Onterechte beschuldiging van uitkeringsfraude

FNV haalt 1,1 miljoen terug, ook voor ZZP-ICT’ers

Fraude

FNV Zelfstandigen, belangenbehartiger van ruim 15.000 zelfstandigen in de sectoren Diensten, Groen, Handel, ICT, Industrie, Vervoer, Zorg en Bouw, heeft 1,1 miljoen euro teruggehaald voor een grote groep leden die door het UWV werden beschuldigd van uitkeringsfraude. Een groep van 1500 leden mag dit bedrag gaan verdelen. Onder hen is ook een groep ict’ers, al wil het FNV niet zeggen om hoeveel mensen het dan gaat.

Volgens het UWV gaven drieduizend zelfstandig ondernemers hun indirecte uren, zoals reisuren, niet als gewerkte uren op terwijl ze wel zelfstandigenaftrek ontvingen. Na vele onderzoeken en rechtszaken bleek dat het UWV verkeerde voorlichting had gegeven. Linde Gonggrijp, directeur FNV Zelfstandigen: ‘We zijn blij met de oprechte excuses van staatssecretaris Jetta Klijnsma aan de zelfstandigen die gedupeerd zijn door het UWV. Na bezwaar, beroep, hoger beroep en een procedure heeft de juridische afdeling van FNV Zelfstandigen 1,1 miljoen euro teruggehaald voor onze leden wegens onterechte terugvorderingen en boetes. Bovendien is door onze tussenkomst een politieke discussie over deze zaak op gang gekomen en is de zaak opgelost.’

Het gaat om een groep van ongeveer drieduizend mensen die voor juli 2006 vanuit de WW zijn begonnen als zelfstandig ondernemer. Ongeveer de helft van deze groep werd onterecht beschuldigd van fraude. Naast boetes en terugvorderingen kregen ze bovendien een strafblad. Het UWV moet nu van staatssecretaris Jetta Klijnsma de gedupeerden actief benaderen om het strafblad ongedaan te maken.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Dit mogen de betroffen ambtenaren en hun managers, zich persoonlijk aantrekken en hier consequenties aan verbinden. Kleine ondernemertjes pesten en dan de meest kwetsbare groep Nederlandse mensen die vanuit een WW-situatie daar proberen verandering in te brengen door voor eigen rekening en risico aan de slag te gaan.

Ik zeg intern onderzoek en indien nodig demotie. Waarom altijd de veroorzakers buiten schot houden met gemeenschapsgeld. Excuses voor de negatieve reactie maar dit is echt niet goed.

Mevrouw Gonggrijp zit er naast. De zaak is niet opgelost. Mensen zitten nog met een strafblad met alle gevolgen daarvan.

Vacatures bij UWV

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2012-11-23T14:34:00.000Z Sander Hulsman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.