ICT-opleider New Horizons staakt activiteiten

Ict-opleider New Horizons stopt per direct zijn activiteiten in Nederland. Het bedrijf is in financiële problemen gekomen. Interim-manager Ron Goedhart is door IT Holding, het commerciële bedrijf van het regionale opleidingscentrum Landstede in Zwolle, gevraagd de problemen te inventariseren en op te lossen. Of dat lukt en wanneer, kan Goedhart niet zeggen.

Het besluit om de activiteiten te staken is op vrijdag 5 april 2013 door IT Holding, de private dochter van de publieke opleider Landstede Groep genomen. De regionale opleider is meerderheidsaandeelhouder in New Horizons. ‘Het zou niet zorgvuldig zijn tegenover klanten, cursisten en medewerkers om door te gaan of er niets aan de hand is’, zegt interim-bestuurder Goedhart. Hij is in gesprek met toeleveranciers en financiers om te zien of er een oplossing kan worden gevonden. ‘New Horizons probeert een doorstart te maken met mogelijk nieuwe investeerders en doet er alles aan om tot een bevredigende oplossing te komen voor cursisten, klanten en medewerkers.’

Goedhart: ‘Met onze medewerkers hebben we er alles aan gedaan om de financiële lasten weg te werken om een structureel gezonde organisatie neer te zetten. Daarbij hebben we flinke stappen gezet. Helaas is dat op dit moment niet voldoende en kunnen wij niet meer de kwaliteit garanderen van de ict-opleidingen voor onze klanten. Wij hebben daarbij duidelijk ook last van huidige economische situatie, die ertoe leidt dat ook in onze sector de resultaten tegenvallen door bezuinigingen bij bestaande en potentiële klanten.’

Duidelijkheid

‘We zijn nog niet failliet’, stelt Goedhart. ‘We doen al het mogelijke om hier goed uit te komen. Wanneer daarover meer duidelijkheid is, kan ik nu niet zeggen.’ De dertig medewerkers van New Horizons werden op maandag 8 april 2013 geïnformeerd. De ict-opleider heeft vestigingen in Eindhoven, Elsloo, Rotterdam, Amsterdam, Utrecht en Zwolle.

Interim-manager Goedhart heeft begin januari 2013 op verzoek van eigenaar IT Holding het bestuur van de ict-opleider overgenomen. ‘Wat ik aantrof was onvoorstelbaar’, beschrijft Goedhart. In drie maanden tijd is het hem, ondanks verbeteringen in de bedrijfsvoering, niet gelukt het bedrijf bij de afgrond weg te slepen.

Ziek

Goedhart is aangesteld als zaakwaarnemer van New Horizons en vervangt het ondernemersechtpaar Dick Bogers en Doran van de Ven die als voormalige aandeelhouders New Horizons bestuurden. Bogers vervulde de functie van algemeen directeur, maar zit sinds 3 januari 2013 ziek thuis. Operationeel directeur Doran van de Ven is al sinds de zomer vorig jaar door ziekte afwezig. ‘Ik heb hen nooit in persoon ontmoet. Zij zijn met Landstede in gesprek over nog af te ronden zaken’, vertelt Goedhart.

IT Holding kocht in februari 2011 een aantal vestigingen van New Horizons van investeerder Erik Boersma uit Elburg. Eind september 2011 besloten de ondernemers Bogers en Van de Ven zich met hun New Horizons-vestigingen bij Landstede aan te sluiten. Daarmee vervulde Landstede de aanvankelijke droom van investeerder Boersma: alle New Horizons-vestigingen in Nederland in één hand en onder één paraplu.

Faillissement

Investeerder Boersma kocht de vestiging van New Horizons in Utrecht in februari 2010 uit faillissement en maakte de weg vrij voor een doorstart. Vervolgens raakten de New Horizons-vestigingen van ondernemer Camiel de Clercq in Amsterdam en Rotterdam in de problemen. Volgens de eigenaar was fraude door een medewerker vervolgens de oorzaak van het faillissement. In de nasleep van dit faillissement bleek echter ook het management te hebben gefraudeerd, in een poging het bedrijf overeind te houden.

Franchise

De lesmethode van het Amerikaanse New Horizons wordt in Nederland gebruikt op basis van een zogeheten franchise. Dit betekent dat lokale ondernemers jaarlijks een bedrag betalen voor het gebruik van de methode en een deel van de omzet afstaan aan de franchise-organisatie. New Horizons is ‘s werelds grootste onafhankelijke opleidingsinstituut. Opgericht in 1982 telt New Horizons nu wereldwijd ruim driehonderd centra verspreid over zestig landen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

New Horizons-vestigingen bundelen krachten

New Horizons vertrekt uit Apeldoorn

New Horizons gaat ROC-studenten opleiden

ROC Landstede koopt deel New Horizons

NH Corporate Training tilde Rabobank

NH Corporate Training is failliet na fraude

Rechter verbiedt misbruik naam New Horizons

New Horizons kan salarissen niet uitkeren

New Horizons doet cursussen in uitverkoop

Belastingdienst legt beslag bij New Horizons

Boersma aast op alle New Horizons-vestigingen

New Horizons daagt ex-franchisenemer

New Horizons Amsterdam draait door

New Horizons groeit in Europa

New Horizons kwam verplichtingen niet na

New Horizons huurt nieuw pand in Utrecht

Boersma bouwt New Horizons-imperium

New Horizons zag crisis niet aankomen

Boersma koopt failliet New Horizons Utrecht

Opleider New Horizons Learning maakt doorstart

Opleider New Horizons in Utrecht failliet

Curator verkoopt Aegolius voor 22.500 euro

‘Alleen faillissement kon mijn bedrijf redden’

‘Faillissement New Horizons was niet nodig’

New Horizons heeft schuld van twee miljoen

Ex-eigenaar trekt stekker uit New Horizons

New Horizons brengt eigenaar in problemen


Reacties

New Horizons, een klinkende naam die zo in de problemen is gekomen. Het lijkt inderdaad op het ontberen van gedegen management en de afwezigheid van duidelijke controle op verschillende punten. Laten we hopen dat het Goedhart lukt op tijd orde op zaken te stellen.

Zonde...

Jammer. Het concept van New Horizons is prima. Ik ben betrokken geweest bij de start van NH in Nederland. Ik hoop dat er een doorstart komt, want goede it-opleidingen zijn niet dik gezaaid.

Inderdaad, mooi product wat men heeft. Wij gaan dit product ook in de markt zetten. Voornamelijk op Technische IT trainingen.
Stap voor stap om wel grip te houden op het aangeboden pakket.

Dus als u aanvullende suggesties heeft?Jammer dat dit mooie concept nu dan toch moet gaan stoppen. Ik ben New Horizons in Rotterdam gestart en de tweede vestiging in Amsterdam.
Hierna is Utrecht als sub franchise geopend. En daarna Eindhoven. Alle vestigingen liepen goed jammer dat dit zo heeft moeten eindigen.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2013-04-09T13:51:00.000Z Johannes van Bentum


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.