Coach lijmt bij conflict directie en OR IBM GTS

Een coach moet de verstoorde verhoudingen tussen de directie en de ondernemingsraad (or) van IBM Global Technology Services (GTS) zien te herstellen. De directie vindt dat de or zich als een vakbond gedraagt en is ontstemd over de toon van de communicatie naar de achterban. De or vindt dat de directie mistig doet over reorganisaties en zich niet houdt aan de wettelijke verplichting een or voldoende informatie te geven over de achtergronden van zo'n reorganisatie.

De gespannen verhoudingen tussen het management van de divisie IBM Global Technology Services (outsourcing en beheerdiensten) en de ondernemingsraad kwamen boven water tijdens de behandeling van de zaak die de or had aangespannen bij de Ondernemingskamer in Amsterdam vorige week. In die zaak draait het om een klacht van de or dat de directie van IBM ondanks herhaaldelijke verzoeken onvoldoende informatie verstrekt over de onderbouwing van een aangekondigde reorganisatie. Dat is in strijd met de Wet op de ondernemingsraden, in het bijzonder artikel 25, lid 3. De directie van IBM Nederland vindt wel dat zij de or voldoende op de hoogte stelt.

Ontstemd

De onderlinge irritaties bleken zo hoog opgelopen dat het management van IBM niet meer wilde praten met de or. De directie bleek ontstemd te zijn geraakt over de toonzetting van een interne mail van de or aan betrokken personeelsleden. De raadsman van IBM Nederland zei daarbij dat de directie vindt dat de or zich gedraagt als een vakbond en steeds hogere eisen stelt als zij wil praten over nieuwe ontslagrondes.

De advocaat van de medezeggenschapsraad van IBM GTS verklaarde op zijn beurt dat IBM mistig doet over reorganisaties en goochelt met getallen. Met betrekking tot de boventallig te verklaren medewerkers in de reorganisatie waarover de or nu klaagt, circuleerden tijdens de zitting getallen van 8, 13 en 18. De raadsman van IBM kon op vragen van de rechters ook niet helder uitleggen welke gevolgen de reorganisatie precies had voor de getroffen personeelsleden.

Vlot trekken

Verder stelde de advocaat van de or dat IBM nog nooit een helder antwoord heeft gegeven op de vraag hoeveel medewerkers in de afgelopen drie jaar hun baan hebben verloren en hoeveel daarvan een vrijwillige regeling zijn overeengekomen. Volgens IBM gaat het om driehonderd medewerkers, waarvan er slechts vier gedwongen vertrokken zijn. De rest is herplaatst of vrijwillig vertrokken. Volgens de advocaat van de or hebben veel meer mensen IBM via de achterdeur verlaten.

Inmiddels is er onder leiding van een coach een drie uur durend gesprek geweest tussen de directie en de or van IBM GTS. De inzet van een coach moet de lucht weer klaren. Volgens directeur Piet Bil van IBM GTS verliep het eerste gesprek 'redelijk positief.'

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2012-10-30T11:02:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.