Dienstverlener heeft bijna 25 miljoen euro betalingsachterstand

Pensioenfonds daagt Atos voor kantonrechter

vrouwe justitia rechter rechtszaak rechtbank

Stichting Pensioenfonds Atos stapt naar de kantonrechter om ict-dienstverlener Atos Nederland te dwingen weer de aanvullende premies te gaan betalen. De betalingsachterstand van Atos in het pensioenfonds is het eerste kwartaal opgelopen tot 24,45 miljoen euro. Beide partijen verschillen van mening hoe de lasten verdeeld moeten worden door de toegenomen levensverwachting van mensen.

Atos Nederland is medio 2012 gestopt met het betalen van de maandelijkse termijnen van 3 procent extra premie. Ook heeft de ict-dienstverlener niet de extra verschuldigde betalingen in 2012 van 5,8 miljoen euro en de vierde termijn van de in 2012 verschuldigde achtergestelde lening naar het eigen pensioenfonds overgemaakt. De achterstand in de betalingen was per eind 2012 al opgelopen tot 10,9 miljoen euro. Sindsdien is de totale achterstand in de betalingen opgelopen tot 24,45 miljoen euro per 31 maart 2013.

Eind 2008 was de dekkingsgraad van Pensioenfonds Atos lager dan 100 procent. Het gat in de begroting van het pensioenfonds was opgelopen tot 39 miljoen euro. Daarom is er een herstelovereenkomst met Atos afgesproken waarin extra betalingen zouden worden gedaan. Beide partijen spraken af om met het extra geld de dekkingsgraad weer boven de benodigde 105 procent te krijgen.

Voortzetten samenwerking

Eerder besloten Atos en zijn pensioenfonds om hun geschil ter arbitrage voor te leggen. Dit bracht geen soelaas waarna het pensioenfonds heeft besloten Atos te dagvaarden voor de kantonrechter. Wanneer de zaak gaat spelen, is nog niet bekend. Een woordvoerder bij Atos laat weten dat het bedrijf niet reageert zolang de zaak loopt en het pensioenfonds laat in een verklaring op de website weten ‘te blijven streven naar voortzetting van de samenwerking met Atos met oog voor de belangen van alle betrokken partijen’

‘We blijven inderdaad met elkaar praten’, zegt Arend van Buuren, secretaris van het bestuur van Stichting Pensioenfonds Atos. ‘We hebben een verschil van inzicht waarin nu nog een juridische procedure rest. Daarin zijn wij als pensioenfonds niet uniek, dergelijke zaken hebben vaker gespeeld. Dit gebeurde ook bijvoorbeeld bij TNT Post. We verwachten in het gelijk gesteld te worden omdat de afspraken in het herstelplan duidelijk zijn.’

Mogelijk korten

Volgens Van Buuren duurt een dergelijke procedure ongeveer een half jaar en hij verwacht dan ook pas eind 2013 duidelijkheid. ‘De kostenpost wordt steeds groter, maar we houden hieraan vast. Wij willen aan onze verplichtingen voldoen, dus zien wij niet van onze vordering af. Op dit moment schommelt onze dekkingsgraad rond de 100 procent. We zijn dus aardig op weg, maar zijn er nog niet. Mocht Atos in het gelijk gesteld worden waardoor wij onder een dekkingsgraad van 105 procent uitkomen, dan zullen we moeten korten.’

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Dit is onjuist!! Het gaat niet om "weer premie te betalen".

Atos is volledig bij met het betalen van premie. Dit gaat over ADDITIONELE betaling bovenop de reeds gedane betaling i.v.m. het herstel plan die voor 99% van alle pensioen fondsen is gemaakt. En is gerelateerd aan de verhoging van de verwachte leeftijd van Nederlanders.

Wel dividend uitkeren maar de pensioen dekking weigeren aan te vullen
terwijl dit wel beloofd was. Terug komen op je toezegging.

Keer op keer een bewijs hoe schandalig je met je werknemers omgaat!

@Atos schandalig. Dat moet je dan even uitleggen. Wel OK dat alle betalingen gedaan worden en behoorlijk bedragen gestort worden ivm een herstel plan (incl een groot deel van het ouder worden consequentie) maar niet schandalig dat de volledige rekening voor het ouder worden van de nederlander bij de werkegever komt te liggen.

Ik begrijp uit het verhaal dat van de 39 miljoen toegezegd in het herstelpan afgesproken in 2008 nog 24,45 miljoen betaald moeten worden door Atos. Waarom doet Atos dit niet? Waarom heeft Atos dit toen niet meteen gedaan? Waarom heeft Atos dit toen voor zich uitgeschoven? Misschien weet jij dat Jan Taser? Je lijkt goed geïnformeerd te zijn.

De consequenties van het "ouder worden" waar jij het over hebt speelde in het hetstelplan 2008 niet, dit speelde later. Het herstelplan was bedoeld de gevolgen van de kredietcrisis op te vangen.

Ik denk dat Atos onder zijn verplichtingen probeerde uit te komen door de kosten voor het herstelplan in 2008 naar later te verschuiven in de hoop dat de 105% gehaald zou worden. Helaas is door allerlei ontwikkelingen de 105% niet gehaald. Nu gaat Atos uit een ander vaatje tappen namelijk door te zeggen dat het geld uit het herstelplan 2008 voor allerlei andere zaken wordt gebruikt behalve het herstelplan 2008 (staat niet in het artikel maar dat weet ik dan weer, ik ben lid van het pensioenfonds). Ja, dat is tercht schandalig te noemen. Iets toezeggen en er dan op allerlei manieren onderuit proberen te komen.

Wat betreft langere levensverwachting en lagere rente verplcihtingen. Hiervoor is geen enkel herstelplan opgezet. Er zijn wel maatregelen getroffen maar deze raken uitsluitend de leden van het pensioenfonds (onder andere geen indexering en verlaging indexeringambitie).

Ps. Ik hoop graag van je te horen of ga je weer taseren?

@itk. De betalingen uit het initieel plan gebasseerd op de toenmalig leeftijdsverwachtingen zijn allemaal gedaan. Het gaat om een deel van de betaling die nog gedaan moeten worden op basis van de nieuwe leeftijds verwachtingen. Het herstel plan en de extra betaling door Atos hebben zeker de consequenties van de economie gecompenseerd. Er staat in een intern mail dat Atos reeds 50M extra heeft bijgestort.

@Sander Hulsman, heeft het artikel aangepast : aanvullend premies nu ipv premies in de eerste alinea.

@Jan Taser. De betalingen uit het herstelpan 2008 vond Atos teveel om in één keer te voldoen. Atos heeft toen vorderingen, extra stortingen en extra premie toegzegd aan het Pensioenfonds en gespreide betaling afgesproken. Zoals nu blijkt heeft Atos niet alles betaald volgens afspraak. Schandalig.

Ik begrijp uit jouw reactie dat Atos naast het herstelplan 2008 nog andere toezeggingen heeft gedaan? Voor leeftijdsverwachtingen? Wel dat vind ik goed van Atos. Hopelijk maken ze die toezeggingen wel waar.

Zie ook http://www.google.nl/url?sa=t&rct=j&q=atos%20herstelplan%202008&source=web&cd=6&ved=0CFYQFjAF&url=http%3A%2F%2Fwww.pensioenfonds.nl.atosorigin.com%2Fupload%2F0213-pensioennieuws-12-opgemaakt-021209.pdf&ei=BftrUdUGyIo48KaA6Ag&usg=AFQjCNENIW5DiPiPyK69nkzGOFeQHCAXNA&bvm=bv.45175338,d.ZWU)

Volgens mij was het herstelplan een invulling van de financieringsovereenkomst tussen Atos en pensioenfonds waarin is overeengekomen dat Atos door bijstortingen de dekkingsgraad elk jaar zal aanvullen tot 110%.

Hier een voorbeeld van een dispuut.

Geen beroep uitspraak geschillencommissie PostNL en pensioenfondsen
15 februari 2013 om 08:30 CET - Den Haag – PostNL gaat niet in hoger beroep tegen de uitspraak van de geschillencommissie over de noodzakelijkheid van bijstortingen ter aanvulling van het dekkingstekort van de pensioenfondsen.

Hiertoe is mede besloten omdat PostNL er naar streeft om met het grootste pensioenfonds in een dialoog tot een duurzame oplossing te komen voor de pensioenen. Dit is in het belang van alle betrokken partijen. De onvoorwaardelijke bijstortingen van in totaal € 64 miljoen zullen worden betaald.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2013-04-15T10:23:00.000Z Sander Hulsman