Capgemini start detacheringsmakelaar

Capgemini is bezig een eigen detacheringsmakelaar op te zetten. Hiervoor wil de ict-dienstverlener vooral freelancers gaan inzetten met generieke vaardigheden. Hiermee wil Capgemini de standaard ict-werkzaamheden lostrekken van het specialistische werk dat gedaan moet worden. Met het detacheringswerk wil Capgemini bij veilingen op prijs gaan concurreren.

Capgemini-bestuurder Jeroen Versteeg kondigde de detacheringsmakelaar aan bij het nieuws dat vierhonderd duurdere medewerkers wordt gevraagd om een salarisverlaging. De ict-dienstverlener merkt dat veel van het ict-werk commodity is geworden, waardoor de werkzaamheden beter gedetacheerd kunnen worden. Versteeg meent dat bij dit soort werkzaamheden alleen nog de prijs de onderscheidende factor is.

Voor dergelijke werkzaamheden is Capgemini als organisatie te duur. Daarom start het bedrijf een eigen detacheringsmakelaar met een eigen winst-en-verliesrekening. Hiervoor zullen weinig Capgemini-medewerkers ingezet gaan worden, Versteeg wil hiervoor freelancers inschakelen. De standaard werkzaamheden worden vaak via veilingen aangeboden, waar Capgemini actief aan deel gaat nemen. Doordat er veel aanbod is, denkt Capgemini dat een dergelijke detacheringsmakelaar van freelancers een rendabele business is.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Dat zullen de goedbetaalde medewerkers, die geld moeten inleveren en nu op de bank zitten leuk vinden....

Cap als detacheringsmakelaar voor freelancers? En hoe denkt Cap dat te kunnen winnen van gevestigde namen als freelance.nl of deICTspecialisten.nl ? Een beetje erg laat, moet ik zeggen. Vooral als het dure imago van Cap Gemini achter dit initiatief staat, wordt het erg lastig voor ze.

Volgens mij weet dhr Versteeg niet wat hij wil. Hij stuurt uitstekende, ervaren consultants met unieke kennis weg in de laatste ontslagronde, wil vervolgens zich nog meer richten op consultancy; wil nu ook van andere ervaren mensen af en vervolgens weer freelancers gaan inzetten .... .
Ziet u het nu nog zitten, kunt u er nu nog bij? Kunt u het nu nog volgen? Dan kunt u meer dan wij !(Zou dhr Versteeg met zijn ca 43 jaar Farce Majeur nog kennen? Tijdens de revival zat hij al op de middelbare school, dus wie weet)

@Freelancer, wellicht kunnen freelancers juist profiteren van het dure imago en betere tarieven en uitdagendere opdrachten realiseren via Capgemini.

Geef me 1 reden waarom opdrachtgevers via Cap Gemini freelancers zouden inhuren, waarbij zij 20% extra op het tarief van de freelancer moeten betalen, terwijl zij ook de mogelijkheid hebben om deze freelancer met een opslag van 1,75 euro per uur via de bekende brokers in te huren?
Wat is de toegevoegde waarde van Cap Gemini in deze?
Kansloos!

Enkele dagen terug gehoord van een account manager van een ander groot software consultancy bedrijf. Ze kunnen niet meer concurreren met cap-gemini, die biedt consultants aan voor 35 euro per uur. Gelukkig wordt niet alleen op tarief gekozen. Wellicht staat Cap-gemini op omvallen. In ieder geval ga ik als freelancer niet voor dergelijke bedragen werken. Hoe Cap-gemini dan mensen denkt in the huren en met dergelijk tarieven nog geld te verdienen is mij een raadsel.

Overigens heeft een columnist hier vroeger al over geschreven: het harmonica-model, dat nog steeds volledig van toepassing is.

Het is verder een standaard trekje voor dictators om zaken te regelen. Eerst zonder je een groep af, die zijn dom, lui onbetrouwbaar en stinken. Dit werd al gedaan met joden, vrouwen, negers. Nu dus ook met mensen boven 45. Het effectieve van zo'n maatregel is dat de grote groep direct ziet dat het niet hun betreft en ze vinden dit dus prima. Vooral omdat gesuggereerd wordt dat door deze groep te ausradieren, de grote zwijgende meerderheid er beter van wordt.

Wat inzetmogelijkheid betreft. Voor bovengenoemd uurtarief moeten alle medewerkers (buiten top-management natuurlijk) inleveren.

Ik ken overigens saillante voorbeelden voor zeer deskundige medewerkers van softwarehuizen, die na 8 jaar werken in mainframe/DB2 omgeving smeekten om eindelijk is wat anders te mogen doen, werk in een oracle omgeving bijvoorbeeld. Vaak hadden ze in eigen tijd al diverse cursussen gevolgd. Maar ze waren teveel waard als db2 expert. Als doen een crisis aanbreekt als deze worden die mensen aangesproken op het feit dat ze de afgelopen jaren steeds hetzelfde hebben gedaan en dus niet meer effectief inzetbaar zijn. Kans om andere ervaring op te doen hebben ze nooit gekregen. De theoretische kennis om diverse andere projecten aan te pakken hebben ze wel, ma ja ze hebben geen ervaring, zijn oud en dom en lui. Ik ben daarom ook van mening dat het verplicht volgen van cursussen een dreigement is. Uiteraard moet je die cursussen volgen, als je het examen niet haalt (en dat intern makkelijk te regelen) dan heb je weer een min op je conduite-staat. Trouwens men wil mensen die aantoonbaar 5 jaar ervaring hebben in het ict-onderdeel met de betreffende hulpmiddelen die de aanvrager heeft.

Zie je het al aankomen.
Medewerkers bij CG ontslaan en ze de mogelijkheid aanbieden bij detacheringsmakelaar te laten opnemen. Risico afschuiven en mogelijk over rug ontslagen weer winst pakken.
Slimme opzet.

Dit is een risicoloos business model wat in kwaliteit en efficiëntie beter aansluit bij bedrijven als Randstad of Tempo team.
Qua mentaliteit zou het wel beter bij Capgemini passen. Lijstje met nummers en namen opleveren en daarna een factuurtje de deur uit. Een robotmodel, emotieloos en zonder menselijke factoren. Helaas heeft men de afgelopen tijd wel de afzetmarkt flink verkleind. Iemand van 40 jaar of ouder zal niet meer zo enthousiast worden van Capgemini en diens diensten.
Mij maak je niet enthousiast met dit verhaal. Probeert men positief in het nieuws te komen?

Het ontbreekt in de commentaren weer volledig aan enkele vorm van ondersnemersschap.

Dit is een volledig te begrijpen besluit. Wie de detacheringsmarkt binnen de ICT kent weet namelijk dat er steeds meer (grote) klanten expliciet vragen om een ZZP-er. Deze aanvragen komen ook bij CapGemini terecht en die kan niet anders dan nee verkopen. Met het huidige detcharingsmodel verlies je op termijn dus klanten. Zet je naast het bestaande kanaal ook een broker neer voor het detacheren van zzp-ers kun je deze vraag ook invullen. Uiteraard zul je zzp-ers moeten aantrekken (lijkt mij niet ingewikkeld in deze tijd). Een netwerk van opdrachtgevers hebben ze al opgebouwd.

Versteeg is lekker daadkrachtig bezig en brengt zichzelf goed voor het voetlicht. Exact zoals van iedere zichzelf respecterende moderne regelneef (oops Manager met hele grote M) verwacht wordt. Bekt natuurlijk wel weer lekker om 'huis-tuin-en-keuken' ICT te onderscheiden van het zelfbenoemde hoogwaardige(r) ICT-werk wat alleen de heren bij CG plegen te leveren. Realiteit (maar dat kun je Versteeg natuurlijk allerminst kwalijk nemen) is dat ICT niet zo zwart wit is als het lijkt, en dat zo breed mogelijke kennis en vakmanschap gecombineerd met 300% motivatie en betrokkenheid op individueel niveau pas goede resultaten oplevert. Dit vindt je doch vooral eerder bij zelfstandig werkende professionals dan bij loonwerkers, maar ik betwijfel sterk of CG deze eerste groep ueberhaupt zal aanspreken en aantrekken. Immers, deze zelfstandige professionals (ik heb een pesthekel aan het vrijblijvend en a-professioneel klinkende 'freelancer', we noemen onze medische specialisten en advocaten toch ook geen freelancers !? ) zijn toch al onder de pannen (met doch vooral liever zonder intermediair met een zeer beperkte toegevoegde waarde maar wel een makkelijke marge). Wat CG dus zal willen betalen en dus aantrekken zijn de mensen die om werk verlegen zitten en dus onvoldoende in staat zijn zichzelf aan het werk te houden. Zou dit wellicht gevolgen kunnen hebben voor de kwaliteit van het afgeleverde werk denken jullie ? Hoe was het ook alweer: If you pay peanuts, you get monkeys !

De ontslagen werknemers gaan als zzp-er naar de detacheringsmakelaar, zodat geen ontslagvergoeding hoeft te worden betaald. Ze gaan aan het werk met behoud van uitkering in de eerste maanden en zijn dan lekker goedkoop voor de detacheringsmakelaar. Capgemini biedt ze tegen een normaal tarief aan en pakt de marge.

En verder zullen wel andere subsidiepotten of andere gunstige regelingen worden aangesproken voor dit idee.

Volgens mij ligt de zere plek dat de direct managers van de gedetacheerde, accountmanagers, business development managers, bid managers, contract managers, match office managers niet verantwoordelijk worden gehouden als werknemers op opdrachten worden gezet waarbij ze te weinig marge draaien.

Nu zijn deze managers alleen verantwoordelijk voor zwarte cijfers. Mogelijk moeten voor deze managers de targets worden uitgebreid met malussen voor negatieve marge per werknemer en leegloop per werknemer en een bonus voor aantal jaren in dienst van werknemer. Je zult zien dat mensen dan wel naar cursussen worden gestuurd en op opdrachten worden gezet waar ook in de toekomst opdrachten zijn te verwachten.

@rob (09-01-2013 16:06),
Wat is het business model van Capgemini dan nog? Ze huren ZZP-ers in, ze huren andere bedrijven, verplaatsen werk naar India. Welke toegevoegde waarde heeft het dan nog om zaken te doen met Capgemini?
Het ontbreekt aan hoogwaardige kennis en kunde bij Capgemini NL. Het lijkt steeds meer op noodkreten vanaf een strategieloos schip wat stuurloos ronddobbert met een muitende bemanning.
Samengevat: het ontbreekt aan management vaardigheden van laag tot hoog in de organisatie. En dat is wat je duidelijk terug ziet in al het commentaar!

Het doet mij denken aan wethouder Hekking uit Juinen. Die wilde ook iedere keer in het nieuws zijn. Is dit in het kader van beter negatieve reclame dan geen reclame? Gaat Cap concurreren met haar eigen vaste mensen. Daar is dan weer geen werk voor en die moeten salaris inleveren. Zo te zien is de paniek in huize Cap totaal toegeslagen.

@bas, 09-01-2013 16:55
Goede vragen. In feite is dit het begin van het einde voor de grotere consultancybedrijven. Coorperaties van ZZP-ers kunnen zich nu al inschrijven op dezelfde aanbestedingen.

Ongelofelijk! Hoeveel miscommunicatie / mismanagement kun je de wereld insmijten voordat medewerkers en klanten hard wegrennen?

De markt die Versteeg voor zich ziet is al helemaal vol en er is weinig vraag naar generalisten. Klanten zoeken juist inhoudelijke deskundigheid, van ICT maar ook van de business van de klant zelf.
Het rampzalige is dat ik nog steeds geen enkele visie heb gehoord van Versteeg op de meerwaarde die Cap kan creeeren voor klanten. Ook de afgelopen 20 nieuwsberichten (gerelateerde artikelen) hier op Computable laten enkel en alleen rampspoed zien.

Communiceer eens hoe jij de innovaties ziet, hoe je denkt dat jouw club gave dingen doet. Maar dat is blijkbaar een gepasseerd station. Wat wil je als je denkt met generalisten de markt te kunnen bestormen...

uit het artikel: De ict-dienstverlener merkt dat veel van het ict-werk commodity

In het "15 krentenbollen in een dozijn werk" is de marge echt wel weg, maar in het meer specialistische werk niet, kennelijk is Cap dat ontgaan doordat ze deze stap zetten. Daarnaast er zijn al meer dan genoeg brokers op de markt, dus los van de publiciteit voor ze zal het een zachte dood sterven.

@peter. Even een waarschuwing aan alle potentieel werkelozen, die overwegen als ZZP te starten. Per 1 januari 2013 zijn de regels veranderd voor starten als zelfstandige in de WW heb je geen volledig behoud van uitkering meer. Je wordt nu eerst met 29% gekort op je uitkering en mag achteraf bewijzen dat je geen inkomsten hebt, om de rest te kunnen ontvangen. UWV werkt met kwartaalafrekening. Als overheid hebben ze in het slechtste geval 6 weken de tijd om te reageren.

Overigens wordt de detacheringsmakelaar opgezet door Capgemini EN Sogeti. Vroeger hebben ze veel moeite gedaan om zich tegen elkaar af te zetten en de buitenwereld te laten geloven dat ze niets met elkaar te maken hebben. Maar niets is tegenwoordig minder waar. Ook de mannen in India bijvoorbeeld zitten in hetzelfde gebouw! Snap ook niet dat ze nog steeds beide geselecteerd kunnen worden tijdens aanbestedingen. Het is gewoon één bedrijf! Kijk ook maar hoe makkelijk mensen van Sogeti bij Capgemini op directiefuncties terecht komen.

Dit is het begin van het einde. Waardecreatie is de essentie van economische ontwikkeling en uiteindelijk winst. Dit is de laatste stap achteruit van een bedrijf door zelf zo dicht mogelijk bij de klant te gaan zitten om de bankzitters op basis van prijs ergens naar binnen te duwen.

Misschien dat Cap zich moet heroriënteren en bekijken wie er geld verdient en waarom en dat proces proberen te herhalen (waarde creatie) door een ieder hiertoe instaat te stellen door oa mensen te trainen. Dat hebben ze jaren nagelaten en nu plukken ze de zure vruchten daarvan.

Al met al een hele vervelende en moeilijke situatie voor alle betrokkenen en dit zal weer zorgen dat er mensen tussen de beroemde wal en het schip zullen vallen met alle gevolgen van dien.

Versteeg ljkt hiermee de freelance markt weg te zetten als een markt met puur goedkope krachten die alleen standaardwerk aankunnen. Dat zou een schromelijke vergissing kan ik melden vanuit mijn eigen ervaringen met uiterst professionele zelfstandig ondernemers die beschikken over zeer gedegen specialistische kennis op bijvoorbeeld het gebied van SAP. Daarvoor hoef je dus echt je geld niet naar Capgemini te brengen. Voor ieder kaliber Capgemini medewerker kan ik een zelfstandige vinden, durf ik te stellen. Wederom uit eigen ervaring.

Het is nog niet heel lang geleden dat de houding bij CapGemini was dat je niets van IT hoefde te weten om in de IT te kunnen werken. Om nu juist de gemiddeld hoog opgeleide en gespecialiseerde IT-freelancers weg te zetten als "geschikt voor het standaardwerk" lijkt me de omgekeerde wereld.

Het is tekenend dat ik de freelancers om mij heen continu tegenkom op congressen, seminars en cursussen - als deelnemer EN als sprekers. Daar zitten vrijwel nooit mensen van CapGemini bij.

Kijk ook eens naar de vakbladen, op BI en DWH-gebied, bijvoorbeeld. Ze hebben precies 2 mensen die wel eens een column schrijven. Maar van de gewone medewerkers hoor je nooit wat. Van Ordina, VX Company of Sogeti nog wel. De rest van de vakbladen in de BI-wereld wordt gevuld door - U raad het - freelancers.

CapGemini is een uitzendbureau, dat boven zijn stand leeft. Blijkbaar dringt dat daar nu ook door tot de top.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2013-01-09T11:58:00.000Z Sander Hulsman


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.