‘Economisch herstel biedt vrouw kansen in IT’

Vrouwelijke manager

Tijdens het herstel van de economie hebben vrouwen een betere positie dan mannen. Met de hernieuwde focus op de doorstroming van vrouwen naar hoger management van de Europese Unie en in het bedrijfsleven zijn de eerst stappen gezet. Om de doorstroming te bespoedigen, moeten vrouwen ook op privévlak meer leren los te laten. Dat is de mening van verschillende topvrouwen uit de it tijdens de tweede bijeenkomst van Women unITed, waar onder andere feministe en oud-minister Hedy d’Ancona aanwezig was.

Vele economische problemen werden in het verleden toegedicht aan sectoren waar veelal mannen werkzaam zijn, zoals de bankensector. Hierdoor is een vraag ontstaan naar een ‘vrouwelijk’ type leider. Door het management in de toekomst beter uit te balanceren tussen mannen en vrouwen zouden veel problemen bespaard kunnen worden, zo menen de vrouwen achter Women unITed. Om zelf bij te dragen aan de doorstroom van vrouwen naar de it-top, hebben zij een werkgroep met topvrouwen opgericht. Deze werkgroep richt zich op een concrete aanpak binnen het bedrijfsleven en kan als voorbeeld dienen voor andere bedrijven.

Vrouwenquotum

De positie van vrouwen in het management is veelvuldig in het nieuws. Kortgeleden besloot de Europese Commissie het voorstel van Viviane Reding voor een vrouwenquotum aan te nemen, maar wel in afgezwakte vorm. Volgens de nieuwe wet bestaan besturen van grote bedrijven tegen 2020 voor 40 procent uit vrouwen. Bedrijven zullen echter niet worden gestraft als dit percentage niet wordt gehaald, zoals Reding oorspronkelijk voorstelde. Het Nederlandse kabinet streeft naar 30 procent vrouwen in algemene besturen in 2017.

Er zijn verschillende oorzaken voor de lage doorgroei van vrouwen. Eén daarvan is dat topposities hoofdzakelijk worden bekleed door mannen. Vrouwen hebben vaak een andere stijl van werken dan mannen, welke door mannen niet altijd als kwalitatief wordt bestempeld. Sollicitatiecommissies bestaan regelmatig uit alleen maar mannelijke leden. Doordat mannen andere dingen zien en vragen in een sollicitatiegesprek komen vrouwen regelmatig niet door selecties heen.

Doorgroei creëren

‘Vrouwen kunnen zich sterker maken door het spel te leren’, zegt oud-minister Hedy d'Ancona. ‘Vrouwen leren het spel door een ‘paardensprong’ te nemen. Dit houdt in dat vrouwen een stap naar voren moeten nemen, de mannenregels leren, en tegelijkertijd een stap opzij moeten nemen, en met een vrouwelijke visie naar het bedrijfsleven moeten kijken. Op die manier kan je als vrouw doorgroei creëren in een organisatie.’

Volgens Eefje Jacques, medeoprichtster van Women unITed, moeten vrouwen ook zelf kritisch zijn. ‘De keuze om carrière te maken ligt voornamelijk bij vrouwen zelf. Vrouwen willen vaak veel controle houden over hun privéleven en het uitbesteden van sommige huishoudelijke zaken is nog niet helemaal geaccepteerd.’ Hedy d’Ancona vult aan: ‘Vrouwen moeten vandaag de dag ontzettend veel. Ze willen carrière maken, een perfecte moeder zijn, een goede echtgenote zijn, een schoon huis hebben, een actief vriendenleven en er goed uit blijven zien. Vrouwen zouden er goed aan doen op sommige vlakken wat minder van zichzelf te vragen en erkennen dat soms niet alles tegelijk kan.’

Vrouwelijke visie

Nederland is goed op weg, zo constateerde het CBS dit jaar dat vrouwen gemiddeld hoger opgeleid zijn dan mannen. Het lijkt een onontkoombaar gevolg dat er in de toekomst dan ook meer bestuursfuncties zullen worden ingenomen door vrouwen. Daarnaast is Jeanine Hennis-Plasschaert recentelijk aangesteld als eerste vrouwelijke minister van Defensie. Langzaam aan groeit het aantal vrouwen in de Tweede Kamer. Een industrie waarin vrouwen niet zo vanzelfsprekend zijn, is de it-industrie. ‘Women unITed probeert hierop in te spelen door bijeenkomsten te organiseren voor topvrouwen uit de it, om de doorstroom van vrouwen te bespreken’, aldus Jacques. ‘We willen een grote aanwas van vrouwelijk talent in de it-wereld. Juist in tijd van crisis zullen it-bedrijven er goed aan doen meer vrouwelijke talenten toe te laten in de organisatie. Een vrouwelijke visie op de organisatie kan de organisatie goed doen.’

Women UnITed

Women UnITed, een initiatief van Quint Wellington Redwood, wil huidige vrouwen met een functie op het snijvlak van business en it verbinden. Women UnITed biedt een platform om inhoudelijke kennis uit te wisselen en om andere vrouwen aan te sporen een carrière in de it-wereld te ondernemen. Op die manier hoopt Women UnITed een positieve bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van huidige en vrouwelijke bestuurders in spé. Women UnITed organiseert verschillende bijeenkomsten om vrouwen in contact te brengen met elkaar en inhoudelijke kennis uit te wisselen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Goed om te horen, een heel positieve uitbreiding van dit streven zou zijn om ook aandacht te schenken aan de oudere werkeloze IT-er die vaak ten onrechte zonder werk zit.

Ik vraag me af waarom in dit artikel econmisch herstel in de aanhef staat.Hier is voorlopig geen zicht op. Eerst moet nog een rekening van 1 miljard euro betaald worden aan Griekenland. U raadt het al, dat mag door ons allen opgehoest worden. Dta betekent dat er andere uitgaven moeten sneven. Grote kans dat ICT flinke offers moet brengen.

Als de term onstproten is opmerkingen geplaatst door overheidsdienaren, dan moet er op zijn minst enig wantrouwen zijn.

Met alle respect voor vrouwen, ik ben getrouwd en heb twee fantastische dochters, je kan een trend niet simpelweg meer van het een toe te voegen en wat van de ander weg te laten.

Veel woorden om eigenlijk te zeggen dat het om visie moet gaan en niet per definitie om een vrouwelijke visie.

paardensprong, vrouwelijke visie, doorgroei creeeren, juist in crisis. vraag ontstaan naar een ‘vrouwelijk’ type leider...

Artikel met zulke frasen kan gewoon nooit wat worden. En inderdaad.

uit het artikel: Dit houdt in dat vrouwen een stap naar voren moeten nemen, de mannenregels leren, en tegelijkertijd een stap opzij moeten nemen,


en dat is in het schaakspel dus geen paardensprong..... want dan zou de laatste stap schuin zijn ten opzichte van de eerste stap en dus zeker niet opzij. Kortom....... artikel met een hoog emo gehalte

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2012-12-04T10:15:00.000Z Sander Hulsman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.