ICT Automatisering verkleint verlies in 2012

De beursgenoteerde ict-dienstverlener ICT Automatisering in Barendrecht heeft in 2012 het verlies verkleind tot 5,3 miljoen euro. Een jaar eerder werd nog een verlies van 8,3 miljoen euro geleden. Op de bedrijfsactiviteiten werd weliswaar een winst behaald van 1,7 miljoen euro, maar die verdampte volledig door reorganisatiekosten en afboekingen op de waarde van dochterbedrijven. De operationele winst staat bovendien onder druk door een lagere bezettingsgraad. Vooral in december lag de productiviteit op een zeer laag niveau.

Voor ict-dienstverlener ICT Automatisering in Barendrecht staat 2012 in het teken van schoon schip maken: in Nederland en Duitsland startte een kostenbesparingprogramma, waarin 1,2 miljoen euro werd gestoken. Als één van de maatregelen voerde ICT Automatisering zijn erp-systeem in bij zijn Duitse dochteronderneming, waardoor de bedrijfsvoering beter wordt bewaakt en het management over betere stuurinformatie beschikt.

In Duitsland en Nederland werd ook bespaard op indirecte personeelskosten, vooral binnen de financiële afdeling, de automatiseringsafdeling en het secretariaat. De sluitingskosten van de vestiging in Neustadt bedroegen in totaal 637.000 euro. Op de waarde van de activiteiten van ICT Duitsland werd opnieuw twee miljoen euro afgeschreven, nadat de waarde in 2011 al met 10,2 miljoen euro werd verlaagd.

Daarnaast haalde de onderneming nog een zeperd met de onderverhuur van zijn kantoor in Deventer aan het faillietverklaarde vastgoedbedrijf Eurocommerce. Ook kreeg het bedrijf kosten voor zijn kiezen van kantoren in Braunschweig, die niet langer worden gebruikt. Deze kantoortoestanden kostten de ict-dienstverlener in totaal 1,8 miljoen euro. Inmiddels is er een nieuwe huurder voor de leegstaande etages in Deventer gevonden. ICT Automatisering verhuurt inmiddels een groter deel van het kantoor dan aan Eurocommerce, wat voor het lopende jaar een extra besparing oplevert. Voor de leegstaande kantoren in Braunschweig werd een lagere huurprijs bedongen.

Improve

Nog eens 1,5 miljoen euro werd afgeschreven op de waarde van dochteronderneming Improve Quality Services in Waalre. Aanleiding is de lagere winstgevendheid en tragere verbetering van de winstgevendheid ten opzichte van aannames in 2011. Bovendien pakte hierdoor de afgesproken aankoop van de resterende aandelen in de opleidingen-, test- en kwaliteitsmanagementdochter hierdoor goedkoper uit. Begin 2013 werd 15 procent van de aandelen in Improve overgenomen, op 1 januari 2015 volgt het laatste pakket van 10 procent.

Voor het lopende jaar durft het management van ICT Automatisering geen prognoses te geven. Het bedrijf verwacht dat het economisch klimaat ongunstig zal blijven. Wel wordt een positief effect verwacht van de maatregelen die in 2012 zijn genomen. Die zouden vanaf begin 2013 een verbetering van de cijfers moeten opleveren.

Cijfers ICT Automatisering

Bedragen in miljoenen euro's

2011

2012

Omzet

80,2

77,8

-       ICT Nederland

64,9

62,1

-       ICT Duitsland

15,3

15,7

Bedrijfsresultaat (excl. eenmalige posten)

4,0

1,7

Voorziening huurcontracten

-

-1,8

Herstructurering

-

-1,2

Afwaarderingen

-10,2

-3,8

Pensioenverplichting

-0,7

0,7

Bedrijfsresultaat

6,8

4,4

Daling aankoop Improve

0,3

0,5

Afschrijving belastingbate

-

-0,7

Netto resultaat

-8,3

-5,3

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

ICT Automatisering levert al jaren diensten aan ECT en ASML.
Maar als bedrijf zoals ECT en ASML wil je niet alleen afhankelijk zijn van ICT en koop je soortgelijke diensten ook in bij anderen ICT bedrijven.
En ICT lukt het niet om meer klanten in de haven logistiek of andere chip bouwers te werven binnen dan wel buiten Nederland

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2013-03-25T11:35:00.000Z Johannes van Bentum


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.