‘Met beter imago vrouwen interesseren voor ICT’

Meisjes, vrouwen en ICT, fotograaf:  Liesbeth Dingemans

[Foto:Liesbeth Dingemans]

Er zouden meer vrouwen actief moeten zijn in de Europese ict-sector. Uitgerekend 8 maart 2013, op Internationale Vrouwendag, probeert Geke Rosier jonge vrouwen te enthousiasmeren voor een baan in de ict of op het koppelvlak van business en ict. Rosier is bedenker en coauteur van het boek ‘Ronde vormen in IT’. Zij wil, samen met het netwerk ‘Female ambassadors in IT’, een maatschappelijke discussie starten om het imago van ict te verbeteren en zo de keuze voor het werken in ict aantrekkelijk te maken voor jonge vrouwen.

In 2011 heeft eurocommissaris Neelie Kroes in het boek ‘Ronde vormen in IT’ al aangegeven dat de ict goede carrièreperspectieven biedt voor iedereen: man, vrouw, jong of oud. Geke Rosier is oprichter van ForceFive en al tien jaar werkzaam op het gebied van business it-alignment. Haar maatschappelijke doelstelling is om een actieve bijdrage leveren aan de zichtbaarheid van topvrouwen in de ict om zo het imago van ict verbeteren, om de noodzakelijke verandering van meer vrouwen in ict te realiseren.

Female ambassadors in IT

Naast het boek is Rosier nu ook initiatiefnemer van het netwerk ‘Female ambassadors in IT’. Dit initiatief brengt de huidige Nederlandse topvrouwen werkzaam in ict bij elkaar om te netwerken en kennis met elkaar te delen. 45 topvrouwen van ruim dertig organisaties zijn inmiddels betrokken. Volgens Rosier zijn dit de rolmodellen die een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan het verbeteren van het imago van ict. ‘Ik zie enorm veel ervaring, energie en ambitie in deze groep topvrouwen. Ze zijn een kei in hun vak, en dat moeten ze gaan vertellen.’

Volgens Rosier zijn er veel initiatieven vanuit de overheid gestart om meisjes op te leiden in meer technische vakken, maar zoals zij zegt: ‘Vrouwen proberen om te toveren tot technici, is hetzelfde als jongetjes met poppen willen laten spelen.’ Dit biedt volgens haar niet de gewenste oplossing. Voor de ‘moderne’ ict zullen aspecten als transparantie, inlevingsvermogen, samenwerken, communicatie, intuïtief proberen en veranderen steeds belangrijker worden. Nieuwe rollen ontstaan en andere competenties worden gevraagd. Ict is niet louter een ‘harde’ functie meer, maar kent ook ‘zachte’ kanten. Een kans voor vrouwen, volgens Rosier

Impact maken

De internationale vrouwendag op 8 maart 2013 is in haar ogen een mooi moment om alle vrouwen werkzaam in de ict of op het koppelvlak van business en ict, aandacht te geven. Rosier roept op om niet alleen individuele programma’s of onderzoeken door commerciële bedrijven, overheden en universiteiten te doen, maar juist met elkaar samen te werken en de verbinding te zoeken. ‘Dan pas gaan we echt impact maken.’

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Goed initiatief! In het ICT-vakgebied kunnen we wel wat meer vrouwen gebruiken. Zeker in die belangrijke brugfunctie tussen business en ICT. Daar is de technische kant van ondergeschikt belang en is regie voeren het uitgangspunt. Daarnaast zou ik ook graag wat meer vrouwen in managementfuncties willen zien. Ik ben ervan overtuigt dat veel competenties op het gebied van m.n. peoplemanagement vaak beter ontwikkeld zijn bij vrouwen dan bij mannen.
Ik ben wel een voorstander van de juiste persoon op de juiste plaats. Of dat nou een man of vrouw is doet er niet toe, maar ik zie dat in dit vakgebied vrouwen nog te weinig kansen krijgen (maar ook zelf pakken) en dat is jammer. Vrouwen moeten zich minder laten overrulen en minder bescheiden zijn. Dat zijn echt wel aandachtspunten, maar verder zou ik zeggen: kom maar op, dames en laat je eens informeren over dit interessante wereldje!

De Europeese en vooral Nederlandse IT heeft vrouwen hard nodig. Vooral op het gebied van innovatie is nog veel te winnen dan alleen maar het door mannen voor mannen concept wat nu zwaar de overtoon heeft.

En wat IT betreft lopen de vrouwen al voor als het gaat om mobiele communicatie en online gaming dus wat dat betreft is er affiniteit zat. Het 'probleem' zit hem vaak nog tussen de oren van niet alleen de vrouwen zelf.

En dan schrijf je dus het boek met als titel :"Ronde vormen in IT" ???

Als je meer vrouwen aan wil trekken binnen je sector, moet je mijns inziens niet beginnen over ronde vormen .....

(okay, misschien zegt dit ook iets over mijn manier van denken, maar een snelle rondgang langs enkele collega's leerde me dat ik daarin niet de enige ben)

Zeer goed initiatief. Zelf vrouw & manager bij een IT bedrijf en altijd op zoek naar meer vrouwen binnen de Techniek. De beste man/vrouw op de juiste plek ben ik het mee eens. Maar het blijft een feit dat teams (ontwikkelteams maar ook directies) waarin een goede mix is het beste fucntioneren.

"Voor de ‘moderne’ ict zullen aspecten als transparantie, inlevingsvermogen, samenwerken, communicatie, intuïtief proberen en veranderen steeds belangrijker worden. Nieuwe rollen ontstaan en andere competenties worden gevraagd. Ict is niet louter een ‘harde’ functie meer, maar kent ook ‘zachte’ kanten. Een kans voor vrouwen, volgens Rosier"

Als vrouw krijg ik hier eerder jeuk van dan dat het me enthousiasmeert.

Ik zit nu 45 jaar in de IT en als ik maar 10 euro had voor ieder keer dat ik zo'n artikel heb gezien zou ik allang met pensioen in een of andere zonnige oord zitten.
Ik kan er geen gefundeerde redenering voor geven maar ik constanteer dat ondanks alle pogingen vrouwen, in het algemeen, zijn er niet voor te porren.
En Ralf, het heeft niets te maken met jouw veronderstelling dat vrouwen zich makkelijk laten overrulen. Ik ken een paar (ex-)collega's die je heel snel op andere gedachten zouden brengen. Echt niet van deze tijd!

Het probleem is dat het imago gewoon overeenkomt met de werkelijkheid. Ik zou op dit moment niemand adviseren (dus ook vrouwen niet) om een langdurige IT carrière na te streven. De eerste 10/15 jaar gaat dat geweldig, daarna vlakt het af, na je 45 ben je aangeschoten wild. Dat is de harde werkelijkheid van de IT. Geen opleiding of verjongingskuur die daartegen helpt.

Dus misschien zijn vrouwen wel heel slim dat ze niet kiezen voor een vakgebied waarin onzekerheid de enige echte zekerheid is.

Als je vrouwen in de IT wil moet je gewoon zorgen dat de weg naar zo'n baan toe vrouwen ook aanspreekt en ook het werk zelf moet gewoon leuk zijn.

Kunstmatige truukjes, subsidies etc. is trekken aan een dood paard.

Ik ben blij dat ik niet de enige ben die dit artikel niet ziet zitten.
Als ik in een wilekeurig vak werkzaam ben, dan heb ik graag te doen met colega's die afiniteit hebben met en gedegen kennis van het vakgebied.
Of dat nu een man, een vrouw, een kanarie of een groen mannetje van Mars is, intereseert me daarbij geen bal.

Er zouden meer vrouwen actief moeten zijn in de (internationale) IT sector? Ik hoop dat dit verkeerd opgetekend is door de artikelschrijver. Want hoezo 'moeten'? Het is toch 'willen' en daarmee intrensieke motivatie wat hen ertoe zal gaan brengen? Meiden kunnen kiezen wat ze willen en alles is goed. Als de interesse er is, rollen ze er vanzelf wel in. Om het even welk functiegebied. Ik ben er ook vele jaren geleden 'ingerold' en heb daarvoor in de business gewerkt. Daardoor deed ik ervaring op in beide expertise gebieden en dat combineer ik sindsdien in de opdrachten die ik doe, veelal business gedreven projecten en programma's met een stevige IT component. De vrouwelijke (senior) projectmanagers van mijn bedrijf is het ook zo vergaan. Ook zij hebben gaandeweg hun carriere zelf gekozen om Women in IT te zijn en daar hun vakgebied van te maken. Grootste misverstand is dat enkel vrouwen zich aangetrokken zouden voelen tot de 'zachtere' kant van IT, nonsens zo vind ik. Ik ken prachtige voorbeelden van vrouwelijke professionals die het liefst achter de schermen hun IT expertise gebruiken met een innovatie vermogen van heb ik jou daar. Zo ook mannelijke collegae die niets moeten hebben van de 'harde' IT kant en geweldig goede bruggebouwers/dualthinkers zijn. Nee, dat 'moeten' ... bij geen van de vrouwelijke IT specialisten heeft dat een rol gespeeld, ze wilden en willen gelukkig nog steeds en daar gaat het om, is mijn mening en ervaring. Natuurlijk denken en werken vrouwen anders dan mannen, maar of het daadwerkelijk wat uitmaakt op de werkvloer dan wel toevoegd ... daar geloof ik niet zo in. Daarmee diskwalificeer je mannelijke collegae die tot exact het zelfde in staat zijn. Zoals al geschreven door een andere commentator -> doe de goede dingen goed en zet de juiste man/vrouw met de juiste expertise op de juiste plek. Capabel management is er veel aan gelegen om daarnaast uit te dragen wat goed is voor het bedrijf waar men werkt en hoe men daar haar/zijn bijdrage aan levert met zijn/haar werkzaamheden, gedrag en houding.

Wat een onzin!
Ik ben van mening dat vrouwen in NL al genoeg kans en mogelijkheden hebben/krijgen om een top baan te krijgen. Als je een goed CV hebt dan wordt je gewoon aangenomen, los van het feit dat je een vrouw of een man bent.
Maar je kunt niet zomaar een goed CV hebben, daar moet je kei hard voor gaan werken, lange dagen maken en van veel leuke dingen afzien. Dit is juist de reden waarom veel vrouwen van het behalen van een top positie afzien.
Het ligt er niet aan of je een vrouw of een man bent maar wel of je het wilt en wat je er voor overhebt. Genoeg voorbeelden van top vrouwen maar de vraag is of JIJ als een vrouw ook je leven zo wilt leiden zoals hoe zij het gedaan hebben! De kans krijg je zeker als je wat doorzettingsvermogen en wilskracht toont.
Kom uit je slachtoffergedrag en laat zien dat je het kunt.

Imago verbeteren met spontane salarisverlagingen van 30%?

Volgens mij is er met het imago van het echte vak IT niets mis trouwens.

Het leeft niet bij vrouwen. Bij de HTS Technische informatica en MTS Technische Informatica in de jaren 90 (toen IT nog hot was) kon je de vrouwen op honderen mannen met een hand tellen. Je komt dus sowieso bij omscholingstrajecten uit waarover ik ook al een hard hoofd over heb.

Immers de uitdrukking is: "Schoenmaker blijf bij je leest"

Ik, als vrouwelijke IT-er, heb al een aantal malen hierover nagedacht. Allereerst je moet dan bij het begin beginnen: de basisschool. Hoe vaak had ik als klein meisje niet gehoord dat jongens goed zijn in wiskunde en meisjes in taal. Niet per definitie waar, maar je gaat je er wel naar gedragen. Ten tweede ik denk dat als je als vrouw IT leuk vind, dat het net zo goed keihard coding kan zijn en niet per definitie de vertaalslag techniek/business of zachte aspecten van de IT. Men blijft iedereen maar in hokjes duwen en daar moeten we juist vanaf.

Daarnaast ben ik van mening dat het echt iets is voor west-europa. Bij mijn vorige baan werkte er meerdere vrouwelijke Roemeense en Russische developers die aangaven dat het bij hun de normaalste zaak van de wereld was om als vrouw werkzaam te zijn in de IT.

Dus men moet gewoon bij jonge kinderen al aangeven dat je alles kan en mag worden, zolang je het maar leuk vind en niet al beginnen met mannen zijn soldaten en vrouwen verpleegsters. Dan blijf je de scheve verhouding in stand houden.

Reza, om even te reageren op je laatst en eerste zin:
Dat vrouwen niet de kans krijgen verder te komen klopt als een bus. Tevens dat er in blokjes wordt gedacht. Ik als vrouw zijnde, ben al jaren bezig de kans te krijgen mijn ervaring uit te breiden. Met opleidingen en certificaten alleen kan je je niet voldoende bewijzen en kom je er niet. Die kans wordt je ontnomen, zowel door je collega als door Teamleider. Ze hebben er totaal geen vertrouwen in en daar hoeft ook geen bewijs voor getoond te worden. Het grootste, duidelijkste bewijs wat je niet thuis kunt laten is dat je een VROUW bent. Vooral als het woord allochtoon ook in je profiel past. Je geeft aan: "laat zien dat je t kan". Geef mij de rechten op het netwerk om het te bewijzen, dan kan ik je van mening doen veranderen. Heb lef en je zult met het resultaat moeten leren leven.

@Vrouw in ICT,
Ik kan me voorstellen dat je tegen een muur aanloopt, maar naar mijn mening heeft dit niks met het 'vrouw-zijn' te maken! In mijn loopbaan heb ik ook vaak meegemaakt dat ik met mijn mooie papieren (lees certificaat) niet de kans kon krijgen, dit is een bekend probleem in de ict-wereld. In dit geval ben ik gaan nadenken over hoe ik dit anders aan moest vliegen. Ik woon al zestien jaar in Nederland, ik ben ook een 'allochtoon' en mijn Nederlands is niet zo goed en correct als die van iemand die hier geboren is. Ondanks dit heb ik vaak meegemaakt dat ik tussen tien kandidaten uitgekozen was!

Ga niet in de slachtofferrol zitten, probeer de situatie vanuit andere kant te bekijken, zoek naar een andere aanpak, kijk kritisch naar jezelf/gedrag/wil en veel andere onderwerpen. Soms moet je een lange weg bewandelen om je doel te kunnen bereiken.

Als ik iets voor je kan betekenen dan kun je me via contactpagina van mijn profiel op deze site bereiken.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2013-03-08T08:55:00.000Z Sander Hulsman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.