 augustus open staat. To apply for this position you should hold a University/Bachelors degree in Computer Science or Business. With this will come three to five years of work experience, including at least two years of administering a Corporate Intranet environment such as MS SharePoint, SAP EP, Websphere or SAS.....Fluent written and spoken English is essential, and knowledge of Spanish, Chinese or Portuguese is an advantage......je mag 'm hebben:-)

@willem en anderen die het niet met Jeroen eens zijn: in Utrecht geven we binnen de Master Business Informatics de vakken ICT-Entrepreneurship, Enterprise Architecture, Knowledge Management, en Software Architectuur, waarbij bij de laatste drie vakken bedrijfsbezoek vereist is. Bij het eerste richt je zelf een bedrijf op. Hoezo geen praktijkgerichtheid?

Wacht even.. AKZO Nobel, daarvan zit de ceo toch overspannen thuis?
Tja, logisch met dit soort plannen..

Maar even serieus, willen ze nu IT-ers of managers? Of doelen ze op zoiets als meewerkend voorman?

@slinger Janssen, Ook jij toont dus aan dat wat AKZO Nobel, Stork en NBM zoeken niet wordt aangeboden vanuit deze opleiding. Bij mijn weten bestaan deze bedrijven al enige decennia (ja dat is sarcastisch bedoeld) en zijn zijn dus niet op zoek naar personen die nieuwe ondernemingen kunnen oprichten.
De ondernemeingen van deze omvang hebben behoefte een solide, robuuste IT infrastructuur. Een happering resulteert in het feit dat personeel niet operationeel kan zijn, er niet gefactureerd kan worden. In beide gevallen komt de cashflow direct in de problemen. Ze zoeken dus duidelijk geen programmeurs en ook geen innovatoren. Maar personen die de link kunnen leggen tussen IT en bedrijven van een grote onderneming.

@nwsbrf_0003273

Wilde eerst niet reageren maar jou reactie noopt mij er toch toe. Kijk eens bij de online vacatures van genoemde bedrijven. Dan zal je zien dat ze helemaal geen managementvacatures hebben.

Er zijn in Nederland genoeg ervaren projectmanagers, programma managers en enterprise architecten, vaak afkomstig uit bedrijfskundige hoek, die op zoek zijn naar werk. Zeker nu de ABNAMRO / Fortis integratie praktisch gerealiseerd is en ook de grote verzekeraars aan het snijden zijn in hun personeelsbestand. Op dit moment zijn tientallen reacties op een management vacature eerder regel dan uitzondering.

De heren hebben gewoon een leuk nieuw speeltje bedacht, hoogst waarschijnlijk in samenwerking met hun favoriete opleiding, namelijk de Nyenrode-opleiding MBA in Business&IT. Daar zijn ze namelijk hoogstpersoonlijk aan gelieerd. En dat moet even gepromoot worden.

ASML zoekt 1200 technici....AkzoNobel zoekt een paar informatiemanagers zodat eventuele nieuwe formulieren tijdig voorzien van het laatste nieuwe logo's en de mensen op het hoofdkantoor gemakkelijker onkosten kunnen declareren.

Er zijn wel degelijk al jaren opleidingen die op het snijvlak liggen van ICT en Management. Ik heb o.a. bij de OU gedaan "Business Proces management and IT".

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2012-10-15T14:09:00.000Z Sander Hulsman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.