ICT Automatisering snijdt in de kosten

De beursgenoteerde dienstverlener ICT Automatisering in Barendrecht voert in Nederland en Duitsland reorganisaties door om de winstgevendheid van het bedrijf te verbeteren. Dat gaat het vierde kwartaal 2012 tussen 1 miljoen en 1,2 miljoen euro kosten. In het derde kwartaal van 2012 draaide het bedrijf break-even, dat wil zeggen dat de winst uitkwam op nul.

ICT Automatisering heeft over het derde kwartaal van 2012 een omzet geboekt van 18,4 miljoen euro. Dat is evenveel als in dezelfde periode vorig jaar. In Nederland daalde de omzet van 14,8 miljoen naar 14,2 miljoen euro. Sinds de tweede helft van 2011 kampt het bedrijf in Nederland met een teruglopend aantal opdrachten. De omzet in Duitsland groeide met 5 procent naar 4,2 miljoen euro.

Het derde kwartaal van 2012 leverde geen winst op. In hetzelfde kwartaal in 2011 boekte ICT Automatisering in het derde kwartaal nog acht ton winst.. 

Vanaf begin 2012 is ICT Automatisering voorzichtig geweest met het werven van nieuwe medewerkers. Het aantal bankzitters werd zoveel mogelijk beperkt. De daling van het aantal professionals en een lagere bezettingsgraad hebben omzet en winst gedrukt.

Kostenbesparing

Om de winstgevendheid van de Nederlandse activiteiten te verbeteren zullen de indirecte kosten verder omlaag worden gebracht. Het bedrijf zal zeer terughoudend blijven in het aannemen van nieuwe medewerkers. Alleen voor het groeiende bedrijfsonderdeel high-tech machinebouw worden nog mensen gezocht.

Het resultaat in Duitsland verbeterde ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar. Dit kwam door het vervangen van inhuurkrachten door eigen personeel. Ook was de bezettingsgraad hoger in het derde kwartaal ten opzichte van dezelfde periode 2011.

Vestiging dicht

Er wordt in Duitsland scherp op de kosten gelet. Zo wordt de infrastructuur in lijn gebracht met die in Nederland en wordt het aantal Duitse kantoren teruggebracht. De activiteiten in Neustadt worden gestaakt. Die passen onvoldoende binnen de strategie. Medewerkers zijn hiervan inmiddels op de hoogte.

ICT Automatisering verwacht dat deze maatregelen in het eerste halfjaar van 2013 effect zullen hebben en zullen bijdragen aan het wegwerken van de verliezen in Duitsland.  De reorganisaties in Nederland en Duitsland zullen in het vierde kwartaal leiden tot extra kosten tussen 1 en 1,2 miljoen euro. Voor dat kwartaal verwacht de onderneming een bescheiden operationele winst.
x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2012-11-16T10:39:00.000Z Johannes van Bentum
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.